Η ΕΛΣΤΑΤ επανεπεξεργάζεται τα στοιχεία μετά τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί, και τον Δεκέμβριο θα προβεί, όπως είναι γνωστό, στην ανακοίνωση της οριστικής καταγραφής του πληθυσμού της χώρας (και ανά περιφέρεια, νομό, πόλη, κοινότητα ).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, δεν έχουν εντοπισθεί σοβαρές αποκλίσεις σε σχέση με την ανακοίνωση του Ιουλίου και τούτο σημαίνει ότι θα είναι δραματικές οι ανακατανομές των βουλευτικών εδρών σε πολλές εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
Εγκυρη πηγή τόνισε στη στήλη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» ότι σύμφωνα με την επεξεργασία των απογραφικών στοιχείων, επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση πως η Αιτωλοακαρνανία θα χάσει δύο έδρες και από μία η Αχαΐα και η Ηλεία!
Το ενδεχόμενο αυτό έχει θορυβήσει νυν και υποψήφιους βουλευτές, όχι μόνο στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε πολλούς ακόμη νομούς της χώρας που χάνουν 26 έδρες και μεγάλη κερδισμένη βγαίνει η Αττική!
Συνολικά, 18 έδρες «μετακινούνται» στο Λεκανοπέδιο Αττικής, 4 έδρες στην Α’ Θεσσαλονίκης, 1 στα Δωδεκάνησα, αλλά και 3 στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Στο παρασκήνιο οι συζητήσεις και οι αντιδράσεις δίνουν και παίρνουν και ασκούνται πιέσεις στις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε να μην γίνουν οι βουλευτικές εκλογές με την απογραφή του 2021. Για να συμβεί πρέπει να στηθούν κάλπες προ του Πάσχα και ιδού γιατί:
Η ΕΛΣΤΑΤ θ’ ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία της απογραφής τον Δεκέμβριο και υποχρεούνται μέχρι ένα χρόνο μετά την τελευταία απογραφική πράξη ( σ.σ. έγινε τον περασμένο Μάρτιο ), να εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Ακολούθως πρέπει να εκδοθεί άλλο ΠΔ από το υπουργείο Εξωτερικών, που θα «επικυρώνει» την ανακατανομή των εδρών.
Τα βλέμματα, συνεπώς, πέφτουν στην ΕΛΣΤΑΤ, όσον αφορά τον χρόνο που θα εκδώσει το ΠΔ. Αν το πράξει αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της απογραφής (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο), οι εκλογές θα γίνουν με τα στοιχεία του 2021 και η εκπροσώπηση της Ελληνικής Περιφέρειας στη Βουλή θ’ αποψιλωθεί δραματικά.
Το παρασκήνιο των αντιδράσεων είναι «χοντρό», αλλά αντικειμενικά οι επιρροές των βουλευτών της Περιφέρειας υπολείπονται της ισχύος του «υδροκέφαλου» κέντρου, που κατά τα φαινόμενα θα γίνει ακόμη… πιο «υδροκέφαλο»…
Πηγή: Pelop.gr