Θεσμική ακροβασία η προαναγγελία δεύτερων εκλογών, η μετατροπή δηλαδή της αυτοδυναμίας σε αυτοσκοπό, δηλώνει για τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.
Την αυτοδυναμία, έστω και μετά από δεύτερες εκλογές, δεν την πιστεύει πια ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζει σε συνέντευξή του στο iEidiseis ο Μιχάλης Κατρίνης.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, σημειώνει πως του προξενεί εντύπωση η «θεσμική ακροβασία» -όπως την χαρακτηρίζει- του Κ. Μητσοτάκη να προαναγγείλει δεύτερες εκλογές. «Τη μετατροπή, δηλαδή, της εξουσίας και της αυτοδυναμίας σε αυτοσκοπό. Με κάθε μέσο και τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Το αίτημα για μια σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση ζυμώνεται μέσα στην κοινωνία και πριν οδηγηθούμε σε εκλογές, συνδέεται με μια νέα προγραμματική πρόταση που θα την πιστέψουν, θα την αγκαλιάσουν και θα την επιλέξουν οι πολίτες, μετατρέποντάς την σε πλειοψηφικό ρεύμα», τονίζει.
-Πώς κρίνετε την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Και πιστεύετε ότι μπορεί να κερδίσει αυτοδυναμία έστω με δεύτερες εκλογές;
Νομίζω ότι αυτό ούτε ο κ.Μητσοτάκης το πιστεύει πλέον.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποτύχει. Απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, αποτυγχάνει ακόμα και σε διαχειριστικά ζητήματα, όπως η έγκαιρη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αλλά και ακραίων καιρικών φαινομένων.
Κυρίως, όμως, έχει αποτύχει να πείσει τους πολίτες ότι διαθέτει αντανακλαστικά, στρατηγική και πραγματική βούληση για να αντιμετωπίσει τα δομικά αλλά και τα καθημερινά προβλήματα της χώρας.
Αυτό που μου προξενεί εντύπωση είναι η θεσμική ακροβασία του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ήδη προαναγγείλει δεύτερες εκλογές!
Τη μετατροπή, δηλαδή, της εξουσίας και της αυτοδυναμίας σε αυτοσκοπό. Με κάθε μέσο και τρόπο.
-Το Κίνημα Αλλαγής αποκλείει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τις κάλπες με απλή αναλογική;
Νομίζω ότι όποιοι κάνουν εκτιμήσεις, είτε για αυτοδυναμίες είτε για σχηματισμό κυβερνήσεων για τις οποίες δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, λογαριάζουν χωρίς τους πολίτες.
Η εναλλακτική και προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, με κυρίαρχο πρόσημο τη σοσιαλδημοκρατική πρόταση, δεν θα μπορούσε να προκύψει ως προϊόν συνεννοήσεων κορυφής και διαμοιρασμού κυβερνητικών θέσεων, σε μια συζήτηση που θα ξεκινήσει μετά τις κάλπες.
Το αίτημα για μια σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση ζυμώνεται μέσα στην κοινωνία και πριν οδηγηθούμε σε εκλογές, συνδέεται με μια νέα προγραμματική πρόταση που θα την πιστέψουν, θα την αγκαλιάσουν και θα την επιλέξουν οι πολίτες, μετατρέποντάς την σε πλειοψηφικό ρεύμα.
-Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπό ποιες προϋποθέσεις μπορείτε να συγκυβερνήσετε;
Ακούστε να δείτε. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της δημοκρατικής παράταξης μας έδωσε μια διαφορετική και ξεκάθαρη εντολή: την αυτόνομη πορεία, με ενότητα και ανανέωση, καθώς και την ανατροπή του σημερινού παρωχημένου πολιτικού σκηνικού. Χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.
Δεν πάσχουμε από ένα νοσηρό κυβερνητισμό για να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, που το περιεχόμενό της είναι ξένο ως προς τις αρχές και τις ιδέες μας. Το ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για το ρόλο του μικρού και βολικού κυβερνητικού εταίρου.
-Τον ΣΥΡΙΖΑ πώς τον κρίνετε;
Είναι πρωτοφανές το φαινόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση να φθείρεται στον ίδιο ή και σε μεγαλύτερο βαθμό από μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει. Και αυτό λέει πολλά, για να μην πω ότι τα λέει όλα.
Η χώρα δεν χρειάζεται μια αναξιόπιστη και αδύναμη αντιπολίτευση που θα αποτελεί τον εύκολο αντίπαλο του κ.Μητσοτάκη. Τα πράγματα όμως άλλαξαν , η Νέα Δημοκρατία δεν έχει απέναντι της πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έχει το ΠΑΣΟΚ που επέστρεψε. Το ΠΑΣΟΚ που εκφράζει υπαρκτές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που διαθέτει αξιόπιστο πολιτικό λόγο και ξέρει να ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση, χωρίς κραυγές και ακρότητες, αλλά με προτάσεις που αγγίζουν τους πολίτες και δίνουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
-Ο στόχος του κόμματός σας στις κάλπες; Δεύτερο κόμμα;
Ο στόχος μας είναι ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα συνιστά ανατροπή του σημερινού χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Δουλεύουμε σκληρά, με χαμηλούς τόνους και το βλέμμα στραμμένο στους πολίτες, ώστε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να πετύχουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα αντάξιο της ιστορίας, της πορείας και της παρακαταθήκης του ΠΑΣΟΚ.
Ξέρουμε ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που έχει βολευτεί με το σκηνικό του ενάμιση κόμματος, με τον κ.Μητσοτάκη να παίζει μόνος του και απέναντι του να έχει μια αδύναμη, αναξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει προοπτική διακυβέρνησης.
Αυτό είναι ένα σκηνικό αδιεξόδου και απελπισίας για τη χώρα και τους πολίτες, ένα σκηνικό που δεν μας αξίζει. Για αυτό και η ανατροπή του περνάει μέσα από την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής.
-Πιστεύετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατορθώσει να εξαντλήσει την τετραετία ή θέματα όπως η ακρίβεια μπορεί να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις;
Όσες διαβεβαιώσεις και αν δίνει, δημόσια, ο κ.Μητσοτάκης, είναι δεδομένο ότι οι εκλογές ήταν και είναι πάντα στο σχεδιασμό του. Υπάρχουν πολλά δεδομένα αλλά και κυβερνητικά μέτρα και παρεμβάσεις-με κλειστό και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα-που δείχνουν ότι αυτός ο σχεδιασμός υπάρχει.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί, πλέον, υπέρ του.
Έχει φροντίσει, μέχρι σήμερα, να κρύψει πολλά προβλήματα κάτω από το χαλί και να μεταθέσει την αντιμετώπιση τους μετά το 2023.
-Η τοποθέτηση σας στη Βουλή, στη συζήτηση για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, προκάλεσε αίσθηση. Όπως και η επιμονή σας να επιβεβαιωθεί ότι η μοναδική διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν αποδέχονται ότι υπάρχει μόνο αυτή η διαφορά. Τι σας ανησυχεί;
Δεν θέλω να το πιστεύω αυτό. Καμία κυβέρνηση και κανένας πρωθυπουργός δεν είχε και δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να αποδεχθεί ως διαφορές τα διάφορα ζητήματα που βάζει στην ατζέντα η Τουρκία.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου παρά τις μεγάλες και βαθιές πολιτικές διαφορές που είχαν, διέβλεψαν από νωρίς τους κινδύνους που προκύπτουν από τον τουρκικό αναθεωρητισμό και έβαλαν τις κόκκινες γραμμές που δεσμεύουν κάθε ελληνική κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση.
Ποιες είναι αυτές:
1) Η Ελλάδα δεν αποδέχεται την τουρκική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών από τη στιγμή που υφίσταται σαφής απειλή
2) Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ
3) Το Αιγαίο δεν είναι ειδική περίπτωση, αλλά ισχύουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Πηγή: iEidiseis.gr