Διαδοχικές επαφές και συναντήσεις πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για την πολύπλευρη προσέγγιση της ανάγκης βέλτιστης διαχείρισης και εξοικονόμησης των υδάτινων πόρων στην αγροτική παραγωγή μέσω των νέων τεχνολογιών. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, η οποία εορτάζεται κάθε 22 Μαρτίου, και με την ιδιότητά της ως Προέδρου της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, η Δρ. Αυγερινοπούλου έχει προβεί σε σειρά πρόσθετων πρωτοβουλιών για την προώθηση της ορθής διαχείρισης του αρδευτικού νερού κατά την τελευταία εβδομάδα.
Διεθνής πρωτοβουλία για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων
Με τον Deepak Pareek, επιχειρηματία και ειδικό στο ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής και της διαχείρισης του αρδευτικού νερού, διακεκριμένο μέλος του World Economic Forum και βραβευμένο στο Davos επικοινώνησε η Δρ. Αυγερινοπούλου. Ο κ. Pareek και η Δρ. Αυγερινοπούλου δρομολόγησαν την ανάληψη διεθνούς πρωτοβουλίας, σε πρώτη φάση μεταξύ της Ελλάδος, της Ινδίας και του Ισραήλ και στη συνέχεια επικοινωνίας αυτής και με άλλες χώρες, για τις νέες τεχνολογίες. Συμφώνησαν δε και τη πραγματοποίηση σχετικού συνεδρίου στην Ελλάδα, μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.
Επικοινωνία Δ. Αυγερινοπούλου με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδος για τις υποδομές εξοικονόμησης ύδατος και τις ενεργειακές κοινότητες
Σε επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, κ. Λάμπρο Δημητρογιάννη, ήλθε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Αυγερινοπούλου, όπου ενημερώθηκε εκτενώς για την πρόσφατη έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) για τη Δυτική Ελλάδα. Συζήτησαν δε ότι ενόψει ενδεχόμενων περιόδων ξηρασίας στη Δυτική Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική η δημιουργία υποδομών εξοικονόμησης ύδατος τόσο για τη διασφάλιση της οικιακής χρήσης και της δημόσιας υγείας όσο και για την αγροτική παραγωγή. Η ύπαρξη τέτοιων υποδομών είναι απαραίτητη ειδικά στην Ηλεία, όπου οι απαιτήσεις σε νερό ανά καλλιέργεια είναι υψηλές, και λόγω αυτού πρέπει να υιοθετήσουμε όλες εκείνες τις γεωργικές πρακτικές (π.χ. ευφυής γεωργία) που θα μας επιτρέψουν να έχουμε επαρκής υδάτινους πόρους για τις καλλιέργειες και να μεταβούμε στην επόμενη γενιά της αγροτικής παραγωγής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Αυγερινοπούλου.
Αντικείμενο συζήτησης ήταν και το πάγιο αίτημα των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β. και Τ.Ο.Ε.Β.) Ηλείας, που είχε μεταφέρει η κα Αυγερινοπούλου εξαρχής στον κ. Σκρέκα και τώρα το στηρίζει και ο κ. Λιβανός, για τις ενεργειακές κοινότητες.
Οι ενεργειακές κοινότητες συνιστούν βασικό εργαλείο για την ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος των καλλιεργειών με εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων. Η ενεργειακή κοινότητα, την υλοποίηση της οποίας στηρίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μεσολόγγι με προϋπολογισμό περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ, θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες και της Ηλείας, επιτυγχάνοντας τους στόχους της νέας Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EU Green Deal) και δίνοντας ενεργειακή αυτονομία στη Περιφέρεια, σε μικρούς Δήμους, τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.
Στο επίκεντρο τα θέματα ΓΟΕΒ Ηλείας ως προς τη διαχείριση των υδάτων
Επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Αλφειού – Πηνειού (Γ.Ο.Ε.Β.), κ. Αντώνη Γιαχαλή, πραγματοποίησε η Δρ. Αυγερινοπούλου για τα θέματα που απασχολούν τους κατά τόπους οργανισμούς. Η συζήτησή τους κινήθηκε γύρω από τα ζητήματα της ορθολογικής διαχείρισης του αρδευτικού νερού και της εξοικονόμησής του, καθώς και την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για την αγροτική παραγωγή και των τεχνολογιών απορρύπανσης. Οι νέες τεχνολογίες θα βελτιώσουν τις πρακτικές άρδευσης και έτσι θα επιτευχθεί σημαντική μείωση της σπατάλης του νερού άρδευσης. Η κα Αυγερινοπούλου αναμένεται να επισκεφτεί το ΓΟΕΒ τις επόμενες ημέρες.
Παρέμβαση στην εκδήλωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για το «Νερό για το αύριο»
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, η κα Αυγερινοπούλου μετείχε και στην πρώτη συνάντηση του προγράμματος «Νερό για το αύριο» που διοργανώνει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την κατανόηση του προβλήματος της λειψυδρίας σε τοπικό επίπεδο με πρώτο πεδίο μελέτης το υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας και τον συν-σχεδιασμό λύσεων για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων με τη συμμετοχή θεσμικών, παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.
Οι επικοινωνίες για το ζήτημα της ορθής διαχείρισης του αρδευτικού νερού θα συνεχιστούν όλες τις επόμενες ημέρες.