Πολιτικά

Κλιμάκωση διαρκείας από την Τουρκία: Kάλεσε τον πρέσβη της Ελλάδας, Χριστόδουλο Λάζαρη

Κλιμάκωση διαρκείας από την Τουρκία: Kάλεσε τον πρέσβη της Ελλάδας, Χριστόδουλο Λάζαρη

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, αφού οι προκλήσεις της Άγκυραςπρος τη χώρα μας κλιμακώνονται συστηματικά. Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, τις τελευταίες ώρες, έχουν εστιάσει σε ένα νέο επεισόδιο. Σύμφωνα με αυτό, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, αιτία θεωρείται «η παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETO και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα».

Ο κ. Λάζαρης, ο οποίος κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ενημερώθηκε για τις απόψεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας επί του θέματος.

Ο Έλληνας πρέσβης παράλληλα ενημερώθηκε ότι οι προαναφερθείσες οργανώσεις διεξάγουν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως ασφαλές καταφύγιο για «κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Όπως επισημαίνεται από το τουρκικό ΥΠΕΞ, στον κ. Λάζαρη παρουσιάστηκε επίσης το παράδειγμα του στρατοπέδου του Λαυρίου, «όπου οι τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το στρατόπεδο του Λαυρίου «έχει μετατραπεί σε τρομοκρατική φωλιά ανάλογη με τα στρατόπεδα του PKK στο Ιράκ και τη Συρία», ενώ η αντίδραση και οι απόψεις της Τουρκίας επί του θέματος μεταφέρθηκαν στον κ. Λάζαρη λόγω της δράσης που ξεκίνησε από τον εν λόγω καταυλισμό και εξελίχθηκε σε ανοιχτή διαδήλωση του PKK κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τουρκικών αντιπροσωπειών και των πολιτών στην Ελλάδα και η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις προσδοκίες που έχει για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, τονίστηκε η ανάγκη να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις σχέσεις γειτονίας και το διεθνές δίκαιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Με απειλές και προκλήσεις επανέρχεται το τουρκικό ΥΠΕΞ: Έχουμε δείξει μεγάλη υπομονή προς την Ελλάδα

Μιλώντας σε δημοσιογράφους της Πορτογαλίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμάτσι, εξαπέλυσε την Παρασκευή νέες απειλές κατά της Ελλάδας κάνοντας λόγο για «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» όσον αφορά στο κυπριακό, οι οποίες και «κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ σε ομηρία». «Αυτό πρέπει να σταματήσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», σημείωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, από τη Λισαβόνα όπου βρέθηκε στις 2 Ιουνίου, διαμήνυσε ότι, «Ως κοσμική χώρα, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι πολύ πιο σημαντική και επωφελής από οποιασδήποτε άλλης χώρας. Γιατί καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει ώστε να σταματήσει η ριζοσπαστικοποίηση στην Ευρώπη, καθώς και να συμβάλει στην πλήρη ενσωμάτωση 25 εκατομμυρίων μουσουλμάνων στις χώρες της ΕΕ. Κανένα άλλο κράτος - μέλος δεν μπορεί να συμβάλει όσο η Τουρκία στο σεβασμό όλων των χρωμάτων, όλων των διαφορών, της συνύπαρξης και της σταθερότητας στην ΕΕ».

Η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα της ΕΕ στη Μέση Ανατολή

Ο ίδιος σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο όφελος της Τουρκίας για την ΕΕ θα είναι ότι είναι μια κοσμική χώρα με μουσουλμανικό πληθυσμό στην πλειοψηφία του» και πρόσθεσε ότι η συμβολή της Τουρκίας στην οικονομία, την άμυνα, την ασφάλεια, τη γεωπολιτική και άλλα ζητήματα δεν μπορεί να αγνοηθεί. «Στα μάτια του μουσουλμανικού κόσμου, η Ευρώπη είναι ένα ιμπεριαλιστικό, προκατειλημμένο, λιγότερο ανεκτικό και μερικές φορές ρατσιστικό μέρος. Η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, σε άλλους πολιτισμούς και στην εξάλειψη των κακών εικόνων της ΕΕ».

Ο Καϊμάτσι, συμπλήρωσε ότι, η συνεργασία Τουρκίας και ΕΕ στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της μετανάστευσης και της ενέργειας δεν μπορεί να ενισχυθεί λόγω της στάσης των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων ηγετών. «Αυτό πρέπει να τελειώσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ στους τομείς της ενέργειας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας, εξετάζοντας την Τουρκία ως χώρα που βρίσκεται στη διαδικασία ένταξης στην Ένωση», κατέληξε.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup