Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 11:17

Γεωργιάδης: Εξετάζουμε μείωση ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων για την αναχαίτιση της ακρίβειας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας χθες το βράδυ στο Mega και στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα».

Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται υπό διερεύνηση προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση δια της φοροελάφρυνσης σε ορισμένα είδη προϊόντων και να αναχαιτιστεί το πληθωριστικό κύμα που βιώνει η χώρα.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: "Έχουμε βάλει μια άσκηση στο καλάθι της νοικοκυράς για να δούμε που πρόκειται να κυμανθεί τους επόμενους μήνες. Δουλεύουμε για να δούμε που πρόκειται να έχουμε το επόμενο διάστημα λογικά τις μεγαλύτερες αυξήσεις για να δούμε και αυτό το θέμα, αν γίνεται δια της φορολογίας να παρέμβουμε σε ορισμένα είδη έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε αυτό το αναπόφευκτο πληθωριστικό κύμα. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για αυτό το μέτρο, αν δούμε ότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ελέγξουμε το κύμα της ακρίβειας. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι πάνω από αυτό το θέμα, όπως σε όλα. Δεν έχουμε αφήσει κανέναν μόνο του και κανέναν στην τύχη του… Κάνουμε την άσκηση για το καλάθι της νοικοκυράς για να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία μπορούμε να πάρουμε, για να το κάνουμε αυτό λιγότερο οδυνηρό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι επόμενοι 2 με 3 μήνες θα είναι δύσκολοι στον τομέα της ακρίβειας."

Υπενθυμίζεται ότι χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα ενώ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη και με τους μεγάλους προμηθευτές, δηλαδή κατά βάση με τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, εν όψει και των ανακοινώσεων από την ΕΛΣΤΑΤ.

Σημειώνεται ότι στις 13 Ιανουαρίου, αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου 2021 και εκεί θα υπάρχει ένα σαφές στίγμα για την πορεία των τιμών. Στο μεταξύ όμως, όπως είπε και ο υπουργός, οι καταναλωτές βρίσκονται ήδη ενώπιον ενός νέου κύκλου ανατιμήσεων, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Με βάση πάντως όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη και μετέφερε και ο ίδιος ο υπουργός στο MEGA, οι αλυσίδες λιανικής και οι προμηθευτές το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να απορροφήσουν, όσο μπορούσαν. τις αυξήσεις, που κυρίως προέρχονται από την εκτόξευση των πρώτων υλών και την ενέργεια, ενώ τα περιθώρια να απορροφήσουν περαιτέρω αυξήσεις έχουν εξαντληθεί, ειδικά λόγω του ενεργειακού κόστους, που σε επίπεδο λειτουργικών εξόδων για τα σούπερ μάρκετ φτάνει το 20% του συνολικού κοστολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της αγοράς, ανέφεραν χθες στην τηλεδιάσκεψη, ότι πλέον έχει τριπλασιαστεί το κόστος ενέργειας και γι αυτό ζήτησαν να παραταθεί το μέτρο της κρατικής επιδότησης της ενέργειας και τους επόμενους μήνες του έτους ενώ παράλληλα έθεσαν το θέμα των πρώτων υλών π.χ. την αύξηση στο αλουμίνιο κατά 45% που επιβαρύνει το κόστος των συσκευασιών, την αύξηση του πετρελαίου κατά 45% που εκτινάσσει το κόστος των μεταφορικών, αλλά και την απογείωση των τιμών φυσικού αερίου.

Μέτρα στήριξης

Αναφορά έκανε ο υπουργός και στα υφιστάμενα μέτρα στήριξης κατά της διασποράς του κορονοϊού. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τα μέτρα στήριξης ανάλογα με το διάστημα που οι επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από την απαγόρευση της μουσικής και από το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας. Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση για να αποφασίσει αν θα αρθούν τα μέτρα που θέτουν περιορισμούς στις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα είπε: "είχαμε μια σύσκεψη για τα μέτρα. Θα έχουμε σε δύο μέρες πάλι αφού δούμε την επιδημιολογική κατάσταση. Θα ήταν ευχής έργον αν θα μπορούσαμε να άρουμε τα μέτρα κυρίως της απαγόρευσης της μουσικής και του ωραρίου με την λήξη της τωρινής περιόδου, δηλαδή την 16η Ιανουαρίου. Αν αυτό θα είναι εφικτό ή αν θα πρέπει να παραταθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα είναι κάτι που θα ξέρουμε μέσα σε αυτήν την εβδομάδα ανάλογα της επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε τις επόμενες δύο ημέρες. Αναλόγως της απόφασης που θα λάβουμε για αυτό το μέτρο, θα εξαρτηθούν μετά και τα μέτρα στήριξης στις πληττόμενες επιχειρήσεις."

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 10:09

Σχετικά Άρθρα

  • ΑΑΔΕ: Έρχεται η αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ - Τέλος οι περιοδικές δηλώσεις
    ΑΑΔΕ: Έρχεται η αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ - Τέλος οι περιοδικές δηλώσεις

    Την αυτόματη βεβαίωση και είσπραξη του ΦΠΑ κατά τη στιγμή της συναλλαγής, χωρίς να απαιτείται η υποβολή δηλώσεων από τους συναλλασσόμενου έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει η ΑΑΔΕ. Πρόκειται για το επόμενο βήμα το οποίο δρομολογείται στα πλαίσια της νέας ψηφιακής εποχής της εφορίας με στόχο η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ να φτάσει στο 100%.

    Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

  • Στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας ΦΠΑ – Τι αναφέρει για ειδικό και κανονικό καθεστώς αγροτών
    Στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας ΦΠΑ – Τι αναφέρει για ειδικό και κανονικό καθεστώς αγροτών

    Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος νόμος 5144/2024 με τίτλο: «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», όπου επί των άρθρων 48 και 49 έχει συγκεκριμένες προβλέψεις για τους αγρότες.

    Άρθρο 48

    Ειδικό καθεστώς αγροτών

    1. Οι αγρότες, οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων καθώς και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 49, των οποίων η αξία αθροιστικά ήταν κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις των οποία η αξία ήταν κατώτερη των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, δύνανται, αντί της εφαρμογής του κανονικού καθεστώτος, να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου με την επιφύλαξη της παρ. 2.

    Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ως αξία για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και τις παροχές αγροτικών υπηρεσιών λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από τα οικεία νόμιμα λογιστικά στοιχεία (παραστατικά), εφόσον η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών προέρχονται από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που είτε ανήκουν στον αγρότη κατά κυριότητα είτε ο αγρότης έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης με οποιαδήποτε έννομη σχέση. Σε περίπτωση παράδοσης αγροτικών προϊόντων από τρίτους υποκείμενους στον φόρο, για λογαριασμό των παραγωγών αγροτών, η παραπάνω αξία λαμβάνεται χωρίς φόρο και προμήθεια. Για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη και αυτή που αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο της παρ. 5.

    2. Δεν εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, αλλά στο κανονικό καθεστώς, οι αγρότες που:

    α) ασκούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και παρέχουν τις αγροτικές υπηρεσίες του άρθρου 49, με τη μορφή εταιρείας οποιουδήποτε τύπου ή αγροτικών συνεταιρισμών,
    β) πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους ύστερα από επεξεργασία που μπορεί να προσδώσει σε αυτά χαρακτήρα βιομηχανικών ή βιοτεχνικών προϊόντων,
    γ) ασκούν παράλληλα και άλλη οικονομική δραστηριότητα, για την οποία έχουν υποχρέωση να τηρούν λογιστικά αρχεία (βιβλία),
    δ) παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος μέλος, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 29 και 33 αντίστοιχα.

    3. Οι αγρότες που εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις παραδόσεις των αγαθών και τις παροχές των υπηρεσιών της παρ. 1 και δικαιούνται επιστροφής του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης ή την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5.

    4. Το ποσό της επιστροφής προκύπτει με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) στην αξία των παραδιδόμενων αγαθών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους υποκείμενους στον φόρο. Για την επιστροφή υποβάλλεται δήλωση – αίτηση επιστροφής.

    5. Η παρ. 4 δεν εφαρμόζεται για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους αγρότες ενταγμένους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, ή προς μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα. Για τις πράξεις του πρώτου εδαφίου εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα και την αξία των παραδιδόμενων αγαθών, ή το είδος και την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    6. Οι αγρότες που επιθυμούν την ένταξή τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, κατά την έναρξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων και υπηρεσιών του άρθρου 49, υποβάλλουν δήλωση ένταξης σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ, ν. 5104/2024, Α’ 58).

    Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος που επιθυμούν την υπαγωγή στο καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ αποκλειστικά από την έναρξη του φορολογικού έτους, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια της παρ. 1 και δεν υφίστανται οι περιορισμοί της παρ. 2.

    Η υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων καταλαμβάνει και τους αγρότες που πραγματοποιούν αποκλειστικά τις πράξεις της παρ. 5.
    Η δήλωση ένταξης στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλεται πριν από την υποβολή της δήλωσης – αίτησης επιστροφής της παρ. 4. Προκειμένου να παρέχεται δικαίωμα επιστροφής για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος η δήλωση ένταξης στο καθεστώς υποβάλλεται με δηλούμενη ημερομηνία τουλάχιστον την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου φορολογικού έτους.

    Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση για την απένταξή τους από αυτό, η οποία μπορεί να έχει και αναδρομική ισχύ, με την επιφύλαξη της διακοπής της αγροτικής εκμετάλλευσης κατά τον χρόνο απένταξης.

    7. Κατά τη μετάταξη από το κανονικό καθεστώς στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου οι μετατασσόμενοι έχουν υποχρέωση:

    α) Να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, που να περιλαμβάνει:
    αα) τα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται όσα έχουν συλλεχθεί, οι ηρτημένοι καρποί και οι καλλιέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη,
    αβ) τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, όπως σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών και λοιπών συναφών, κατά συντελεστή φόρου,
    αγ) τα αγαθά επένδυσης, εφόσον χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της επιχείρησης και δεν παρήλθε η πενταετής περίοδος του διακανονισμού του άρθρου 38.
    Τα αποθέματα της υποπερ. αα) απογράφονται σε τιμές πώλησης κατά τον χρόνο της μετάταξης και τα αποθέματα των υποπερ. αβ) και αγ) απογράφονται σε τιμές κόστους.
    β) Να καταβάλλουν τον φόρο:
    βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως παραδόσεις αγαθών κατά τον χρόνο της μετάταξης, υποκείμενων στον φόρο με την εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συντελεστή,
    ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού.
    γ) Να υποβάλλουν έκτακτη δήλωση ΦΠΑ για την καταβολή του φόρου που προκύπτει σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β), μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.

    8. Τα άρθρα 35, 36 και 37 δεν εφαρμόζονται για τους αγρότες που υπάγονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου. Το ίδιο ισχύει και για τα άρθρα 41 και 43, με εξαίρεση τις υποχρεώσεις που αφορούν σε ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών.

    9. Οι αγρότες που αρχίζουν για πρώτη φορά τις εργασίες τους και επιθυμούν να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς υποβάλλουν δήλωση έναρξης σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΚΦΔ. Οι αγρότες που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς, προαιρετικά ή υποχρεωτικά, με υποβολή δήλωσης μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ. Η μη υποβολή της δήλωσης μεταβολών δεν επηρεάζει την υποχρεωτική μετάταξη στο κανονικό καθεστώς. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται υποχρεωτικά, από την έναρξη του επόμενου φορολογικού έτους σε περίπτωση μη πλήρωσης των προϋποθέσεων που αναφέρονται στην παρ. 1 εντός του τρέχοντος φορολογικού έτους, ή από τον χρόνο που συντρέχει μία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις περ. α) έως δ) της παρ. 2. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται προαιρετικά σε οποιοδήποτε χρόνο. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται από την έναρξη του φορολογικού έτους, η δήλωση υποβάλλεται εντός της προθεσμίας που ορίζεται στον ΚΦΔ και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ισχύει αποκλειστικά από την ημερομηνία υποβολής της ανωτέρω δήλωσης και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας, η οποία αρχίζει από την έναρξη του επόμενου από τη μετάταξη φορολογικού έτους.

    10. Αν η ένταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται εντός του φορολογικού έτους, οι αγρότες έχουν δικαίωμα επιστροφής, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5, για πράξεις που πραγματοποιούνται από τον χρόνο ένταξής τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου και έως την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς.

    11. Κατά τη μετάταξη από το ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου στο κανονικό καθεστώς οι μετατασσόμενοι έχουν:

    α) Υποχρέωση να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α) της παρ. 7.
    β) Δικαίωμα έκπτωσης του φόρου:
    βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως αγορές του κανονικού καθεστώτος, κατά τον χρόνο της μετάταξης, με την εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συντελεστή,
    ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού. Ο φόρος αυτός εκπίπτει με τη δήλωση ΦΠΑ που αφορά στη φορολογική περίοδο εντός της οποίας υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.

    12. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να ορίζεται ότι:

    α) η επιστροφή του φόρου ενεργείται από τον αγοραστή των αγροτικών προϊόντων ή τον λήπτη των αγροτικών υπηρεσιών, και

    β) οι αγροτικοί συνεταιρισμοί συνιστούν φορείς που μεσολαβούν στην υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων επιστροφής και γενικά στη διαδικασία επιστροφής του φόρου.

    13. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ορίζονται:

    α) Ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης – αίτησης επιστροφής, ο τύπος και το περιεχόμενο αυτής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εκκαθάριση και την απόδοση του επιστρεπτέου φόρου.
    β) Ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού στοιχείου που προβλέπει η παρ. 5, καθώς και κάθε άλλο διαδικαστικό θέμα.
    γ) Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης αποθεμάτων που προβλέπει το παρόν άρθρο, καθώς επίσης τα συνυποβαλλόμενα με αυτές στοιχεία.

    Άρθρο 49

    Αγρότες, αγροτικά προϊόντα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες

    Για την εφαρμογή του άρθρου 48 θεωρούνται:

    1. Ως αγρότες, αυτοί που ασκούν προσωπικά ή με τα μέλη της οικογένειάς τους ή με μισθωτούς ή εργάτες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες των παρ. 3 και 4.

    2. Ως αγροτικά προϊόντα, τα αγαθά που παράγονται από τους αγρότες στο πλαίσιο των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.

    3. Ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις:

    α) η γεωργία γενικά και ιδίως η καλλιέργεια δημητριακών, κηπευτικών, καπνού, βαμβακιού, οπωροφόρων και καρποφόρων δέντρων, αρωματικών και διακοσμητικών φυτών, η αμπελουργία, η ανθοκομία, η παραγωγή μανιταριών, μπαχαρικών, σπόρων και φυτών,
    β) η εκτροφή ζώων γενικά, στην οποία περιλαμβάνονται ιδίως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η κονικλοτροφία, η μελισσοκομία, η σηροτροφία και η σαλιγκαροτροφία,
    γ) η δασοκομία γενικά,
    δ) η αλιεία σε γλυκά νερά, η ιχθυοτροφία, η βατραχοτροφία, η καλλιέργεια μυδιών, στρειδιών και η εκτροφή μαλακίων και μαλακοστράκων,
    ε) οι μεταποιητικές δραστηριότητες του αγρότη, που πραγματοποιούνται με συνήθη μέσα, στο πλαίσιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε προϊόντα τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αγροτική του παραγωγή.

    4. Ως αγροτικές υπηρεσίες, οι παρεχόμενες από τους αγρότες με χειρωνακτική εργασία ή με το συνήθη εξοπλισμό της εκμετάλλευσής τους, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται κυρίως:
    α) οι εργασίες σποράς και φύτευσης, καλλιέργειας, θερισμού, αλωνίσματος, δεματοποίησης, περισυλλογής και συγκομιδής,
    β) οι εργασίες προπαρασκευής για την πώληση προϊόντων, όπως η διαλογή, η ξήρανση, ο καθαρισμός, η άλεση, η έκθλιψη, η απολύμανση, η συσκευασία και η αποθήκευση,
    γ) η φύλαξη, η πάχυνση και η εκτροφή ζώων,
    δ) η μίσθωση μηχανικών μέσων και εξοπλισμού γενικά, που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις,
    ε) η τεχνική βοήθεια,
    στ) η καταπολέμηση επιβλαβών φυτών και ζώων, καθώς και ο ψεκασμός φυτών και εδάφους,
    ζ) η χρησιμοποίηση αρδευτικών, αποξηραντικών μέσων και εξοπλισμού,
    η) η υλοτομία, η κοπή ξύλων, καθώς και άλλες δασοκομικές υπηρεσίες.

    5. Σε κάθε περίπτωση ως αγροτικά προϊόντα και αγροτικές υπηρεσίες νοούνται τα αγαθά και οι υπηρεσίες του Παραρτήματος IV.

    Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με καθυστέρηση ετών – Οι δεσμεύσεις του Γεωργιάδη
    Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με καθυστέρηση ετών – Οι δεσμεύσεις του Γεωργιάδη

    Με αρκετά χρόνια καθυστέρηση αναμένεται να δημιουργηθεί ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας τον οποίο έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν αρκετές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση ήδη από την πρώτη της θητεία είχε δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει τον ηλεκτρονικό φάκελο για τους ασθενείς ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά τους δεδομένα ώστε να διευκολύνονται στις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν από το σύστημα υγείας.

    Δέσμευση Γεωργιάδη για το καλοκαίρι του 2025

    Αρκετά χρόνια μετά όμως από τις δεσμεύσεις που έχουν διατυπωθεί, ο φάκελος ακόμη δεν είναι έτοιμος παρότι επιχειρείται αυτή την περίοδο να ξεκινήσει και η ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Ο υπουργός υγείας πάντως Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύεται ότι το καλοκαίρι του 2025 ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα είναι πραγματικότητα.

    «Το επόμενο καλοκαίρι θα είναι έτοιμος ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς. Όσοι κάνουν αυτές τις προληπτικές εξετάσεις, τα στοιχεία τους θα μπαίνουν στον ηλεκτρονικό φάκελο και από εκεί και πέρα, ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους, ο γιατρός θα μπορεί να το γνωρίζει» σημειώνει ο υπουργός Υγείας.

    Στην τελευταία προσπάθεια να δημιουργηθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού ήταν υποχρεωτική η δημιουργία και του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών από τους γιατρούς που θα αναλάμβαναν ρόλο στο νέο σύστημα.

    Όμως επειδή ο θεσμός του προσωπικού γιατρού «κόλλησε», μαζί του «κόλλησε» και η δημιουργία του φακέλου. Έτσι σήμερα σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ενώ και όσοι έχουν αποκτήσει, αυτός δεν ενημερώνεται αφού ουσιαστικά έχει «παγώσει».

    «Πάγωσε» η ψηφιοποίηση των φακέλων στα νοσοκομεία

    Στο μεταξύ μπλόκαρε και το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των ιατρικών φακέλων των ασθενών στα νοσοκομεία, που επρόκειτο να ξεκινήσει πριν λίγο καιρό.

    Ο περιβόητος ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας των ασθενών, θα ξεκινούσε σταδιακά μέσα στα νοσοκομεία αφού θα ψηφιοποιούνταν όλα τα αρχεία με Ευρωπαϊκά κονδύλια.

    Το έργο έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες και θα έπρεπε να ξεκινήσουν να σκανάρουν εκατομμύρια στοιχεία με φακέλους ασθενών ώστε να ψηφιοποιηθούν όλα τα δεδομένα.

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ενώ για πρώτη φορά τα νοσοκομεία είναι έτοιμα και έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει παγώσει τη διαδικασία και οι ομάδες που θα ξεκινούσαν το έργο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

    Να τονιστεί ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν ειδοποιηθεί από το υπουργείο υγείας από τον περασμένο Αύγουστο και έχουν ετοιμάσει ειδικούς χώρους συγκέντρωσης των φακέλων, όπου και θα εργαστούν τα στελέχη για την ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών.

    Όμως τα ειδικά κλιμάκια που έχουν συσταθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση τους, δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί.

    Αλλά το ζήτημα είναι πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. η οποία έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ κατά τη συνήθη τακτική η χώρα μας έχει καθυστερήσει. Με βάση το χρονοδιάγραμμα πάντως το έργο πρέπει να είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο του 2026.

    Να σημειωθεί εδώ ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών όταν θα είναι έτοιμος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά αρχεία των ασθενών από τα φάρμακα που έλαβαν μέχρι τις νοσηλείες και τις επεμβάσεις που μπορεί να έχουν πραγματοποιήσει. Πρόσβαση θα έχουν οι ίδιοι με κωδικό αλλά και οι γιατροί τους οποίους θα πρέπει να δίνουν έγκριση προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν στο ψηφιακό τους αρχείο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Οι συντελεστές ΦΠΑ πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας – 27η μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ
    Οι συντελεστές ΦΠΑ πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας – 27η μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ

    Σύμφωνα με το ΚΕΦιΜ, η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ, με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις

    Την 27η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ καταλαμβάνει η Ελλάδα στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας που δημοσιεύει σήμερα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) στη χώρα μας σε συνεργασία με το Tax Foundation. Η κατάταξη της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη ως προς το 2023.
    Συγκεκριμένα, για το 2023 η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 60,9 στον Δείκτη. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται:

    - στη 17η θέση στην εταιρική φορολόγηση,
    - στην 9η θέση στη φορολόγηση φυσικών προσώπων,
    - στην 34η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης,
    - στην 27η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας,
    και στην 21η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.

    Οι συγγραφείς του φετινού Δείκτη, υπογραμμίζουν τις παρακάτω αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας:

    - Οι εταιρείες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημιές για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.
    - Η Ελλάδα έχει ένα σχετικά περιορισμένο δείκτη φορολογικών συμβάσεων (58 συμβάσεις έναντι 75 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).
    - Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις, καθώς καλύπτει μόλις το 37% της τελικής κατανάλωσης.

    Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
    Πηγή: Protothema.gr
  • «Πόλεμος» στη Βουλή ανάμεσα σε Γεωργιάδη και Πολάκη - Υπερψηφίστηκε η άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
    «Πόλεμος» στη Βουλή ανάμεσα σε Γεωργιάδη και Πολάκη - Υπερψηφίστηκε η άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

    Υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (17/10) στη Βουλή η άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, που ήρθε μετά από πρόταση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

    Συγκεκριμένα, υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή Χανίων ψήφισαν 224, κατά 46 και παρών 2.

    Η εξέλιξη για τον Παύλο Πολάκη ήρθε έπειτα από έγκληση του Άδωνι Γεωργιάδη για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση δημοσίως, μέσω internet κατ’ εξακολούθηση.

    Σύμφωνα με τον φάκελο της δικογραφίας, η μήνυση και αγωγή αφορά ανάρτηση του βουλευτή που υποστηρίζει ότι ο Υπουργός Υγείας χρηματίστηκε χαρακτηρίζοντας τον «λαδέμπορα».

    Κόντρα Πολάκη-Γεωργιάδη

    Νωρίτερα ξέσπασε "μάχη" ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αποκάλεσε τον Άδωνι Γεωργιάδη, λαδέμπορα και αδιευκρίνιστο. «Εγώ δεν ζητώ καμία συγγνώμη από κανέναν που διασπάθισε δημόσιο χρήμα και υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να πολεμώ για να ξαναφτιάξουμε μια έντιμη Ελλάδα», σημείωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον ίδιο στη δίκη που θα γίνει με αντίδικο τον κ. Γεωργιάδη θα πρέπει να βρεθεί ένας δικαστής, «ο οποίος θα μπει στην ουσία της υπόθεσης όπως μπήκαν οι αμερικανοί δικαστές και το FBI», αναγκάζοντας τη Novartis να καταβάλλει στο αμερικανικό δημόσιο περί τα 400 εκατ. δολάρια.Ο Παύλος Πολάκης από το βήμα της Βουλής παρουσίασε και ένα μπουκαλάκι με αντισηπτικό το οποίο κοστίζει 1,5 ευρώ ενώ πριν από λίγα χρόνια κόστιζε 30 λεπτά.

    Απαντώντας ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η μήνυση που κατέθεσε αποτελεί το έσχατο μέσο καταφυγής για να βρει το δίκαιο του και να ο πρώην Υπουργός ζητήσει συγγνώμη θα αποσύρει τη μήνυση. «Είπε ο Π. Πολάκης όσα ακούω για τη Novartis από την πρώτη μέρα. Τόσο αξιόπιστοι είναι οι μάρτυρες, ο ένας είναι στη φυλακή, ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης κι ο άλλος την αναίρεσε την καταγγελία, Νίκος Μανιαδάκης», τόνισε και εξήγησε ότι η Τουλουπάκη τον έψαχνε επί 3 συναπτά έτη και δεν βρήκε τίποτα. «Αυτά τα χρόνια έγινε έλεγχος στους λογαριασμούς όλης της οικογένειάς μου, των εταιρειών μου. Κάλεσε τους πελάτες η κυρία Τουλουπάκη για να εξηγήσει γιατί αγόραζαν βιβλία από την εταιρεία μου. Δεν βρήκε κάτι να με καλέσει καν για εξηγήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε ότι όπως και σε κάθε υπόθεση που έχει αρχειοθετηθεί μπορεί να ανοίξει εκ νέου αν βρεθούν νέα στοιχεία.

    «Κάπου πρέπει να μπει ένα όριο»

    Σε ότι αφορά τα αδιευκρίνιστα εισοδήματα, τόνισε ότι κάθε πηγή εισοδήματος που δεν είναι μισθοδοσία θεωρείται αδιευκρίνιστο. «Στη δική μου περίπτωση είχα εισοδήματα από τις εταιρείες μου. Που είχα φτιάξει 30 χρόνια πριν. Δεν αυξήθηκαν τα κέρδη μου όταν έγινα υπουργός, μειώθηκαν τα κέρδη μου. Έγινε έλεγχος φορολογικός και διευκρινίστηκαν στην εφορία γιατί η οικονομική εισαγγελία διερευνά ποινικά θέματα», υπογράμμισε. Συμπλήρωσε ότι έγινε έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεν βρέθηκαν καν ενδείξεις ενώ για τα υπόλοιπα έπρεπε να τα ψάξουν οι φορολογικές αρχές που τα έψαξαν και δεν βρήκαν τίποτα.

    «Κάπου πρέπει να μπει ένα όριο. Υπάρχει κάτι άλλο να κάνω για να σταματήσει ο Πολάκης να με συκοφαντεί. Ποια είναι η αντιπρότασή σας; Πείτε μου εσείς ένα άλλο τρόπο για να υπερασπιστώ την τιμή και υπόληψη μου. Υπάρχει κάτι άλλο για να σταματήσει ο Πολάκης; Πείτε μου εσείς; Εγώ λέω να πάμε στο Δικαστήριο. Εσείς τι λέτε σε αυτό. Λέτε όχι. Να συνεχίσει να με συκοφαντεί χωρίς καμία συνέπειες», τόνισε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Δεν είστε υπερ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Εγώ τι είμαι ζώο; Εσείς που είστε τόσο ευαίσθητοι, για τα δικά μου έχετε ευαισθησία;»

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μήνυμα Γεωργιάδη κατά της υπεσυνταγράφησης: Σταματήστε, θα σας πιάσουμε - Οι 10 κραυγαλέες περιπτώσεις και οι επιστροφές χιλιάδων ευρώ
    Μήνυμα Γεωργιάδη κατά της υπεσυνταγράφησης: Σταματήστε, θα σας πιάσουμε - Οι 10 κραυγαλέες περιπτώσεις και οι επιστροφές χιλιάδων ευρώ

    «Θερίζει» η παραβατικότητα στο σύστημα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ αφού έπειτα από ελέγχους που έκανε ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ βρέθηκαν εκατοντάδες γιατροί να συνταγογραφούν παρανόμως και κραυγαλέα φάρμακα εκτός κάθε λογικής.

    Οι 10 κραυγαλέες περιπτώσεις και οι επιστροφές χιλιάδων ευρώ

    Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε 10 ενδεικτικές κραυγαλέες περιπτώσεις παραβατικότητας στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Ενδεικτικά μία γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε στην 15χρονη κόρη της 3 διαφορετικές στατίνες (φάρμακο για τη χοληστερίνη) χωρίς φυσικά να μπορεί να το δικαιολογήσει.

    Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο ίδιος κάλεσε τη γιατρό για να τη ρωτήσει σχετικά και η οποία του δήλωσε ότι η κόρη της είχε μία σπάνια ασθένεια και «δεν θα ξανασυμβεί».

    Οι γιατροί που εντοπίσθηκαν να υπερσυνταγογραφούν αποκλείσθηκαν ήδη από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ στο σύστημα υγείας. Παράλληλα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα ελεγχθούν και φορολογικά.

    «Σταματήστε να υπερσυνταγογραφείτε θα σας πιάσουμε» διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε 100 νέες περιπτώσεις ιατρών που έκαναν υπερβολική συνταγογράφηση και όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους που έγιναν μέσα στους πρώτους 8 μήνες φέτος έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή.

    Πράγμα που σημαίνει κατά τον υπουργό Υγείας ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πάρει τέτοια ποσότητα και να μην χαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα γίνει αναδρομικός έλεγχος ενώ εκτίμησε ότι είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που συνταγογραφούνται ετησίως στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται.

    Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας δήλωσε εμφατικά ότι δεν έχει διάθεση να τιμωρήσει κανέναν αλλά επιθυμεί να μπει μια τάξη στο χώρο αυτό ώστε οι γιατροί να μην χρησιμοποιούν με αθέμιτο και ανεύθυνο τρόπο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

    Οι 10 πιο κραυγαλέες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν:

    • Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα με 1621 τεμάχια στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
    • Παθολόγος στη Μυτιλήνη που συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, έγραψε 705 διαφορετικά σκευάσματα και 1818 τεμάχια στον άνδρα τις δύο κόρες και τον εαυτό της. «Την πήρα ο ίδιος καθώς είχε γράψει στην κόρη της 15 ετών 3 διαφορετικές στατίνες. Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
    • Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα έγραψε σε δύο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα και 925 τεμάχια
    • Γιατρός έγραψε 258 διαφορετικά σκευάσματα συνολικά 704 τεμάχια που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή ασθενούς
    • Παθολόγος στην Αθήνα έγραφε 362 σκευάσματα σε έναν ασθενή που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του και συνολικά εκτελέστηκαν 686 τεμάχια
    • Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη έγραψε 300 σκευάσματα και 1350 τεμάχια σε 4 παιδιά που είναι μέλη αθλητικού συλλόγου εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο
    • Ψυχίατρος στην Αθήνα έγραψε 980 τεμάχια φαρμάκων
    • Ορθοπεδικός στην Πάτρα έγραψε 1060 τεμάχια από αντιφλεγμονώδη
    • Δερματολόγος στο Ηράκλειο έγραψε 275 φάρμακα και 1500 τεμάχια
    • Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 φάρμακα και 1.100 τεμάχια προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Φάρμακα: Το νέο μέτωπο Άδωνι Γεωργιάδη με τον κλάδο – Οι πιέσεις, η έλλειψη μέτρων και ελέγχων
    Φάρμακα: Το νέο μέτωπο Άδωνι Γεωργιάδη με τον κλάδο – Οι πιέσεις, η έλλειψη μέτρων και ελέγχων

    Ανάμεσα σε συμπληγάδες περνά τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς έχει πλέον ανοίξει για τα καλά νέο μέτωπο με την αγορά του φαρμάκου.

    Η πολιτική υγείας στον τομέα του φαρμάκου που ακολουθείται από την κυβέρνηση, έχει οδηγήσει τις περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες να βρίσκονται απέναντι από το υπουργείο υγείας, καθώς για πρώτη φορά καλούνται να καλύψουν με δικά τους έξοδα 8 στα 10 φάρμακα που σήμερα χορηγούνται στα δημόσια νοσοκομεία.

    Η στρεβλή αυτή πολιτική φαρμάκου που ακολουθείται, απέχει πολύ από τη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί στις επιχειρήσεις του κλάδου για ανάπτυξη αλλά και περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας.

    Αυτό είναι και το επιχείρημα των εκπροσώπων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων καθώς επισημαίνουν ότι με τις επιβαρύνσεις που δέχονται οι οποίες αγγίζουν πλέον το 83% των συνολικών τους εσόδων, δεν μπορούν να προγραμματίσουν επιχειρηματικά την επόμενη ημέρα

    Ωστόσο αυτό το συνονθύλευμα πολιτικών αποφάσεων με τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις, οδηγεί ενίοτε και στη μη εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας. Κάτι που βέβαια θα βλάψει τους Έλληνες ασθενείς οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες οι οποίες κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Η περιορισμένη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια

    Αιτία αυτής της στρεβλής πολιτικής που ακολουθείται στο φάρμακο είναι εκτός των άλλων και η περιορισμένη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια, καθώς τα κονδύλια που διαθέτει η πολιτεία για τα φάρμακα δεν έχουν αυξηθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κινείται στα 2,145 δις ευρώ, ποσό που υπολείπεται πολύ από τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στη χώρα.

    Όλα αυτά την ώρα που κάθε χρόνο παράγονται και προστίθενται νέες καινοτόμες θεραπείες στο «καλάθι» των φαρμακευτικών επιλογών, οι οποίες προσφέρουν περισσότερα χρόνια ζωής στους ασθενείς, αλλά δεν καλύπτονται οικονομικά από την πολιτεία αφού η δαπάνη παραμένει ίδια.

    Ταυτόχρονα η έλλειψη θεραπευτικών πρωτοκόλλων που να θέτουν κάποια όρια αλλά και κανόνες στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, επιβαρύνουν την κατάσταση καθώς ανεξέλεγκτα συνεχίζεται η συνταγογράφηση προς κάθε κατεύθυνση.

    Η στρεβλή εικόνα στην αγορά του φαρμάκου

    Παράλληλα η έλλειψη ελέγχων αλλά και επεξεργασίας των στατιστικών δεδομένων που υπάρχουν σήμερα για τις χρόνιες ασθένειες, φαίνεται ότι συμβάλλουν στο να συνεχίζεται η στρεβλή αυτή εικόνα στην αγορά του φαρμάκου.

    Και όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία εάν στο τέλος δεν κινδύνευαν οι ασθενείς - ειδικά με χρόνια και σοβαρά νοσήματα - να βρεθούν χωρίς τις νέες καινοτόμες θεραπείες που διατίθενται στον υπόλοιπο πλανήτη.

    Άλλωστε οι φαρμακευτικές εταιρείες που καλούνται σήμερα να καλύψουν το 83% τις φαρμακευτικής δαπάνης για τα νοσοκομειακά Φάρμακα, εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιούν ότι οι μητρικές τους εταιρείες θα τους απαγορεύουν στο μέλλον να εισάγουν στη χώρα μας όλες τις νέες θεραπείες.

    Υπό το πρίσμα αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις που να φέρουν εξορθολογισμό της φαρμακευτικής πολιτικής, ώστε οι Έλληνες ασθενείς να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που πραγματικά έχουν ανάγκη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Επίσκεψη Γεωργιάδη στο νοσοκομείο του Ρίου: «Είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας»
    Επίσκεψη Γεωργιάδη στο νοσοκομείο του Ρίου: «Είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας»

    Νοσοκομεία αιχμής για όλη τη Δυτική Ελλάδα, χαρακτήρισε σήμερα το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου Πατρών και το παιδιατρικό Καραμανδάνειο, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε επίσκεψή του στην Πάτρα. Μάλιστα χαρακτήρισε το νοσοκομείο του Ρίου, ένα από τα καλύτερα της χώρας μας.

    Αρχικά παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας 95 νοσηλευτών/νοσηλευτριών, οι οποίοι θα καλύπτουν θέσεις μονίμου προσωπικού.

    Στη συνέχεια εγκαινίασε τον σύγχρονο αγγειογράφο, δωρεά του Ιδρύματος Λαιμού, ένα μηχάνημα που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, με προτεραιότητα στους ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, και με στόχο να καλύψει ένα μεγάλο κενό παροχής τέτοιων υπηρεσιών υγείας, στη Δυτική Ελλάδα.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τη νέα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στην Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ, ενώ ενημερώθηκε από τον διοικητή του Νοσοκομείου δρ. Δημήτριο Μπάκο για το έργο της κτιριακής αναβάθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων:

    «Ήρθα πριν από μερικούς μήνες εδώ και μου θέσατε το αίτημα να καλύψουμε το κενό σε νοσηλευτές. Έρχομαι σήμερα, έξι μήνες μετά, για να ορκίσουμε τους νοσηλευτές. Ετέθη στον Υπουργό Υγείας ένα πραγματικό πρόβλημα και δόθηκε μία πραγματική λύση.

    Το Ρίο είναι μέσα στα πρώτα καλυτέρα νοσοκομεία αυτής της χώρας και πρέπει να είστε περήφανοι. Είναι προφανώς το μεγαλύτερο και καλύτερο νοσοκομείο της Δυτική Ελλάδας. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα μεγάλο νοσοκομείο της χώρας. Είναι ένα νοσοκομείο για το οποίο αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει πραγματικό ενδιαφέρον.

    Ξέρετε πόσος ήταν ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου το 2019 όταν παραλάβαμε; 84 εκατομμύρια. Ξέρετε πόσος είναι σήμερα; 128 εκατομμύρια, δηλαδή 51% αύξηση στον ετήσιο προϋπολογισμό.

    Θέλω να γνωρίζετε εν γένει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ότι εκτελούνται ταυτόχρονα τα εξής προγράμματα: Από το Ταμείο Ανάκαμψης, το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης του ΕΣΥ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Ανακαινίζονται 93 από τα 128 νοσοκομεία, 158 από τα 360 κέντρα υγείας. Μόνο στο νοσοκομείο του Ρίου, το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που αξιοποιούμε αυτή τη στιγμή από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα νέα ΤΕΠ, τις ανακαινίσεις, την ενεργειακή αναβάθμιση κλπ είναι 50,5 εκατομμύρια.

    Και επειδή ακούω κάθε μέρα να κατηγορούν το ΕΣΥ, εσείς που είστε λειτουργοί του και έχετε αφιερώσει τη ζωή σας σε αυτό – γιατί εγώ περαστικός είμαι, δεν θα είμαι για πάντα Υπουργός Υγείας- έχετε πολύ μεγαλύτερο συμφέρον από εμένα να υπερασπίζεστε το ΕΣΥ.

    Αναμφίβολα, έχει προβλήματα. Υπάρχει κάποιος οργανισμός τόσο πολύπλοκος όσο το ΕΣΥ με 128 νοσοκομεία, 360 κέντρα υγείας, 1400 περιφερειακά ιατρεία, 120 χιλιάδες εργαζόμενους, 85 χιλιάδες περιστατικά την ημέρα και 25 εκατομμύρια περιστατικά το χρόνο να μην έχει κάπου μία αστοχία, να μην πάει κάπου καλά, να μην πάει κάτι λάθος;

    Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι κάνουμε βήματα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω. Εγώ ισχυρίζομαι ότι κάνουμε πολλά βήματα προς τα εμπρος και δεν τα κάνουμε μόνοι μας, τα κάνουμε όλοι μαζί.

    Θέλω με την ευκαιρία λοιπόν να καλωσορίσω στο ΕΣΥ τους νέους νοσηλευτές και τις νέες νοσηλεύτριες, που αφιερώνουν τη ζωή τους σε ένα από τα πιο όμορφα λειτουργήματα κατά τη γνώμη μου που μπορεί να κάνει κάποιος στη ζωή του. Ο νοσηλευτής είναι η φροντίδα που θα έχει κάποιος όταν ανοίγει τα μάτια του, η βοήθεια που θα έχει στη δύσκολη στιγμή, το χέρι που θα τον πιάσει με ανθρωπιά όταν έχει σπάσει το ηθικό του από την ταλαιπωρία. Είναι μεγάλο πράγμα να είσαι νοσηλευτής και θέλω πραγματικά να σας καλωσορίσω και να σας ευχηθώ την καλύτερη επιτυχία.

    Αυτή η σημερινή μέρα, είναι μια μεγάλη μέρα για το Ρίο, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, με έμπρακτη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, σε έναν νευραλγικό τομέα, με νέους ανθρώπους που μπαίνουν στο σύστημα για να προσφέρουν, τα επόμενα τριάντα χρόνια. Και θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω και που επιλέξατε αυτό το λειτούργημα και που επιλέξατε να έρθετε μαζί μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να είστε βέβαιοι ότι το ΕΣΥ θα σας κάνει περήφανους με όσα θα πετυχαίνουμε μαζί τα επόμενα χρόνια.

    Εσείς είστε η υγεία στην Ελλάδα. Εσείς, ο καθένας και η καθεμία από εσάς. Και η δική μας δουλειά είναι να σας κάνουμε τη ζωή όσο γίνεται ευκολότερη. Δεν τα κάνουμε όλα τέλεια. Αλλά θέλω να ξέρετε ότι πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε αυτό το σύστημα το οποίο και πιστεύουμε και αγαπάμε και είμαστε περήφανοι για αυτό».

    Επίσκεψη και στο Καραμανδάνειο

    Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Καραμανδάνειο για να εγκαινιάσει τον υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο. Μεταξύ άλλων τόνισε:

    «Αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλη υπερηφάνεια που είμαι εδώ. Έχω συμπληρώσει 9 μήνες στη δεύτερή μου θητεία στο Υπουργείο Υγείας και είναι η 3η φορά που έρχομαι στο Καραμανδάνειο.

    Την πρώτη φορά, είχα έρθει για να δω πως εξελίσσονται τα έργα ανακαίνισης όπου θα έμπαινε ο μαγνητικός τομογράφος. Ήταν ακόμα γιαπί. Ό,τι βλέπετε γύρω σας είναι όλα φτιαγμένα από το μηδέν, σε μία έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της κυβερνήσεως για το Καραμανδάνειο νοσοκομείο, το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στη Δυτική Ελλάδα.

    Τη δεύτερη φορά, ήρθα μετά την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κρίσης. Το νοσοκομείο κινδύνευσε να καεί και χάρη στις πολύ έντονες προσπάθειες του τότε Υπεάρχη Γιάννη Καρβέλη και της διοικήσεως προλάβαμε και το σώσαμε.

    Και τώρα, είμαι εδώ για να εγκαινιάσουμε ένα έργο που είχα υπογράψει να ξεκινήσει στην αρχή της νέας μου θητείας, σε χρόνο πραγματικά ρεκόρ.

    Η παρουσία ενός τέτοιου μηχανήματος, ενός μαγνητικού τομογράφου τελευταίας τεχνολογίας μέσα σε αυτό το νοσοκομείο, αναβαθμίζει σε απόλυτο βαθμό τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, καθόσον οι ασθενείς, εδώ μιλάμε για μικρά παιδιά, που θα χρειάζονται αυτού του τύπου την εξέταση, θα μπορούν να την κάνουν μέσα στο νοσοκομείο γρήγορα και δεν θα χρειάζεται να τους στέλνουμε γύρω – γύρω για να βρουν ένα μηχάνημα για να κάνουν αυτήν την εξέταση.

    Για όσους στοιχειωδώς αντιλαμβάνονται τι θα πει ιατρική, αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ μπορεί να σώσει πραγματικά ζωές. Και έτσι, όσοι κάποτε έλεγαν ότι η Κυβέρνηση αυτή θέλει να κλείσει το Καραμανδάνειο νοσοκομείο, έχουν λάβει σήμερα την καλύτερη απάντηση. Το νοσοκομείο πέρα από τον μαγνητικό τομογράφο, έχει πραγματικά αναβαθμιστεί και η αίθουσα νοσηλείας είναι πλέον σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και αντάξια ενός παιδιατρικού νοσοκομείου.

    Είναι ένα ωραίο νοσοκομείο και οι γονείς πρέπει να το εμπιστεύονται. Έχει και καλούς γιατρούς και καλούς νοσηλευτές και πλέον έχει καλό ιατρικό εξοπλισμό. Και εδώ είμαστε να κάνουμε ότι άλλο χρειαστεί, γιατί μας ενδιαφέρει το νοσοκομείο αυτό να πάει μπροστά».

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch