Έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως από τις Βρυξέλλες και οι Τσίπρας και Γεννηματά αναφέρθηκαν στις σχέσεις της χώρας μας την Τουρκία δίνοντας έμφαση στην στήριξη του ανοίγματος της θετικής ατζέντας
Hτελευταία φορά που ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο Βερολίνο ήταν τον Οκτώβριο του 2018 προσκεκλημένος στο συνέδριο του γερμανικού SPD.
Οι
Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες άκουσαν τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας να επιμένει -χαιρετίζοντας το συνέδριό τους- στην αναγκαιότητα η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να συμπορευθεί με την Αριστερά προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά και για να αποτραπεί ο εφιάλτης της ακροδεξιάς.
Επιστροφή στο Βερολίνο για τον Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιστρέφει σήμερα στη Γερμανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει για πρώτη φορά ως παρατηρητής στην τακτική Συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών Ηγετών σε συνέχεια της χθεσινής του συμμετοχής στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES στις Βρυξέλλες. Η ατζέντα για τις προοδευτικές δυνάμεις της ΕΕ δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με το 2018. Κοινωνική δικαιοσύνη και ανισότητες, παρεμβάσεις για την κλιματική αλλαγή μαζί με την πρόκληση που δημιούργησε η πανδημία για αλλαγή μοντέλου στην Ευρώπη είναι θέματα που κυριαρχούν στις συζητήσεις όλων των προοδευτικών ευρωπαϊκών οικογενειών. Κάτι που φάνηκε και από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Σοσιαλιστών.
Στο Βερολίνο ταξιδεύει σήμερα και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ
Φώφη Γεννηματά για να συμμετάσχει στην ίδια συνάντηση. Τσίπρας και Γεννηματά συναντήθηκαν και στην Σύνοδο του Pes, όχι για πρώτη φορά βεβαίως αφού τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλείται σταθερά ως παρατηρητής στις συναντήσεις των ευρωσοσιαλιστών. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως από τις Βρυξέλλες και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν στις σχέσεις της χώρας μας την
Τουρκία δίνοντας έμφαση στην στήριξη του ανοίγματος της θετικής ατζέντας. «Πρέπει να βασιστεί σε μία μακρόπνοη στρατηγική κι ένα πλαίσιο όπως αυτό του Ελσίνκι το 1999, με νέους όρους»
είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά της και η Φώφη Γεννηματά
ανέφερε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να πει το «ναι» στη θετική ατζέντα πρέπει να διασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη γειτονική χώρα στη λογική ενός νέου Ελσίνκι. Όσο για τις προϋποθέσεις που έθεσε ο πρόεδρος του
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την έναρξη της αναθεώρησης τελωνειακής ένωσης είναι η υποχρεώση της Τουρκίας να προσφύγει μαζί με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Επιμένοντας και στην υποχρέωση της ΕΕ να καταβάλει κάθε προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πάλι προβάλλει την υποχρέωση της Άγκυρας να προσχωρήσει για το Δίκαιο της θάλασσας ως πλαίσιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, στην πλήρη εγκατάλειψη των επιθετικών ενεργειών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στην άρση του casus belli και στη συνεργασία για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.
Κοινά στοιχεία είχαν και οι παρεμβάσεις των δύο για το Ταμείο Ανάκαμψης: «Να αγωνιστούμε για τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης ως μόνιμου αναπτυξιακού μηχανισμού» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που η Φώφη Γεννηματά έλεγε πως το Ταμείο Ανάκαμψης «πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά ως μέσο στήριξης και ανάπτυξης των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ευρώπη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συναντήσει σήμερα στο Βερολίνο και τους Συμπρόεδρους του αριστερού Die Linke Σουζάν Χένινγκ και Τζανίν Γουίσλερ . Στις Βρυξέλλες είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τον Ευρωπαίο Επίτροπο ΟΙκονομίας και τους Προέδρους και Συμπροέδρους των προοδευτικών ευρωπαϊκών κομμάτων, την συμπρόεδρο της ευρωομάδας των Πρασίνων και την συμπρόεδρο επίσης της ευρωομάδας της Αριστεράς, αλλά και των Σοσιαλιστών.
Πηγή: ethnos.gr