Πολιτικά

Ηλεία: Το πλάνο αποκατάστασης των πυροπλήκτων - Δεσμεύτηκαν οι πρώτοι πόροι

Ηλεία: Το πλάνο αποκατάστασης των πυροπλήκτων - Δεσμεύτηκαν οι πρώτοι πόροι

Ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη άφησε το Κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε χθες στον Πύργο σε μια σύσκεψη με τους τοπικούς φορές για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας μετά τις πυρκαγιές στους δήμους Αρχ. Ολυμπίας και Πύργου. Τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου επισήμαναν πως έχουν δεσμευθεί οι πρώτοι πόροι για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γιώργος Σύρμος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Δ.Ε.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου ανέφερε πως η σύσκεψη είχε σκοπό να αναλύσει το κυβερνητικό κλιμάκιο μαζί με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλα τα μέτρα τα οποία σχετίζονται με την άμεση και γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές αλλά παράλληλα και να συζητήσουν εποικοδομητικά πάνω στο πλάνο για την επόμενη ημέρα.

siskepsi 3

“Είναι μία συζήτηση την οποία θα συνεχίσουμε και την επόμενη περίοδο στην Αρχαία Ολυμπία μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Από εδώ και πέρα συνεχίζουμε αυτή την στενή συνεργασία, άλλωστε το μόνο που έχουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα είναι να εργαζόμαστε εντατικά σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο την αυτοδιοίκηση όσο και τους παραγωγικούς φορείς” σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό ανέφερε ότι “… χτίζουμε πάνω στην επόμενη ημέρα, η αυτοδιοίκηση έχει έρθει ήδη με προτάσεις τις οποίες συζητήσαμε σήμερα και θα συζητήσουμε και εκτενώς το επόμενο διάστημα. Έχουμε στενή συνεργασία με όλους τους δήμους και με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και από την περιοχή της Ηλείας και από τις άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως κάνουμε και με την Εύβοια, είναι συχνές και από την πρώτη στιγμή οι επισκέψεις των κυβερνητικών στελεχών εδώ και συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν κάνουμε διακρίσεις αλλά εστιάζουμε στο πρόβλημα της κάθε περιοχής και δίνουμε λύσεις”.

Ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε πως έχει γίνει προεργασία για την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. “Όπως σε κάθε περίπτωση ενεργοποιούνται οι σχετικοί ευρωπαϊκοί μηχανισμοί, η χώρα είναι στην ευχάριστη θέση μέσα από την προεργασία που έχει γίνει να έχει μία σειρά από εργαλεία που να μπορεί να αξιοποιήσει προς την σωστή κατεύθυνση, όπως είναι το ταμείο ανάκαμψης, όπως είναι οι νέοι πόροι του ΕΣΠΑ που έρχονται και από κει και πέρα καταλαβαίνετε ότι το κρίσιμο είναι πως θα ταιριάξουν τα έργα με τα χρήματα. Αυτή είναι η προσπάθεια που έχουμε να κάνουμε από δω και πέρα παράλληλα με την όλη διαδικασία την οποία και τρέχουμε με εντατικούς ρυθμούς για την αποκατάσταση και στήριξη των πληγέντων, των επιχειρήσεων, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, των νοικοκυριών και φυσικά των δασών μας και του τόπου μας γενικότερα. Τα μέτρα αφορούν τις περιοχές που έχουν ενταχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις αποφάσεις της γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας” είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε πως “… ένα κρίσιμο σημείο είναι ότι όλοι οι πληττόμενοι συμπολίτες μας, να μπουν στην πλατφόρμα του arogi.gov.gr έτσι ώστε να δηλώσουν μέσα την ζημιά και άμεσα να εκταμιευθεί η πρώτη αρωγή, η πρώτη ενίσχυση προς αυτούς, είτε είναι επιχειρήσεις, είτε είναι νοικοκυριά, κατοικίες έτσι ώστε μέσα σε λίγες ημέρες να έχουν τους πόρους στους λογαριασμούς τους. Είναι κάτι το οποίο με την κατεύθυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανταποκριθήκαμε στην δέσμευση, άνοιξε την Τετάρτη, την Παρασκευή έγινε η πρώτη πληρωμή, συνεχίζεται η ροή και τις επόμενες ημέρες, θα έχουμε και άλλες πληρωμές. Οπότε πρέπει όλοι οι πληττόμενοι πολίτες, οι δικαιούχοι να μπουν μέσα στην πλατφόρμα. Στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, υπάρχει πρόβλεψη για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως το διαχειριζόμαστε και σε άλλες περιπτώσεις. Φυσικά δεν παίρνουν το ύψος της αποζημίωσης που παίρνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, παίρνουν το 50% του τελικού ποσοστού αποζημίωσης κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

Πρόεδρος ΕΛΓΑ: Εντός Σεπτεμβρίου οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος από την πλευρά του τόνισε πως οι αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους θα καταβληθούν στα μέσα Σεπτέμβρη, ενώ για το φυτικό κεφάλαιο οι πρώτες προκαταβολές θα καταβληθούν το Νοέμβριο. “Ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε απόλυτη κινητικότητα, επιχειρούμε την καταγραφή των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο αλλά και των καταστροφών σε καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου, είμαστε στην ευχάριστη θέση κάτω από αυτές τις τραγικές συνθήκες, ευχάριστη με την έννοια ότι στεκόμαστε άμεσα δίπλα στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους μας, τα πορίσματα για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί και εντός του Σεπτεμβρίου, τώρα σε λίγες ημέρες, θα αποζημιωθούν πλήρως οι κτηνοτρόφοι μας στο 100% των απωλειών του ζωικού κεφαλαίου, έτσι ώστε άμεσα να προβούμε στην αντικατάσταση των ζώων των οποίων χάθηκαν και να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση της κτηνοτροφίας τους” είπε για τους κτηνοτρόφους.

siskepsi 4

Σε ό,τι αφορά το φυτικό κεφάλαιο, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δήλωσε πως “…τόσο με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων όσο και με τις εντατικές προσπάθειες τακτικών και πολυάριθμων εκτάκτων γεωπόνων, εκτιμητών τους οποίους προσλαμβάνει ο ΕΛΓΑ θα είμαστε σε θέση τον Νοέμβριο να υπάρξει μία πρώτη προκαταβολή και στη συνέχεια με εξατομικευμένα πορίσματα να προχωρήσουμε στην πληρωμή των αποζημιώσεων. Είναι μία δυσχερής εργασία για τον ΕΛΓΑ, κατανοούμε τον πόνο και την δύσκολη θέση που βρίσκονται οι παραγωγοί μας αλλά κι εκείνοι πρέπει να κατανοούν ότι ο οργανισμός κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταθούμε κοντά τους, τώρα που έχουν ανάγκη και δοκιμάζονται.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος της διαδρομής, θα έχουμε προσφέρει την αναγκαία στήριξη και διαβεβαιώνω τους παραγωγούς μας ότι θα λάβουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ των αποζημιώσεων που δικαιούνται” είπε ο κ. Λυκουρέντζος.

“Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στηρίξει με σημαντικά χρηματικά ποσά και πάντα σύμφωνα με το νόμο έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, με φερεγγυότητα και αξιοπιστία και με μεγαλύτερη ταχύτητα σε κάθε περίπτωση από ότι συνέβαινε στο παρελθόν.
Με το νόμο 4797 περί κρατικής αρωγής, έχουμε ξεπεράσει τις τυπικές χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων και δεύτερον σε ό,τι αφορά τις ελαιοκαλλιέργειές υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο και εξήγησα στην σύσκεψη που προέρχεται από την συνεργασία μας με τον υπουργό τον κ. Λιβανό, τον υπουργό κ. Τριαντόπουλο και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη και κυρίως τελεί υπό την εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συμπεριλαμβάνει την αποζημίωση της φέρουσας παραγωγής, αποζημίωση για την εκρίζωση και εμφύτευση νέων δέντρων σε επόμενο στάδιο και τέλος στο πλαίσιο των κανονισμών οι οποίοι αποτελούν και κατευθυντήριες ευρωπαϊκές οδηγίες και ισχύουν θα υπάρξει και η αποζημίωση για την απώλεια του εισοδήματος. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο είναι κάτι το οποίο ισχύει στο πλαίσιο των κανονισμών, τους οποίους ήδη εφαρμόζει ο ΕΛΓΑ” κατέληξε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σκάλκος: Δεσμεύτηκαν οι πρώτοι πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών

Ο γενικός γραμματέας αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρης Σκάλκος, αναφέρθηκε στα δύο βασικά ζητήματα της σύσκεψης και σημείωσε πως έχουν δεσμευθεί οι πρώτοι πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών. “Το πρώτο ζήτημα είναι η τάχιστη αποζημίωση μετά από καταγραφή στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές και το δεύτερο είναι ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την επόμενη ημέρα σε αυτές τις περιοχές για την ανασυγκρότησή του. Το πρώτο πρέπει να θεωρείται ήδη δεδομένο, ήδη έχουν δεσμευθεί οι πρώτοι πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών, το τελικό ποσό μετά από την καταγραφή, έχουμε κάνει μία πρώτη εκτίμηση αλλά όσο κι αν είναι αυτό, έχουμε ήδη τους πόρους εκείνους, προκειμένου να το καλύψουμε, άρα δεν πρέπει να υπάρχει κανένα απολύτως άγχος, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει τη δυνατότητα να καλύψει το σύνολο των αποζημιώσεων. Παρόλα αυτά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει ήδη προνοήσει και για να δεσμεύσει σημαντικούς πόρους σε συνδυασμό και με το νέο ΕΣΠΑ για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που πρόκειται να εγκριθεί μέσα στο φθινόπωρο, πόρους για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση αυτών των περιοχών. Αυτό είναι και το κομμάτι της δουλειάς που έχουμε μπροστά μας, αυτό είναι το κομμάτι που ξεκινάει κυριολεκτικά από την αυριανή μέρα, θα ακολουθήσουν και επόμενες συσκέψεις και στην περιοχή κυρίως της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και εδώ στον Πύργο. Άρα λοιπόν αποκαθιστούμε γρήγορα, αποζημιώνουμε γρήγορα τις ζημιές από τις πυρκαγιές και δεύτερον σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα. Αυτά τα δύο έχουμε μπροστά μας σε αυτά τα δύο κινούμαστε και νομίζω ότι στο τέλος το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει όλους”.

siskepsi 5

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ο κ. Σκάλκος τόνισε πως “… η Ευρώπη γι’ αυτό το έργο έχει το περίφημο ταμείο αλληλεγγύης, το ταμείο αλληλεγγύης είναι μία σημαντική συνεισφορά, δεν καλύπτει όμως το σύνολο τόσο της καταστροφής όσο το επιλέξιμο κομμάτι. Δεν καλύπτει δηλαδή τα πάντα αλλά και αυτά που καλύπτει, δεν τα καλύπτει μέχρι το ποσό που ενδεχομένως θα θέλαμε. Χωρίς διάθεση κριτικής προς την επιτροπή, δεν στηριζόμαστε στους πόρους που θα έρθουν από κει. Από το ταμείο αλληλεγγύης για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους, το 2007 γιατί βρισκόμαστε και στην Ηλεία, σε κόστος καταστροφής περί τα 2 δισεκατομμύρια η χώρα μας πήρε από το ταμείο αλληλεγγύης 89 εκ. ευρώ. Άρα λοιπόν με αυτές τις αναλογίες γιατί είναι λίγο σύνθετη η μεθοδολογία που ακολουθείται, δεν περιμένουμε από εκεί να καλύψουμε την καταστροφή. Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες, κάνουμε έγγραφο στην επιτροπή και τους λέμε ότι αυτό είναι το κόστος, προσπαθείτε να καλύψετε ότι μπορεί να καλυφθεί, ωστόσο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει ήδη προνοήσει, έχει βάλει στην άκρη, έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας να μην εξαρτηθούμε από το ποσό που θα φέρει το ταμείο αλληλεγγύης που και αυτό θα έρθει μετά από μερικούς μήνες όταν εμείς οι ίδιοι θα έχουμε πληρώσει τις ζημιές”.

Φαρμάκης: Θα πρέπει να γίνουν άλματα για να προλάβουμε

Σε πρώτη προτεραιότητα μπαίνουν οι παρεμβάσεις για να μετριαστούν οι συνέπειες των πυρκαγιών στην Ηλεία, ενόψει του φθινοπώρου σύμφωνα με τον Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη. “Σηκώνουμε μανίκια για να ξαναχτίσουμε τον τόπο μας” είπε ο κ. Φαρμάκης, ενώ επισήμανε πως θα πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατό για να μην ξαναζήσουμε τον ίδιο τρόμο. “Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είχαμε την ευκαιρία ως τοπική αυτοδιοίκηση, περιφέρεια και δήμοι που επλήγησαν από την πυρκαγιά, δηλαδή ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας πρωτίστως και ο Δήμος του Πύργου, να εκθέσουμε όλοι μαζί ως τοπική αυτοδιοίκηση στο κυβερνητικό κλιμάκιο που μας επισκέφτηκε, τόσο τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του φαινομένου, όσο και τις προκλήσεις που όλοι μαζί ως πολιτεία έχουμε απέναντι μας το επόμενο διάστημα και αυτά δεν είναι άλλο από το ότι αφενός πρέπει να εγγυηθούμε ότι δεν θα ξανά ζήσουμε τα ίδια και αφετέρου ότι θα είμαστε εδώ για να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό όλοι μαζί για να μην έχουμε την συνέπεια των πυρκαγιών, που δεν είναι άλλες για μας και εγώ το βάζω σε πρώτη προτεραιότητα από το φθινόπωρο που έρχεται και τον χειμώνα από τις πλημμύρες που απευχόμαστε όλοι να είμαστε μάρτυρες τέτοιων φαινομένων. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να γίνουν άλματα και όχι μόνο να τρέξουμε” είπε ο Περιφερειάρχης.

siskepsi 6

“Και θα πρέπει να γίνουν άλματα τόσο από την κεντρική εξουσία ως προς τις διαδικασίες αλλά και την χρηματοδότηση έργων τα οποία θα εγγυηθούν ότι δεν θα έχουμε προβλήματα με πλημμυρικά φαινόμενα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε ήδη συζητήσει με όλα τα αρμόδια υπουργεία και για την χρηματοδότηση τέτοιων έργων αλλά και φυσικά με την ωρίμανση μελετών που χρειάζονται για να γίνουν αυτά τα έργα πραγματικότητα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη αποστείλει στα αρμόδια υπουργεία, τεχνικά δελτία, εκθέσεις, ότι δηλαδή χρειάζεται για να υπάρξει η άμεση χρηματοδότηση, αναμένουμε την χρηματοδότηση αυτών των έργων για να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες. Ταυτόχρονα έχουμε ήδη ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση πολύ περισσότεροι από αυτή που έχει ήδη δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για να μπορέσουμε μέσω της πολιτικής προστασίας γιατί βρισκόμαστε ακόμα σε έκτακτη ανάγκη να κάνουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει για τον καθαρισμό των ρεμάτων τόσο σε αστικό όσο και σε μη αστικό περιβάλλον. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι όλη αυτή η συζήτηση περισσεύει αν δεν πιαστεί το νερό ψηλά, όπως λέω συνήθως και προσπαθώ να το δώσω να το καταλάβουν και οι υπουργοί και όλοι οι αρμόδιοι που συνομιλώ”.

“Άμεσα θα πρέπει να γίνει παρέμβαση ψηλά στο βουνό εκεί που άλλοτε υπήρχε το δάσος μας” είπε ο κ. Φαρμάκης. “Το υπουργείο Περιβάλλοντος και τα αρμόδια δασαρχεία έχω ήδη επικοινωνήσει και με επιστολές αλλά και διά ζώσης με τους αρμόδιους και έχω πει μάλιστα και σε συζήτηση που είχαμε με τους φορείς ότι είμαστε εδώ να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε και το υπουργείο παρόλο που δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση με προτάσεις και λύσεις, και για κορμοδέματα και για κλαδοκοπές και για όλα αυτά που χρειάζονται και για την πρόληψη των πλημμυρικών φαινομένων αλλά φυσικά και για την φυσική αναδάσωση που χρειαζόμαστε. Συζητήσαμε ακόμα για το πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την πολιτεία στην υλοποίηση του προγράμματος Αρωγή. Ένος προγράμματος φιλόδοξου που δοκιμάστηκε στις πρόσφατες πλημμύρες στην Θεσσαλία και είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και εδώ το κρίσιμο είναι ένα. Να προλάβουμε τους χρόνους και την ενίσχυση που χρειάζεται, το στήριγμα δηλαδή που χρειάζεται ο πολίτης αυτή τη στιγμή να το έχει γρήγορα. Και αυτό είναι το μείζον.

Βρισκόμαστε στην διαδικασία της διαστασιολόγησης Του προβλήματος. Αν δηλαδή δεν πεις ότι η ζημιά μου είναι μετρημένοι και χρειάζομαι τόσα τότε πως μπορούμε να πούμε πως οι πόροι θα ενεργοποιηθούν. Εγώ θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός μας δείχνει ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα στην άντληση πόρων αλλά και στηριζόμενοι και στις δικές μας δυνάμεις, γνωρίζω ότι υπάρχουν οι πόροι για να κατευθυνθούν προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι, πέραν της μίας πρόκλησης που δεν είναι άλλη, από το να σηκώσουμε τα μανίκια και να κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης.

Γεωργιόπουλος: Δεν έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος ανέφερε πως από την πλευρά του ενημέρωσε τα κυβερνητικά στελέχη για την εικόνα της καταστροφής στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας, κάτι που προσπάθησε να περάσει μέσα από τον Τύπο, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της συμφοράς στην ευρύτερη περιοχή. “Τα φώτα της δημοσιότητας ήταν προσηλωμένα περισσότερο στην βόρεια Εύβοια και στο δράμα που πέρασε εκεί, ο κόσμος και η Ολυμπία θεωρήθηκε ότι μάλλον έχει σωθεί γιατί διεσώθη και καλώς βεβαίως ήταν ευτυχές το ότι διεσώθει ο αρχαιολογικός χώρος, το μουσείο και η στενή περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο στην Ολυμπία. Αυτό ήταν το πρώτιστο που εγώ ήθελα και είχα διαπιστώσει ως έλλειμμα και ήθελα να γίνει αντιληπτό από τους κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να δουν ότι αυτό το μέγεθος, προκειμένου να ανασυγκροτηθεί, να αποκατασταθούν οι ζημιές, να αναταχθεί η οικονομία της περιοχής και να στυλωθεί λίγο στα πόδια της η κοινωνία, χρήζει ενός ειδικού προγράμματος ανασυγκρότησης.

siskepsi 7

Αντίστοιχο, ανάλογο, με αυτό που ανακοινώθηκε για την βόρεια Εύβοια. Η ζημιά που έχει γίνει είναι τεράστια! Το λέω αυτό, γιατί ακόμα και από τους συμπολίτες μας εδώ στην Ηλεία δεν είναι γνωστές οι διαστάσεις της ζημιάς που έχει γίνει. Πριν από λίγο μου έδωσαν στοιχεία από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ότι στην Αρχαία Ολυμπία έχουμε περίπου 1 εκατομμύριο ελαιόδεντρα. Μέσα από την καταγραφή της δακοκτονίας. Που σημαίνει ότι είναι πολύ περισσότερα.

Και ότι καταστροφή αγγίζει τις 500.000 ελαιόδεντρα και ακόμα δεν έχει τελειώσει η καταγραφή. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η ζημιά που έχει γίνει τουλάχιστον στον αριθμό των ελαιοδέντρων, των καλλιεργούμενων δηλαδή περιοχών της αγροτικής μας παραγωγής που ουσιαστικά είναι μονοκαλλιέργεια, είναι υπερδιπλάσια από αυτό που έχει συμβεί στο δήμο Μαντουδίου. Όπου μίλησα και με τον δήμαρχο και μου ανέφερε για την απώλεια 200.000 ελαιοδέντρων. Η οικονομία της περιοχής θα δοκιμάζεται για τα επόμενα πέντε – εφτά – δέκα χρόνια και πολύ περισσότερο.Έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις για το πως μπορεί να αναπληρωθεί αυτό το εισόδημα, μιλάμε για ένα έκτακτο εισόδημα επιγραμματικά θα το πω. Μιλάμε για ένα έκτακτο εγγυημένο εισόδημα. Μιλάμε για προσλήψεις οι οποίες πρέπει να μοριοδοτούνται μέσα από τα προγράμματα είτε του ΟΑΕΔ, είτε από αυτά που μπορούν να τρέξουν σε εμάς για την περίοδο από εδώ και πέρα, για τις αναδασώσεις, για τα αντιδιαβρωτικά, για τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει προτιμούνται, να πριμοδοτούνται και να μοριοδοτούνται γενναία η εντοπιότητά και οι κάτοικοι που έχουν πάθει ζημιά.

Για τις ενισχύσεις που πρέπει να δοθούν στους αγρότες και για τις απαλλαγές που θα πρέπει να έχουν και τα άλλα μέτρα οι επαγγελματίες, επιχειρηματίες της περιοχής μας όπως τα ελαιοτριβεία που μπορεί να μην έχουν πάθει ζημιά στον εξοπλισμό ή στις εγκαταστάσεις τους αλλά για τα επόμενα πολλά χρόνια θα είναι χωρίς δουλειά. Άρα θα πρέπει να συμπεριληφθούν και αυτά σε όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέσα στο ειδικό πρόγραμμα της βορείου Ευβοίας” είπε ο κ. Γεωργόπουλος

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας υπενθύμισε στο Κυβερνητικό κλιμάκιο ότι η Ολυμπία και με το πολιτιστικό της απόθεμα έχασε την μεγάλη ευκαιρία του 2004, έχασε την ευκαιρία μέσα από την τέφρα και την ανθρώπινη τραγωδία μαζί με όλη την Ηλεία το 2007. Πέρασε την στενωπό των 10 ετών των μνημονίων μαζί με όλη τη χώρα. Χτυπήθηκε ανελέητα από τον κορονοϊό και από το 60% της τουριστικής κίνησης που αναφερόταν στην κρουαζιέρα και όπως ξέρετε πέρυσι σταμάτησε ολοσχερώς, ενώ φέτος κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς και βεβαίως δεν απολαμβάνει και η αγορά κάτι από αυτό.

Τώρα ήρθε και ένα τέταρτο χτύπημα το οποίο είναι συντριπτικό, ελπίζουμε να μην είναι τελειωτικό αλλά ανήκει στην απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης να ανακοινώσει γρήγορα ένα αναπτυξιακό σχέδιο και της Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής, αποκατάστασης και ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει και το παραγωγικό της κεφάλαιο και βεβαίως και το πολιτιστικό και αθλητικό της απόθεμα. Εμείς από τη δική μας πλευρά έχουμε ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα έχω την ευκαιρία να παραδώσω στον κ. Τριαντόπουλο που υποσχέθηκε ότι μέσα στην εβδομάδα θα επισκεφθεί και πάλι την Ολυμπία με κυβερνητικό κλιμάκιο για να κουβεντιάσουμε ειδικά πάνω και στο κοστολογημένο αυτό πρόγραμμα, το οποίο έχουμε εκπονήσει αλλά και στους ρυθμούς με τους οποίους αυτό πρέπει να υλοποιηθεί. Διότι η περιοχή δεν μπορεί να περιμένει.

Η ζωή συνεχίζεται και η ζωή είναι αύριο, δεν είναι μόνο για τα επόμενα χρόνια. Έχουμε βέβαια μία ΟΧΕ αλλά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που την υποστηρίζουν είναι και μακροπρόθεσμα και μακρόσυρτα. Και τρέχουν με ρυθμούς πολύ αργούς. Είπαμε λοιπόν ότι αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ρυθμούς ας πούμε “Αντώνης Τρίτσης”. Ελπίζω να έγινε κατανοητό, έχουμε ήδη επικοινωνήσει ακόμα και με το γραφείο του πρωθυπουργού με επιστολές και έχουμε παραδώσει στα χέρια των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που μας επισκέφθηκαν, τα υπομνήματα μας και περιμένουμε να δούμε αλλά επαγρυπνούμε, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί για να διεκδικούμε, δεν μπορεί κανείς από μόνος του να πετύχει στόχους εάν δεν υπάρχει ένα ολόκληρο πολιτικό προσωπικό στην Ηλεία από τους βουλευτές και τους δημάρχους μέχρι και τον τελευταίο φορέα. Και βέβαια και την ίδια την κοινωνία” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιόπουλος.

Αντωνακόπουλος: Οδυνηρή η εμπειρία του “Ταμείου Μολυβιάτη”

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος στη διάρκεια της σύσκεψης τόνισε ότι δεν πρέπει να «εργαλειοποιηθεί» πολιτικά αυτή η πρόσφατη συμφορά, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από άλλες δυνάμεις και πως η αρχή τήρησης της ισονομίας στο πρόγραμμα αποκατάστασης κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία για την πολύπαθη Ηλεία. «Πρέπει οπωσδήποτε να τηρήσουμε την αρχή της ισονομίας. Για την ίδια ζημιά, στον ίδιο τόπο και στον ίδιο χρόνο, πρέπει να έχουμε την ίδια συμπεριφορά. Δεν πείθουν τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης αντιμετώπισης, τόσο σε ποσοτικό όσο και ποιοτικό επίπεδο, άλλων περιοχών σε σχέση με τη δική μας περιοχή διότι, σε μια καλλιεργήσιμη γη όπως εδώ, θίγονται πολύ περισσότερα νοικοκυριά».

Ο δήμαρχος Πύργου αναφέρθηκε επίσης και στην εμπειρία του «Ταμείου Μολυβιάτη», η οποία υπήρξε οδυνηρή για την περιοχή. «Η εμπειρία του μοντέλου «Ταμείου Μολυβιάτη» είναι πολύ οδυνηρή, όπου την αρνητική της εκδοχή την υφιστάμεθα εμείς στην Ηλεία. Διαλύθηκε το Ταμείο για να περάσουν τα χρήματα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εμείς εδώ πήραμε τα ελάχιστα. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί ένας κωδικός που θα «τροφοδοτεί» οικονομικά τις περιοχές. Να κάνουμε αξιόπιστη θεσμική προσέγγιση στο πρόβλημα, αντικειμενική ιεράρχηση της ζημιάς, και να δοθεί βαρύτητα στην κλίμακα πληθυσμού».

siskepsi 8

Στο σημείο αυτό ο κ. Αντωνακόπουλος έθιξε και με παραδείγματα τους πραγματικούς δείκτες οικονομίας που έχουν θιγεί στην περιοχή με την ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδων ελαιόδεντρων. Τόνισε δε, ότι η Ηλεία είναι και σύμφωνα με το επίσημο κρατικό σχέδιο «Δάρδανος» στις πιο υψηλές θέσεις των πλημμυρόπληκτων περιοχών, ενώ παραμένει πάντα ψηλά και στην κλίμακα των πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων περιοχών. «Παρ’ όλα αυτά όμως, και πάρα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στην κλίμακα των χρηματοδοτήσεων είμαστε πολύ χαμηλά. Αυτός ο τόπος έχει ζήσει οδυνηρές στιγμές γιατί κάποιοι δεν μιλούσαν, δεν απαιτούσαν, δεν διεκδικούσαν», ενώ κατέληξε στην αναγκαιότητα και Ευρωπαϊκής στήριξης.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup