Πολιτικά

Κατρίνης: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους Έλληνες κτηνοτρόφους με ημίμετρα

Κατρίνης: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους Έλληνες κτηνοτρόφους με ημίμετρα

Σε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προχώρησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μαζί με άλλους συναδέλφους του, σε σχέση με τα μεγάλα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν για μεγάλη μερίδα των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων της χώρας μας, οι οποίοι με έκπληξη διαπίστωσαν πως πολλοί από αυτούς δεν πληρώθηκαν την έκτακτη ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών με το 2% του τζίρου του 2021.

Όπως επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής, πρόκειται για ένα μέτρο στήριξης το οποίο η κυβέρνηση είχε, μεταξύ άλλων, πανηγυρικά εξαγγείλει λίγους μήνες νωρίτερα, ωστόσο η πλημμελής εφαρμογή του έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση στους Έλληνες κτηνοτρόφους, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τη δυσπιστία τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ακόμη και σε σχέση με τα ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνονται.

Ειδικότερα, όπως τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης: «η μη πληρωμή πολλών κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων οφείλεται σε τεχνικό λάθος, καθώς και στο γεγονός ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ δεν συμπεριελήφθησαν όσοι αφορούν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που παράγουν και ζωοτροφές. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κτηνοτρόφων που έλαβαν πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που υπολόγιζαν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τα 50 εκατ. που είχαν εξαγγελθεί, πιστώθηκαν περίπου 12 εκατ. λιγότερα».

Παράλληλα, στο κείμενο της ερώτησης συμπεριλαμβάνονται και τα ειδικότερα αιτήματα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση ενισχύσεις ανά ζωική μονάδα της τάξης του 20 ευρώ / πρόβατο, 200 ευρώ / αγελάδα και 70 ευρώ / χοιρομητέρα, όπως και επιπλέον 5 εκατ. ευρώ για όλους τους κτηνοτρόφους που έμειναν χωρίς κορονοενίσχυση, κατά το παράδειγμα της Ισπανίας και της αντίστοιχης στήριξης που προσφέρθηκε στους εκεί κτηνοτρόφους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την πληρωμή της έκτακτης ενίσχυσης με το 2% του τζίρου σε όσους κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους δεν την έλαβαν;
  • Αν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις προθέσεις του η εφαρμογή των προτάσεων του ΣΕΚ για συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση ανά ζωική μονάδα;
  • Καθώς και σε ποια άλλα συμπληρωματικά μέτρα σκοπεύει να προχωρήσει, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Εκτός της έκτακτης ενίσχυσης με το 2% επί του τζίρου πολλοί κτηνοτρόφοι της χώρας»

Μεγάλα και αναπάντητα ερωτηματικά δημιουργούνται για άλλη μία φορά σε μεγάλη μερίδα των κτηνοτρόφων και των πτηνοτρόφων της χώρας μας, καθώς διαπίστωσαν πως πολλοί από αυτούς δεν πληρώθηκαν την έκτακτη ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών με το 2% του τζίρου του 2021 – μέτρο στήριξης που η κυβέρνηση είχε πανηγυρικά εξαγγείλει λίγους μήνες νωρίτερα. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση στους Έλληνες κτηνοτρόφους, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τη δυσπιστία τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ακόμη και σε σχέση με τα ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα η μη πληρωμή πολλών κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων οφείλεται σε τεχνικό λάθος και στο γεγονός ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ δεν συμπεριελήφθησαν όσοι αφορούν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που παράγουν και ζωοτροφές. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κτηνοτρόφων που έλαβαν πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που υπολόγιζαν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τα 50 εκατ. που είχαν εξαγγελθεί, πιστώθηκαν περίπου 12 εκατ. λιγότερα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και επιπροσθέτως η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να τους εμπαίζει, λαμβάνοντας πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα που το μόνο που προκαλούν είναι εκνευρισμό, σύγχυση και απογοήτευση στους Έλληνες παραγωγούς.

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους επανέφερε το αίτημά του για ενίσχυση ανά ζωική μονάδα με 20 ευρώ ανά πρόβατο, 200 ευρώ ανά αγελάδα και 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα. Παράλληλα, ο ΣΕΚ σε σχετική ανακοίνωσή του, ζητά επιπλέον 5 εκατ. ευρώ για όλους τους κτηνοτρόφους που έμειναν χωρίς κορονοενίσχυση, αναφέροντας ότι παρόμοια ποσά έχουν δοθεί από την Ισπανία στους κτηνοτρόφους της, για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και οι κτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Δεδομένου ότι τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή και αποδίδουν μόνο «ψίχουλα» για τους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την πληρωμή της έκτακτης ενίσχυσης με το 2% του τζίρου σε όσους κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους δεν την έλαβαν;
  • Είναι στις προθέσεις σας η εφαρμογή των προτάσεων του ΣΕΚ για ενίσχυση ανά ζωική μονάδα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του;
  • Σε ποια άλλα συμπληρωματικά μέτρα σκοπεύετε να προβείτε, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα