Τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή ζητεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με φόντο τις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέωντα.
«Σκοτεινές πρακτικές»
Στην ιδιαίτερα σκληρή δήλωσή του, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές».
Ο ίδιος σημείωσε πως «σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».
Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη:
«Τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή ζητεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με φόντο τις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέωντα.
Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
Σήμερα, μετά από όλα αυτά , παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ. Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει.
Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη; 8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.
Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.
Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών
Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα».
Μία εβδομάδα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου ο κ. Κοντολέων – σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters- φέρεται να παραδέχθηκε την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά και το χθεσινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών με την κοινή έρευνά της με του Reporters United για τις σχέσεις του κ. Δημητριάδη με στελέχη της εταιρείας που εμπορεύεται στην Ελλάδα το λογισμικό ψηφιακών παρακολουθήσεων Predator, το Μέγαρο Μαξίμου με δύο λιτές αναφορές ανακοίνωσε την παραίτηση των δύο.
Τσίπρας: Ομολογία ενοχής
Για ομολογία ενοχής κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με την ηχηρή παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη τονίζοντας πως η παραίτηση «δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «H παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει. Κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο,το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως».
ΠΑΣΟΚ για παραιτήσεις Δημητριάδη - Κοντολέων: «Δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη»
«Δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από την θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού αλλά και την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων. Από την Χαριλάου Τρικούπη προσθέτουν: «Επιμένουμε στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη νοσηρή αυτή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα, που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
ΚΚΕ: Δεν ακυρώνουν την ευθύνη Μητσοτάκη αλλά γεννούν ερωτήματα
«Δεν ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις» σχολιάζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος σε ανακοίνωσή του μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από την θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού αλλά και την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων. Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες.
Πηγή: Ethnos.gr