Παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο Mέγαρο Μαξίμου για τον κορονοϊό, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλγαρία.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη σύσκεψη γνωστοποιήθηκε το θέμα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου παρέστη κανονικά και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια προσπάθεια όπως φαίνεται της κυβέρνησης να εξαφανίσει τα σύννεφα της φημολογίας που υπήρχαν περί παραίτησης Τσιόδρα μετά την περιβόητη «Μελέτη Τσιόδρα», λένε πηγές του ethnos.gr.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρχαν φήμες που ήθελα τον Σωτήρη Τσιόδρα να παραιτείται από τις επιτροπές που είναι επικεφαλής για την πανδημία αλλά και από σύμβουλος του πρωθυπουργού. Εξάλλου έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων το θέμα της Μελέτης Τσιόδρα με το πολιτικό θερμόμετρο να είναι στα ύψη.
Αρχικά όπως είχε γράψει το ethnos.gr, υπήρχαν πληροφορίες που διαρρέονταν εντέχνως ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Σωτήρη Τσιόδρα κυρίως για τη χρονική συγκυρία που επέλεξε να δημοσιοποιηθεί η μελέτη. Στη συνέχεια όμως οι πληροφορίες έλεγαν ότι δεν υπάρχει θέμα Τσιόδρα. Η σημερινή σύσκεψη κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν ελήφθησαν νέα μέτρα για τον κορονοϊό απλώς εκτιμήθηκε η κατάσταση, επιβεβαιώνει τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να κλείνει το θέμα Τσιόδρα άμεσα.
Μελέτη Τσιόδρα: Ποιος την παρέλαβε;
Αρκετά 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση της Μελέτης Τσιόδρα από τον ερευνητή επιδημιολόγο στον ΕΟΔΥ την περίοδο εκείνη και νυν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου Θεόδωρο Λύτρα, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί από επίσημα χείλη ποιος κυβερνητικός παράγοντας ήταν ενήμερος για τη μελέτη.
Παραλληλα, οι φήμες διαδέχονται η μία την άλλη. Η τελευταία ήθελε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να παραιτείται από τις επιτροπές που έχει ορισθεί επικεφαλής για την πανδημία, αλλά και από σύμβουλος στο Μέγαρο Μαξίμου για την πανδημία. Κάτι τέτοιο όμως διαψεύδεται από έγκυρες πηγές που έχουν γνώση των συζήτησεων.
Καθόλου τυχαία βέβαια καθώς επιχειρείται από την κυβέρνηση να καταλαγιάσει το θέμα, αφού μία πιθανή παραίτηση θα προκαλούσε περαιτέρω αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Γι αυτό και στην κυβέρνηση μετακινήθηκαν πλέον από τη … «δυσμένεια που είχε υποπέσει» στο «δεν υπάρχει θέμα Τσιόδρα».
Γιατί υποτιμήθηκε η μελέτη Τσιόδρα
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η «επιχείρηση» υποτίμησης της μελέτης δεν επελέγη τυχαία ως στρατηγική. Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας όταν την παρουσίασε (περιέγραψε) στο υπό …αναζήτηση κυβερνητικό στέλεχος, δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα. Άλλωστε τα συμπεράσματα, στους επιστήμονες τουλάχιστον αλλά και στον κοινό νου, δεν ήταν και κάτι το μη πρωτοφανές: Ότι δηλαδή εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους ασθενείς ή ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία υπολείπονται αυτών της Αθήνας. Μία γνώση που υπάρχει για το σύστημα υγείας εδώ και δεκαετίες. Το ζήτημα όπως γίνεται αντιληπτό είναι άκρως πολιτικό.
Γι αυτό άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το παραδέχτηκε στη Βουλή επισημαίνοντας ότι απαιτείται ενίσχυση του ΕΣΥ κάτι το οποίο πράττει, όπως είπε.
Από την άλλη όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr, σε κυβερνητικά στελέχη υπάρχει έντονη πικρία για τη μη στήριξή τους στην υπόθεση διαρροής πληροφοριών. Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία υπόγεια προσπάθεια στοχοποίησης διαφόρων στελεχών οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν με την υπόθεση.
Φαίνεται πάντως πως η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες έχει βάλει πλώρη να υποβαθμίσει πλήρως το θέμα ώστε να μην υπάρχει στην επικαιρότητα. Κάτι που φαίνεται πως επιθυμούν όλες οι πλευρές και οι τάσεις της κυβέρνησης.
Πηγή: Ethnos.gr