Με δεδομένο πως η χώρα διαθέτει επάρκεια εμβολίων είναι εμφανές πως δεν είναι πλέον στην κυβερνητική ατζέντα το ενδεχόμενο μίας οριζόντιας καραντίνας, καθώς υπάρχει και ο παράγοντας οικονομία
Την πόρτα σε ένα νέο καθολικό lockdown έκλεισε με ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη». Με δεδομένο πως η χώρα διαθέτει επάρκεια εμβολίων είναι εμφανές πως δεν είναι πλέον στην κυβερνητική ατζέντα το ενδεχόμενο μίας οριζόντιας καραντίνας, καθώς υπάρχει και ο παράγοντας οικονομία.
Η κυβερνητική θέση – Περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους
Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε καθαρά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καλώντας εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν. «Δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από τον λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό» σημείωσε, επισημαίνοντας ωστόσο πως όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους. Η κυβερνητική θέση είναι σαφής : οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες ελευθερίες και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.
Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους «free riders»- δηλαδή τους τζαμπατζήδες- που όπως είπε ξέρουν ότι δουλεύουν τα εμβόλια αλλά περιμένουν να το κάνουν οι άλλοι για να ξεπεραστεί η πανδημία . «Το τζάμπα πέθανε όμως» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας για μια εξαιρετικά κατακριτέα συμπεριφορά.
Παράλληλα έδειξε πως κοιτά και σε δύο μεγάλες ηλικιακές ομάδες για διαφορετικούς λόγους:
- Πρώτον τους μεγαλύτερους, που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί. Μάλιστα παρουσίασε στοιχεία με βάση τα οποία από τους 2.245 πολίτες από 60 έως 80 ετών που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο τρίμηνο εμβολιασμένοι ήταν 22.
- Δεύτερον στους νεότερους, όπου υπάρχει ένα ζήτημα… branding, δηλαδή εικόνας, της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων εστίασε σε μια σειρά αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση -π.χ.αλλαγές στην παιδεία, αλλαγές στα επικουρικά ταμεία- ενώ αναφέρθηκε και στο freedom pass. Απαντώντας στις κατηγορίες ότι στόχος είναι να «εξαγοραστεί» η νεολαία ανέφερε χαρακτηριστικά «πιστεύει κανείς πραγματικά ότι σε δύο χρόνια που θα γίνουν εκλογές θα θυμάται η νεολαία ότι δώσαμε 150 ευρώ;»
Κόντρα για την κατηγορία περί «υγειονομικού σαμποτάζ»
Παράλληλα «φούντωσε» την πολιτική συζήτηση η αναφορά σε υγειονομικό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι κάποιος ο οποίος πιστεύει στα εμβόλια και λέει ότι πρέπει να εμβολιαστούμε να λέει “αναλαμβάνω και το ρίσκο και ταυτόχρονα διαδηλώνω κιόλας”. Αυτό είναι αδιανόητο για εμένα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρίχνοντας ουσιαστικά το «γάντι» στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η αναφορά αυτή πυροδότηση αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ φαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα δοθεί και συνέχεια στο θέμα αυτό. Στην κυβερνητική πλευρά βλέπουν «διγλωσσία» του ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία. «Η κεντρική στρατηγική (τους) ήταν : ανοίγετε, θέτετε σε κίνδυνο την υγεία. Κλείνετε καταστρέφεται την οικονομία» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού.