Ερώτηση για την υπερβολική αύξηση του κόστους ενέργειας των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, που μαθηματικά μετακυλίεται στους παραγωγούς, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο το αγροτικό εισόδημα, κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Μιχάλη Κατρίνη.
Σημειώνεται πως η ερώτηση κατατέθηκε μετά την ενημέρωση του Μιχάλη Κατρίνη από Τ.Ο.Ε.Β. της Ηλείας, οι οποίοι απέστειλαν και τα σχετικά στοιχεία, που καταδεικνύουν πως βρίσκονται σε άκρως δυσχερή θέση, που υπονομεύει την ίδια τη λειτουργία τους.
Όπως είναι γνωστό, από τον περασμένο Οκτώβριο και έπειτα, η καθαρή τιμή (χωρίς τα τέλη χρήσης δικτύου κλπ.) ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνεται κατακόρυφα μήνα με το μήνα, με τις πρόσφατες γεωπολιτικές συνθήκες, μάλιστα, να επιφέρουν καθημερινά περεταίρω αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και για το τρέχον έτος.
Όπως υπενθυμίζεται στις 18/12/2021 ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή δήλωνε πως προκειμένου να καταπολεμηθεί η ενεργειακή ακρίβεια, θα θεσμοθετούνταν η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας.
Ωστόσο, ο Υπουργός Ενέργειας με σχετική του απόφαση έθεσε ως ανώτατο ποσό επιδότησης, μόλις τα 20.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση, μη λαμβάνοντας υπόψη πως οι Ο.Ε.Β. αποτελώντας συλλογικά δίκτυα άρδευσης, εξυπηρετούν εκατοντάδες έως και χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ως εκ τούτου δε μπορεί να λογίζονται ως μια μεμονωμένη αγροτική εκμετάλλευση, αλλά ως πολλαπλές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μιχάλης Κατρίνης και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κάνουν λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης των οικονομικών των ΟΕΒ, ενώ τονίζουν πως σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στους πρόχειρους χειρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ.
Κατόπιν τούτων, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται:
- Για το αν σκοπεύουν να εξαιρέσουν τους ΟΕΒ από το ανώτατο όριο του ύψους της επιδότησης του ταμείου ενεργειακής μετάβασης των 20.000 ευρώ και την χορήγηση της επιδότησης με μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 80% στο σύνολο αυτής,
- Καθώς και αν θα υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε αυτήν την κατεύθυνση, αφού οι ΤΟΕΒ κάθε χρόνο στο τέλος του χειμώνα καθορίζουν το αρδευτικό τέλος και, ως εκ τούτου πρέπει να ενημερωθούν έγκαιρα, προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους, σε σχέση με την τιμολογιακή τους πολιτική, ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου.
(Δελτίο Τύπου)