Πολιτικά

Θέμα για «περιουσίες Τσάμηδων στην Ελλάδα» έθεσε η Αλβανίδα ΥΠΕΞ - Τι απάντησε ο Νίκος Δένδιας

Θέμα για «περιουσίες Τσάμηδων στην Ελλάδα» έθεσε η Αλβανίδα ΥΠΕΞ - Τι απάντησε ο Νίκος Δένδιας

Ζήτημα «άρσης εμπόλεμου» και δικαιωμάτων ιδιοκτησίας για τους Τσάμηδες έθεσε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κατά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.

Η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα των Τσάμηδων με τον Νίκο Δένδια να απαντά ότι για την Ελλάδα δεν τίθεται θέμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε αντίθετη περίπτωση η Αθήνα θα το συνδέσει με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Olta Xhacka, κατά τη διάρκεια της επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αλβανία, μίλησε «περιουσίες Τσάμηδων στην Ελλάδα». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο για ζητήματα που θεωρεί ότι υφίστανται, ξεκαθαρίζοντας ότι για την ελληνική πλευρά δεν τίθεται τέτοιου είδους θέμα.

Σύμφωνα με το himara.gr κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο υπουργών Εξωτερικών, η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν αν εργαστούν από κοινού για την εντόπιση κοινών προβλημάτων και ζητημάτων όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ), ανέφερε:

«Ελπίζουμε ότι την προθυμία μας να βρεθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση σε ένα ζήτημα τόσο δύσκολο όσο ο θαλάσσιος χώρος μπορεί να χρησιμεύσει ως εποικοδομητική προσέγγιση μέσω της οποίας οι φίλες μας χώρες μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για άλλα θέματα τόσο δύσκολα όσο έχουμε κληρονομήσει από την ιστορία της τραγικής περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η ανάγκη κατάργησης του νόμου του πολέμου ή τα ζητήματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας των Τσάμηδων».

Η απάντηση από τον Νίκο Δένδια

«Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του «νόμου περί εμπολέμου» αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό«, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και συνέχισε:

«Βεβαίως, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται.

I met with #Albania counterpart @xhacka_olta

Meeting agenda:
🔹strengthening 🇬🇷🇦🇱 relations in all areas
🔹preparations for next #SEECP Summit & #WesternBalkans #EU perspective
🔹developments in #EasternMediterranean & #Ukraine following Russian invasion pic.twitter.com/ptU3dVVoor

— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 23, 2022

Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία.

Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η Αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και την Αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα».

Συνυποσχετικό στη Χάγη για ΑΟΖ και υφαλοκριπίδα

Κατά τα λοιπά, το μήνυμα «να εργαστούμε για να μην επιτρέψουμε» σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή, εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης με την ομόλογό του της Αλβανίας, Όλτα Χάκα (Olta Xhaçka), που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα. Επίσης, δήλωσε ότι «συνεννοηθήκαμε πώς θα επιταχύνουμε για να ολοκληρώσουμε το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», το οποίο επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής (για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη) είναι για την Ελλάδα μεγάλης σπουδαιότητας και επισήμανε πως «οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS».

🇬🇷&🇦🇱 επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου & ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS). Πέρα από τη σημασία που έχει για εμάς, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες, ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να λύνουμε διαφορές. pic.twitter.com/LSXxp4vj0g

— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 23, 2022

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως πέρα από τη σημασία που έχει για την Ελλάδα και την Αλβανία, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες: Ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές».

Τα Τίρανα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών στα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, στη Θεσσαλονίκη σε δύο εβδομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος για την περιοχή, ιδιαιτέρα, μάλιστα, στην παρούσα συγκυρία, που η προσοχή στην Ουκρανία επιτρέπει σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη «να εργαστούμε για να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο» και «για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, ειρήνης σταθερότητας, ευημερίας, συνεργασίας στην περιοχή μας».

Επίσης, κατέστησε εκ νέου σαφές πως η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και με τη Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως διατεθειμένη να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια, και να κάνει κάθε προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, που δεν αφορούν, όπως είναι γνωστό, την Αλβανία.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup