Πολιτικά

Άδωνις Γεωργιάδης: Διέταξε ΕΔΕ για το Turkaegean

Άδωνις Γεωργιάδης: Διέταξε ΕΔΕ για το Turkaegean

Με εντολή Άδωνι Γεωργιάδη η ΕΔΕ για την υπόθεση του σήματος Turkaegean που υιοθετήθηκε από την Τουρκία

Εντάσεις έχει δημιουργήσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση η υπόθεση Turkaegean, η υιοθέτηση δηλαδή από πλευράς Τουρκίας της κατοχύρωσης του όρου σε διαφημιστικά τουριστικά της σποτ για τις ακτές της.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean» στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε προσφυγή για την χρήση του όρου από την Τουρκία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το γνώριζε και δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Σήμερα μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση και σε συνεργασία με τους τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου και Τουρισμού, Κατερίνας Νοτοπούλου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το επίμαχο ζήτημα.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων (EUTM), η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη «Turkaegean» (Τούρκικο Αιγαίο). Η Τουρκία μάλιστα χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα και σε διαφημιστική καμπάνια που έχει κυκλοφορήσει για τουριστικούς σκοπούς. Η έγκριση δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η εξέλιξη αυτή πλήττει διεθνώς το κύρος της χώρας ενώ υπονομεύει και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και συνολικά τη πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ότι η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών και υποβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα.

«Επειδή, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει την πολιτική της όξυνσης με πολλαπλές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων να στρέφονται κατά των κυρίαρχων δικαιωμάτων της χώρας μας

Επειδή, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει τα εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν μια σειρά απο ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Αν και πότε ενημερώθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως αρμόδιος φορέας, για την κατάθεση αίτησης κατοχύρωσης του συγκεκριμένου σήματος;
  • Σε ποιες ενέργειες ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων προέβησαν; Ενημερώθηκαν τα επιμελητήρια με έδρα νησιά του Αιγαίου και ο ΣΕΤΕ;
  • Υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς ΟΒΙ ενώπιον του EUIPO;
  • Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Υφυπουργός;
  • Οργανώθηκε από την Κυβέρνηση οποιαδήποτε διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ή άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων;
  • Σχεδιάζεται κάποια αντίδραση από την πλευρά της Πολιτείας;

Το παρασκήνιο της υπόθεσης Turkaegean

Η Ελλάδα είχε περιθώριο δύο μηνών να κάνει ένσταση για το σήμα Turkaegean, ωστόσο παρότι είχε εκπρόσωπο στην επιτροπή δεν το έπραξε.

Όπως μετέδωσε το Mega, στην επιτροπή που ενέκρινε το Turkaegean εκπροσωπούνται όλα τα κράτη μέλη, δηλαδή έχει εκπρόσωπο και η Ελλάδα. Ωστόσο, το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι εάν τον Δεκέμβριο του 2021 ο εκπρόσωπος της Ελλάδας γνώριζε και ενημέρωσε την Αθήνα για το θέμα. Και εάν ήταν ενήμερος, το ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα δεν κίνησε τότε τη διαδικασία. Εκτός εάν γνώριζαν και υποτίμησαν το θέμα.

Από τη στιγμή που η Τουρκία κατέθεσε το αίτημα για το Turkaegean η Ελλάδα είχε περιθώριο να κάνει ένσταση εντός δύο μηνών και δεν το έκανε. Έτσι καταχωρήθηκε το Turkaegean και πλέον η μόνη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα είναι να κάνει αίτηση ακύρωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται πως η Ελλάδα αγνοούσε οι Τούρκοι έκαναν τέτοιο αίτημα.

Ο οργανισμός που ενέκρινε κατοχύρωσε στην Τουρκία το Turkaegean είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που εδρεύει στην Ισπανία και ανήκει στην Ε.Ε. Ο εν λόγω οργανισμός έχει μεν έδρα τη Μαδρίτη αλλά είναι επίσημο όργανο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν 2 εκπρόσωποι της Κομισιόν και ένας της Ευρωβουλής.

Το MEGA αναζήτησε από χθες Δευτέρα, απαντήσεις από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τον όρο «Turkaegean», και η απάντηση ήταν «ουδέν σχόλιο». Η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, η οποία έδωσε το πράσινο φως στην Τουρκία να κατοχυρώσει το «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς, αρνήθηκε να σχολιάσει «μεμονωμένες» περιπτώσεις, όπως μετέδωσε και το euractiv.

Κατόπιν εορτής και η αντίδραση του επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας λέγοντας ότι, «η χρήση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς, είναι αφενός παραπλανητική για τους τουρίστες, αφού επιχειρεί να συνδέσει άρρηκτα το Αιγαίο Πέλαγος και τα Ελληνικά νησιά με την Τουρκία, και αφετέρου αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Διαβάστε εδώ όλο το παρασκήνιο της υπόθεσης

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup