Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022 14:09

Νίκος Δένδιας: Περιπέτεια με την προσγείωση του ελικοπτέρου που τον μεταφέρει στο Άγιο Όρος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Περιπέτεια στην πτήση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια ο οποίος επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη το Άγιον Όρος.

Όπως μεταδίδει το voria.gr, λόγω πυκνής ομίχλης το ελικόπτερο που τον μετέφερε δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο των Καρυών, ούτε σε εκείνο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και τελικά κατέβηκε στην τρίτη επιλογή του πιλότου δηλαδή στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Η διήμερη επίσκεψη του Νίκου Δένδια είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Άγιον Όρος από το 2011, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών στον Ιερό Ναό Πρωτάτου, όπου θα τελεσθεί Δοξολογία. Στη συνέχεια, θα λάβει χώρα δεξίωση και έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Κοινότητας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο κτίριο της διοίκησης του Αγίου Όρους, καθώς και επίσκεψή του στις μονές Παντοκράτορος και Ξενοφώντος. Αύριο, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τις μονές Διονυσίου και Δοχειαρίου.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022 14:58

Σχετικά Άρθρα

  • Ν. Δένδιας: Με τα σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα και τον αντιαεροπορικό και αντί-drone θόλο η Ελλάδα αποκτά άλλες δυνατότητες για να προασπίσει τον εθνικό, ευρωπαϊκό και συμμαχικό ορίζοντα
    Ν. Δένδιας: Με τα σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα και τον αντιαεροπορικό και αντί-drone θόλο η Ελλάδα αποκτά άλλες δυνατότητες για να προασπίσει τον εθνικό, ευρωπαϊκό και συμμαχικό ορίζοντα

    Με τις νέες μας αεροπορικές πλατφόρμες (F-16 Viper, τα Rafale), αλλά και την επικείμενη απόκτηση των F-35 αλλά και με τη δημιουργία του αντιαεροπορικού και του αnti-drone θόλου, η Ελλάδα αποκτά άλλες δυνατότητες για να προστατεύσει τα εθνικά δίκαια, τα συμμαχικά δίκαια, τα ευρωπαϊκά δίκαια, τον εθνικό, τον ευρωπαϊκό, τον συμμαχικό ορίζοντα.

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος την Παρασκευή παρέστη στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «Ramstein Flag 2024», στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, παρακολούθησε διελεύσεις συμμαχικών αεροσκαφών, ξεναγήθηκε στους χώρους της άσκησης και ενημερώθηκε για τα σενάριά της.

    Όπως ανακοινώθηκε, στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών συμμετείχαν ακόμα ο διοικητής Αεροπορικών Συμμαχικών Δυνάμεων πτέραρχος Τζέιμς Μπ. Χέκερ και οι αρχηγοί των Πολεμικών Αεροποριών του Βελγίου, της Δανίας, της Εσθονίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Φιλανδίας.

    Επίσης, παραβρέθηκαν οι πρέσβεις του Βελγίου Μαρκ Καλκόεν, της Γαλλίας Λωράνς Ωέρ, της Ουγγαρίας Ζολτ Σάντορ, της Πορτογαλίας Ρούι Ματσιέιρα, η επιτετραμμένη στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ως εκπρόσωπος του πρέσβη των ΗΠΑ, Μαρία Όλσον, και η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Ρουμανίας Μιοάρα Πιτούτ καθώς και ακόλουθοι Άμυνας ξένων συμμαχικών χωρών.

    Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και την ιεραρχία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, να φιλοξενεί την πολυεθνική άσκηση Ramstein Flag 24». «Μια Συμμαχική Άσκηση», όπως είπε, «που διεξάγεται για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή 89 μαχητικών αεροσκαφών, 12 αεροσκαφών υποστήριξης, από 13 χώρες. Επιχειρούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με βάση το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας».

    «Αυτή η άσκηση δεν αποτελεί μια απλή επιχειρησιακή εκπαίδευση. Αποτελεί μια δοκιμή διαλειτουργικότητας μεταξύ των αεροπορικών Συμμαχικών Δυνάμεων για να μπορούν να αντιμετωπίσουν σύγχρονες απειλές στον τομέα της αεροπορικής άμυνας και της ασφάλειας. Συλλογικά, όλοι μαζί, όπως επιτάσσουν οι αρχές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» εξήγησε.

    «Η ενσωμάτωση καινοτόμων τακτικών στην Αεράμυνα είναι επιβεβλημένη στη γεωπολιτική συγκυρία. Και η παρουσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, στις εξελισσόμενες διεθνείς συγκρούσεις είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ. Η επιλογή της Ελλάδας από τη Συμμαχία ως διοργανώτριας χώρας, υπογραμμίζει τη γεωστρατηγική αξία της πατρίδας μας. Επιβεβαιώνει τον στρατηγικό μας ρόλο στη συλλογική άμυνα» επισήμανε.

    Για τη νέα εποχή στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία με την απόκτηση των Rafale και τη μελλοντική απόκτηση των F-35 αλλά και τη δημιουργία αντιαεροπορικού και αντί -drone θόλου, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι μπορεί «να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προβάλλοντας την πατρίδα μας ως τον αξιόπιστο και σοβαρό σύμμαχο, τον πυλώνα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν από αυτή». «Πάντα υπογραμμίζω», συνέχισε αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, «ότι είναι μια Συμμαχία αξιών, ταγμένη στην υπεράσπιση όχι μόνο των χωρών που ανήκουν στη Συμμαχία, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου».

    «Το ΝΑΤΟ οφείλει όχι μόνο να προασπίζει ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, αλλά είναι και ένα πρότυπο ελευθερίας, δημοκρατίας, διεθνούς δικαίου, τήρησης των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό που στα αγγλικά το περιγράφουμε ως "rules-based internationalorder"» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης/ilialive.gr/Eurokinissi

    {gallery}new_images/ilialive/2024/10_October/Ramstein2{/gallery}

  • Μισθός 609 ευρώ για σπουδαστές στις Στρατιωτικές Σχολές - Τι ανακοίνωσαν Δένδιας-Πιερρακάκης
    Μισθός 609 ευρώ για σπουδαστές στις Στρατιωτικές Σχολές - Τι ανακοίνωσαν Δένδιας-Πιερρακάκης

    Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της μείωσης εισακτέων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Ο κ. Δένδιας, παρουσιάζοντας το πρόβλημα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το 2020 το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας προσέγγιζε το 99% και το 2024 μειώθηκε σε 64%, ενώ ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης ήταν 100% το 2020 και έχει περιοριστεί σε μόλις 34%.

    Τόνισε ότι, παράλληλα, παρουσιάζεται αυξανόμενη αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης, αναφέροντας ότι το 2020% το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, το 2023 σε 18%, ενώ το 2024 σε 7%.

    Ο κίνδυνος, κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είναι η υποστελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων με συνεπακόλουθο την αδυναμία υποστήριξης των σύγχρονων οπλικών συστημάτων και την υποβάθμιση του ποιοτικού στοιχείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι παρεμβάσεις

    Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, οι πρώτες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της εκστρατείας προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφορούν σε κίνητρα που θα καταστήσουν ελκυστικότερη την εισαγωγή και φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές, όπως:

    - Δυνατότητα εισαγωγής από τρία επιστημονικά πεδία και επαγγελματικά λύκεια

    - Αύξηση αποδοχών σπουδαστών στρατιωτικών σχολών

    - Βελτίωση κτιριολογικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού

    - Νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη.

    Με μισθό 609 ευρώ οι σπουδαστές και πρόσβαση από τρία Πεδία

    Εξειδικεύοντας, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι αναφορικά με την αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών, τετραπλασιάζονται οι αποδοχές των σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται οι αποδοχές των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών από 124 σε 249 ευρώ.

    Επιπλέον, θα τους χορηγείται φοιτητικό πάσο και θα διπλασιαστούν τα κονδύλια υποστήριξης σπουδών και παροχών στους σπουδαστές.

    Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού θα προχωρήσουν έργα ύψους 19,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, ενώ θα γίνουν και έργα αναβάθμισης 18,1 εκατ. ευρώ από δωρεές για τις αίθουσες διδασκαλίας, τους κοιτώνες, τη βιβλιοθήκη, το εντευκτήριο και τις αίθουσες ψυχαγωγίας στη Σχολή Ευελπίδων, το αμφιθέατρο και τους κοιτώνες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Ικάρων καθώς και τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.

    Αναφορικά με τις νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη θα χορηγούνται διδακτορικοί τίτλοι σπουδών από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε τομείς αιχμής, θα προχωρήσει η σύνδεση διδακτορικής έρευνας με το Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας, θα χορηγούνται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και την Ανώτατα Διακλαδική Σχολή Πολέμου, θα αναδειχθούν τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Κέντρα Αριστείας, καθιερώνεται ο θεσμός του Στρατιωτικού Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και θα γίνει διασύνδεση με ΑΕΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Η εκστρατεία προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης για τις προοπτικές καριέρας στις Ένοπλες Δυνάμεις, στοχευμένες δράσεις στα σχολεία, ενώ ήδη διεξάγονται δράσεις, όπως ο πλους μαθητών στο πλαίσιο της Ναυτικής εβδομάδας αλλά και η χρήση εξομοιωτών πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Οι δράσεις που δρομολογούνται

    Μακροπρόθεσμα, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι οι δράσεις που δρομολογούνται ώστε να καταστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις πιο ελκυστικές στις νέες και τους νέους αφορούν σε νέες δυνατότητες σταδιοδρομίας με νέα σύγχρονη δομή δυνάμεων, νέο σύστημα εξέλιξης, νέο πιο δίκαιο μισθολόγιο, νέο σύστημα μεταθέσεων με κίνητρα και το πλέον τεχνολογικά εξελιγμένο και καινοτόμο περιβάλλον.

    Αναφορικά με την ουσιαστική στήριξη των στελεχών και των οικογενειών τους, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι σχετικά με την παροχή στέγης ήδη είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα κατασκευής 1.000 κατοικιών με στόχο τις 3.000 κατοικίες το 2030. Επίσης, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των παιδικών σταθμών, το Κέντρο Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών διαταραχών παιδιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, η αξιοποίηση των ΑμεΑ από τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα βελτιωθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το νομοσχέδιο να βρίσκεται σε τελική επεξεργασία, ενώ θα δημιουργηθεί και Μονάδα Φροντίδας Αποστράτων με στόχο τη φιλοξενία των ευάλωτων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι οι πρώτες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής θα γίνουν το 2026 και δεσμεύτηκε ότι το φοιτητικό πάσο θα χορηγείται και στους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών.

    Αναλυτικά όσα ανακοινώθηκαν:

    ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ - Υπουργός Άμυνας

    - το 2020 το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας προσέγγιζε το 99% και το 2024 μειώθηκε σε 64%, ενώ ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης ήταν 100% το 2020 και έχει περιοριστεί σε μόλις 34%.

    - παρουσιάζεται αυξανόμενη αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης, αναφέροντας ότι το 2020% το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, το 2023 σε 18%, ενώ το 2024 σε 7%.

    -  Δεν μπορεί να λειτουργήσουν οι ένοπλες δυνάμεις αν συνεχιστεί αυτό

    -  Αύξηση αποδοχών σπουδαστών στρατιωτικών σχολών.

    -  Οι αποδοχές των σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται οι αποδοχές των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών από 124 σε 249 ευρώ

    -  Οι Στρατιωτικές Σχολές θα μπορούν να χορηγούν διδακτορικά σε συνεργασία με άλλους ακαδημαϊκούς φορείς.Υπάρχει διασύσνδεη των διδακτορικών τίτλων- της έρευνας με το δημιουγούμενο σύστημα αμυντικής καινοτομίας.

    - Xορήγηση μεταπτυχιακών τίτλων και κατά την καριέρα.

    - Έχουμε συνενοηθεί με το Υπουργείο Παιδείας να κάνουμε καμπάνια ενημέρωσης για το τι είναι ο αξιωματικός. Στοχευμένες δράσεις στα σχολεία Day camp στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις να ζει μία ολόκληρη ημέρα. Επισκέψεις σχολείων στις εγκαταστάσεις, ενώ ήδη διεξάγονται δράσεις, όπως ο πλους μαθητών στο πλαίσιο της Ναυτικής εβδομάδας. Χρήση εξομοιωτών και κυρίως πτήσης.

    - Στους φοιτητές θα χορηγείται ακαδημαϊκή ταυτότητα.

    - Νέο σύστημα μετάθεσης, νέο μισθολόγιο. Αν η πατρίδα θέλει να έχει τους καλύτερους θα πρέπει να έχει άλλο μισθολόγιο.

    -  δωρεάν στέγη - το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει είναι για 3000 κατοικίες

    -  κάθε οικογένεια να μπορεί να αφήνει σε βρεφονηπιακό σταθμό.

    -  θα δημιουργήσουμε κέντρα αναπτυξιακής φροντιδας παιδιών - ειδικές δομές με παιδιά με αυτισμό

    -  βελτιωμένη ιατρική περίθαλψη και δημιουργία μονάδας φροντίδας αποστράτων. Θέλουμε να δημιουργείται η αίσθηση ότι είμαστε μία οικογένεια.

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ - Υπουργός Παιδείας

    -  Οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισάγονται στις Στρατιωτικές Σχολές από τρία Επιστημονικά Πεδία: το 2ο, 3ο και 4ο. Θα αλλάξει από το 2026 - Αυτό τετραπλασιάζει την δεξαμενή υποψηφίων. Το 10% των αποφοίτων των ΕΠΑΛ μπορεί να δοθεί και εδώ.

    -  Βελτίωση κτιριολογικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού

    -  Νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI

  • Δένδιας: Απομακρύνθηκαν με C-130 από το Λίβανο 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι
    Δένδιας: Απομακρύνθηκαν με C-130 από το Λίβανο 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι

    Επιτυχής ήταν η έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από τη Βηρυτό – Συγχαρητήρια Δένδια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση

    Στο FIR Λευκωσίας εισήλθε το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρισκόταν στον Λίβανο για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων.
    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε στο Χ ότι ενημερώθηκε σε πραγματικό χρόνο από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ «για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας».

    Ο κ. Δένδιας έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση.
    Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Δένδια

    Ενημερώθηκα σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κανένας λόγος ανησυχίας από τους πρόσφατους σεισμούς στο Άγιον Όρος - Τι λένε σεισμολόγοι του ΑΠΘ
    Κανένας λόγος ανησυχίας από τους πρόσφατους σεισμούς στο Άγιον Όρος - Τι λένε σεισμολόγοι του ΑΠΘ

    Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στο Άγιον Όρος, διαβεβαίωσαν τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστα Γκιουλέκα οι καθηγητές Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος, Γιώργος Καρακαίσης, και Μανώλης Σκορδίλης, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, με πρωτοβουλία του υφυπουργού.

    «Το φαινόμενο αυτό το παρατηρούν, όπως πάντοτε κάνουν, οι επιστήμονες μας και συζητήσαμε και περαιτέρω κάποιες δυνατότητες για την καλύτερη πληροφόρηση της επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να έχουν πιο ασφαλείς πληροφορίες για ότι φαινόμενα δίνει η περιοχή για να μπορούν να έχουν μια πιο ασφαλή προσέγγιση και εκτίμηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε για να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι αυτή η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δεν γεννά κανένα λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας», δήλωσε ο κ. Γκιουλέκας.

    Σε ερώτηση πόσο καιρό ακόμα μπορεί να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης απάντησε: «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το πούμε. Δεν το ξέρουμε. Συνήθως τέτοιες δραστηριότητες επίμονες σε συγκεκριμένες περιοχές έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν κράτησαν κάποιους μήνες. Δεν νομίζω ότι μπορεί να πάει πολύ μακριά χρονικά αυτή η δραστηριότητα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε και το πότε ακριβώς θα σταματήσει».

    Σε ότι αφορά στο μέγεθος των σεισμών που περιμένουμε τόνισε πως «το ρήγμα το οποίο έχει διεγερθεί είναι σχετικά μικρό, επομένως θα είμαστε στα μεγέθη που γίνονται τώρα οι σεισμοί. Δεν υπάρχει κάποια εικόνα για διέγερση ενός μεγαλύτερου ρήγματος που θα μπορούσε να δώσει κάτι πολύ μεγάλο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια τέτοια εικόνα».

    Για το ρήγμα της Ιερισσού είπε ότι είναι βορειότερα και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να διεγερθεί από το σεισμό που έγινε στο Άγιον Όρος.

    «Αν είχατε τη δυνατότητα να δείτε είτε στο site του Σεισμολογικού Σταθμού του ΑΠΘ, είτε του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα θα βλέπατε μια διάσπαρτη σεισμικότητα σε όλο τον ελληνικό χώρο και τη γύρω περιοχή. Στην Ελλάδα τέτοιου είδους σεισμικές εξάρσεις δεν είναι ασυνήθεις», επισήμανε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γιώργος Καρακαίσης.

    Ο κ. Παπαζάχος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και στη διάρκεια της σύσκεψης οι συμμετέχοντες επικοινώνησαν και με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αλκιβιάδη Στεφανή.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Λέκκας για Άγιο Όρος: Μπορεί να γίνει σεισμός έως 6 Ρίχτερ - Τα μοναστήρια είναι ανθεκτικά
    Λέκκας για Άγιο Όρος: Μπορεί να γίνει σεισμός έως 6 Ρίχτερ - Τα μοναστήρια είναι ανθεκτικά

    Για τον σεισμό 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Άγιο Όρος αναφέρθηκε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας αλλά και το κατά πόσο μια μεγάλη δόνηση θα επηρέαζε τα μοναστήρια.

    «Εδώ και περίπου δύο μήνες ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότατα που συνεχίστηκε με μικρούς σεισμούς. Πριν 20 μέρες είχαμε έξαρση της σεισμικότητας στην περιοχή και για να είμαστε προετοιμασμένοι κάναμε περιφερειακό συντονιστικό πρόγραμμα στον Πολύγυρο. Στην πιο ακραία περίπτωση θα έχουμε ένα σεισμό 6 Ρίχτερ», ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας στο Mega.

    «Το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό»

    Συνέχισε λέγοντας πως «αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα, βλέπουμε πως πρώτη φορά γνωρίζουμε αυτό το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε πριν από 2 μήνες. Με βάση τα δεδομένα είδαμε πως το μέγεθος μπορεί σε ακραία περίπτωση να φτάσει τα 5,5 και 6 Ρίχτερ. Γι’ αυτό φτιάξαμε και το συντονιστικό. Θεωρώ πως τα πράγματα ελέγχονται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το Άγιο Όρος έχει μοναστήρια που έχουν αντέξει χρόνια και πιστεύουμε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα. Το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό».

    Τι είπε για το φαράγγι της Σαμαριάς

    Αναφορικά με το φαράγγι της Σαμαριάς όπου μία τουρίστρια έχασε τη ζωή της όταν κομμάτι βράχου τη χτύπησε, την ώρα πεζοπορίας, ο καθηγητής σχολίασε:

    «Είναι ένα γεγονός που συνδυάστηκε και με την έντονη βροχόπτωση και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτά τα φαινόμενα είναι φυσικά φαινόμενα, και από αυτά προέκυψε το φαράγγι. Μπορούμε να κάνουμε κάποιες παραβάσεις σε κάποια σημεία και να δώσουμε οδηγίες έτσι ώστε να μειώσουνε την επικινδυνότητα», κατέληξε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Δεν αποκλείει σεισμό 6 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος ο καθηγητής Κ. Παπαζάχος
    Δεν αποκλείει σεισμό 6 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος ο καθηγητής Κ. Παπαζάχος

    Ως σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες, χαρακτήρισε τις σεισμικές δονήσεις που αναστάτωσαν το Άγιο Όρος, Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

    Μιλώντας στο halkidikinews.gr τόνισε ότι τέτοιου μεγέθους σεισμούς έχουμε καθημερινά στον ελλαδικό χώρο και δεν υπάρχει ανησυχία. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, είπε ο καθηγητής, έχουμε μια σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες.

    Ο κ. Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «σπάσει» το ρήγμα αυτό με έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μοναχοί στις κοντινές περιοχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

    «Έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο νέο ρήγμα. Μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Και επειδή αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6, τα μέτρα ετοιμότητας στις κοντινές περιοχές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ» υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

    Όπως ανέφερε ο καθηγητής οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και στο δεύτερο πόδι που είναι απέναντι δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο. «Όμως οι πιο κοντινές περιοχές όπως είναι η Ουρανούπολη, οριακά μέχρι την Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα και κυρίως οι μονές του Αγίου Όρους θα πρέπει να είναι σε μία εγρήγορση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παλιά κτίρια που έχουν προβλήματα» ανέφερε ο καθηγητής.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πορτογαλία: Πέντε νεκροί ο απολογισμός της συντριβής ελικοπτέρου στον ποταμό Δούρο
    Πορτογαλία: Πέντε νεκροί ο απολογισμός της συντριβής ελικοπτέρου στον ποταμό Δούρο

    Νεκρός εντοπίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο αγνοούμενος επιβάτης του ελικοπτέρου που συνετρίβη την Παρασκευή στον ποταμό Δούρο, στη βόρεια Πορτογαλία.

    Το ελικόπτερο, τύπου AS350 Écureuil, επέστρεφε στη βάση του από αποστολή πυρόσβεσης, όταν συνετρίβη υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο 44χρονος πιλότος επέζησε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο για να δεχθεί ιατρική φροντίδα, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Πέντε μέλη της πορτογαλικής Εθνοφρουράς (GNR), ηλικίας 29-45 ετών, βρήκαν τον θάνατο.

    Η επιχείρηση ανέλκυσης των συντριμμιών του ελικοπτέρου δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως άλλωστε και η έρευνα για την εξακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος.

    (Με πληροφορίες από SIC Notícias)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RITCHIE B. TONGO

  • Αγνοείται ρωσικό ελικόπτερο με 22 επιβαίνοντες - Αποτυχημένες οι προσπάθειες επικοινωνίας
    Αγνοείται ρωσικό ελικόπτερο με 22 επιβαίνοντες - Αποτυχημένες οι προσπάθειες επικοινωνίας

    Ρωσικό ελικόπτερο με τρία μέλη πληρώματος και 19 επιβάτες αγνοείται στην ανατολική χερσόνησο της Καμτσάτκα.,

    Αυτό μετέδωσε μετέδωσε το Σάββατο (31/8) το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αερομεταφορών.
    Το ελικόπτερο Mi-8T απογειώθηκε από βάση κοντά στο ηφαίστειο Βατσκαζέτς και το πλήρωμα δεν έδωσε αναφορά στην προγραμματισμένη ώρα.

    Πηγή: cnn.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RITCHIE B. TONGO

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο