Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2022 09:01

Κώστας Σκρέκας: Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η τροπολογία για τα υπερκέρδη - Ανακτώνται 2,69 δισ.

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, για όσο χρειαστεί» σημειώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας πως «αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών ενέργειας και προσαρμόζουμε τα μέτρα στήριξης». Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr τονίζει πως από τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων στην ηλεκτροπαραγωγή ανακτώνται 2,69 δισ. ευρώ και υπογραμμίζει πως την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για τα υπερκέρδη στον κλάδο της προμήθειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει πως «οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν ενότητα και αποφασιστικότητα» και υπογραμμίζει πως «η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στηρίζοντας έμπρακτα τους Ευρωπαίους πολίτες». Παράλληλα αναφέρεται στις κινήσεις που γίνονται, προκειμένου «μέχρι το 2030, η Ελλάδα να μετατραπεί σε βασικό κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Στη συνέντευξη του ο Κώστας Σκρέκας εστιάζει και σε μια σειρά προγραμμάτων που τρέχουν ή θα τρέξουν το προσεχές διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρεται στο σχέδιο για την εγκατάσταση περισσότερων από 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών, έως 10 KW, στις στέγες ενώ τους επόμενους μήνες θα εκκινήσει ένα πρόγραμμα για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσίφωνων, με ηλιακούς.
«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, για όσο χρειαστεί»

Η συζήτηση για το πλαφόν μεταφέρεται από τη μία Σύνοδο στην άλλη, καθώς διατηρούνται οι αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες. Τελικά, υπάρχει περιθώριο να βγει λευκός καπνός;

Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει κινηθεί πολύ πιο γρήγορα στην εξεύρεση μιας κοινής πολιτικής για την ενέργεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα προειδοποιούσε για την ανάγκη κοινών πολιτικών, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, λαμβάνοντας διαρκώς ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε πρώτος, τον περασμένο Μάρτιο, την πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Σήμερα, η πλειοψηφία των εταίρων μας στηρίζει την πρόταση της Ελλάδας.

Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αρχηγοί των κρατών – μελών κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Άμεσα, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν, καθώς οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να δράσει. Και αυτό αποδεικνύει πως οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν ενότητα και αποφασιστικότητα.

Στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, θα επαναλάβουμε τις ισχυρές πιέσεις για την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης που θα έχει θετικές επιπτώσεις - σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο - για τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στηρίζοντας έμπρακτα τους Ευρωπαίους πολίτες.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μια αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, ωστόσο μένει να φανεί πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το χειμώνα. Στο δυσμενές σενάριο μίας νέας ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για την αύξηση της επιδότησης;

Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, η Κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, κρατώντας τις τιμές της ενέργειας σε προσιτά επίπεδα. Κατά καιρούς επανέρχεται το ερώτημα που εσείς και σήμερα θέτετε, αλλά η ίδια η πραγματικότητα, δίνει την απάντησή της: Στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, για όσο χρειαστεί. Αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών ενέργειας και προσαρμόζουμε τα μέτρα στήριξης.

Προχωρήσατε σε έναν μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στον κλάδο της παραγωγής και τώρα έρχεται τροπολογία για τα υπερκέρδη στον κλάδο της προμήθειας. Πως ακριβώς θα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός ;

Μέχρι σήμερα, ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων στην ηλεκτροπαραγωγή κρίθηκε ως απολύτως επιτυχής, καθώς ανακτώνται 2,69 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ η Ελλάδα κέρδισε και την ευρωπαϊκή αναγνώριση καθώς η Ε.Ε. τον καθιέρωσε ως επίσημο Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Η Κυβέρνηση δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδήσει. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έχει προχωρήσει σε φορολόγηση των υπερκερδών σε ποσοστό 90%, στον κλάδο της παραγωγής. Με αυτό το σκεπτικό προέκυψε και ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερκερδών στην προμήθεια. Την επόμενη εβδομάδα καταθέτουμε τροπολογία στη Βουλή για το νέο αυτό μηχανισμό.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το φλέγον θέμα των τιμών που απασχολεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας. Υπάρχει περίπτωση το χειμώνα να οδηγηθούμε σε στοχευμένες διακοπές ρεύματος;

Αν και μαίνεται ένας συμβατικός και ενεργειακός πόλεμος, που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειές του, η Κυβέρνηση με έναν πολυεπίπεδο σχεδιασμό, θωρακίζει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Διπλασιάσαμε την αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας, εντάσσουμε και την «Πτολεμαίδα 5» στη λιγνιτική παραγωγή, υλοποιούμε κρίσιμες υποδομές που ενισχύουν την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα, όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB και, το σημαντικότερο όλων, στρέφουμε αποφασιστικά το ενεργειακό μείγμα της χώρας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση παγκοσμίως στο ρυθμό ένταξης ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, η Ελλάδα μετατρέπεται σε ελκυστικό προορισμό επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες). Εταιρείες σε όλο τον πλανήτη εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, συνεκτιμώντας σε αυτή τους την απόφαση πρώτον την πολιτική σταθερότητα και δεύτερον αναγνωρίζοντας την επιτυχημένη οικονομική πολιτική της Ελλάδας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα και η Ε.Ε. προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μέσα σε αυτό το νέο σκηνικό ποιες κινήσεις γίνονται για να αποτελέσει η χώρα μας ενεργειακό κόμβο ;

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για όλη την Ευρώπη. Οι επενδύσεις σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και η ενδυνάμωση των συνεργασιών μας με γειτονικές χώρες, θωρακίζουν την επάρκεια εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόσφατα ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB. Παράλληλα, στοχεύουμε στο να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε βασική πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τον διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας του σταθμού LNG της Ρεβυθούσας και των σταθμών LNG στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη, που αναμένεται να ολοκληρωθούν. Ταυτόχρονα, προωθούμε ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο αλλά και με την Αυστρία και τη Γερμανία που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη σταδιακή μας απεξάρτηση από το φυσικό αέριο. Σκοπός μας είναι, μέχρι το 2030, η Ελλάδα να μετατραπεί σε βασικό κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ποια «πράσινα» προγράμματα θα τρέξουν το επόμενο διάστημα για να δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον αλλά και να εξοικονομήσουν χρήματα ;

Προτεραιότητά μας, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, παραμένουν οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που θα δώσουν τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να μειώσουν σε σταθερή βάση τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Τον Ιούνιο του 2022 ξεκίνησε το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, με το οποίο 170.000 συμπολίτες μας είχαν τη δυνατότητα να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως και 40% και να εξοικονομήσουν ετησίως ακόμα και πάνω από 300 ευρώ. Άμεσα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιπλέον 200.000 νέοι ωφελούμενοι, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ενώ τελικός μας στόχος είναι πάνω από 400.000 συμπολίτες μας να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες συσκευές τους. Πριν λίγες ημέρες, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», το πρόγραμμα που εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική κοινωνικής στέγασης της Κυβέρνησης «Σπίτι μου!». Με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, δίνουμε οικονομικά κίνητρα σε 20.000 νέους, ηλικίας από 18 έως 39 ετών, να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους. Παράλληλα, έχουμε δρομολογήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την εγκατάσταση περισσότερων από 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών, έως 10 KW, στις στέγες με αποτέλεσμα οι πολίτες να μπορούν να καταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν, με σχεδόν μηδενικό κόστος ενώ τους επόμενους μήνες θα εκκινήσει ένα πρόγραμμα για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσίφωνων, με ηλιακούς.

Ποιο είναι το διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης ;

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις απέδειξαν την ικανότητα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού να τις διαχειρίζονται με επάρκεια, προστατεύοντας ταυτόχρονα το εθνικό συμφέρον, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική πρόοδο. Στις πολύ δύσκολες μέρες που ζει όλη η Ευρώπη, το κρίσιμο για τη χώρα μας είναι να ισχυροποιεί το ρόλο της, να διευρύνει τις συμμαχίες της και να συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία, ώστε τα οφέλη της να διαχέονται με δίκαιο τρόπο σε όλους τους πολίτες. Η χώρα σε αυτή την επικίνδυνη συγκυρία δεν αντέχει πειράματα και αυτοσχεδιασμούς. Χρειαζόμαστε σταθερή, ικανή και ισχυρή κυβέρνηση για να περάσουμε με ασφάλεια τα αχαρτογράφητα νερά που ανοίγονται μπροστά μας. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελούν τη μόνη και σίγουρη επιλογή πως δεν θα ρισκάρουμε όσα με τόση δυσκολία και κόπο πέτυχαν όλοι οι Έλληνες, αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν ολέθριες πολιτικές που ζημίωσαν τη χώρα. Οι πολίτες το αναγνωρίζουν. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα και στα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν το 2023.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2022 09:32

Σχετικά Άρθρα

  • Εξοικονομώ 2021 - 2023: Νέες παρατάσεις στα προγράμματα του ΥΠΕΝ
    Εξοικονομώ 2021 - 2023: Νέες παρατάσεις στα προγράμματα του ΥΠΕΝ

    Έως τις 30 Νοεμβρίου του 2024 παίρνουν παράταση οι υπαχθείσες αιτήσεις του προγράμματος: «Εξοικονομώ 2021», των οποίων η προθεσμία ολοκλήρωσης εργασιών λήγει από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου του 2024.

    Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με σκοπό να διευκολύνει το έργο των ενεργειακών επιθεωρητών και των δικαιούχων να ολοκληρώσουν, ομαλά, τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

    Παράλληλα, παράταση, έως την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου του 2024, δίνεται για τις αιτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023», των οποίων η προθεσμία επιλογής χρηματοδοτικού σχήματος λήγει σήμερα, Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου του 2024.

    Υπενθυμίζεται πως τα προγράμματα «Εξοικονομώ» 2021 και 2023 χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μέτρα για τη λειψυδρία: Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης - Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση
    Μέτρα για τη λειψυδρία: Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης - Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση

    Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει την αλλαγή της τιμολόγησης - κοστολόγησης των υπηρεσιών ύδατος προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας, που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σήμερα, Τετάρτη (11/9).

    Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, τα τιμολόγια καθορίζονται από τον πάροχο και θα ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από το όριο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Η αλλαγή αυτή θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ και αφορά ως άνω όριο τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

    Παράλληλα, προβλέπεται η κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού, ενώ θα δημιουργηθεί ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες όπως οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τριτεκνες οικογένειες.

    Να σημειωθεί ότι, από την 1η Ιανουαρίου του 2025, όλοι οι πάροχοι θα έχουν την υποχρέωση να συντάσσουν masterplan που θα ελέγχεται από την ΡΑΑΕΥ και το οποίο θα περιλαμβάνει νέες πηγές τροφοδοσίας και επενδυστικό σχέδιο.

    Αναλυτικά τα έργα που δρομολογούνται

    Στα μέτρα περιλαμβάνεται η ενίσχυση του ταμιευτήρα του Ευήνου, η δημιουργία περισσότερων μονάδων αφαλατώσεων, η επαναχρησιμοποίηση του νερού και η προσθήκη εφεδρικών ταμιευτήρων και γεωτρήσεων είναι.

    Αυτά τα μέτρα, όμως, όπως σημειώνει ο υπουργός, θα πρέπει να συνοδεύονται από την αρχή «της κατανάλωσης με μέτρο» από πλευράς καταναλωτών.

    • Με πηγή χρηματοδότηση το ΕΣΠΑ, το υπουργείο δρομολογεί την υλοποίηση έργων που είχαν αποφασιστεί την περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για τέσσερα ολιστικά νέα έργα, που αφορούν στην ύδρευση και στην επεξεργασία λυμάτων σε Κορινθία, Σαρωνικό, Αλεξανδρούπουλη, Κασσάνδρα και Ρέθυμνο προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων.

    Παράλληλα, θα διοχετευτούν 50 εκατ. ευρώ για αφαλατώσεις σε άνυδρα νησιά και έργα από Περιφερειακά Προγράμματα (ενδεικτικά στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου θα διατεθεί προϋπολογισμός ύψους 12,4, εκατ. ευρώ)

    • Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατεθούν 80 εκατ. ευρώ για νέα έργα.
    • Αντίστοιχα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ, έχουν διαφυλαχθεί επενδύσεις για κάποια κρίσιμη ανάγκη, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν επίσης για την αντιμετώπισης της λειψυδρίας.
    • Από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών θα συμπεριληφθούν έργα ύδρευσης, όπως φράγματα/ ταμιευτήρες πολλαπλού σκοπού.

    Κατόπιν διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, τα έργα αυτά είναι προϋπολογισμού 166 εκατ. Ευρώ, με δυνατότητα πρόσθετων έργων έως 450 εκατ. ευρώ αν έχουμε περισσότερα έσοδα λόγω αύξησης της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα.

    • Έσοδα από δικαιώματα εκπομπών ύψους 10 εκατ. θα δοθούν στο υπουργείο Ναυτιλίας για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Οι ρύποι χρηματοδοτούν έκτακτες δαπάνες ύδρευσης.
    • Αύξηση από Απρίλιο έως Οκτώβριο Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική κρίση για ξενοδοεχεία, ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών.
    • Ίδιοι πόροι παρόχων.
    • Δυνατότητα δανεισμού ΔΕΥΑ και Δήμων για έργα ΤΑΑ. Να διευκολύνουμε τον δανεισμό των ΔΕΥΑ.
    Τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας για την Αττική

    Η Αττική, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη μείωση των αποθεμάτων νερού από 1.100 εκατ. κυβικά μέτρα τον Οκτώβρη του 2022 σε λιγότερο από 700 εκατ. κυβικά μέτρα. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο υπουργός, σε περίπτωση που συνεχίζουν οι ξηροί χειμώνες, τα υφιστάμενα αποθέματα νερού αρκούν για τέσσερα έτη.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο αναλαμβάνει τα εξής βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα:

    • Βραχυπρόθεσμα μέτρα

    Ενεργοποίηση γεωτρήσεων Μαυροσουβάλας και προσθήκη εφεδρικών γεωτρήσεων μέσω του Βοιωτικού στον Κηφισό. Αυτό το μέτρο εκτιμάται πως θα συνεισφέρει με 75 εκατ. κυβικά μέτρα ανά έτος. Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού ανέρχεται στα δύο εκατ. ευρώ.

    • Μεσοπρόθεσμα μέτρα (άμεση διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων, ύψους 400 εκατ. ευρώ)
    1. Ενίσχυση του ταμιευτήρα του Ευήνου από ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη Κρεμαστών. Πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να συνεισφέρει έως και 200 εκατ. κυβικά μέτρα, με βαρύτητα και επιτάχυνση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
    2. Ένταξη της αφαλάτωσης ως εφεδρικό μέτρο.
    • Μακροπρόθεσμα μέτρα
    • Πρόσθετα έργα για ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από τη Λίμνη Κρεμαστών
    • Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων ΕΕΛ για βιομηχανική χρήση και άρδευση, καθώς και εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα

    Πρόκειται για ένα μακρόπνοο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, περιλαμβάνει την υλοποίηση των αναγκαίων ενεργειών, με μεγάλη ταχύτητα.

    Ενοποιήσεις ΔΕΥΑ και μείωσή τους στο 1/4

    Την ίδια ώρα, ο αριθμός των παρόχων μειώνεται κατά 1/4:

    • Επέκταση ΕΥΔΑΠ σε Αττική/ Κορινθία/ Βοιωτία/ Φωκίδα
    • Επέκταση ΕΥΑΘ σε Θεσσαλονίκη/ Χαλκιδική
    • Ένας πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα ως γενικός κανόνας στην ηπειρωτική χώρα
    • Κίνητρα για περαιτέρω συνενώσεις.
    • Ενεργοποίηση ΕΥΔΑΠ Νήσων με σκοπό την υποστήριξη νησιών και Κρήτης για εκτέλεση μεγαλύτερων έργων, όπου είναι αδύναμος ο πάροχος και ανεπαρκής η εισπραξιμότητα (μεγαλύτερη του 85%).
    • Ειδική πρωτοβουλία σε περιοχές που υφίσταται οξεία κρίση λειψυδρίας (π.χ: Κυκλάδες), με ανάληψη της συνολικής ευθύνης από την ΕΥΔΑΠ νήσων, υπό την οποία θα τεθούν οι επί μέρους ΔΕΥΑ, με εύλογη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    • Ευνοϊκός διακανονισμός 75% των χρεών προς τη ΔΕΗ.

    Το νομοσχέδιο που προβλέπει την ενοποίηση των ΔΕΥΑ αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο και σύμφωνα με τον υπουργό στόχος είναι να έχει ψηφιστεί στα τέλη του φθινοπώρου.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αυτοκατανάλωση ενέργειας: Πότε θα λαμβάνουν αποζημίωση πολίτες και επιχειρήσεις
    Αυτοκατανάλωση ενέργειας: Πότε θα λαμβάνουν αποζημίωση πολίτες και επιχειρήσεις

    Αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας, μέσω της Υπουργικής Απόφασης που προωθεί την αυτοκατανάλωση ενέργειας που υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

    Ειδικότερα, μέσω του νέου σχήματος αυτοκατανάλωσης δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές της χώρας, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα τάσης του ηλεκτρικού συστήματος, να συμψηφίζουν ταυτοχρονισμένα τις ποσότητες που καταναλώνουν στις εγκαταστάσεις τους με τις ποσότητες που παράγει ένας ή περισσότεροι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και να λαμβάνουν αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς.

    Οι σταθμοί ΑΠΕ μπορεί να ανήκουν στους ίδιους ή σε τρίτο πρόσωπο, να εγκαθίστανται είτε στον ίδιο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης (net billing) είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing), και το τρίτο πρόσωπο, κάτοχος του σταθμού, δύναται να εγγυάται μια σταθερή τιμή πώλησης της ενέργειας. Με αυτή τη δυνατότητα, οι ενεργειακές εταιρείες εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ, με ή χωρίς αποθήκευση, για να συμψηφίζουν τις καταναλώσεις του αυτοκαταναλωτή, απελευθερώνοντας περαιτέρω τη λιανική αγορά ενέργειας.

    Οι καταναλωτές ενέργειας θα συμμετέχουν, πλέον, ενεργά στις εξελίξεις της αγοράς, αξιοποιώντας τη φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ και θα αποφεύγουν τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας στα τιμολόγια τους.

    Όφελος πλεονάσματος ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος

    Ειδικά για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτές έως 10.8 kW, δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν το όφελος του πλεονάσματος ενέργειας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος του παρόχου τους.

    Για τις επιχειρήσεις και τους μεγαλύτερους καταναλωτές που εγκαθιστούν συστήματα άνω των 10.8 kW, τα έσοδα της πλεονάζουσας ενέργειας που θα λαμβάνουν από την αγορά θα πηγαίνουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

    Παράλληλα, με την εφαρμογή της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας θα μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα είτε στην ταράτσα της πολυκατοικίας είτε οπουδήποτε αλλού, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν νόμιμα την χρήση του χώρου.

    Η μετάβαση από το σχήμα net metering στο νέο πρόγραμμα net billing θα γίνεται με απλοποιημένες διαδικασίες και με απλή γνωστοποίηση στον διαχειριστή του δικτύου.

    Στρεβλώσεις του προηγούμενου σχήματος αυτοκατανάλωσης έχουν περιοριστεί με ενέργειες, όπως η αλλαγή του χρόνου εκκαθάρισης των συμψηφιζόμενων ποσοτήτων από την τριετία στο έτος.

    Πρόσθετα, υπό το νέο σχήμα net billing ο ταυτοχρονισμός της παραγωγής ενέργειας με την κατανάλωση αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος της ενέργειας που συμψηφίζεται χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα στην αγορά.

    Η εφαρμογή της αυτοκατανάλωσης είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεγαλύτερη συμμετοχή των καταναλωτών ενέργειας στην αγορά (prosumers). Συγχρόνως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (μπαταριών), η οποία θα επιφέρει την μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους του καταναλωτή/αυτοπαραγωγού και θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γραφάκος: Με τη διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο Ποτόκι Ηλείας λύνουμε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα ετών
    Γραφάκος: Με τη διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο Ποτόκι Ηλείας λύνουμε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα ετών

    Εκδόθηκε η απόφαση χρηματοδότησης, ύψους 700.667,47 ευρώ, για τη διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στη θέση Ποτόκι του Δήμου Πύργου, στην Πελοπόννησο, όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το έργο αφορά στην παροχή υπηρεσίας απομάκρυνσης δεματοποιημένων απορριμμάτων, καθώς και εδαφικού υλικού αλλοιωμένου ή ρυπασμένου με Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ), από την περιοχή Ποτόκι του Δήμου Πύργου στον ΧΥΤΑ Τριανταφυλλιάς. Το έργο, εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας «Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων» του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Με το συγκεκριμένο έργο λύνουμε ένα ακόμα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, που έχει προκληθεί από την απαράδεκτη διαχείριση του παρελθόντος, σε ό,τι αφορά στα απορρίμματα. Περίπου 100.000 κυβικά δεματοποιημένων απορριμμάτων που είχαν εναποτεθεί παράνομα στο Ποτόκι Ηλείας για περισσότερα από 10 χρόνια, δημιουργώντας οξύ πρόβλημα στην περιοχή, θα απομακρυνθούν σύντομα μετά από το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων και τη χρηματοδότηση που ενέκρινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Σε συνεργασία με τη δημοτική Αρχή Πύργου συντάχθηκε η σχετική μελέτη και βάση αυτής εγκρίθηκε από τον υπουργό, η χρηματοδότηση των 700.667,47 ευρώ. Έτσι, στο πλαίσιο του έργου θα απομακρυνθούν τα απόβλητα από το χώρο, ο οποίος πλέον δεν θα έχει ρυπαντικό φορτίο και τα απόβλητα θα οδηγηθούν στο ΧΥΤΑ της Τριανταφυλλιάς».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • «Εξοικονομώ»: Έρχεται νέο πρόγραμμα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια
    «Εξοικονομώ»: Έρχεται νέο πρόγραμμα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

    Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» χωρίς όμως αυτή τη φορά εισοδηματικά κριτήρια έρχεται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

    Για το νέο Εξοικονομώ θα υπάρχουν άλλα κριτήρια και μοριοδότηση για νοικοκυριά με μέλη ΑΜΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες, ενώ θα υιοθετηθεί και το σύστημα με τις βαθμοημέρες που εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης.

    Δηλαδή οι περιοχές που έχουν ανάγκη μεγαλύτερη την θέρμανση λόγω της γεωγραφικής τους θέσης θα επιδοτούνται περισσότερο και θα έχουν προτεραιότητα στο νέο πρόγραμμα, εξήγησε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ.

    Στόχος τα ευάλωτα νοικοκυριά

    Στο νέο πρόγραμμα θα πριμοδοτούνται οι ευάλωτοι και στόχος είναι να μην ωφελούνται νοικοκυριά που ενδεχόμενως δεν έχουν ανάγκη το πρόγραμμα αλλά μπαίνουν ως δικαιούχοι επειδή κρύβουν εισοδήματα.

    Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να βγει στον αέρα πριν τον Σεπτέμβριο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πόσο θα κυμανθεί η τιμής της κιλοβατώρας στα αγροτικά τιμολόγια «Γαία»
    Πόσο θα κυμανθεί η τιμής της κιλοβατώρας στα αγροτικά τιμολόγια «Γαία»

    Τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν ευνοϊκή τιμολόγηση για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν έχουν οι αγρότες μέσω του ειδικού τιμολογίου «Γαία» που θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Οι συμβάσεις για τα τιμολόγια «Γαία» που διαθέτει επί του παρόντος η ΔΕΗ είναι δεκαετούς διάρκειας με σταθερή χρέωση για τα πρώτα 2 χρόνια της σύμβασης η οποία διαμορφώνεται από 9,3 έως 11 σεντς ανά κιλοβατώρα.

    Για τα επόμενα 8 χρόνια προβλέπεται σταθερή χρέωση 9 σεντς ανά κιλοβατώρα για το ένα τρίτο της κατανάλωσης και τιμή αγοράς για τα υπόλοιπα δύο τρίτα, από οποιονδήποτε πάροχο επιλέξει τότε ο καταναλωτής (αναλυτικά τα τιμολόγια στον συνημμένο πίνακα).

    Τα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ διατίθενται αποκλειστικά σε Αγροτικές Παροχές στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση και συγκεκριμένα αφορούν:

    • Ομάδα Παραγωγών / Οργάνωση Παραγωγών / Ένωση Παραγωγών / Διεπαγγελματική Οργάνωση
    • Αγροτικό Συνεταιριστικό / Αναγκαστικό Συνεταιρισμό / Ένωση Αναγκαστικών Συνεταιρισμών / Ανώνυμη Εταιρική Σύμπραξη
    • Νομικά Πρόσωπα ή Ατομική Επιχείρηση που ασκούν σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας έτους 2023
    • Αγρότες κατ’ επάγγελμα

    Επίσης, θα πρέπει να μην υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31.12.2023 ή να έχουν ρυθμιστεί.

    Διευκρινίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που ο πελάτης καταγγείλει τη σύμβαση πριν τη λήξη της επιβαρύνεται με ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ αν είναι φυσικό πρόσωπο ή 700 ευρώ αν είναι νομικό πρόσωπο.

    Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να ενημερωθούν για τα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ της ΔΕΗ, καθώς και τις προϋποθέσεις ένταξης στη σχετική σελίδα στο dei.gr (κλικ εδώ) ή καλώντας δωρεάν στο 800-500-7000.

    Η αίτηση ένταξης στα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ μπορεί να γίνει στην ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα της ΔΕΗ (κλικ εδώ).

    H προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Λειψυδρία: Αφαλάτωση και πράσινη ενέργεια - Ποια τα σχέδια για... ξεδιψάσουν τα νησιά
    Λειψυδρία: Αφαλάτωση και πράσινη ενέργεια - Ποια τα σχέδια για... ξεδιψάσουν τα νησιά

    Λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά προωθείτο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη χρήση αφαλάτωσης σε συνδυασμό με παραγωγή πράσινης ενέργειας.

    Ποια είναι τα σχέδια

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Θόδωρο Σκυλακάκη το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

    Η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους όσο και ως αποθήκη ενέργειας καθώς τις ώρες που η ζήτηση ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.

    Το φθινόπωρο η προκήρυξη των έργων

    Η προκήρυξη των έργων αναμένεται το φθινόπωρο ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα Ταμείο Απανθρακοποίησης καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των έργων θα κατανέμεται στην κατασκευή των "πράσινων" μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, δικαιολογώντας έτσι την ένταξη των έργων στο εν λόγω ταμείο.

    Μέσω της προκήρυξης θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι νησιωτικοί Δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τιμές ρεύματος: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό
    Τιμές ρεύματος: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό

    O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Τρίτη 16 Ιουλίου και ώρα 10:00 θα προεδρεύσει σε έκτακτη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Πού οφείλεται η αύξηση

    Το πρόβλημα των αυξημένων τιμών ενέργειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα προέρχεται κατά κύριο λόγο από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Κι αυτό επειδή τη στιγμή που κορυφώνεται η ζήτηση ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων λόγω του καύσωνα, προβλήματα στις διασυνδέσεις μειώνουν τη διαθέσιμη ενέργεια.

    Δηλαδή, η αύξηση στην τιμή ενέργειας οφείλεται τόσο στη συγκυρία, όσο και στις υψηλές προσφορές στην ελληνική αγορά. Τις μέρες αυτές είναι σε συντήρηση το καλώδιο της Ιταλίας, όπως επίσης και το καλώδιο μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα να καθορίζει την τιμή μας η Ουγγαρία, που είναι πολύ υψηλά και μάλιστα την στιγμή που ένα πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας είναι εκτός λειτουργίας.

    Την ίδια στιγμή, η Ρουμανία, όπου η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω καύσωνα και η παραγωγή αιολικής ενέργειας έχει υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, χρειάζεται εισαγωγές και ελλείψει διαθέσιμης ενέργειας οι τιμές εκτοξεύονται παρασύροντας μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος και τις τιμές στην Ελλάδα, από την οποία εισάγουν τελικά την ενέργεια που λείπει.

    Κι ενώ η πραγματική έλλειψη ενέργειας εντοπίζεται μόνο στις αγορές της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, αυξάνονται οι τιμές προσφορών πώλησης σε όλες τις αγορές και κυρίως στην ελληνική.

    Και βέβαια ο καύσωνας αυξάνει κατακόρυφα τη ζήτηση για ρεύμα με αποτέλεσμα να εξαντλείται το ηλεκτρικό σύστημα, όταν μάλιστα η ζήτηση είναι υψηλή και από τις γειτονικές αγορές.

    Πηγή: ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ