Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά προχώρησε ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, σε σχέση με το μείζον ζήτημα που δημιουργείται από τις συνεχιζόμενες κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων, που εξακολουθούν να συμψηφίζονται με οφειλές προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, παρά την υφιστάμενη σχετική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία «οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το ελληνικό δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία», ενώ το ακατάσχετο των λογαριασμών των αγροτών ορίστηκε έως 7.500 ευρώ ετησίως.
Όπως, ωστόσο, επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής, σύμφωνα με καταγγελίες φαίνεται ότι «ούτε οι Δ.Ο.Υ., ούτε οι τράπεζες συμμορφώνονται με την παρ.5 αρ.32 του ν.4314/2014, καθώς ενώ η εντολή περί δέσμευσης λογαριασμού του οφειλέτη αγρότη δίνεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό δεν εξετάζουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του ακατάσχετου - όπως ο νόμος ορίζει - και προβαίνουν στην δέσμευση του λογαριασμού, σε κάθε περίπτωση».
Ακόμη όμως και όταν ο παραγωγός δώσει την εντολή στη Δ.Ο.Υ. να συμψηφίσει με οφειλές του το ποσό της επιχορήγησης που έχει δεσμευθεί στον λογαριασμό του και να εξοφλήσει την οφειλή του, απαιτείται σωρεία ενεργειών και μεγάλη γραφειοκρατία από την πλευρά του δημοσίου και της τράπεζας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαχειριστεί ο ίδιος το υπόλοιπο των χρημάτων του και η τράπεζα να εξοικονομεί με αυτήν την καθυστέρηση τεράστια ποσά.
Όπως είναι φανερό, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο όπου το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια, καύσιμα) έχει εκτοξευθεί, αυτή η κατάσταση επιβαρύνει την ήδη περιορισμένη ρευστότητα αγροτών και κτηνοτρόφων, οδηγώντας πολλούς από αυτούς σε οικονομική «ασφυξία».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
- Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, προκειμένου κατά ρητό και αδιαμφισβήτητο τρόπο να διασφαλιστεί η συμμόρφωση τόσο των οικονομικών αρχών, όσο και των τραπεζών στο ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων που θεσπίστηκε με την παρ.5 αρ.32 του ν.4314/2014
- Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει, προκειμένου να επιταχυνθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες άρσης της δέσμευσης των λογαριασμών των αγροτών και να μην απαιτείται η προσφυγή τους στα δικαστήρια
(Δελτίο Τύπου)