«Λέμε το δικό μας Ελευθερία ή Θάνατος», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά την ομιλία του στην Ελληνική Βουλή, όπου εμφανίστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί»
Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία με πολλές αναφορές στους δεσμούς Ελλάδας – Ουκρανίας αλλά και στην ελληνική ιστορία, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στις καταστροφές που υπέστη η πόλη της Μαριούπολης. Επιπρόσθετα σημείωσε πως «δεν έχει μείνει κανένα κτίριο που να μην έχει πληγεί. Έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, πολιτιστικά κέντρα, ακόμη και το δημοτικό θέατρο. Και αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που δεν δίστασαν να χτυπήσουν. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί».
Αφού κατήγγειλε πως τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν αμάχους «βάσει σχεδίου», ο Ζελένσκι σημείωσε: «Ξυπνάω και βλέπω την Μαριούπολη βλέποντας τι συμβαίνει σε αυτή την πόλη που καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα. Αυτό δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και πολλές δεκαετίες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».
«Υπάρχουν ακόμα 100.000 άνθρωποι που παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης. Δεν έμεινε κτίριο που να μην έχει βληθεί. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα. Κατέστρεψαν νοσοκομεία, μαιευτήρια, ακόμη και το θέατρο της Μαριούπολης. Και αυτό είναι το έργο Ρώσων πιλότων», συνέχισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, και αναφερόμενος στην πόλη συνέχισε:
«Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Η Μαριούπολη επί αιώνες υπήρξε το λίκνο μιας μεγάλης ελληνικής κοινότητας που ζούσαν ειρηνικά δίπλα σε άλλους κατοίκους. (…) Η συνύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι δεδομένη. Ακόμη και στο νόμισμά μας αυτό έχει απεικονιστεί. Και με την Ελλάδα έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη του χριστιανισμού όχι μόνος τη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η Ουκρανία εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες».
Να φτιαχτεί στην Ελλάδα νέα Φιλική Εταιρεία για να σώσει την Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε να φτιαχτεί μια νέα «Φιλική Εταιρεία» για να παλέψει για να σωθεί η Ουκρανία και να βοηθήσει τη χώρα του: «Η Φιλική Εταιρεία, συγκροτήθηκε εδώ. Και είναι κάτι το οποίο συγκροτήθηκε εδώ. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα Φιλική Εταιρεία και να παλέψει για να σώσει την Ουκρανία και τον Ελληνισμό στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη ζητεί απεγνωσμένα βοήθεια! (…) Ο χρόνος είναι η πιο δύσκολη διάσταση. Μην ακούτε μόνο εμένα, ακούστε και δύο μαχητές -δύο ουκρανοί και δύο Έλληνες- που μάχονται στη Μαριούπολη».
Ζελένσκι: Η Μαριούπολη να μη γίνει Θερμοπύλες
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη βοήθεια που έστειλε στην Ουκρανία και για τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και συνέχισε ζητώντας ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα αλλά και επιπλέον στρατιωτική βοήθεια:
«Δυστυχώς η Ουκρανία καταστρέφεται παρόλα αυτά. Χρησιμοποιείστε τη δική σας επιρροή ως μέλος της ΕΕ για να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα τρόπους διάσωσης. (…) Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιάς. Να μη γίνει η Μαριούπολη οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες, αλλά να βρούμε τρόπο να διώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα, ώστε να μάθει κάθε βάρβαρός επιτιθέμενος πως όποιος επιτίθεται θα χάσει. Οι ενέργειες της Ρωσίας στράφηκαν ενάντια στην Ευρώπη».
«Όσο διαρκεί αυτός ο φρικτός πόλεμος δεν πρέπει κανένα ρωσικό πλοίο να προσεγγίσει ευρωπαϊκό λιμάνι. Καμία υποδοχή στα ρωσικά δεξαμενόπλοια. Η Ουκρανία ζητεί τις κυρώσεις και όπλα: Τεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά συστήματα και αεροσκάφη. Μόνο έτσι θα σώσουμε την Ουκρανία και μόνο με αυτή τη στήριξη θα τη σώσουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους. Και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη και τις υπόλοιπες χώρες που καταστράφηκαν», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι.
Τασούλας: Καταδικάσαμε με τον πιο έντονο τρόπο τη Ρωσική εισβολή
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας και προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο κ. Ζελένσκι τόνισε «πως με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενοι ηρωικό λαό της Ουκρανίας απέναντι στην βάρβαρη εισβολή που, επί 43 ημέρες, γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή». Επισήμανε τη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί» και αναφέρθηκε στην μαρτυρική Μαριούπολη.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ