«Είναι ξεκάθαρη η αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία αντιλαμβάνεται τη διαχείριση της πανδημίας ως εργαλείο για τον πολιτικό ή τον εκλογικό της σχεδιασμό», τονίζει ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, ενώ παίρνει αποστάσεις από το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες κάλπες.
«Είμαι από αυτούς που πίστευαν και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι στο σχεδιασμό του κ.Μητσοτάκη ήταν και είναι πάντα οι πρόωρες εκλογές», τονίζει με συνέντευξή του στο iEidiseis o Μιχάλης Κατρίνης.
«Έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα, που θα καταστήσει δύσκολη την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2023, αφού σιγά-σιγά θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται όλα τα προβλήματα που κρύβει ή υποβαθμίζει η κυβέρνηση» εκτιμά ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, αν και την ίδια στιγμή λαμβάνει σαφείς αποστάσεις από το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση του πρωθυπουργού και πρόωρες εκλογές.
«Είναι ξεκάθαρη η αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία αντιλαμβάνεται τη διαχείριση της πανδημίας ως εργαλείο για τον πολιτικό ή τον εκλογικό της σχεδιασμό», τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης, ενώ επισημαίνει: «Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα «ξορκίζοντας» στα λόγια ένα νέο lockdown. Οι παλινωδίες της όμως και η αδιαφορία της μας φέρνουν κοντά σε ένα lockdown, που μπορεί να είναι και αναγκαστικό και εσπευσμένο.
Ανησυχείτε από το συνεχές φλερτ του Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Κατρίνη; Το να αρέσει η αντιπολίτευσή σας μάλλον δεν είναι καλό για σας…
Κύριε Σκουρή, η αντιπολίτευση μας, ήδη ενοχλεί και η ενόχληση της κυβέρνησης δεν κρύβεται πλέον.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει πλέον απέναντι του τον εύκολο αντίπαλο που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκτός του ότι δεν ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση, είναι παράλληλα ευάλωτος και σε θέματα αξιοπιστίας και επάρκειας.
Η κυβέρνηση έχει πλέον απέναντι της εμάς, τη δημοκρατική παράταξη, που ξέρει να κάνει αντιπολίτευση, ξέρει να μιλάει με στοιχεία και επιχειρήματα και ξέρει να καταθέτει προτάσεις πειστικές και ρεαλιστικές.
Εμάς δεν μας ανησυχεί τίποτα. Η ανησυχία όμως τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι έκδηλη και προφανώς οφείλεται στη δυναμική, που αρχίζει να αναπτύσσει το Κίνημα Αλλαγής.
Υιοθετείτε το αίτημα Τσίπρα για παραίτηση του πρωθυπουργού και πρόωρες εκλογές; Ζητάτε να φύγει η κυβέρνηση;
Έχει μεγάλη σημασία το πότε υποβάλλει κανείς το αίτημα για εκλογές. Πρέπει να είναι ώριμες οι συνθήκες και επιπλέον να υπάρχει κοινωνική και λαϊκή αποδοχή απέναντι σε ένα τέτοιο αίτημα.
Πιστεύει κανείς ότι αυτή τη στιγμή συντρέχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις; Ότι μπορούμε να κάνουμε εκλογές με 100 νεκρούς την ημέρα και χιλιάδες κρούσματα; Με την πανδημία να καλπάζει και να θέτει περιορισμούς στη ζωή και στην ανθρώπινη δραστηριότητα;
Προφανώς, το αίτημα του κ. Τσίπρα για εκλογές επιβλήθηκε από την φθορά και την υποχώρηση, που εμφανίζει ο Σύριζα, γιατί είναι πρωτοφανές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φθείρεται με εντονότερους ρυθμούς από ό,τι η κυβέρνηση.
Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, όπως διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός; Και γιατί;
Είμαι από αυτούς που πίστευαν και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι στο σχεδιασμό του κ.Μητσοτάκη ήταν και είναι πάντα οι πρόωρες εκλογές. Και υπάρχει πλήθος δεδομένων, αλλά και φαινομένων που συνηγορούν σε αυτό.
Έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα, που θα καταστήσει δύσκολη την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2023, αφού σιγά-σιγά θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται όλα τα προβλήματα που κρύβει ή υποβαθμίζει η κυβέρνηση.
Συμμερίζεστε επίσης τις εκτιμήσεις για ένα «Success Story» στην οικονομία;
Όχι βέβαια και μίλησα αναλυτικά για όλα αυτά στον προϋπολογισμό. Τα πρωτογενή ελλείμματα (7,1% το 2020, 7,3% το 2021) είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Οι επενδύσεις δεν αφορούν κυρίως την παραγωγή, αλλά τις κατοικίες. Το πολυετές επενδυτικό κενό παραμένει, ενώ οι πάγιες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και περίπου οι μισές του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Κανένα σχέδιο δεν υπάρχει, για οικονομικά βιώσιμες και ανθεκτικές επενδύσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, για ενίσχυση της βιομηχανίας, για τη στήριξη των μικρομεσαίων και των αγροτών.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα και «στραγγαλίζονται» οικονομικά. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα πάνε στους λίγους, θα πάνε στους ελάχιστους.
Την ίδια στιγμή το ιδιωτικό χρέος καλπάζει, ενώ δημιουργούνται νέες οφειλές από την συσσώρευση υποχρεώσεων.
Ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας;
Είναι ξεκάθαρη η αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία αντιλαμβάνεται τη διαχείριση της πανδημίας ως εργαλείο για τον πολιτικό ή τον εκλογικό της σχεδιασμό.
Οι επιστήμονες είναι σαν να μην υπάρχουν. Έχουν αντικατασταθεί από Υπουργούς που παριστάνουν τους λοιμωξιολόγους. Η πολιτική της αδιαφορίας, της ανευθυνότητας και της υποτίμησης του κινδύνου οδήγησε στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.
Έπρεπε να είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα, που εμείς προτείναμε στη Βουλή, όπως να επανέλθει και να διευρυνθεί η υποχρεωτική τηλεργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι να καταστεί διαχειρίσιμη η κατάσταση, να εφαρμοστεί το μέτρο της χρήσης διπλής μάσκας στα ΜΜΜ και να ενισχυθούν τα δρομολόγια τους, να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, να κλείσουν οι «τρύπες» που διευκολύνουν τη διασπορά του ιού.
Αν είχαν γίνει όλα αυτά εδώ και δύο μήνες, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα ήταν πολύ καλύτερη.
Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα «ξορκίζοντας» στα λόγια ένα νέο lockdown. Οι παλινωδίες της όμως και η αδιαφορία της μας φέρνουν κοντά σε ένα lockdown, που μπορεί να είναι και αναγκαστικό και εσπευσμένο.
Θα συζητήσατε και την καθολική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού;
Για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικότητα και για τη δική τους προστασία. Εμείς το είπαμε από την πρώτη στιγμή: δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος, γιατί το πιο βαρύ κόστος είναι η απώλεια έστω και μιας ανθρώπινης ζωής.
Εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μέτρα, όσο δύσκολα και αυστηρά και αν είναι, με μία προϋπόθεση: να αποτελούν συστάσεις και προτάσεις των επιστημόνων.
Όταν όμως η ίδια η κυβέρνηση εργαλειοποιεί, υποβαθμίζει και περιθωριοποιεί τους επιστήμονες, ποιον περιμένετε να πιστέψουν οι πολίτες;
Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την αξιοπιστία αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών στα ζητήματα που αφορούν στην πανδημία. Όλες οι δημόσιες παρεμβάσεις των υπουργών της είναι καταστροφικές.
Το καλύτερο που θα είχε να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να αποσύρει τους Υπουργούς του που έχουν υποκαταστήσει τους επιστήμονες και να ακούσει πλέον, μόνο, τις εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας.
Πηγή: iEidiseis.gr