Την πρότασή του για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αλλά και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος κατέθεσε σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.
Ως εκ τούτου τα μέλη του κόμματος θα μπορούν να αποφασίζουν χωρίς διαμεσολάβηση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αποτρέποντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία των τάσεων ως μηχανισμών αναπαραγωγής στελεχών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έτσι το κόμμα θα γίνει πιο μαζικό, δημοκρατικό και συμμετοχικό.
Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή ο Πρόεδρός του και η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του κόμματος με καθολική ψηφοφορία με ενιαία λίστα.
Τις υποψηφιότητες για την Προεδρία του κόμματος αλλά και για την Κεντρική Επιτροπή θα εγκρίνει το Συνέδριο του κόμματος, ενώ η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το Συνέδριο.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του οργάνου δε θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε ένα εκλογικό σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, επομένως κανείς δε θα μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε ένα αρχηγικό κόμμα, αλλά σε ένα κόμμα με πιο δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες. Κατά την άποψη του προέδρου η διαδικασία εκλογής από την κομματική βάση αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για την εγγραφή νέων μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες και για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για όσους νέους θέλουν να γνωρίζουν ότι μπορούν να συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις. Η άμεση εκλογή θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη της κοινωνίας των πολιτών να έχουν μεγάλες πιθανότητες να εκλεγούν ακόμη κι αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υφιστάμενες τάσεις.
Τι περιλαμβάνουν οι αλλαγές που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας
Στις προτάσεις για το νέο Καταστατικό περιλαμβάνεται η θέσπιση επιτροπής δεοντολογίας, που θα εκλέγεται απευθείας από το Συνέδριο και θα επιφορτιστεί με τον ρόλο της παρακολούθησης της τήρησης του καταστατικού. Η επιτροπή θα επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις όταν απαιτείται, ενώ για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα μπορεί με αυξημένη πλειοψηφία των ? να αποφασίζει την αναστολή ιδιότητας του μέλους ή ακόμα και τη διαγραφή του.
Στις αλλαγές που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ρόλου των μελών. Ειδικότερα αποκτούν το δικαίωμα να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις πχ για τη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση μέσα από τη διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων. Επίσης, τα μέλη εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το Συνέδριο αλλά και σε δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο.
Η πρόταση του προέδρου περιλαμβάνει πρόβλεψη για τις θητείες των στελεχών στη Βουλή, την ευρωβουλή και την Κεντρική Επιτροπή. Προτείνεται εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τρεις θητείες ή στα δώδεκα συνεχόμενα χρόνια για Βουλή/Ευρωβουλή και αντίστοιχα για την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ώστε να διασφαλίζεται η ανανέωση. Επίσης καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα και όργανα του κόμματος η ισάριθμη αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών υιοθετώντας την απόλυτη ισότητα 50%-50% στη συλλογική του ηγεσία. Έως σήμερα ίσχυε ποσόστωση φύλου στο 30%.
Στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνονται αλλαγές στην ψηφιακή δομή και λειτουργία με θέσπιση υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της δια ζώσης. Επίσης, απλοποιούνται οι διαδικασίες ένταξης στο κόμμα με την υποβολή μιας αίτησης είτε στην Οργάνωση Μελών είτε κεντρικά στο κόμμα είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας iSYRIZA.
Σημειωτέον πως τις ρηξικέλευθες προτάσεις για το νέο καταστατικό επεξεργάστηκε επιτροπή με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη και κεντρικό ρόλο στη Δανάη Κολτσίδα επικεφαλής του Ινστιτούτου Πουλαντζά.