Θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς φαίνεται πως στο Μαξίμου έφτασε η ώρα της οριστικής απόφασης. Περίπου τρία με τέσσερα πρόσωπα εκτιμάται πως είναι στη short list, ενώ οι οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται εκτός απρόοπτου αυτή την εβδομάδα
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την Τετάρτη και το πιθανότερο είναι το απόγευμα της ίδιας ημέρες ή το αργότερο την Πέμπτη να γίνουν οι ανακοινώσεις. Ειδικότερα θα υπάρξει τηλεοπτικό μήνυμα, στο οποίο ο πρωθυπουργός θα αναφέρεται στο πρόσωπο που θα προταθεί και στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή.
Αυτό που φαίνεται πάντως είναι πως μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό με πολλαπλές προκλήσεις θα επιλεγεί ένα πρόσωπο που να προέρχεται από το χώρο της πολιτικής και που μπορεί να «ακουστεί» η φωνή του στο εξωτερικό και όχι κάποιο πρόσωπο έκπληξη που δεν διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία. Από την κυβέρνηση επιδιώκουν να στείλουν μήνυμα ευρύτερων συναινέσεων με τη συγκεκριμένη επιλογή, ωστόσο παράλληλα στόχος είναι να μην υπάρχουν… γκρίνιες στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας και το προηγούμενο διάστημα η ονοματολογία είχε πάρει… φωτιά. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μία short list αν και από το κυβερνητικό στρατόπεδο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες στα πρόσωπα που θεωρούνται φαβορί είναι μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Τασούλας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αν προταθεί θα ψηφιστεί και από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα ήθελαν στην κυβέρνηση για να σταλεί μήνυμα συναίνεσης. Διαθέτει πολιτική εμπειρία, ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο καλούνται να συνυπολογίσουν πως είναι πρόσωπο που έχει άποψη και δεν διστάζει να την διατυπώσει.
Την ίδια στιγμή ο Κώστας Τασούλας αποτελεί μια επιλογή που θεωρείται δεδομένο πως θα συσπείρωνε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος και δεν θα υπήρχαν παράπονα. Πρόκειται για έναν πρόσωπο με μακρά πολιτική διαδρομή που διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία, ωστόσο είναι ερωτηματικό πόσες ψήφους θα μπορούσε να πάρει από βουλευτές που δεν είναι στη Ν.Δ.
Το ενδεχόμενο να προταθεί εκ νέου η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου φαίνεται πως έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα, αν και οριστικά το τοπίο θα ξεκαθαρίσει την Τετάρτη ( όπως αναφέρθηκε θα υπάρξει συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη). Από εκεί και πέρα έχουν υπάρξει σενάρια για δύο ακόμα πρόσωπα και ειδικότερα τον Γιάννη Στουρνάρα (που σε πρόσφατες δηλώσεις του θέλησε να κλείσει τη σεναριολογία) και τον Λουκά Παπαδήμο. ‘Αλλα ονόματα που έχουν ακουστεί - αν και όχι με την ίδια ένταση - είναι της Μαρίας Δαμανάκη και της Λίνας Μενδώνη (πάντως δεν είναι εύκολο να προταθεί η Λ. Μενδώνη καθώς είναι υπουργός).
Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια για το ενδεχόμενο να προταθεί κάποιο άλλο πρόσωπο, του οποίου το όνομα δεν είχε κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα. Στα ονόματα που ακούγονται για παράδειγμα είναι του Αλέκου Παπαδόπουλου και του Τάσου Γιαννίτση. Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν ένα εκσυγχρονιστικό προφίλ, ενώ εκτιμάται πως θα έλεγε «ναι» και το ΠΑΣΟΚ.
Βέβαια, δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν γαλάζιοι βουλευτές που θα ήθελαν ένα πρόσωπο που να προέρχεται πολιτικά από το χώρο της Ν.Δ και όχι από την κεντροαριστερά. Μάλιστα ένα κομμάτι εξ αυτών έχει δείξει πως δεν θα ήθελε μια νέα υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είχαν ταχθεί υπέρ μιας επιστροφής στις ρίζες. Όσον αφορά στον Κώστα Καραμανλή υπήρξαν σενάρια, αν και ο ίδιος είχε δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται.
Πόσες ψηφοφορίες προβλέπονται
Συνολικά προβλέπονται έως και πέντε ψηφοφορίες στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, κάτι που προϋποθέτει πως τουλάχιστον τρία κόμματα θα πρέπει να υπερψηφίσουν.
Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί ακολουθεί δεύτερη πλειοψηφία μετά από πέντε μέρες, όπου επίσης απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι. Αν απαιτηθεί τρίτη ψηφοφορία αυτή επίσης γίνεται μετά από πέντε μέρες και χρειάζονται 180 «ναι». Από εκεί πέρα αν χρειαστεί τέταρτη πλειοψηφία απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, ενώ στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί η σχετική πλειοψηφία.
Βέβαια, στην κυβέρνηση επιδιώκουν το πρόσωπο που θα επιλεγεί να ψηφιστεί και από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να σταλεί μήνυμα ευρύτερων συναινέσεων. Και δεν θα ήθελαν να χρειαστούν τέσσερις ψηφοφορίες για να βγει τελικά λευκός καπνός.
Πηγή: ethnos.gr