‘’ Η συντριπτική πλειοψηφία των εξαγγελιών του κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έχουν χρονικό ορίζοντα ενός έτους , σε ότι αφορά στην ισχύ τους.
Προφανώς γιατί εντάσσονται στο σχεδιασμό του Πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές, πριν έρθουν τα δύσκολα.
Και τα δύσκολα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει από το 2023 και μετά, ύψους 2,2%, 2,4% και 3,7% το 2025, χωρίς ο κ. Μητσοτάκης να μας πει πως θα επιτευχθούν.
Από τις εξαγγελίες του κ.Μητσοτάκη προκύπτει:
-Η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα βίαιο μετασχηματισμό της δομής της ελληνικής οικονομίας, οδηγώντας στο κλείσιμο χιλιάδες ατομικές και μικρές επιχειρήσεις.
-Η προσπάθεια εξαπάτησης των νέων ανθρώπων με ‘’φιλοδωρήματα’’ αλλά και των πολιτών που θα δουν ένα σύνολο φόρων να αυξάνονται με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Αναλυτικά:
-Ο κ.Μητσοτάκης εξήγγειλε μείωση για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται και έκπτωση φόρου ακόμα και 100% για τις δαπάνες που αφορούν την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και των ψηφιακό μετασχηματισμό των μεγάλων επιχειρήσεων. Από το μέτρο αποκλείονται οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα συνεχίσουν να υπερφορολογούνται και να καταβάλουν το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.
-Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε δωρεά 50GB στους νέους για να κάνουν το εμβόλιο, διαπιστώνοντας (επιτέλους) ότι η Ελλάδα έχει το πιο ακριβό internet. Οι τιμές των συνδέσεων στο διαδίκτυο είναι 73% ακριβότερες από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Και φυσικά ούτε λέξη από τον κ.Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των στεβλώσεων του ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών, που οδηγούν στο υψηλό κόστος υπηρεσιών που αναγκάζεται να πληρώνει ο πολίτης.
-Ο κ.Μητσοτάκης εξήγγειλε την κατάργηση του φόρου για τις γονικές παροχές, ένα μέτρο που θα ευνοήσει κατά κύριο λόγο όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Δεν είπε όμως τι θα γίνει όταν την 1η Ιανουαρίου, οι πολίτες θα δουν αυξήσεις σε 19 άλλους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα όπως , ο φόρος μεταβίβασης, το ΤΑΠ, ο φόρος κληρονομιάς, ο φόρος ανταλλαγής-συνένωσης οικοπέδων κ.α.
Γιατί οι φόροι αυτοί θα συνυπολογιστούν με τις νέες και αυξημένες τιμές ζώνης, όπως και ο ΕΝΦΙΑ.
-Ανακοίνωσε την παράταση ισχύος μείωσης του ΦΠΑ στον καφέ. Καμία λέξη όμως για τα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής στα οποία είναι ορατές πλέον οι αυξήσεις και επιβαρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά.
-Ανακοίνωσε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν όμως μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι μπορεί να φορολογούνται ακόμα και με 42% συντελεστή.
-Ανακοίνωσε την επέκταση της απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022 για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Με ποια όμως λογική οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με την εισφορά αλληλεγγύης;
Από τις εξαγγελίες του κ.Μητσοτάκη απουσίαζε κάθε αναφορά για την πρόσβαση σε ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ήδη ‘’φωτογραφηθεί’’ επαρκώς και οδεύουν σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο στόχος του κ.Μητσοτάκη είναι να πάει σε εκλογές, και μετά να αρχίσει να εφαρμόζει πλήρως την κρυφή του ατζέντα.
Το δίλημμα δεν είναι Μητσοτάκης ή κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη, όπως το έθεσε ο Πρωθυπουργός, αυτό είναι ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Το δίλημμα για την ελληνική κοινωνία είναι ένα και μοναδικό: συνέχιση μιας ακραία συντηρητικής πολιτικής που δεν αφήνει χώρο για πολίτες, νέους, επαγγελματίες , ατομικές και μικρές επιχειρήσεις ή μια πολιτική πρόταση με προοδευτικό πρόσημο που δίνει ευκαιρίες σε όλους;
(Δελτίο Τύπου)