Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νέου κρατικού Προϋπολογισμού, του πρώτου Προϋπολογισμού που φιλοδοξεί να σημάνει την επιστροφή στην ανάπτυξη, κλείνοντας μία περίοδο οικονομικής στασιμότητας εξαιτίας της Covid-19.
Εν αντιθέσει με πέρυσι, όποτε ίσχυαν οι υγειονομικοί περιορισμοί, η ψηφοφορία του κορυφαίου νομοθετήματος της κυβέρνησης θα ψηφιστεί με τα έδρανα στην πλειοψηφία τους γεμάτα.
Η παράδοση ωστόσο, που θέλει τον Προϋπολογισμό να ψηφίζεται μετά τα μεσάνυχτα εκτός απροόπτου θα σπάσει, καθώς ο προγραμματισμός είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πολύ νωρίτερα.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας μετά και τη δημοσιοποίηση της έρευνας των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις μονοπώλησαν τη συζήτηση όλες τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της μονομαχίας των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα με τον πρωθυπουργό -σύμφωνα με πληροφορίες- να ανακοινώνει δέσμη νέων μέτρων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει πλέγμα παρεμβάσεων για τον μετριασμό των επιπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να παρουσιαστούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυριότερα μέτρα που δρομολογούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι:
- Πιθανή αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες.
- Αυξάνεται η έκπτωση που θα δώσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στις τιμές χονδρεμπορικής φυσικού αερίου που πουλάει σε παρόχους ενέργειας.
- H κυβέρνηση σκοπεύει να επιστρέψει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για το 2022 σε περίπου 200.000 αγρότες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Η ρύθμιση αφορά νέους αγρότες, όσους έχουν ενταχθεί σε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας και όσους μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Τα προαναφερόμενα μέτρα λαμβάνονται μετά τις τιμές-ρεκόρ που καταγράφονται στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (326,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα για σήμερα) αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου (132 με 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα).
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία κορυφώνεται στη σκιά της διαγραφής Κουρουμπλή από τον Αλέξη Τσίπρα μετά την άρνηση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει τη λέξη «δολοφόνοι» που εκτόξευσε προς τους βουλευτές της ΝΔ.
Και δεν είναι λίγοι εκείνοι από τον ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρουν πως στόχος της κίνησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να αντιπαρατεθεί χωρίς βαρίδια με τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Τσίπρας, πέραν από την οικονομία αναμένεται να σφυροκοπσει την κυβέρνηση στο θέμα της μελέτης Τσιόδρα– Λύτρα. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούν πως η αξιοπιστία του κυβερνητικού εκπροσώπου πως δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης τη μελέτη φαίνεται όταν ταυτοχρόνως λέει πως ο πρωθυπουργός ποτέ δεν υποστήριξε πως είναι το ίδιο να είσαι εντός κι εκτός ΜΕΘ, όταν πριν δέκα ημέρες είπε επί λέξει στη Βουλή πως «δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».
«Κι αν η κυβέρνηση λέει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε τη μελέτη, πρέπει να πουν συγκεκριμένα ποιοι είναι αυτοί στο ανώτατο επίπεδο που παρέλαβαν τη μελέτη Τσιόδρα– Λύτρα. Σε ποιους πετά την ευθύνη ο κ. Οικονόμου για να γλιτώσει τον κ. Μητσοτάκη; Να μιλήσουν με ονόματα. Προφανώς και ήταν ενήμερος ο κ. Μητσοτάκης, όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές, υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου.
«Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο κ. Μητσοτάκης ή θα έβγαινε δημόσια να ζητήσει συγγνώμη για τα ψέματα και τις χιλιάδες απώλειες ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, με βάση τη μελέτη του ίδιου του συμβούλου του που προειδοποιούσε όταν οι νεκροί ήταν 10.576 ενώ σήμερα έχουν φθάσει σχεδόν 20.000, ή θα είχε παραιτηθεί», επισημαίνουν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα, δίνοντας το στίγμα της ομιλίας του στη Βουλή το Σάββατο.
Στην πλευρά του ΚΙΝΑΛ, τέλος, Στα αξιοσημείωτα της διαδικασίας είναι η επίσημη πρώτη του Μιχάλη Κατρίνη ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τον Νίκο Ανδρουλάκη πάντως, να δίνει το στίγμα των θέσεων του κόμματος στη συνεδρίαση της το πρωί.
Πηγή: Cnn.gr