Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη, προχώρησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος, σε σχέση με τις απαράδεκτα υψηλές χρεώσεις των τραπεζών προς τους πελάτες τους, ακόμη και για απλές διεκπεραιωτικές διαδικασίες, όπως είναι οι αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ.
Όπως επισημαίνει ο Ηλείος πολιτικός, αυτό αφορά κυρίως επισκέπτες, αλλά και κατοίκους απομακρυσμένων ορεινών ή νησιωτικών περιοχών της χώρας, στις οποίες συνήθως λειτουργεί μόνο ένα τραπεζικό κατάστημα με ΑΤΜ.
Ενδεικτικά, για μια συνηθισμένη ανάληψη μετρητών 20 ή 40 ευρώ από ΑΤΜ μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, δηλαδή από άλλη τράπεζα από αυτή που ο κάτοχος του λογαριασμού έχει τον λογαριασμό του, γίνεται πλέον παρακράτηση εξόδων 2,5 ή 3 ευρώ. Δηλαδή για το ποσό των 20 ευρώ που είναι το μικρότερο ποσό που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη μέσω ΑΤΜ μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, η χρέωση ανέρχεται στο 12,5% του ποσού που έκανε ανάληψη.
Και αυτό συμβαίνει, την ίδια στιγμή που οι καταθέτες βλέπουν τα επιτόκια των καταθέσεών τους να είναι σχεδόν μηδενικά, ενώ σε μερικές περιπτώσεις το άνοιγμα ή ακόμη και η διατήρηση ενός κοινού λογαριασμού μισθοδοσίας έχει επιβάρυνση, δηλαδή αρνητική απόδοση.
Παράλληλα, εάν οι καταθέτες είναι και κάτοχοι πιστωτικών καρτών δεν γίνεται να μην παρατηρήσουν πως τα ποσά που χρησιμοποιούν για τις συνηθισμένες συναλλαγές τους π.χ. αγορές καταναλωτικών προϊόντων, υπόκεινται σε αρκετά μεγάλες χρεώσεις, οι οποίες είναι διαμετρικά αντίθετες με τα πολύ μικρά επιτόκια που καταβάλουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις. Ενώ επιπλέον είναι χαρακτηριστικό, πως ουδεμία έκπτωση ή ανταμοιβή γίνεται στους συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους πολίτες / καταναλωτές, οι οποίοι προβαίνουν στην τακτική αποπληρωμή των καρτών τους.
Όπως τονίζει στο κείμενο της ερώτησης ο Μιχάλης Κατρίνης: «σε μια στιγμή που οι τράπεζες θα έπρεπε να στηρίζουν την πραγματική οικονομία οι υψηλές αυτές χρεώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι αυτές όλο και περισσότερο διολισθαίνουν στην χρέωση μη παραγωγικών διαδικασιών για την οικονομία, προκειμένου να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, αδιαφορώντας για την επιβάρυνση των καταναλωτών».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής Ηλείας ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
- Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών από τις τράπεζες στις συναλλαγές μέσω ΔΙΑΣ ειδικά για τα μικρά ποσά αναλήψεων;
- Πώς θα μειωθεί το κόστος χρήσης των πιστωτικών καρτών και των καρτών στις συναλλαγές, ώστε να ενθαρρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες στην χρήση τους και να μειωθεί παράλληλα και η φοροδιαφυγή;
- Αλλά και πώς θα μειωθεί το κόστος συναλλαγών για την πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς : Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη
Θέμα: Συνεχίζονται οι απαράδεκτες και αδικαιολόγητα υψηλές οι χρεώσεις τραπεζών για απλές διεκπεραιωτικές διαδικασίες
Με μια μεγάλη έκπληξη εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι οι επισκέπτες και οι κάτοικοι κυρίως των νησιών και των απομακρυσμένων ορεινών περιοχών της χώρας, στις οποίες συνήθως λειτουργεί μόνο ένα τραπεζικό κατάστημα με ΑΤΜ, λόγω των πολύ υψηλών χρεώσεων στην ανάληψη μετρητών. Ενδεικτικά για μια συνηθισμένη ανάληψη μετρητών 20 ή 40 ευρώ από ΑΤΜ μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, δηλαδή από άλλη τράπεζα από αυτή που ο κάτοχος του λογαριασμού είχε τον λογαριασμό του, γίνεται πλέον παρακράτηση εξόδων 2,5 ή 3 ευρώ! Δηλαδή για το ποσό των 20 ευρώ που είναι το μικρότερο ποσό που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη μέσω ΑΤΜ μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, η χρέωση ανέρχεται στο 12,5% του ποσού που έκανε ανάληψη.
Την ίδια στιγμή οι καταθέτες βλέπουν τα επιτόκια των καταθέσεών τους να είναι σχεδόν μηδενικά ενώ σε μερικές περιπτώσεις το άνοιγμα ακόμα και η διατήρηση ενός κοινού λογαριασμού μισθοδοσίας, όπου κατατίθενται η μισθοδοσία των πολιτών έχει επιβάρυνση, δηλαδή αρνητική απόδοση!
Παράλληλα οι καταθέτες εάν είναι κάτοχοι πιστωτικών καρτών βλέπουν ότι για τα ποσά που χρησιμοποιούν για τις συνηθισμένες συναλλαγές τους π.χ. αγορές καταναλωτικών προϊόντων, υπόκεινται σε αρκετά μεγάλες χρεώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τα πολύ μικρά επιτόκια που τους καταβάλουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις τους. Το ύψος επιβάρυνσης των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών ανέρχεται πολλές φορές σε πενταπλάσιο με δεκαπλάσιο ύψος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ουδεμία έκπτωση ή ανταμοιβή γίνεται στους συνεπείς με τις υποχρεώσεις όσον αφορά την τακτική πληρωμή των καρτών τους πολίτες καταναλωτές.
Το ίδιο υψηλές παραμένουν και οι χρεώσεις πληρωμής των λογαριασμών κοινής ωφέλειας παρά το ότι πολλοί πολίτες καταναλωτές διεκπεραιώνουν μόνοι τους τις διαδικασίες μέσω του e-banking. Εάν λάβουμε υπόψη τον σημαντικό αριθμό λογαριασμών κοινή ωφέλειας μέσα σε μια οικογένεια, το ποσό αυτών των χρεώσεων δεν είναι αμελητέο.
Σε μια στιγμή που οι τράπεζες πρέπει να στηρίζουν την πραγματική οικονομία οι υψηλές αυτές χρεώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι αυτές όλο και περισσότερο διολισθαίνουν στην χρέωση μη παραγωγικών διαδικασιών για την οικονομία προκειμένου να καλύψουν απλά λειτουργικά τους έξοδα, αδιαφορώντας για την επιβάρυνση των καταναλωτών. Οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις ανησυχούν διότι με την αύξηση του ποσού των συναλλαγών μέσω καρτών προκειμένου να τυγχάνουν της έκπτωσης φόρου από το αφορολόγητο ποσό, αυτό θα συνεπάγεται ένα επί πλέον κόστος των συναλλαγών και μείωση εισοδήματος.
Με δεδομένη την χρήση της νέας τεχνολογίας και την απουσία ενδιάμεσων στις αυτοματοποιημένες αυτές συναλλαγές, παραμένει αδικαιολόγητο το κόστος των συναλλαγών που επιβαρύνει τους πολίτες. Ειδικά για τους νέους το γεγονός αυτό παραμένει ανεξήγητο αφού γνωρίζουν ότι η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται με απλή ηλεκτρονική μεταφορά κάποιων bits,.
Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών από τις τράπεζες στις συναλλαγές μέσω ΔΙΑΣ ειδικά για τα μικρά ποσά αναλήψεων;
- Πώς θα μειωθεί το κόστος συναλλαγών για την πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας;
- Πώς θα μειωθεί το κόστος χρήσης των πιστωτικών καρτών και των καρτών στις συναλλαγές ώστε να ενθαρρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες στην χρήση τους και να μειωθεί παράλληλα και η φοροδιαφυγή;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
(Δελτίο Τύπου)