«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης πέρασε σήμερα στην Ιστορία. Χωρίς αυτόν δεν θα είχε αποκαλυφθεί η αλήθεια για την δολοφονία Λαμπράκη, όπως και η ύπαρξη του παρακράτους. Γι’ αυτό και μόνο είναι δεδομένο ότι θα τον τιμήσει η ίδια η Ιστορία», τόνισε εισαγωγικά ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Επιπροσθέτως, σε σχέση με τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε πως η Πολιτεία «Επιμένει να αντιμετωπίζει τους εγκληματίες ως οπαδούς και τους οπαδούς ως εγκληματίες!», συμπληρώνοντας πως το πολιτικό σύστημα «πρέπει να σταματήσει επιτέλους να κρύβεται πίσω από απαρχαιωμένα κλισέ και αναχρονιστικούς νόμους».
Σε σχέση με την επίκαιρη ερώτηση για την ακρίβεια που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ο επικεφαλής της Κ.Ο. υπογράμμισε πως: «Η ακρίβεια κυριαρχεί και η κυβέρνηση περιμένει απλά την αγορά να αυτορυθμιστεί, περιορίζεται στο ρόλο του παθητικού θεατή».
Κάλεσε επιπλέον την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την επίκληση ότι οι ανατιμήσεις είναι διεθνές φαινόμενα, αφού όπως είπε «αυτό αποτελεί τη μισή αλήθεια».
Τόνισε ότι η κυβερνητική αδράνεια έχει οδηγήσει σε μια ένταση συνεπειών πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ επισήμανε με έμφαση ότι όλες οι διαβεβαιώσεις των υπουργών αλλά και του Πρωθυπουργού, από το φθινόπωρο, ότι η ακρίβεια ήταν ένα παροδικό φαινόμενο έχουν διαψευστεί.
«Οι διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, οι φουσκωμένοι και απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες πολίτες, χιλιάδες οικογένειας, συνιστά την πρώτη ύλη για κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποίηση» ανέφερε ο επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:
-1 στα 3 νοικοκυριά δυσκολεύεται πολύ να καλύψει τις βασικές ανάγκες του και βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.
-6 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών εξαιτίας των αυξήσεων.
-8 στα 10 νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις δαπάνες θέρμανσης.
-6 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τη χρήση του αυτοκινήτου εξαιτίας των ανατιμήσεων και της εκτόξευσης της τιμής των καυσίμων.
Επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat o πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο τρέχει με 5,5%, ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ανέφερε επίσης ότι η ακρίβεια και οι διαρκείς ανατιμήσεις απειλούν την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα της βιοτεχνίας, της μεταποίησης και της βιομηχανίας.
Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση για το γεγονός ότι αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, τη στιγμή που η χώρα μας έχει ΦΠΑ 13% σε αυτά, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ΦΠΑ από 4 έως 7%.
Ο Μιχάλης Κατρίνης κατέθεσε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής που περιλαμβάνουν:
-Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και εν συνεχεία καθορισμό του από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
-Μετάταξη σε υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για είδη βασικής διατροφής .
-Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
-Μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων τουλάχιστον για το 2022.
-Αξιοπρεπείς κατώτερες συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συντάξεις ακόμα και κάτω από 300 ευρώ.
Αναφερόμενος στις αυξήσεις στο ρεύμα που οδηγούν σε αδιέξοδο χιλιάδες νοικοκυριά, ο Μιχάλης Κατρίνης καταλόγισε δύο σοβαρά λάθη στην κυβέρνηση: α) ότι συντήρησε την πλήρη εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και β) ότι απέκλεισε από την παραγωγή και ανάπτυξη ΑΠΕ την αυτοδιοίκηση, τους αγρότες, τους απλούς καταναλωτές.
Παράλληλα, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανενόχλητους τους μεγάλους ιδιώτες παρόχους της ενέργειας, να μεταφέρουν αυτόματα τις αυξήσεις στους καταναλωτές, χωρίς να απορροφήσουν ένα μέρος των αυξήσεων.
Τη στιγμή που άλλες Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις επέβαλαν μέτρα περιορισμού, απειλώντας ακόμα και με «πλαφόν» στις αυξήσεις.
Ο Μιχάλης Κατρίνης, έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας:
«Το πρόβλημα της ακρίβειας που διαρκώς διευρύνεται, είναι ‘’ψιλά γράμματα’’ για την κυβέρνηση, αφού το διαζύγιο της με τα λαϊκά στρώματα είναι οριστικό. Εμείς, είμαστε εδώ για να αποκτήσει η χώρα μια δυναμική και αξιόπιστη αντιπολίτευση που διαθέτει τεκμηριωμένο και προγραμματικό λόγο.
Η επερώτηση, που καταθέσαμε, είναι μόνο η αρχή. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, σήμερα, για να προστατεύσει τους πολίτες και να αποτρέψει τη διεύρυνση των ανισοτήτων που απειλούν την κοινωνική συνοχή αλλά και την ίδια τη χώρα».
(Δελτίο Τύπου)