Πολιτικά

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Οι συγκλίσεις, οι αποκλίσεις και οι προθέσεις που μένει να αποδειχθούν

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Οι συγκλίσεις, οι αποκλίσεις και οι προθέσεις που μένει να αποδειχθούν

Πώς αποτιμά η Αθήνα την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Τα καλά νέα και οι αστερίσκοι.

Δύο θετικές ειδήσεις και μία (αναμενόμενα αρνητική έβγαλε το χθεσινό δίωρο τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στην προεδρική κατοικία στις όχθες του Βοσπόρου.

Η πρώτη θετική είδηση ήταν ότι σύμφωνα και με τις δύο πλευρές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις πολυεπίπεδες συνέπειές της, η περιοχή της Μεσογείου θα πρέπει να μείνει μακριά από πρόσθετες εντάσεις.

Η δεύτερη, την οποία επίσης επιβεβαίωσαν και η Αθήνα αλλά και η Άγκυρα είναι ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκαν δύο βήματα, αν και το δεύτερο με αστερίσκους. Το πρώτο είναι η επανέναρξη των διαβουλεύσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μέσα στον Απρίλιο στην Αθήνα. Το δεύτερο είναι η δρομολόγηση, πιθανότατα για το φθινόπωρο, της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον πρόεδρο Ερντογάν και τα υπουργικά συμβούλια των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω συμβούλιο είχε δρομολογηθεί και κατά το παρελθόν, αλλά αναβλήθηκε επ αόριστον, μετά από συνεχιζόμενες προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας. «Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες και πραγματοποιηθεί, τότε θα ισοδυναμεί μία ένα ουσιαστικό βήμα» σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Η αναμενόμενα αρνητική είδηση ήταν ότι παρά την εμφανή διαφορά στο κλίμα, το χάσμα παρέμεινε σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις. Πληροφορίες από όσους έχουν γνώση του περιεχομένου της μακράς κουβέντας των δύο ηγετών, επιβεβαιώνουν ότι το χάσμα αυτό επιβεβαιώθηκε τόσο στο Κυπριακό όσο και στις γνωστές τουρκικές θεωρίες περί αποστρατικοποίησης των νησιών.

«Δεν υπήρχε καμία ουσιαστική μετακίνηση όσον αφορά στα διμερή ζητήματα», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι τόνοι από την τουρκική πλευρά ήταν ηπιότεροι εν συγκρίσει με τη ρητορική, που υιοθετεί η ‘Αγκυρα τους τελευταίους μήνες.

Υπ αυτό το πρίσμα, οι δύο ηγέτες προτίμησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δώσουν έμφαση στην θετική ατζέντα και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, με την τουρκική πλευρά να μιλάει για διμερείς εμπορικές σχέσεις ύψους 10 δισ. ευρώ.

Παρ όλα αυτά, η Τουρκία, αν και με έναν λιγότερο επιθετικό τρόπο απ ό,τι στο παρελθόν, έσπευσε να… σπείρει ζιζάνια και να ανοίξει και δημοσίως τη βεντάλια, εμφανίζοντας στην επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας τον κ. Ερντογάν να δήλωσε ότι «διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο».

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, στέκονται στο γεγονός ότι το κλίμα ήταν πρωτόγνωρα θετικό και στο ότι οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν προέταξαν την «συμμαχική» λογική, μια και ως δύο χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Φέρονται, μάλιστα, να συμφώνησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία με τον Τούρκο πρόεδρο μάλιστα να λέει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κατόπιν ενεργειών της ‘Αγκυρας φυγαδεύτηκε Ελληνίδα από την Χερσώνα.

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, επισημάνθηκε πως οι δύο χώρες οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει.

Πάντως, όπως έσπευσε να σημειώσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παρόντος του Οικουμενικού Πατριάρχη μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις του, γιατί οι δύο χώρες έχουν μεγάλες διαφορές που δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

Άλλωστε, μένει να αποδειχθεί πως θα συμπεριφερθεί εφεξής η Άγκυρα και αν οι ελπίδες για μείωση της έντασης στην περιοχή είναι ρεαλιστικές.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup