Η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών δεν έχει επετειακό χαρακτήρα, ούτε προσφέρεται για ευχολόγια και εξαγγελίες.
Γιατί η μάχη ενάντια στα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις πρέπει να δίνεται καθημερινά.
Και να κερδίζεται κάθε μέρα, με έργα, πράξεις και δράσεις που έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα και περιεχόμενο.
Η πολιτεία οφείλει να κινηθεί πέρα από το ρόλο του να καταγράφει και να παρατηρεί τα προβλήματα. Προβλήματα που διογκώθηκαν στην πανδημία και εμφανίζουν την Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στην Ευρώπη μεταξύ των εξαρτημένων ατόμων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Είναι επίκαιρη όσο ποτέ μια γενναία επαναξιολόγηση όλων των πολιτικών που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, την απεξάρτηση αλλά και την ουσιαστική κοινωνική επανένταξη.
Το πρόβλημα των εξαρτήσεων δεν έχει στατικά χαρακτηριστικά. Εξελίσσεται διαρκώς, προσλαμβάνει νέες μορφές που χρειάζονται νέους, σύγχρονους και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης.
Χρειάζεται ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, ενεργοποίηση και συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας, καταπολέμηση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τη διακίνηση, αποφασιστικότητα από την πολιτεία.
Κυρίως, όμως, χρειάζονται μια νέα και σύγχρονη οπτική.
Με διαβάθμιση, διαφοροποίηση και ιεράρχηση όλων των ζητημάτων.
Στην Ηλεία , η λειτουργία της μονάδας του ΟΚΑΝΑ, δημιούργησε νέα δεδομένα.
Έδωσε διέξοδο και απάντηση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι χρήστες και οι οικογένειές τους.
Μαζί με τη μονάδα του ΚΕΘΕΑ που προσφέρει σημαντικό έργο και το Κέντρο Πρόληψης που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται με επιτυχία στην περιοχή μας, συγκροτούν ένα αξιόμαχο θεραπευτικό μέτωπο που αξίζει να στηριχθεί από την τοπική κοινωνία και τους φορείς, μέσα από σωστά μηνύματα και κατάλληλες ενέργειες.
Η προσπάθεια αυτή, η προσπάθεια για ζωή, είναι διαρκής.
Και αποτελεί συλλογική ευθύνη τόσο της Πολιτείας όσο και της κοινωνίας των πολιτών.