Ο προϋπολογισμός του 2022 φέρνει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, επιβεβαιώνοντας πως είτε σε ανάπτυξη είτε σε κρίση, ανεξάρτητα από τις «αποχρώσεις» και τις μορφές διαχείρισης ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Βασικό χαρακτηριστικό του νέου προϋπολογισμού είναι η συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.
Από τη μία ο νέος προϋπολογισμός, σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, κ.ά. θα αποτελέσει ένα εργαλείο πολύμορφης και προκλητικής στήριξης του κεφαλαίου, που θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού. Συγκεκριμένα, προβλέπει:
- Μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
- Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορώναπό τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδηστο 22%.
- Μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.
- Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για επιχειρηματικές δαπάνεςπου αφορούν «πράσινη» οικονομία, Ενέργεια και ψηφιοποίηση.
- Διογκωμένα κονδύλια για «ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με αύξηση δαπανών και φυσικών παραλαβών εξοπλιστικών συστημάτων»,δηλαδή για πολεμικές δαπάνες.
Από την άλλη πλευρά προβλέπει ενισχυμένο πλέγμα φοροληστείας για το λαό:
- Τα συνολικά ποσά φόρωνπροβλέπεται να αυξηθούν 4,1 δισ.το 2022.
- Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπωνθα αυξηθεί κατά 640 εκατ. ευρώ.
- Ο ΦΠΑπου φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,5 δισ.,και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» θα αυξηθούν κατά 530 εκατ.
Την ίδια ώρα, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) θα διαμορφωθεί μόλις στα 3,5 δισ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο φόρος που θα αναλογεί το 2022 στις κάθε είδους εταιρείες αποτελεί μόλις το 7,3% της συνολικής μάζας των φόρων.
Επιπλέον προβλέπονται δραστικές περικοπές σε βάρος της Υγείας, ενώ η πανδημία θερίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μείωση της χρηματοδότησης κατά 52% για την ήδη διαλυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, όπως και η μείωση του κονδυλίων για τα νοσοκομεία. Πετσοκόβονται επίσης τα επιδόματα ανεργίας, οι παροχές προς τους οργανισμούς που αφορούν τα διάφορα προνοιακά επιδόματα, κ.λπ. Στα αζήτητα βρίσκονται σταθερά και οι ανάγκες των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.
Το ΚΚΕ όλες αυτές τις μέρες στη συζήτηση στη βουλή ανέδειξε το αντιλαϊκό, ταξικό περιεχόμενο του προϋπολογισμού και πρόβαλε τη διέξοδο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που βρίσκεται στην αντεπίθεση ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, με τη «σημαία» της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών.
Διεκδικώντας με συγκεκριμένα μέτρα την αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, την μείωση των συντελεστών φορολογίας και την αύξηση του αφορολόγητου για τα λαϊκά στρώματα. Την κατάργηση των διάφορων χαρατσιών που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Την επαναφορά μισθών, συντάξεων και ΣΣΕ. Την αύξηση των δαπανών σε Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό, Πολιτισμό. Την προστασία των ανέργων, με ένταξη όλων στην επιδότηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τη θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτικά προϊόντα και άμεσες αποζημιώσεις από τις καταστροφές για αγρότες και επαγγελματίες. Αιτήματα που είχαν τεθεί σε τροπολογίες που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και απορρίφθηκαν από κυβέρνηση και υπόλοιπα κόμματα.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να μάχεται μέσα και κυρίως έξω από την βουλή ανυποχώρητα ενάντια στην πολιτική που γυρνά τον λαό στον μεσαίωνα για να μπορούν οι εργαζόμενοι, ο λαός να απολαμβάνει σύγχρονα δικαιώματα του 21ου αιώνα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, η μάχη θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα το επόμενο διάστημα.
(Δελτίο Τύπου)