Πολιτικά

Τελειώνει την Τριτοβάθμια στην Ηλεία η Κυβέρνηση

Τελειώνει την Τριτοβάθμια στην Ηλεία η Κυβέρνηση

Με ένα μεταπτυχιακό στην Αρχ. Ολυμπία προσπαθήσει να “ξεπετάξει” το υπουργείο Παιδείας τις προσπάθειες των Ηλείων για τη διατήρηση και γιατί όχι την ενίσχυση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό.

Αν ήθελε η Κυβέρνηση να “εκμεταλλευτεί” τη δύναμη της Ολυμπίας παγκοσμίως θα μπορούσε μια καταθέσει μια σοβαρή πρόταση για πανεπιστημιακή σχολή ή τμήματα και όχι ένα μονοετές μεταπτυχιακό, πρόταση που φανερώνει την αντιμετώπιση της Ηλείας ως φτωχού συγγενή και στην παιδεία όπως και σε άλλα επίπεδα… Και όταν η παρούσα κυβέρνηση - που εκπροσωπείται στο νομό από τρεις βουλευτές - απαξιώνει ότι έκανε η προηγούμενη και δεν κάνει και τίποτα για να αποδείξει πως υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για την απαξιωμένη Ηλεία, τότε δυστυχώς υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα.

Τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των τοπικών αρχόντων με τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, κάνει ξεκάθαρο πως υιοθετείται η άποψη του “κράτους των Αχαιών” και του Πανεπιστημίου Πατρών, που κοντόφθαλμά προσπαθούν να περισώσουν τα περασμένα μεγαλεία τους διατηρώντας πολιτικές που τραβούν όλο και πιο βαθιά στον πάτο της ανάπτυξης το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στη χθεσινή σύσκεψη ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, ουσιαστικά έδειξε πως υιοθετούνται οι απόψεις και προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών για την τύχη των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας. Η πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου ήταν σωστή και χρήσιμη, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να καταλάβουμε στην Ηλεία, πως και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας αντιμετωπίζει ως αμελητέα ποσότητα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τόσο ο κ. Γιαννόπουλος, όσο και οι βουλευτές του νομού και οι δύο άμεσα εμπλεκόμενοι δήμαρχοι Πύργου και Αμαλιάδας.

Ο κ. Συρίγος θέλησε να αποποιηθεί την ευθύνη της Κυβέρνησης για τις κινήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών λέγοντας πως «… η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας λειτουργεί μέσα στους υπάρχοντες νόμους. Βάσει του Άρθρου 5 του Νόμου 4485/2017 δε μπορούμε να αποφασίσουμε για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρέπει το Πανεπιστήμιο να συμφωνήσει. Υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για την αξιολόγηση των Τμημάτων και πάνω σε αυτούς τους κανόνες πατάει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και έρχεται να πει τα όσα λέει. Τα εάν αυτά που λέει το Πανεπιστήμιο είναι σωστά, θα το κρίνει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Είναι λάθος να κρίνω εγώ τους κανόνες, γιατί τότε θα παρέμβω στο έργο μίας ανεξάρτητης αρχής».

Στη συνέχεια με στοιχεία και αριθμούς προσπάθησε να αποδομήσει την όποια δυναμική έχουν τα τμήματα της Μουσειολογίας στον Πύργο και της Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, για να ενισχύσει την άποψη πως τα δύο αυτά τμήματα έχουν τελειώσει… Αριθμοί όμως που προέκυψαν από τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τις κυβερνήσεις… Γιατί πριν αλλάξουν τίτλο και αντικείμενο τα τμήματα και φοιτητές είχαν και καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας είχαν και φάνηκε όταν για παράδειγμα στην περίπτωση του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ παλιότερα, υπάρχουν σήμερα αρκετοί απόφοιτοι που εργάζονται σε Μέσα Ενημέρωσης με αξιόλογη παρουσία…

Ο κ. Συρίγος υποστήριξε πως υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα στην συνέχιση της λειτουργίας των τμημάτων στην Ηλεία, ακολουθώντας έτσι τις απόψεις του Πανεπιστημίου Πατρών. Και αυτό προσδίδει πολιτική χροιά στις απόψεις αυτές που θα μετουσιωθούν σε πράξεις πιθανότατα άμεσα με αφαίρεση των τμημάτων από το μηχανογραφικό.
Το μονοετές μεταπτυχιακό στην Αρχαία Ολυμπία που αποτελεί το αποτέλεσμα των επαφών που είχε ο δήμαρχος της περιοχής κ. Γεωργιόπουλος και που φαίνεται να εξετάζει ο κ. Συρίγος ως “αντίβαρο” στην απώλεια των δύο τμημάτων, είναι μια πρόταση “καθρεπτάκια για ιθαγενείς”.

«Το βασικό που ακούω ως επιχείρημα είναι πως η Ηλεία μένει χωρίς Πανεπιστημιακό Τμήμα. Ακούω την πρόταση σας που ουσιαστικά είναι να αργήσουμε να κάνουμε δεκτή την πρόταση του Πανεπιστημίου της Πάτρας και αν περιλαμβάνονται τα Τμήματα στο φετινό μηχανογραφικό. Τι θα πείτε σε αυτά τα 10-15 παιδιά που θα μπουν μόνο φέτος; Ότι κάνουμε πείραμα με τις ζωές σας;» είπε ο κ. Συρίγος.

Και έθεσε την πρόταση για το ακαδημαϊκό μέλλον της Ηλείας, το μονοετές αυτό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αρχαία Ολυμπία. «Είμαι ήδη σε συζητήσεις και με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ψάχνοντας το τι μπορεί να γίνει για την Αρχαία Ολυμπία. Έχω συζητήσει και με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, υπάρχει ο χώρος του ξενοδοχείου «Ξένιος Ζεύς» που μπορεί σε βάθος χρόνου να χρησιμοποιηθεί ως εγκαταστάσεις Τμήματος. Προς το παρόν έχω μιλήσει με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, η οποία για 1-2 χρόνια, μέχρι αν γίνουν οι εγκαταστάσεις στο ξενοδοχείο Ξένιος Ζεύς, θα μπορεί να φιλοξενεί προγράμματα. Επειδή έχουμε τετραετή προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, δεν είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς γιατί σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν τριετή προγράμματα. Κανείς δεν θα έρθει αν σπουδάσει σε ένα τετραετές πρόγραμμα. Σε ένα μονοετές μεταπτυχιακό όμως μπορούμε ένα προσελκύσουμε φοιτητές από το εξωτερικό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Συρίγος.

Για το θέμα του Τμήματος ΑΕΙ στην Αμαλιάδα ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε πως οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν δεν επαρκούν και αν δημιουργηθούν οι υποδομές που δεν υπάρχουν θα γίνει προσπάθεια να κρατηθεί εκεί κάποιο τμήμα.

Συγκεκριμένα αναφορά στον Πύργο δεν υπήρξε και ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι «… προσπαθώ να έχει η Ηλεία παρουσία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και της Ευρώπης με κάτι που θα της ταιριάζει και θα σχετίζεται με την Αρχαία Ολυμπία. Για αυτό τον λόγο προσπαθώ να συνεννοηθώ και με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχετε έναν θησαυρό στα χέρια σας, πρέπει να δούμε πως θα αναδείξουμε αυτό τον θησαυρό».

Οι Ηλείοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν ξεκάθαροι ως προς τις προθέσεις της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών και στη στάση της για την Ηλεία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιαννόπουλος στη διάρκεια της σύσκεψης σημείωσε ότι «… φτάσαμε ως εδώ και έχουμε εγκλωβιστεί σε μια αμείλικτη πραγματικότητα, επειδή υπήρχε η ξεκάθαρη μεθόδευση από την καθηγητική κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών. Θεωρώ ότι αυτό πρέπει η κυβέρνηση να το αντιληφθεί. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες για να έχει η Ηλεία παρουσία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Δεν υπαγορεύεται ούτε εμμονικά, ούτε με τοπικιστικά κριτήρια. Είναι μια πραγματικότητα, μια αναγκαιότητα, η Ηλεία θα πρέπει να έχει παρουσία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Είναι κρίμα από τη στιγμή που έχουμε αυτό το πολιτιστικό και παραγωγικό αποτύπωμα, να χάνουμε τμήματα που έχουν άμεση σχέση με τον τόπο μας».

Η κυβερνητική βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου από την πλευρά της χαρακτήρισε ως μείζον πρόβλημα για την Ηλεία το θέμα και επισήμανε πως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ζήτησε δε να παραμείνουν τα τμήματα και μίλησε για Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων στην Αρχ. Ολυμπία.

Ο κυβερνητικός βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας υπήρξε πιο αιχμηρός για το πανεπιστημιακό κατεστημένο του Πανεπιστημίου Πατρών. Έκανε λόγο για «νεόκοπους καθηγητές» οι οποίοι ευνοήθηκαν από το νόμο και χρησιμοποιούν τη Σύγκλητο για να προωθήσουν τα συνδικαλιστικά τους συμφέροντα. Ο κ. Τζαβάρας ανέφερε το προφανές πως δεν γίνεται να αρνείται κάποιος την παρουσία πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Αρχ. Ολυμπία, ενώ θέλησε να καταδείξει πως είναι θέμα πολιτικής απόφασης η συνέχιση της παρουσίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία, λέγοντας πως η ανώτατη εκπαίδευση έχει αυτοδιοίκητο και όχι αυτονομία. Ζήτησε δε από τον κ. Συρίγο να πρυτανεύσει η λογική και από τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Φαρμάκη να περικόψει την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας προς το Πανεπιστήμιο Πατρών, αν η Πρυτανεία εμμείνει στην απόφασή της.

Ο κυβερνητικός βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος σημείωσε πως οι Ηλείοι βουλευτές δεν θα δεχθούν την “αποβολή” της Ηλείας από το μηχανογραφικό και ζήτησε από την κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός σημείωσε πως η κυβέρνηση δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις αποφάσεις των καθηγητών και τόνισε πως η τελική ευθύνη ανήκει σε αυτή, λέγοντας πως ο νόμος, αλλάζει με νόμο, κάνοντας λόγο για “προμελετημένο έγκλημα”.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως πάντα το υπουργείο Παιδείας παίρνει τις αποφάσεις για την ίδρυση ή την κατάργηση τμημάτων, συμπληρώνοντας πως η Ηλεία πρέπει να παραμείνει στον ακαδημαϊκό χάρη. Τόνισε δε πως δεν μπορεί το υπουργείο να κρυφτεί πίσω από τις απόψεις των εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Πατρών, σημειώνοντας πως “η κατάργηση των τμημάτων δε μπορεί να είναι απόφαση Μπούρα - Ματζαβίνου». Τέλος ανέφερε την πρόταση δημιουργίας Σχολής Πολιτισμικών Σπουδών που έχει καταθέσει ο καθηγητής και αντιπρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, μίλησε για ένα πολύ μεγάλο θέμα που ενώνει όλες τις πλευρές. Σημείωσε δε πως «… η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε συμφωνήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με την προηγούμενη Πρυτανική Αρχή. Η συμφωνία ανέφερε ότι τα τμήματα θα παραμείνουν αλώβητα και πως το Πανεπιστήμιο θα εξακτινωθεί, αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, πετάχτηκε στα σκουπίδια».

Ο κ. Φαρμάκης μίλησε για “δήθεν ακαδημαϊκά κριτήρια” και ήταν ξεκάθαρος στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης του Πανεπιστημίου Πατρών πως αυτή εξαρτάται από την τήρηση των συμφωνηθέντων. «Λογοδοτούμε στους πολίτες της Περιφερείας για κάθε ευρώ που ξοδεύομε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας.

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» τις κινήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών και σημείωσε πως «… θα ξεσηκωθεί ο κόσμος γιατί έφτασε ο κόμπος στο χτένι».

Ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης υπενθύμισε στον υφυπουργό Παιδείας πως οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί λένε ότι η τελική απόφαση για το θέμα ανήκει στην κυβέρνηση και τόνισε πως ο στόχος είναι η ανάπτυξη της Ηλείας προτείνοντας να παραμείνουν τα τμήματα στο μηχανογραφικό και να φροντίσουν οι τοπικοί φορείς για την ενίσχυσή τους.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup