Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 21:37

Δίπλα στους εποχικούς πυροσβέστες ο Νίκος Καλάκος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με το Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών συναντήθηκε ο Ηλείος οικονομολόγος, παρεμβαίνοντας άμεσα για την πληρωμή των «νυχτερινών»

Τα ζητήματα που απασχολούν τα προβλήματα των συμβασιούχων πυροσβεστών της Ηλείας συζήτησε χθες ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως γενικός διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος με τον Α’ αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Εποχιακών Πυροσβεστών Παναγιώτη Ανδριόπουλο και τον εκπρόσωπο του τοπικού σωματείου της Ομοσπονδίας, Σάκη Ρωμαίο από το τοπικό Σωματείο της Ομοσπονδίας.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου ανέλυσαν στον Νίκο Καλάκο την κατάσταση που επικρατεί τη φετινή χρονιά όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κενά που θα πρέπει να καλυφθούν από προσωπικό που θα εργάζεται και θα εκπαιδεύεται 12 μήνες τον χρόνο. Για αυτό, υπογράμμισαν την ανάγκη να εκδοθεί νέα προκήρυξη με όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις και με υπερ-μοριοδότηση των Εποχικών Πυροσβεστών, με δικαίωμα συμμετοχής όλων των εποχικών πυροσβεστών, ανεξαρτήτως ηλικίας, ως ελάχιστη ηθική δικαίωση και αναγνώριση των θυσιών τους στις μάχες με τις φλόγες.

Επίσης τόνισαν ότι θα πρέπει να καταρτιστεί πίνακας επιλαχόντων, έτσι ώστε όσοι Εποχικοί Πυροσβέστες δεν κατορθώσουν να προσληφθούν μέσω της προκήρυξης, λόγω μορίων, να γνωρίζουν ότι σταδιακά θα απορροφώνται για να καλύπτουν τωρινά και μελλοντικά κενά. Όσον αφορά τα τρέχοντα ζητήματα, οι πυροσβέστες αναφέρθηκαν στην επίσπευση πληρωμής των νυχτερινών, ζητώντας την παρέμβαση του Νίκου Καλάκου.

Από την πλευρά του ο Νίκος Καλάκος επικοινώνησε άμεσα με τον Περιφερειακό Διοικητής της Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας, Αρχιπύραρχο Χριστόφορο Μπόκα, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι ως το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα νυχτερινά για τους εποχικούς και ως το τέλος του έτους για τους πενταετείς.

Παράλληλα, ο Ηλείος οικονομολόγος εξέφρασε τη στήριξή του στα αιτήματά τους, τόσο για τη μόνιμη ενσωμάτωσή τους στην Πυροσβεστική όσο και για τη μη θέσπιση ηλικιακού κριτηρίου, τονίζοντας ότι είναι δίκαια και ρεαλιστικά, και δεσμεύτηκε πως θα τα μεταφέρει στο αρμόδιο υπουργείο.

«Οι πυροσβέστες μας σώζουν ζωές και είναι δίπλα μας για να μας προστατεύουν σε δύσκολες στιγμές. Ειδικά στην Ηλεία βλέπουμε την αυτοθυσία τους και την προσφορά τους κάθε καλοκαίρι. Δυστυχώς συκοφαντήθηκαν άδικα ως πελατειακό Σώμα από την προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι εδώ και χρόνια οι διαδικασίες μοριοδότησης έχουν αδιάβλητο χαρακτήρα. Άκουσα με προσοχή τα αιτήματά τους και τους εξέφρασα τη στήριξή μου, διότι όπως έχει διαπιστωθεί, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά είμαστε δίπλα τους, διότι προσφέρουν στην κοινωνία και αξίζουν στήριξη και ενίσχυση», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 18:44

Σχετικά Άρθρα

  • Θάσος: Οργή πυροσβεστών για τον χαμό συναδέλφου τους - «Τον έβαλαν 34 ώρες υπηρεσία με 2,5 ώρες ανάπαυση»
    Θάσος: Οργή πυροσβεστών για τον χαμό συναδέλφου τους - «Τον έβαλαν 34 ώρες υπηρεσία με 2,5 ώρες ανάπαυση»

    Οι πυροσβέστες θα καταθέσουν επίσημη καταγγελία συμπεριλαμβανομένων όλων των αποδεικτικών στοιχείων

    Στο πένθος βυθίστηκε η Πυροσβεστική μετά το θάνατο εποχικού πυροσβέστη, πατέρα ενός παιδιού 13 ετών, σε τροχαίο δυστύχημα στη Θάσο.

    Οι συνάδελφοί του παραθέτουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο θάνατός του οφείλεται στο εξαντλητικό ωράριο και σε σωρεία παραβιάσεων ωραρίου. Όπως αναφέρουν, «ο Ανδρέας εργαζόταν 24 ώρες συνεχόμενες, σχόλασε στις 07:30 το πρωί και μετά από 2,5 ώρες, στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας δηλαδή, καλέστηκε να αναλάβει υπηρεσία για άλλες δέκα ώρες ορισμένος μάλιστα άυπνος οδηγός σε όχημα με 5 ακόμα άτομα πλήρωμα! 34 ώρες εργασία με μόλις 2,5 ώρες ανάπαυση!».

    Θυμίζουν δε ότι υπάρχει και μια Συλλογική Σύμβαση για τους εποχικούς πυροσβέστες που ξεκαθαρίζει ότι ανάμεσα σε δύο υπηρεσίες θα πρέπει να μεσολαβεί 12 ώρες ανάπαυση.

    Η ανάρτηση των Εποχικών Πυροσβεστών

    «Η συλλογική σύμβαση εργασίας των Εποχικών Πυροσβεστών είναι ξεκάθαρη. Ανάμεσα σε δύο υπηρεσίες θα πρέπει να μεσολαβεί 12 ώρες ανάπαυση.

    Ο συνάδελφος μας στην Θάσο που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας, ήταν ορισμενος 34 ώρες υπηρεσία με 2,5 ώρες ανάπαυση στο σύνολο των ωρών αυτών. ( ανάπαυση δόθηκε μετά από 24 ώρες 07:30 με 10:00 το πρωί όπου ανέλαβε και πάλι υπηρεσία ).

    Για όλα αυτά εννοείται πως υπάρχουν ακράδαντα στοιχεία. Ο θάνατος του συναδέλφου βαραίνει τη διοίκηση του Π.Κ ΘΑΣΟΥ καθως υπαρχει σορεια παραβάσεων ωραρίων. Πλέον έχουν ανοίξει τα στόματα και μαθαίνουμε τα μύρια οσα για όσα συμβαίνουν στο συγκεκριμένο κλιμάκιο.

    Κάποιοι θεωρούν πως το Πυροσβεστικό Σώμα είναι τσιφλίκι τους, κάποιοι νομίζουν πως μπορούν να είναι διοικητές και ταυτόχρονα ιδιοκτήτες κρεπερι, κάνοντας διανομή τρόφιμα για το μαγαζί τους με υπηρεσιακα αυτοκίνητα.

    Κάποιοι θα χάσετε τον ύπνο σας…

    Πλέον αναμένουμε την αντίδραση του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών το οποίο απ’ όσο ενημερωνομαστε έχει ξεκινήσει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες για την υπόθεση.

    Υγ: Να χαίρεστε το Νέο Δόγμα σας άπαντες».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τρίπολη: Η 44χρονη που συνελήφθη για εμπρησμούς το έκανε γιατί «της άρεσε να βλέπει πυροσβέστες»
    Τρίπολη: Η 44χρονη που συνελήφθη για εμπρησμούς το έκανε γιατί «της άρεσε να βλέπει πυροσβέστες»

    Ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή επιβλήθηκε στην 44χρονη που συνελήφθη στην Τρίπολη ως υπαίτια πρόκλησης δύο πυρκαγιών σε αγροτική έκταση κατ’ εξακολούθηση και από πρόθεση. Μάλιστα, θα εκτίσει κανονικά δύο μήνες και θα πληρώσει 1.000 ευρώ πρόστιμο.

    Η γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έβαζε τις φωτιές «γιατί της άρεσε να βλέπει πυροσβέστες και να προσπαθεί να ερωτοτροπεί μαζί τους».

    Χθες, Δευτέρα (26/8), η Πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Τρίπολης, ημεδαπή, ως υπαίτια πρόκλησης δύο πυρκαγιών σε αγροτική έκταση, από πρόθεση και κατ' εξακολούθηση (στις 24 και 25 Αυγούστου 2024), στην περιοχή της Τ.Κ. Κερασίτσας, του Δήμου Τρίπολης στην Αρκαδία.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πυροσβέστες: Πόσους έχει η Ελλάδα – Πόσα δαπανά για πυροπροστασία
    Πυροσβέστες: Πόσους έχει η Ελλάδα – Πόσα δαπανά για πυροπροστασία

    Το 2023, υπήρχαν 362.400 επαγγελματίες πυροσβέστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 0,18% της συνολικής απασχόλησης της

    Το 2023, υπήρχαν 362.400 επαγγελματίες πυροσβέστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 0,18% της συνολικής απασχόλησης της ΕΕ. Σε σύγκριση με το 2022, ο αριθμός των πυροσβεστών αυξήθηκε κατά 3.200.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σήμερα Παρασκευή, η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, Eurostat, μεταξύ των 21 χωρών, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τα υψηλότερα ποσοστά πυροσβεστών ως προς την συνολική απασχόληση καταγράφηκαν στην Κροατία (0,49%) και ακολουθούν η Εσθονία και η Ελλάδα (και οι δύο με ποσοστό 0,39%). Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Ολλανδία (0,05%), τη Φινλανδία, τη Σλοβενία ​​και τη Σουηδία (και οι δύο 0,13%).

    Σε επίπεδο ΕΕ, οι πυροσβέστες ηλικίας 30 έως 49 ετών αποτελούσαν το 61% του συνόλου των πυροσβεστών. Μεταξύ αυτών, οι μεγαλύτερες υποομάδες ήταν οι ηλικίας 40 έως 44 ετών (65.600 πυροσβέστες), ακολουθούμενες από εκείνες ηλικίας 35 έως 39 ετών (59.100 πυροσβέστες).

    Οι δαπάνες για την πυροπροστασία

    Στην ίδια ανακοίνωση η Eurostat, αναφέρει ότι το 2022, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για «υπηρεσίες πυροπροστασίας» στις 27 χώρες της ΕΕ ανήλθαν σε 37,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αντικατοπτρίζοντας αύξηση 7,8% από το 2021 (35,1 δισεκατομμύρια ευρώ).

    Το μερίδιο των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης στην ΕΕ για υπηρεσίες πυροπροστασίας ήταν 0,5%. Συνολικά, οι κρατικές δαπάνες για υπηρεσίες πυροπροστασίας παραμένουν σταθερές στο 0,5% των συνολικών δαπανών από το 2016.

    Οι δαπάνες ανά χώρα

    Το 2022, η Δανία ανέφερε το χαμηλότερο μερίδιο δαπανών για υπηρεσίες πυροπροστασίας, με 0,1% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ακολουθούμενη από τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Αυστρία με 0,3% η καθεμία.

    Στον αντίποδα, η Ρουμανία είχε το υψηλότερο μερίδιο δαπανών για υπηρεσίες πυροπροστασίας με 0,7% των συνολικών δαπανών, ακολουθούμενη από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Τσεχία με 0,6% η καθεμία.

    Πηγή: ot.gr

  • Δραματικές ώρες στα μέτωπα της Αττικής: Σκληρή μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις για 670 πυροσβέστες
    Δραματικές ώρες στα μέτωπα της Αττικής: Σκληρή μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις για 670 πυροσβέστες

    Ο συνδυασμός των ισχυρών ανέμων, του άκαυστου πυκνού δάσους και της ξηρασίας κάνουν το έργό των πυροσβεστών εξαιρετικά δύσκολο

    Δραματικές είναι οι ώρες που βιώνουν για δεύτερη ημέρα οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής με τη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα καθώς το μέτωπο εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων με τους ισχυρούς ανέμους, την παρατεταμένη ξηρασία και το πυκνό άκαυστο δάσος να εμποδίζουν το έργο των 670 πυροσβεστών που επιχειρούν.
    Βίντεο από το Γραμματικό
    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πρόκειται για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» πυρκαγιά με τη μάχη να δίνεται υπό «δραματικές συνθήκες».

    Λίγο μετά τις 1 το μεσυημέρι οι πυροσβέστες έδιναν τη μάχη σε τρία σημεία: Μετά τη λίμνη Μαραθωνα με κατεύθυνση προς Αφίδνες, στο Γραμματικό προς Μαραθωνα, στην Πεντέλη από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414 ενώ καλύτερη ήταν η εικόνα στη Νέα Μάκρη χωρίς δυστυχώς, να λείπουν και οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά στον «δρόμο» που διένυσε από τον Βαρνάβα.

    Συνολικά επιχειρούν 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δσοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα) με τους ανέμους να παραμένουν και σήμερα στα 7 μποφόρ μέχρι τουλάχιστον σήμερα το απόγευμα

    Αναζωπύρωση στο Καπανδρίτι
    Η φωτιά καίει εκτός ελέγχου και αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε μισή ώρα έφτασε από τη λεωφόρο Διονύσου στην Πεντέλη και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη Νέα Μάκρη.

    Οι άνεμοι βοήθησαν τη φωτιά να διανύσει μια τεράστια απόσταση, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της, με το μήκος του μετώπου να φτάνει τα 30χλμ. Σύμφωνα με τον πυρομετεωρολόγο Θεόδωρο Γιάνναρο η φωτιά μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες «έτρεξε» απόσταση μεγαλύτερη των 30-40χλμ

    Βίντεο από την Καλλιτεχνούπολη

    Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.
    Τα μηνύματα από το 112

    Στις 13:10 υπήρξε μήνυμα από το 112 για εκκένωση όσων βρίσκονται στη Νέα Πεντέλη να μετακινηθούν προς Χαλάνδρι.

    Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι εστάλη 112 για εκκένωση όσων βρίσκονται στην περιχή Σουφάνι Μαραθώνος προς Νέα Μάκρη.

    Στις 10:00 το 122 σήμανε και για την περιοχή της Καλλιτεχνούπολης για απομάκρυνση προς Ραφήνα μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

    Στις 09:45 ήχησε ξανά το 112 για την περιοχή Νταού Πεντέλης, καλώντας σε απομάκρυνση προς Ραφήνα μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

    Στις 09:25 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για την περιοχή Ντράφη Διώνη και Δασαμάρι, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν μέσω λεωφόρου Μαραθώνος προς Παλλήνη.

    Βίντεο από το Γραμματικό
    Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί απο την ΕΛΑΣ

    Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις περιοχές που πλήγονται από την πυρκαγιά, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

    Παράλληλα αστυνομικοί πήραν τη μάνικα στα χέρια για να σβήσουν μικροεστίες που σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν δραματική εξέλιξη.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI
  • Συγκλονίζει η viral φωτογραφία με τους εξαντλημένους πυροσβέστες από τη φωτιά στην Κερατέα
    Συγκλονίζει η viral φωτογραφία με τους εξαντλημένους πυροσβέστες από τη φωτιά στην Κερατέα

    Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει η φωτογραφία, στην οποία οι πυροσβέστες αφού έδωσαν μάχη με τις φλόγες στην Κερατέα ξάπλωσαν στο χώμα για να ξεκουραστούν.

    Εξαντλημένοι, σκεπασμένοι με ειδικές κουβέρτες προσπαθούν να αντλήσουν δυνάμεις για να συνεχίσουν το έργο τους.

    Μάλιστα, δίπλα στους πυροσβέστες φαίνεται το έδαφος που ακόμη «καπνίζει».

    Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν η φωτιά στην Κερατέα είχε ελεγχθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της, έπειτα από ολονύχτια μάχη των επίγειων δυνάμεων.

    Έρχονται 240 πυροσβέστες από Βουλγαρία, Μάλτα, Μολδαβία και Ρουμανία

    Η πρώτη αποστολή από τη Βουλγαρία βρίσκεται ήδη από την Τρίτη, στην επιχειρησιακή βάση της Θεσσαλονίκης, όπου εδρεύει η 2η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων και θα ακολουθήσουν στις 15 Ιουλίου οι αποστολές από τη Μάλτα (επιχειρησιακή βάση Αχαΐας) και τη Μολδαβία (επιχειρησιακή βάση Αττικής).

    «Έχοντας αποδείξει στην πράξη την αξία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, το πρόγραμμα προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών -το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022- υλοποιείται φέτος διευρυμένο, δεδομένου ότι θα είναι περισσότερες τόσο οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με αποστολή και υποδοχή πυροσβεστών, όσο και οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης», επισημαίνει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Επιπλέον, σημειώνει ότι η Ελλάδα, λαμβάνει μέρος με διπλή ιδιότητα αφού πέραν των 240 πυροσβεστών που θα υποδεχτεί, συμμετείχε ήδη με μια ομάδα 25 δασοκομάντος των Ε.ΜΟ.Δ.Ε., η οποία αναπτύχθηκε στο διάστημα 15-30 Ιουνίου στη Νότια Γαλλία.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κέρκυρα: Ανετράπη πυροσβεστικό όχημα - Δύο πυροσβέστες ελαφρά τραυματίες
    Κέρκυρα: Ανετράπη πυροσβεστικό όχημα - Δύο πυροσβέστες ελαφρά τραυματίες

    Δύο πυροσβέστες νοσηλεύονται προληπτικά στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, καθώς τραυματίστηκαν ελαφρώς όταν το όχημά τους ανετράπη νωρίς σήμερα το απόγευμα σε δρόμο της βόρειας Κέρκυρας προς την περιοχή Ρεκίνι.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, το ατύχημα συνέβη πάνω σε στροφή όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και αυτό ανατράπηκε, κάνοντας περιστροφή στον άξονά του και καταλήγοντας με το πλάι.

    Διερχόμενοι απεγκλώβισαν τον οδηγό του οχήματος ενώ ασθενοφόρο μετέφερε και τους δύο επιβαίνοντες, που ήταν σε κατάσταση σοκ, στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

    Ο οδηγός κατά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο χρειάστηκε να κάνει ράμματα στο αυτί ενώ ο συνοδηγός χτύπησε στην ωμοπλάτη, χωρίς όμως ο τραυματισμός του να κρίνεται επικίνδυνος για την υγεία του.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • ΕΕ: Πάνω από 500 πυροσβέστες σε επιφυλακή φέτος σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία
    ΕΕ: Πάνω από 500 πυροσβέστες σε επιφυλακή φέτος σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία

    Οι 556 πυροσβέστες θα προέρχονται από 12 χώρες της Κομισιόν - Δημιουργείται και ειδικός στόλος από 28 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα που σταθμεύουν σε 10 κράτη μέλη

    Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες από 12 χώρες θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε βασικές τοποθεσίες στην Ευρώπη, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι.
    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της 556 πυροσβέστες από 12 χώρες θα βρίσκονται προτοποθετημένοι σε βασικές τοποθεσίες στην Ευρώπη, όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, έτοιμοι να βοηθήσουν τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις. Το προληπτικό μέτρο ενισχύει την ετοιμότητα της Ευρώπης για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών και τον μετριασμό των καταστροφικών τους επιπτώσεων και υπογραμμίζει τη στιβαρότητα της αλληλεγγύης της ΕΕ στην αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.
    Παράλληλα, η ΕΕ συγκέντρωσε ειδικό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών του rescEU για αυτό το καλοκαίρι, αποτελούμενο από 28 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα που σταθμεύουν σε 10 κράτη μέλη.
    Πιο συγκεκριμένα ο στόλος θα περιλαμβάνει:

    *Τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροπλάνα, δύο ελαφρά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο από την Ελλάδα

    *Δύο μεσαία αμφίβια αεροσκάφη από την Κροατία

    *Δύο μεσαία αμφίβια αεροσκάφη και δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Ιταλία

    *Δύο μεσαία αμφίβια αεροσκάφη από την Ισπανία

    *Τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία

    *Τέσσερα ελαφρά αεροσκάφη από τη Σουηδία

    *Δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Πορτογαλία
    *Δύο ελικόπτερα από την Τσεχία

    *Δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Κύπρο

    *Δύο ελαφρά αεροσκάφη από τη Γερμανία

    Η Επιτροπή διέθεσε επίσης συνολικά 600 εκατομμύρια ευρώ για να διευκολύνει την απόκτηση 12 νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων στο μέλλον, τα οποία θα διανεμηθούν σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, πολλά ελικόπτερα θα χρηματοδοτηθούν στο μέλλον από την ΕΕ για την ενίσχυση του εναέριου στόλου πυρόσβεσης της ΕΕ.

    Η τοποθέτηση πυροσβεστών και η απόκτηση πρόσθετων πυροσβεστικών αεροσκαφών υπογραμμίζουν τη δέσμευση της ΕΕ να ενισχύσει την ικανότητά της να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις δασικές πυρκαγιές, ιδιαίτερα κατά τους προσεχείς καλοκαιρινούς μήνες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πάτρα: Άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες σε πυροσβέστες - Η φωτιά σβήστηκε με τη συνδρομή της Αστυνομίας 
    Πάτρα: Άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες σε πυροσβέστες - Η φωτιά σβήστηκε με τη συνδρομή της Αστυνομίας 

    Επίθεση με πέτρες δέχθηκαν πυροσβέστες στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου κλήθηκαν να σβήσουν φωτιά που είχε ξεσπάσει σε κάδο.

    Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης, μόλις το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέγγισε στο σημείο της πυρκαγιάς επί της οδού Πόντου, δέχθηκε "βροχή" από πέτρες τις οποίες εκσφενδόνισαν άτομα που βρίσκονταν στην Πλατεία. Άμεσα απομακρύνθηκαν από το σημείο μετακινούμενοι στη συμβολή των οδών Πόντου και Φαναρίου και αμέσως κάλεσαν την Αστυνομία.

    Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. ανάμεσα στις οποίες η ομάδα ΔΙΑΣ και η ΟΠΚΕ. Οι αστυνομικοί οδήγησαν το Πυροσβεστικό όχημα πάλι στην Πλατεία όπου οι πυροσβέστες έσβησαν με ασφάλεια τη φωτιά.

    Στη διάρκεια της παραμονής τους στην Πλατεία αστυνομικοί δέχτηκαν φραστική επίθεση από κάτοικο, όμως επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και το επεισόδιο έληξε. Πυροσβέστες και αστυνομικοί αμέσως μετά έφυγαν από την Πλατεία Ελευθερίας.

    ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

    Πηγή: Tempo24.news

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο