Ο Ερντογάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν
Σε δηλώσεις του δηλώσεις μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της Λευκωσίας με αφορμή την έναρξη του μπαϊραμιού (Γιορτή Θυσιών) ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής».
Ερντογάν: Ανοιχτό να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος από το Αζερμπαϊτζάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν. «Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ (σ.σ. πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν)», ανέφερε, ενώ προανήγγειλε μία σειρά εγκαινίων σήμερα, Τρίτη 20 Ιουλίου στα Κατεχόμενα.
Στις 9 το πρωί ξεκινάει η παρέλαση στην Κατεχόμενη Λευκωσία, όπου θα λάβει χώρα και μία μεγαλειώδης επίδειξη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Πρώτα απ' όλα, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για τον οποίο είμαστε εδώ σήμερα. Θα γιορτάσουμε την 47η επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΤΔΒΚ. Σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία σήμερα για διπλή γιορτή. Όπως γνωρίζετε, έχουμε μαζικά εγκαίνια σήμερα», είπε.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα του αεροδρομίου του Αφγανιστάν, τη διαχείριση του οποίου θέλει να αναλάβει η Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε ένα «άνοιγμα» προς τους Ταλιμπάν, ενώ έθεσε για άλλη μια φορά τους όρους του προς τις ΗΠΑ για την ανάληψη της αποστολής.
«Εάν προσέξουμε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόβλημα στο Αφγανιστάν. Υπήρχαν πολλά προβλήματα στο Αφγανιστάν και πριν από αυτό. Ο αφγανικός λαός πολέμησε ενάντια σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τη θέλησή του και αναδείχθηκε νικητής. Αργότερα, αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πήγαν ξανά στο Αφγανιστάν. Παρέμειναν εκεί για περισσότερα από 20 χρόνια. Στεκόμαστε δίπλα στους Αφγανούς αδελφούς μας ενάντια σε όλες αυτές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», δήλωσε κάνοντας λόγο για 3 κυρίαρχες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.
«Πιστεύω θα τα βρούμε με τους Ταλιμπάν»
«Τώρα ξεκινά μια νέα εποχή. Υπάρχουν τρεις κυρίαρχες δυνάμεις εδώ. ΝΑΤΟ, Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία. Προς το παρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αποσυρθούν. Αλλά το αεροδρόμιο της Καμπούλ λειτουργεί ήδη από εμάς και ζήτησαν να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι και στο εξής. Τώρα εμείς το βλέπουμε θετικά. Έχουμε κάποιους όρους ως Τουρκία. Ποιοι είναι αυτοί; Πρώτον, οι ΗΠΑ να είναι στο πλευρό μας σε επίπεδο διπλωματίας. Δεύτερον, όσον αφορά τον εφοδιασμό να είναι δίπλα μας. Ένα άλλο είναι ότι θα υπάρξουν σοβαρά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Να παράσχει επίσης την απαραίτητη υποστήριξη στην Τουρκία σε αυτά τα θέματα», είπε και συνέχισε:
«Εάν αυτοί οι όροι μπορούν να ικανοποιηθούν, τότε εξετάζουμε το ενδεχόμενο διαχείρισης της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ. Θα μιλήσουμε για το θέμα αυτό με τους Ταλιμπάν. Δεν έχουμε διαφορετική πεποίθηση από εκείνη των Ταλιμπάν. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε για αυτά τα θέματα μαζί τους».
Αντιδράσεις τουρκικής αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες Ερντογάν
Στο μεταξύ, στο επίπεδο του χλευασμού φτάνουν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση Ερντογάν για κατασκευή νέου προεδρικού μεγάρου, κοινοβουλίου και εθνικού κήπου στα Κατεχόμενα.
Εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) τόνισε ότι «ο Τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει ανάγκη από παλάτια, αλλά από ευημερούσα οικονομία», ενώ αντίστοιχα εκπρόσωπος του ακροδεξιού Καλού Κόμματος (İYİ) αναρωτήθηκε αν «το καλό νέο ήταν να πνιγεί στο μπετόν η Λευκωσία;».
Πηγή: ethnos.gr
Φωτογραφία: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE