Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 18:07

Ζαχάροβα: «Αναγκαστικό μέτρο οι απελάσεις Ελλήνων διπλωματών - Δεν τις ξεκινήσαμε εμείς»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα

Για «αναγκαστικό και απαντητικό μέτρο» έκανε λόγο η επίσημη εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αναφερόμενη στις απελάσεις οκτώ Ελλήνων διπλωματών. Ωστόσο όπως είπε, η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο, λειτουργούν κανονικά.

Η κα Ζαχάροβα, προχώρησε παράλληλα στην εκτίμηση ότι συν τω χρόνω η λογική πρέπει να επικρατήσει και να ομαλοποιηθεί η διπλωματική δραστηριότητα Ελλάδας και Ρωσίας σε Μόσχα και Αθήνα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση ρωσικού και διεθνούς Τύπου, η Ρωσίδα εκπρόσωπος αναφερόμενη στην απέλαση τον Απρίλιο δώδεκα Ρώσων διπλωματών, είπε ότι οι αμοιβαίες απελάσεις δεν είναι επιλογή της Μόσχας και ότι «παρόμοιες ενέργειες δεν μένουν χωρίς αντίδραση».

Το πλήρες σχόλιο της Μαρίας Ζαχάροβα έχει ως εξής:

«Η κήρυξη ως "ανεπιθύμητων" οκτώ στελεχών της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα είναι αναγκαστικό απαντητικό μέτρο, λόγω των μη φιλικών ενεργειών της ελληνικής πλευράς, πρωτίστως της πρωτοφανούς απέλασης τον Απρίλιο δώδεκα Ρώσων διπλωματών και όπως καταλάβαμε, στόχος αυτής της ενέργειας ήταν η επιθυμία, η επιδίωξη να αποδυναμωθούν οι ρωσικές διπλωματικές αντιπροσωπείες, στο μέγιστο βαθμό να δυσχεράνουν τη φυσιολογική τους λειτουργία».

«Με επινοημένη αφορμή εξανάγκασαν ουσιαστικά να φύγουν από την Ελλάδα όλοι οι Έλληνες διπλωμάτες, εννοώ κομβικά στελέχη, εξαιρετικούς ειδικούς, οι οποίοι επί χρόνια υπηρετούσαν την υπόθεση της ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων. Και πολύ περισσότερο η σημερινή ηγεσία της Ελλάδας προχώρησε σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση, ανέπτυξαν ηχηρή καμπάνια στα ΜΜΕ, δημοσίευσαν προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων αυτών. Δεν πρόκειται φυσικά να αντιγράψουμε αυτήν την ανήθικη τακτική, αλλά απαντητικά μέτρα όντως ελήφθησαν».

«Οι αμοιβαίες απελάσεις δεν είναι δική μας επιλογή, θα ήθελα αυτό να το υπογραμμίσω, δεν τις αρχίσαμε εμείς, αλλά δεν μένουν χωρίς αντίδραση παρόμοιες ενέργειες. Νομίζω ότι συν τω χρόνω η λογική (είναι η τρίτη φορά, που επαναλαμβάνω αυτή τη φράση στο σημερινό μπρίφινγκ) πρέπει να επικρατήσει και θα επιτρέψει να ομαλοποιηθεί η εργασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών».

«Σε ό,τι αφορά στην Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα και στο Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, μετά την εξαναγκαστική, αβάσιμη μείωση του προσωπικού τους, παρ’ όλ’ αυτά πλήρως εκτελούν την αποστολή, που τους έχει ανατεθεί, συμπεριλαμβανομένων των προξενικών υπηρεσιών, της έκδοσης θεωρήσεων και της υπεράσπισης των συμφερόντων της Ρωσίας και των πολιτών της, όπως ορίζουν οι εξουσιοδοτήσεις τους. Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των ελληνικών διπλωματικών αντιπροσωπειών, καλύτερα να απευθύνετε αυτό το ερώτημα στην Αθήνα».

Η Ρωσία απελαύνει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου, η Ρωσία κήρυξε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες «personae non gratae» και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή σε εξηγήσεις για να διαμαρτυρηθεί για «την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου», σύμφωνα με το Reuters.

H Μόσχα υποστήριξε επίσης ότι έχει διαμαρτυρηθεί για την ελληνική απόφαση να κηρυχθεί μια ομάδα Ρώσων διπλωματών «personae non gratae».

Η απόφαση του ρωσικού ΥΠΕΞ έρχεται σε συνέχεια της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας - Μόσχας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αβάσιμη η απόφαση των ρωσικών αρχών» απαντά η Αθήνα

«Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις» σημειώνει από την πλευρά της η Αθήνα.

«Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες» καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ότι κηρύσσει 12 μέλη των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών ως personae non gratae, σε συνέχεια ενός πρωτοφανούς «μπαράζ» απελάσεων από χώρες της ΕΕ στη σκιά των εικόνων φρίκης από την ουκρανική Μπούτσα. Τότε, μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, η Μόσχα είχε δεσμευθεί για «ανάλογη απάντηση».

Έκτοτε η Μαρία Ζαχάροβα έχει εξαπολύσει βολές τόσο κατά της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και προσωπικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πιο πρόσφατη αφορμή ήταν η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, με τη Μόσχα να κατηγορεί την Αθήνα για «ένταξη στο αντι-ρωσικό μέτωπο της Δύσης».

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 18:08

Σχετικά Άρθρα

  • Γιατί δεν αγοράζουν ακίνητα οι Έλληνες - Σε ιστορικό χαμηλό η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα
    Γιατί δεν αγοράζουν ακίνητα οι Έλληνες - Σε ιστορικό χαμηλό η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα

    Επιπλέον αυξημένη είναι η κινητικότητα των νέων κυρίως προς το εξωτερικό, καθώς δεν επενδύουν πλέον σε σταθερά assets όπως ένα οικιστικό ακίνητο

    H ιδιοκατοίκηση και το πώς βλέπουν οι Έλληνες τη στροφή στην ενοικίαση ήταν το θέμα στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo.

    H Βασιλική Βλαχοστεργίου, Deputy Head of Real Estate Analysis Section στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανέφερε ότι το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης έχει μειωθεί σημαντικά και βρίσκεται πλέον στο 69,6% στη χώρας μας γενικότερα βάσει των στοιχείων της Eurostat, ενώ για την Αθήνα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 64%.

    Τα βασικά προβλήματα που οδηγούν σε αυτή τη μείωση είναι το γεγονός ότι οι αξίες των οικιστικών ακινήτων αυξάνεται με διψήφια ποσοστά τη τελευταία διετία, ενώ από το 2017, που ήταν το χαμηλότερο σημείο για την αξία των ακινήτων έως το Β Τρίμηνο του 2024 η αύξηση της αξίας των ακινήτων στην Αθήνα ανέρχεται στο 90%. Σε σχέση με την καλύτερη χρονιά που ήταν το 2008 η αύξηση κινείται στο 4%. Επιπλέον, το απόθεμα των ακινήτων προς πώληση είναι ποιοτικά υποδεέστερο καθώς είναι «γηρασμένο» αφού ξεπερνά τα 40 έτη.

    Ένα ακόμα ζήτημα είναι ότι οι αξίες έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό με την άνοδο να κινείται στο 100% γενικά και στο 70% στο Κέντρο της Αθήνας. Προβληματικό, επίσης, είναι και το γεγονός ότι το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 20% σε σχέση με το 2008, ενώ δεν εκδίδονται πλέον νέες οικοδομικές άδειες με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα νέων ακινήτων. Η κ. Βλαχοστεργίου τόνισε ότι οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από το 2011 έως και το 2024 είναι αθροιστικά οι ίδιες στο σύνολο με αυτές που εκδόθηκαν το 2005.

    Σχετικά με τη νοοτροπία για την ιδιοκατοίκηση πρόσθεσε ότι αυτή δεν μπορεί να αλλάξει και η ενοικίαση αποτελεί μία προσωρινή λύση, ενώ για την Αθήνα ανέφερε ότι «χωράει» πια τον μισό πληθυσμό στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει σημαντική επιβάρυνση από την άνοδο του τουρισμού.

    Ο Πάνος Λολώνης, Head of the Geospatial Information Department, Ελληνικό Κτηματολόγιο δήλωσε ότι οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις υπόλοιπες συναλλαγές και χαρακτήρισε το 2005 ως το peak της αγοράς. Για την ιδιοκατοίκηση ανέφερε ότι δεν είναι στα ίδια ποσοστά με το παρελθόν, καθώς η κατοχή ακινήτου δεν είναι πλέον προσοδοφόρα, ενώ γίνεται επαχθής λόγω του ΕΝΦΙΑ, της έλλειψης χρηματοδότησης, της συντήρησης και της δυσκολίας της διαδικασίας μεταβίβασης.

    Επιπλέον αυξημένη είναι η κινητικότητα των νέων κυρίως προς το εξωτερικό, καθώς δεν επενδύουν πλέον σε σταθερά assets όπως ένα οικιστικό ακίνητο. Εκτός όμως από τα παραπάνω προβλήματα ο κ. Λολόνης σχολίασε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα προς αγορά και για αυτό το λόγο υπάρχει μεγάλη στροφή προς την ενοικίαση.

    Ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, VP of the Real Estate Association of Athens - President of PAC / CEPI, τόνισε ότι το στεγαστικό πρόβλημα υπάρχει σε όλο το δυτικό κόσμο και την Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας εξειδικεύεται.

    Σχετικά με τα παγκόσμια δεδομένα ανέφερε ότι το να χτίσεις είναι «πολύ ακριβό σπόρ», ενώ υπάρχει έλλειμμα οικοπέδων. Στη χώρα μας το πρόβλημα έγκειται σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη ότι η γενιά του Πολυτεχνείου έχει δανειστεί σε μεγάλο βαθμό και έχει επιβαρύνει τις επόμενες γενιές όσον αφορά την ιδιοκατοίκηση. Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια κενές κατοικίες, αλλά αυτές βρίσκονται στην επαρχία και έχουν εγκαταληφθεί. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός συγκεντρώνεται στην Αθήνα και ότι οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό.

    Για την επαρχία, τόνισε ότι τα ενοίκια παραμένουν χαμηλά, αλλά δεν υπάρχει καμία επιθυμία για διαμονή καθώς δεν υπάρχει για παράδειγμα ανεπτυγμένο δίκτυο μεταφορών, δηλαδή τρένα. Σχετικά με το τι χρειάζεται να γίνει, ανέφερε ότι η πολιτεία πρέπει καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους ανθρώπους της αγοράς και να συζητήσει ώστε να λυθούν τα προβλήματα πάντοτε με τα διαθέσιμα κεφάλαια.

    Ο Νίκος Τσάτσης, Chief Development Officer, Plasis Real Estate + Development, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα όσον αφορά την ιδιοκατοίκηση. Αρχικά, αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη αύξηση στους μισθούς, ενώ τα δάνεια δε φτάνουν για την αγορά σύγχρονων σπιτιών.

    Πρόσθεσε, ότι στο παρελθόν η αγορά ενός ακινήτου συνδεόταν με τη βοήθεια από την οικογένεια. Πλέον αυτό δεν ισχύει καθώς τα οικογενειακά αποθέματα χρημάτων έχουν μειωθεί και επίσης έχουν κατασχεθεί οικογενειακά ακίνητα λόγω των δανείων. Από την άλλη πλευρά, οι νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό, όπου η ενοικίαση είναι κάτι πολύ σύνηθες, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν να νοικιάσουν ένα ακίνητο με παροχές παρά να αγοράσουν κάτι παλιό.

    Η Μαρί Δελλή, Partner, LCI Law επισήμανε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα συγκροτήματα που να παρέχουν υπηρεσίες και να ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη που θα τα διαχειρίζεται. Αντιθέτως, η αγορά έχει εστιάσει σε γραφεία, ξενοδοχεία και logistics με σημαντικά κενά στην κατοικία. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν νομικά θέματα που θέτουν εμπόδια. Ένα εξ’ αυτών είναι το γεγονός ότι ο συντελεστής δόμησης είναι σε αδράνεια, καθώς δεν έχει μπει ακόμα σε λειτουργία η τράπεζα γης. Επίσης, χρειάζεται απλούστευση σε αδειοδοτικές διαδικασίες όπως αυτές για την κατεδάφιση, την αναπαλαίωση διατηρητέων κτιρίων, την ανακαίνιση, και τις αλλαγές σε χρήσης γης.

    Κλείνοντας ανέφερε ότι πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος για το δίκαιο της μίσθωσης της κατοικίας και θα πρέπει να καταργηθεί η προστασία της ελάχιστης διάρκειας μίσθωσης που θέτει ο νόμος και κάθε συμβόλαιο να είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ εκμισθωτή και ενοικιαστή.

  • Ζαχάροβα: Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία
    Ζαχάροβα: Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία

    Το «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

    Η Ζαχάροβα ανέφερε ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο Ζελένσκι στην ουκρανική Βουλή θα οδηγήσει σε καταστροφή τον ουκρανικό λαό.

    Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας να λάβουν επείγοντα μέτρα για να ενισχύσουν το Κίεβο σε μια επισφαλή στιγμή σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση με τη Ρωσία το επόμενο έτος.

    Το Κρεμλίνο είπε νωρίτερα ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει λεπτομερώς το σχέδιο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι το Κίεβο πρέπει να «συνέλθει» και να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα των πολιτικών που ακολουθεί.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/MAXIM SHIPENKOV
  • Λίβανος: Καρέ-καρέ ο απεγκλωβισμός Ελλαδιτών και Κυπρίων - Φωτογραφίες από το C-130
    Λίβανος: Καρέ-καρέ ο απεγκλωβισμός Ελλαδιτών και Κυπρίων - Φωτογραφίες από το C-130

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (3/10) από την Πολεμική Αεροπορία η αποστολή για τον επαναπατρισμό Ελλαδιτών και Κυπρίων από τον Λίβανο που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ.

    Συγκεκριμένα, ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, όπου παρέμεινε για περίπου μία ώρα. Από εκεί αναχώρησε με προορισμό αρχικά τη Λάρνακα της Κύπρου και στη συνέχεια την Αθήνα.

    Το στρατιωτικό αεροπλάνο παρέλαβε 38 υπηκόους της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόους της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

    «Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία επιχείρηση απεγκλωβισμού 60 πολιτών από το αεροδρόμιο της Βηρυτού στον Λίβανο.

    Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε συνεργασία και συντονισμό με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνέβαλαν στην προσπάθεια για την ασφαλή επάνοδο 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κύπρο και 22 της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

    Την όλη επιχείρηση παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή μεταγωγικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με το αντίστοιχο προσωπικό καθώς και προσωπικού της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ)».

    Πηγή: Εthnos.gr
  • Δένδιας: Απομακρύνθηκαν με C-130 από το Λίβανο 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι
    Δένδιας: Απομακρύνθηκαν με C-130 από το Λίβανο 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι

    Επιτυχής ήταν η έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από τη Βηρυτό – Συγχαρητήρια Δένδια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση

    Στο FIR Λευκωσίας εισήλθε το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρισκόταν στον Λίβανο για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων.
    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε στο Χ ότι ενημερώθηκε σε πραγματικό χρόνο από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ «για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας».

    Ο κ. Δένδιας έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση.
    Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Δένδια

    Ενημερώθηκα σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Eurostat: Μετά τα 30 εγκαταλείπουν οι Έλληνες το πατρικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ
    Eurostat: Μετά τα 30 εγκαταλείπουν οι Έλληνες το πατρικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ

    Oι νέοι στην Ελλάδα εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι μετά τα 30 χρόνια, ενώ στην ΕΕ το εγκαταλείπουν -κατά μέσο- όρο μετά τα 26, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το 2023, οι νέοι σε όλη την ΕΕ εγκατέλειψαν το γονικό σπίτι τους κατά μέσο όρο σε ηλικία 26,3 ετών, από 26,4 ετών το 2022.

    Τρίτοι από το τέλος oι Έλληνες

    Περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους αργούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους οι Κροάτες, οι Σλοβάκοι και οι Έλληνες. Ειδικότερα, ο υψηλότερος μέσος όρος ηλικιών, 30 ετών και άνω, καταγράφηκε στην Κροατία (31,8 ετών), τη Σλοβακία (31), την Ελλάδα (30,6), την Ισπανία (30,4), τη Βουλγαρία και την Ιταλία (30 ετών και οι δύο). Αντίθετα, οι χαμηλότερες μέσες ηλικίες, όλες κάτω των 23 ετών, καταγράφηκαν στη Φινλανδία (21,4 έτη), τη Σουηδία και τη Δανία (και οι δύο 21,8) και την Εσθονία (22,8). Ακολουθούν η Ολλανδία (23,3 έτη), η Γαλλία (23,7) και η Γερμανία (23,9).

    Το 2023, το ποσοστό των νέων ηλικίας 15-29 ετών που ζούσε σε υπερπλήρη νοικοκυριά (overcrowded households) στην ΕΕ ανερχόταν σε 26%. Αυτό το ποσοστό είναι 9,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που ζει σε υπερπλήρη νοικοκυριά στην ΕΕ (16,8%). Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, το 2023, το υψηλότερο ποσοστό νέων που ζουν σε υπερπλήρη νοικοκυριά καταγράφηκε στη Ρουμανία (59,4%), τη Βουλγαρία (55,3%) και τη Λετονία (54,8%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Μάλτα (3,9%), την Κύπρο (4%) και την Ιρλανδία (4,4%).

    Το 46% ζει σε υπερπλήρη νοικοκυριά

    Στην Ελλάδα, το ποσοστό των νέων που ζούσαν σε υπερπλήρη νοικοκυριά ανήλθε το 2023 στο 46%, έναντι ποσοστού 27,5% για τον συνολικό πληθυσμό. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ νέων και συνολικού πληθυσμού που ζουν σε υπερπλήρη νοικοκυριά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (+20,4 π.μ.), στη Ρουμανία (+19,4 π.μ.) και στην Ελλάδα (+18,5 π.μ.). Ως «υπερπλήρες» ορίζεται το νοικοκυριό που δεν έχει ελάχιστο αριθμό δωματίων ανάλογα με τα μέλη του. Για παράδειγμα, εάν το νοικοκυριό δεν διαθέτει ένα δωμάτιο για κάθε μεμονωμένο άτομο ηλικίας 18 ετών και άνω.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πού σπουδάζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό
    Πού σπουδάζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό

    Μετά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που επέφερε το Brexit, η «γεωγραφία» των ελλήνων φοιτητών σε ξένα πανεπιστήμια έχει αλλάξει σημαντικά

    Σε βασικό ακαδημαϊκό… σταθμό για τους έλληνες φοιτητές έχει μετατραπεί η Ολλανδία, αποτελώντας πλέον μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για σπουδές στο εξωτερικό. Η «γεωγραφία» των ελλήνων φοιτητών σε ξένα πανεπιστήμια έχει αλλάξει σημαντικά μετά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που επέφερε το Brexit. Η άλλοτε ανθηρή ελληνική κοινότητα της Μεγάλης Βρετανίας, που αριθμούσε περίπου 11.500 φοιτητές, έχει πλέον αποδεκατιστεί και νέοι προορισμοί έχουν ανέβει ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

    Φέτος αρκετοί μαθητές τηρούν «στάση αναμονής» για να δουν πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα

    Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εκτός από την Ολλανδία, για την οποία καταγράφεται αυξανόμενη ζήτηση, αξιοσημείωτη είναι και η «επιστροφή» προς τις βαλκανικές χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ειδικά για φοιτητές από τη Βόρεια Ελλάδα. Κλασικοί προορισμοί παραμένουν η Γερμανία και η Κύπρος. Παρ’ όλ’ αυτά, φέτος αρκετοί μαθητές που ενδιαφέρονται για σπουδές στο εξωτερικό τηρούν «στάση αναμονής» περιμένοντας να δουν πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

    Το 2023 υποβλήθηκαν στον ΔΟΑΤΑΠ 8.517 αιτήσεις Ελλήνων για αναγνώριση τίτλου σπουδών από το εξωτερικό, όμως ο πραγματικός αριθμός των φοιτητών από την Ελλάδα που σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια θεωρείται αρκετά ψηλότερος. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΣΑ, οι έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό υπολογίζονται σε περίπου 40.000, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να παρακολουθεί μεταπτυχιακές και όχι προπτυχιακές σπουδές.

    Προσιτά δίδακτρα

    Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δρ Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος σταδιοδρομίας, η μεγάλη μεταστροφή προς την Ολλανδία οφείλεται σε μια «δυναμική επικοινωνιακή πολιτική που ακολούθησε η χώρα στο θέμα αυτό μετά το Brexit». Μετά τις αλλαγές που προέκυψαν στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η Ολλανδία ενέταξε πολλά αγγλόφωνα προγράμματα στα πανεπιστήμια της, στο Αμστερνταμ, στην Ντελφτ, στην Ουτρέχτη και αλλού, με προσιτά δίδακτρα.

    «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το πιο μοντέρνο lifestyle που προσφέρει η χώρα και με ένα κόστος ζωής λίγο υψηλότερο από αυτό την Ελλάδας, δημιούργησε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον». Κάπως έτσι και ενώ μέχρι το 2021 οι έλληνες φοιτητές στην Ολλανδία ήταν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, περίπου 2.500-3.000, την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά εκτοξεύθηκαν στις περίπου 4.500, τάση που δείχνει να παγιώνεται.

    «Το ρεύμα προς την Ολλανδία δεν πηγάζει μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλα κράτη, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει ένα τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που δυσκολεύει την εύρεση κατοικίας για τους υποψήφιους φοιτητές. Πλέον αναμένεται η λήψη μέτρων από το ολλανδικό υπουργείο Παιδείας. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η θέσπιση ποσόστωσης για τους αλλοδαπούς φοιτητές αλλά και η ενίσχυση των φοιτητικών εστιών» λέει ο δρ Ταουσάνης.

    Ο ίδιος εξηγεί πως την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά έχει αναβιώσει το ενδιαφέρον και για σπουδές στη Βουλγαρία, ειδικά για φοιτητές από τη Βόρεια Ελλάδα, σε προπτυχιακές σπουδές Υγείας.

    Η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η γεωγραφική της εγγύτητα με τη Βόρεια Ελλάδα και τα χαμηλά κόστη διαβίωσης αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της έναντι άλλων προορισμών. Ελληνες φοιτητές εξακολουθούν να κατευθύνονται – πιο στοχευμένα όμως – στη Γερμανία, κυρίως για κλασικές σπουδές σε παραδοσιακά πανεπιστήμια, όπως αυτό της Χαϊδελβέργης, αλλά και για τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας. Μικρότερος είναι ο αριθμός όσων μεταβαίνουν στην Ιταλία για σπουδές, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία να κάνουν λόγο για περίπου 1.500 έλληνες φοιτητές.

    20.000 φοιτητές στην Κύπρο. Ο μεγαλύτερος αριθμός ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό εντοπίζεται στην Κύπρο, όπου σπουδάζουν κατά προσέγγιση 20.000 έλληνες φοιτητές, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ την ακαδημαϊκή περίοδο 2020-2021 τις ΗΠΑ είχαν επιλέξει ως τόπο φοίτησης περίπου 2.500 φοιτητές. Τέλος, μια ιδιαίτερη πτυχή που αντικατοπτρίζει ως έναν βαθμό τις επιλογές των Ελλήνων είναι το διογκούμενο ενδιαφέρον για μεταπτυχιακά προγράμματα εξ αποστάσεως.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το 55% των αιτήσεων που κατατίθενται στον ΔΟΑΤΑΠ για αναγνώριση τίτλου σπουδών από το εξωτερικό προέρχονται από πανεπιστήμια της Κύπρου και το 95% εξ αυτών αφορούν μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως – δηλαδή σπουδές που παρέχουν, με χαμηλότερο κόστος και με σχετική ευκολία, ένα πτυχίο χρήσιμο για τον εμπλουτισμό του βιογραφικού του υποψηφίου ή για επιπλέον μοριοδότηση σε περίπτωση πρόσληψης στο Δημόσιο.

    Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

  • ΥΠΕΞ: Ενεργοποιήθηκε γραμμή έκτακτης ανάγκης για τους Έλληνες στο Λίβανο
    ΥΠΕΞ: Ενεργοποιήθηκε γραμμή έκτακτης ανάγκης για τους Έλληνες στο Λίβανο

    Τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης ενεργοποιήθηκε για τους Έλληνες πολίτες, που βρίσκονται στο Λίβανο την Κυριακή (4/8) από το υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 210 3681017 (Κρυπτογραφική Υπηρεσία) για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στο Λίβανο.

    Η προηγούμενη σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών στις 29 Ιουλίου περί αποφυγής επισκέψεων και αναχώρησης επισκεπτών από τη χώρα παραμένει σε ισχύ.

    Όπως υπογραμμίζεται στην προηγούμενη ανακοίνωση «παραμένει σε ισχύ η σύσταση σχετικά με την αποφυγή, εκτός των απολύτως απαραίτητων, επισκέψεων στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και Ιράν».

    Πηγή: cnn.gr

  • Άπιαστο όνειρο οι διακοπές για τους Έλληνες λόγω ακρίβειας - Το 25% θα μείνει... σπίτι
    Άπιαστο όνειρο οι διακοπές για τους Έλληνες λόγω ακρίβειας - Το 25% θα μείνει... σπίτι

    Άπιαστο όνειρο φαίνεται να είναι για αρκετούς Έλληνες οι διακοπές λόγω της ακρίβειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1 στους 4 θα μείνει σπίτι.

    Διακοπές στο σπίτι για 1 στους 4

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, σχεδόν 40 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν μπορούν να πάνε ούτε μια εβδομάδα διακοπές λόγω της ακρίβειας. Σε δυσμενή θέση είναι οι Έλληνες με το 25% εξ αυτών φέτος να μένουν σπίτι και να κάνουν καλοκαίρια στην πόλη, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μαζί με την Κύπρο, όπου οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα κόστη.

    «Έχουμε καταγεγραμμένο ένα ποσοστό 55% που δηλώνει ότι το καλοκαίρι του 2024 δεν θα κάνει διακοπές και οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν θα κάνει είναι κυρίως τα δύο βασικά κόστη. Πρόκειται για το υπέρογκο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και το αυξημένο κόστος της διαμονής. Παράλληλα, όλο και περισσότερο αποφεύγουν οι Έλληνες τις οργανωμένες δομές με ένα ποσοστό του 10% να δηλώνει μόνο ότι θα πάει σε ξενοδοχείο» ανέφερε στο OPEN ο Λευτέρης Κιοσές.

    Ακόμα πάντως και όσοι καταφέρνουν να κάνουν διακοπές, επιλέγουν κοντινούς προορισμούς και κυνηγούν τις προσφορές.

    Πάντως, χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερα νοικοκυριά δυσκολεύονται να κάνουν διακοπές κάτι που φαίνεται και στις κρατήσεις των ξενοδοχείων που παρουσιάζουν μείωση.
    Πηγή: ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο