Βασικά σημεία συνέντευξης του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη στον ‘’ΑΘΗΝΑ 9,84’’ και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο:
Προεκλογικά μόνο θυμήθηκε η κυβέρνηση ότι οι τράπεζες λειτουργούν με όρους «ασυδοσίας». «Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έκανε τίποτα επί 3,5 χρόνια, προκειμένου να «τραβήξει το αυτί» των τραπεζών και των funds, στα θέματα της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» και της αποτυχίας του εξωδικαστικού, της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και της χορήγησης δανείων για τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, αφού πάνω από το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένο από τις τράπεζες.
Ενώ οι τράπεζες άντλησαν άφθονη ρευστότητα από την ΕΚΤ με την εγγύηση των ομολόγων ελληνικού δημοσίου και απαλλάχθηκαν από τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια με νομοθετικές ρυθμίσεις, οι επιχειρήσεις δε στηρίχθηκαν με νέα ρευστότητα, ενώ παρατηρείται μεγάλη απόκλιση σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη σχέση επιτοκίων δανεισμού με επιτόκια καταθέσεων» τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου που στηρίζεται σε ένα διαφορετικό μοντέλο ρύθμισης οφειλών το οποίο, ωστόσο, «δεν θα αρέσει στις τράπεζες», γιατί μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, τη διευκόλυνση των δανειοληπτών μέσω πολλών δόσεων αποπληρωμής, αλλά και το δικαίωμα του δανειολήπτη να αγοράζει το δάνειο του πριν το πουλήσει η τράπεζα.
Σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών και το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο επικεφαλής της Κ.Ο. κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με τη στάση που τηρεί σε αυτό το ζήτημα έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και διεθνώς.
Όπως τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης, τη στιγμή που η κυβέρνηση συντεταγμένα προσπαθεί να συγκαλύψει αυτήν τη νοσηρή υπόθεση, φέρνει ένα νομοσχέδιο για να «ρίξει στάχτη στα μάτια» των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε από την αρχή αυτή την υπόθεση και έχει καταθέσει τις προτάσεις του για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών και τη λειτουργία της ΕΥΠ.
Παράλληλα, υπενθύμισε πως στη σχετική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν κλήθηκαν εκείνοι που εμπορεύονται το παράνομο λογισμικό στην Ελλάδα και οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις τόσο με το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και με τον ανιψιό του Πρωθυπουργού, κ. Γ. Δημητριάδη.
Επιπλέον, υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από την αρχή της υπόθεσης να χυθεί «άπλετο φως», προκειμένου να πληροφορηθούν οι πολίτες ποιοι ήταν εκείνοι που έστησαν έναν ολόκληρο παρακρατικό μηχανισμό, χρησιμοποιώντας την ΕΥΠ όχι για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά για να παρακολουθούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
(Δελτίο Τύπου)