Σημείωσε παράλληλα πως δεν θα υπάρξουν μείζονος σημασίας αλλαγές στο νομοσχέδιο
Για το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη 16 Ιουνίου, στη Βουλή, μίλησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επανέλαβε τη θέση που έχει διατυπώσει, ότι δηλαδή οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοθέτημα είναι υπέρ των εργαζομένων.
Ο κ. Χατζηδάκης, χαρακτήρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναμενόμενες τις αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ακούμε όλους τους ενδιαφερόμενους. Είναι λογικό να μην είναι ικανοποιημένοι με όλα». Σημείωσε παράλληλα πως δεν θα υπάρξουν μείζονος σημασίας αλλαγές στο νομοσχέδιο.
Τι είπε για τις απολύσεις
Για το θέμα των απολύσεων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «φέρνουμε μια ρύθμιση, η οποία διευρύνει την προστασία των εργαζομένων από απολύσεις. Προσθέτουμε 6 νέες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι για τον πατέρα, ο οποίος αποκτά παιδί. Για κάθε παιδί που αποκτά θα προστατεύεται για 6 μήνες από απόλυση». Επίσης, προστίθενται η ενάσκηση δικαιώματος και η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης στις απολύσεις υπέρ του εργαζομένου.
Όπως εξήγησε, στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν ο εργοδότης με τον εργαζόμενο και ξεκινήσει διαδικασία μεταξύ τους και δεν τα βρουν ούτε στη δίκη, «το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει αποζημίωση έως και τριπλάσια αυτής που θα έπαιρνε κανονικά ο εργαζόμενος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».
Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας
Όσον αφορά τη διευθέτηση του ωραρίου και τα 10ωρα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι αν ο εργοδότης ζητήσει από τον εργαζόμενο να δουλέψει 10 ώρες κάποιες μέρες λόγω φόρτου εργασίας και ο εργαζόμενος δεν το αποδεχτεί, δε μπορεί να τον απολύσει. Η απόλυση «είναι παράνομη, είναι άκυρη και δεν έχει καμία ισχύ.» Συμπλήρωσε, επίσης, ότι το υπουργείο θα εξετάσει και την έρευνα της ΓΣΕΕ σχετικά με τα ωράρια και τους μισθούς.
Για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τις υπερωρίες και τα ρεπό, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως «οι υπερωρίες δεν θα πληρώνονται με ρεπό, αλλά με 40% παραπάνω. Η διευθέτηση είναι άλλο πράγμα. Τώρα εισάγουμε και τις ατομικές συμβάσεις με πρωτοβουλία του εργαζομένου, όπως υπάρχουν και σε άλλες χώρες».
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI