Πολιτικά

Ασυλλόγιστες γενικευμένες Εκκενώσεις ή Αυτοοργάνωση - Συλλογικότητα - Αλληλεγγύη;

Ασυλλόγιστες γενικευμένες Εκκενώσεις ή Αυτοοργάνωση - Συλλογικότητα - Αλληλεγγύη;

Του Μάκη Μπαλαούρα

Όσοι/όσες από εμάς ζήσαμε η παρακολουθήσαμε εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη των μεγάλων πυρκαγιών στα χωριά της Ηλείας, όπως στο Χελιδόνι ή στη Νεμούτα συγκινηθήκαμε και θαυμάσαμε την αυτοθυσία, συλλογικότητα, ευρηματικότητα και την αλληλεγγύη, κυρίως νέων για να σώσουν το χωριό και το βιός τους, δηλαδή καθ΄ εαυτή τη ζωή τους. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι των καμένων περιοχών καταστράφηκαν.

Όλοι, πριν από ακόμα από την εκδήλωση της φωτιάς ή αμέσως μετά, λάμβαναν μέσω του 112 το μήνυμα Εκκενώστε! Γενικευμένα, ασυλλόγιστα και χωρίς σχέδιο. Αστυνομικά αυτοκίνητα περιπολούσαν στα χωριά με μεγάφωνα φωνάζοντας «Προσοχή-προσοχή. Εκκενώστε άμεσα το χωριό σας», παραπέμποντας σε άλλες εποχές… «Που να πάμε;» ρωτούσαν με απόγνωση οι τρομοκρατημένοι άνθρωποι. «Ξέρετε εσείς»!!! Έτσι στο ξεκούδουνο…Ως πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα…

Η αντίδραση των κατοίκων των φλεγόμενων περιοχών της Ηλείας ήταν η άμεση άρνηση «υπακοής» στο μήνυμα του 112. Θα μείνουμε να σώσουμε το χωριό μας, αποφάσισαν. Ενδεχομένως από την τραγική εμπειρία του2007. Και τα κατάφεραν, γιατί εκείνοι ξέρουν το δάσος και το χωριό τους καλύτερα…

Αντίθετα, η αρχική αντίδραση των κατοίκων της Εύβοιας, όταν εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές γύρω από τα χωριά της Λίμνης, ήταν η «υπακοή» στο 112, γιατί σκέφτηκαν ότι η κυβέρνηση ξέρει. Και ξεκληρίστηκαν τα χωριά και το βιός τους. Δηλαδή καταστράφηκαν ολοκληρωτικά… Όσο κατάστρεφε ότι έβρισκε η φωτιά προχωρώντας προς τα βόρεια, οι κάτοικοι κατάλαβαν και αυτοοργανώθηκαν. Ίσως να παραδειγματίστηκαν από τους κατοίκους της Ηλείας…

Παρά το όσα ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση της ΝΔ και το «επιτελικό κράτος» της υπόσχονταν πως τάχα έχουν τεχνογνωσία, υποδομή, εξοπλισμό, έχουν το ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσουν μια προδιαγεγραμμένη τραγωδία, απλώς παρακολουθούσαν τη πύρινη κόλαση. Όλη η ενέργεια τους αναλώθηκε σε κούφιες επικοινωνιακές εξαγγελίες.

Αντίθετα, βιώνουμε μια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή, αφού κάηκαν μεγάλες εκτάσεις χλωρίδας (δασικές) και πανίδας (ζώα), αλλά και γεωργικές, με ελαιόδεντρα, σταφίδες, αμπέλια, σιτηρά, μελίσσια, μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου, αγροικίες, οικίες, επιχειρήσεις, και βοσκήσιμες εκτάσεις δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στους εναπομείναντες κτηνοτρόφους.

Για τη ΝΔ: Των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς προπαγανδίζετε

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε:

  • Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών (ΦΕΚ 2863/2019) με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ για έργα αντιπυρικών ζωνών, δασικών δρόμων, διαχείρισης/καθαρισμού δασών και πιλοτικών έργων για τις μεικτές περιοχές δάσους κατοικίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έπραξε οτιδήποτε, ούτε καν υλοποίησε το δικό της νόμο για την Πολιτική Προστασία του 2020!!
  • Προσλήψεις 550 δασολόγων και δασοπόνων μέσω ΑΣΕΠ. Η ΝΔ τις πάγωσε!
  • Πρόγραμμα δασοπροστασίας 5.066 εργαζομένων, (200 στην Ηλεία), κοινωφελούς απασχόλησης που έδωσε άριστα αποτελέσματα στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών, με καθαρισμούς και έργα. Η ΝΔ το κατήργησε!
  • Η Δασική Υπηρεσία ζήτησε χρηματοδότηση 17 εκατομμυρίων για εργασίες διαχείρισης δασών. Η ΝΔ ενέκρινε μόλις 1,7 εκατ.(!).
  • Μονιμοποίηση άνω των 3.000 πυροσβεστών 5ετους υποχρέωσης που ήταν σε ομηρία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τι πρέπει να γίνει άμεσα

Μέχρι σήμερα (23/8/21) έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 66 μεγάλες δασικές πυρκαγιές που έκαψαν 1.264.040 στρέμματα, εκ των οποίων στην Ηλεία 127.000 στρέμματα, και 500.000 στρέμματα δάσους στην Εύβοια.

Η καταστροφή εθνικού πλούτου θα υπερβεί το 1,2 δισ. ευρώ!

--Δεδομένων τούτων, πρέπει άμεσα:

  1. Αποκατάσταση του περιβάλλοντος και του εισοδήματος. Όχι μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πχ για ελαιόδεντρα, που έχουν εγγραφεί στο Ε9.
  2. Ενιαίο Σχέδιο αποκατάστασης και αναγέννησης στο σύνολο των περιοχών που επλήγησαν με ενιαίο πολεοδομικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πλαίσιο και όχι μόνο για την Εύβοια. Με εμπλοκή του τοπικού πληθυσμού ως εργαλείο ανόρθωσης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
  3. Διαμόρφωση Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής στη Κλιματική Αλλαγή και των αντιπυρικών σχεδίων για τις κρίσιμες περιοχές μείξης δάσους-οικισμών.
  4. Ταμείο Ανάκαμψης: ανασχεδιασμός, ανακατανομή πόρων και αξιοποίηση του (και στο ΕΣΠΑ), για προσαρμογή στην κλιματική κρίση με έργα κλιματικής ανθεκτικότητας. Με τον σχεδιασμό της ΝΔ μόνο 224 εκατ. προορίζονται για το εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, που φτάνουν μόλις για 163.000 στρέμματα δάσους την ώρα που μόνο οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 1 δισ. στρέμματα δάσους.
  5. Δασικές εκτάσεις: Να κηρυχτούν αναδασωτέες, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Οι δράσεις προστασίας και αποκατάστασης να υλοποιηθούν πλήρως όπως προβλέπονται σε Οδηγό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2017), που αποτρέπει τις αλλαγές χρήσης, με εντατικοποίηση των ελέγχων και στελέχωση των δασικών υπηρεσιών.
  6. Αντιδιαβρωτικά-Αντιπλημμυρικά έργα μέχρι το φθινόπωρο, με ολοκλήρωση εντός 2021.
  7. Αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος για το σύνολο της περιοχής, από τις δασικές υπηρεσίες.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα