Στο ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή έχουν αποφασίσει ότι θέλουν πρώτα να ακούσουν το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας και αργότερα θα τοποθετηθούν.
Μολονότι, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να πιέζει την Χαριλάου Τρικούπη να συναινέσει στη δική του πρόταση (είτε τη Λούκα Κατσέλη είτε τον Νίκο Κοτζιά), ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να τηρήσει στάση αναμονής.
Κι αυτό διότι αναμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτείνει πρόσωπο που θα προέρχεται από την κεντροαριστερά, κι όχι στενά κομματικό. Για παράδειγμα, στο ΠΑΣΟΚ θα έβλεπαν προφανώς θετικά τον Ευάγγελο Βενιζέλος ή ακόμα και υπό προϋποθέσεις την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Αλλά πέραν του ονόματος ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει επιτακτικά ένα ακόμη ζήτημα: το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε την περαιτέρω αποδυνάμωση του ρόλου του Προέδρου.
«Εμείς θέσαμε ένα πολιτικό ζήτημα διότι η κυρία Σακελλαροπούλου αποτελούσε μια προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού και σε περίπτωση που δεν την ανανεώσει, θα πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν το κάνει και πως αξιολόγησε την θητεία της. Αν την ανανεώσει, θα πρέπει πάλι να εξηγήσει για ποιο λόγο άφησε τρεις μήνες να αποδυναμώνεται το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας. Διότι όλες τις φορές που ένας Πρωθυπουργός ανανέωσε τη θητεία του εκάστοτε Προέδρου αυτό έγινε πάρα πολύ έγκαιρα ώστε να μην υπάρχει αυτή η παραφιλολογία», είπε πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς.
Σκεπτικισμός για τις σαρωτικές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις
Την ίδια ώρα, με σκεπτικισμό παρακολουθούν στη Χαριλάου Τρικούπη τις εξελίξεις τόσο στα εθνικά ζητήματα όσο και στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
«Οι πρόσφατες έκτακτες κρίσεις που διέταξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, οδήγησαν στην αποστρατεία σχεδόν τους μισούς Στρατηγούς, Ναυάρχους και Πτεράρχους με τη φτηνή δικαιολογία της δήθεν επιτάχυνσης της Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» και του εξορθολογισμού του αριθμού των Ανώτατων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Μία κίνηση που δημιουργεί προβληματισμό και πολλά ερωτηματικά. Ποιο μήνυμα στέλνει ο Υπουργός; Ποια η σκοπιμότητα αυτής της βιασύνης, όταν οι τακτικές κρίσεις βάσει νόμου υλοποιούνται αρχές Μαρτίου εκάστου έτους; Δεν είναι κατανοητή μια τέτοια ενέργεια του Υπουργού, που ακυρώνει ουσιαστικά τις δικές του επιλογές στελεχών, μόλις πριν δέκα μήνες στις προηγούμενες τακτικές κρίσεις», τόνιζαν χαρακτηριστικά στο ΠΑΣΟΚ.
Ουσιαστικά τα βασικά ερωτήματα, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη ήταν τα εξής: «Απειλήθηκε η δημοκρατία ή το στράτευμα; Ή μήπως ο Υπουργός απομάκρυνε πρόωρα στελέχη, που διαφωνούσαν με προσωπικές επιλογές του και ιδιαίτερα απέναντι στην απαξιωτική στάση της κυβέρνησης προς τα χρονίζοντα προβλήματα των στελεχών, που έχει δημιουργήσει αυξητικές τάσεις στο ήδη τεράστιο κύμα φυγής τους…».
Πηγή: ethnos.gr