Με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τονίζει το ΥΠΕΞ.
Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αντέδρασε με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων:
Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.
Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται.
Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω "μνημονίου" θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.
Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη.
Έκτακτη συνάντηση Δένδια - Τσούνη
Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη.
Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. Συμφωνήθηκε επίσης όπως ο Έλληνας ΥΠΕΞ μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Λιβύης - Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες, ΜΜΕ στη Λιβύη μεταδίδουν ότι του Κοινοβούλιο της χώρας δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία.
«Φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο βάζει η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Όπως μετέδωσε το The Libya Update, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».
(Breaking News) The Libyan parliament rejects hydrocarbons deal signed today between Turkey and the Libyan Government of National Unity
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) October 3, 2022
The #Libya Update pic.twitter.com/0e73v47Dxv
Η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες απορρίπτεται από το κοινοβούλιο ως «παράνομη» καθώς δεν διαθέτει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος, αναφέρεται.
Το Κοινοβούλιο, το μοναδικό εκλεγμένο σώμα στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο Λιβύη και έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά. Κατά συνέπεια δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του.
(Breaking News) The Libyan parliament denounces today’s hydrocarbons deal with #Turkey as “illegal”citing its lack of approval from the Libyan legislative body
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) October 3, 2022
The #Libya Update pic.twitter.com/dJwnxdrjCo
Το Λιβυκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία, αποστερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα δικαιώματά της στους υδρογονάνθρακες.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Κοινοβούλιο της Λιβύης αντιδρά σε συμφωνία που υπογράφει η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά.
Αυτό είχε κάνει και στο μνημόνιο που είχαν υπογράψει ο Ερντογάν με τον Ντμπεϊμπά για την ΑΟΖ ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία, «παραβλέποντας» την ύπαρξη πολλών ελληνικών νησιών, μεταξύ αυτών και η Κρήτη. Εξ ου και η Ελλάδα το είχε χαρακτηρίσει ως παράνομο.
Το μισό υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας στη Λιβύη - Συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες
Νωρίτερα έγινε γνωστό, ότι μεγάλη τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Λιβύη για την υπογραφή συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες. Στην επίσκεψη συμμετέχουν επίσης, οι υπουργοί Άμυνας, Πετρελαίου, Επικοινωνιών και οι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της Υπηρεσίας Πληροφοριών καθώς και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας.
Αμέσως μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας, ο Muhammad al-Hezej, προσωρινός Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου υπέγραψε συμφωνία επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Fatih Donmez, παρουσία του Dabaiba, της Al-Mangush και του Cavusoglu.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ένα από τα αντικείμενα της επίσκεψης ήταν και η υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες.
«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον πρωθυπουργό Ντμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Başbakan Dibeybe’yle, siyasi çözüme yönelik adımları ve ilişkilerimizi ele aldık. Hidrokarbonlar ve Protokol alanlarında Mutabakat Muhtıralarını imzaladık.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 3, 2022
Met w/PM @Dabaibahamid. Discussed steps for political solution&our relations. Signed 2 MoUs on Hydrocarbons & Protocol.🇹🇷🇱🇾 pic.twitter.com/HWQu0cdskp
«Ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε στην Τρίπολη για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης και στον τομέα του φυσικού αερίου», τόνισε ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο Τσαβούσογλου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νέκλα Μανγκούς.
«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά.
«Εργαζόμαστε επίσης για να ξεκινήσει ξανά πτήσεις η ΤΗΥ. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έγιναν από τη λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στα αεροδρόμια» συμπλήρωσε.
Μεταξύ των εκπροσώπων του τουρκικού κράτους ήταν επίσης ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα.
Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων οι διμερείς σχέσεις και τα θέματα συνεργασίας, ενώ δόθηκαν και λεπτομέρειες σχετικά με το πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας για την ασφάλεια που υπεγράφη με τη Λιβύη το 2019.
H αντίδραση της Αθήνας
Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα έλεγαν ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά.
Πρόσθεσαν ότι θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της. Υπογράμμισαν δε, ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.
«Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό προειδοποιούν πως δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στη Μεσόγειο.
Βαληνάκης: Η Λιβύη ετοιμάζεται να «εκχωρήσει» ΑΟΖ στην Τουρκία
Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέα ζημιά στα εθνικά μας συμφέροντα.
«Εξωφρενικό, αλλά αν πράγματι ισχύει ότι η #Λιβύη ετοιμάζεται να «εκχωρήσει» την #ΑΟΖ της για έρευνες υδρογονανθράκων σε #Τουρκία, τότε η κρίση επί του πεδίου έρχεται…Σημειώνεται ότι τελευταία ο #Ερντογάν εξασφάλισε στενές σχέσεις και με τις 2 πλευρές του λιβυκού εμφυλίου!» σχολίασε ο Γιάννης Βαληνάκης σε ανάρτησή του στο Twitter.
Εξωφρενικό, αλλ’αν πράγματι ισχύει ότι η #Λιβύη ετοιμάζεται να «εκχωρήσει» την #ΑΟΖ της για έρευνες υδρογονανθράκων σε #Τουρκία, τότε η κρίση επί του πεδίου έρχεται…Σημειώνεται ότι τελευταία ο #Ερντογάν εξασφάλισε στενές σχέσεις και με τις 2 πλευρές του λιβυκού εμφυλίου! https://t.co/J0ew0nar07
— Γιάννης Βαληνάκης (@ivalinakis) October 2, 2022
Πηγή: iEidiseis.gr