Πολιτικά

Ανεβάζει πάλι τους τόνους ο Ακάρ: Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση χωρικών υδάτων από την Ελλάδα - Να σταματήσει τις προκλήσεις

Ανεβάζει πάλι τους τόνους ο Ακάρ: Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση χωρικών υδάτων από την Ελλάδα - Να σταματήσει τις προκλήσεις

Συνεχίζει τις προκλήσεις προς τη χώρα μας ακόμα και λίγο πριν την εκπνοή του 2022 η Τουρκία, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, να διαμηνύει για ακόμη μια φορά ότι δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε επέκταση χωρικών υδάτων –παρότι το εν λόγω ζήτημα δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «τραπέζι».

Ο Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hurriyet, κατηγορεί για πολλοστή φορά την Ελλάδα για προκλήσεις ενώ υποστηρίζει ότι επιδεικνύει «κακομαθημένη συμπεριφορά» και «εχθρική στάση» απέναντι στην Τουρκία

«Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση (σ.σ. χωρικών υδάτων). Συζητάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1.800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας;» διερωτήθηκε ο Ακάρ, και ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, είπε:

«Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα: “ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Άγκυρα».

Ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, ξεχνώντας τις απειλές πολέμου και την εμπρηστική ρητορική τόσο του ίδιου όσο και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει παράλληλα ότι η Άγκυρα προχώρησε σε καλοπροαίρετες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσεγγίσεις.

Καταλόγισε δε, στην Ελλάδα ότι συνεχίζει τις «παράνομες ενέργειες και τις προκλήσεις», κάτι που κλιμακώνει την ένταση.

Επανέλαβε δε τα περί παρενόχλησης τουρκικών αεροπλάνων που συμμετείχαν σε προγραμματισμένη άσκηση του ΝΑΤΟ από πλευράς της Ελλάδος.

«Η Ελλάδα παρενόχλησε τα αεροπλάνα μας, που συμμετείχαν στην προγραμματισμένη άσκηση του ΝΑΤΟ, δύο φορές, αν και όλοι οι σύμμαχοι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων. Τα αεροπλάνα μας ανταποκρίθηκαν ως συνήθως. Αυτή η εχθρική στάση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.

Κάλεσε, μάλιστα, το ΝΑΤΟ να βάλει ένα… τέλος στην κακομαθημένη συμπεριφορά, όπως την αποκάλεσε, την Αθήνας.

«Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας απαντήθηκαν και θα απαντηθούν» δήλωσε ο ίδιος.

Και συνέχισε:

«Εκείνοι που έχουν θεμελιώσει την πολιτική τους ύπαρξη στην εχθρότητα προς την Τουρκία, βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική. Η προσδοκία μας είναι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν αμέσως την αδιάλλακτη και προκλητική στάση τους, που ακολουθούν για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου και να διδαχθούν από την ιστορία, ειδικά από όσα συνέβησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Όσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν «θάλασσα φιλίας», σπεύδοντας να κάνει ωστόσο λόγο για «δίκαιη κατανομή του πλούτου».

Ο ίδιος, επανέφερε δε στο προσκήνιο την έντονη ενόχληση της Άγκυρας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα –μια περίεργη θέση της κυβέρνησης Ερντογάν, δεδομένου ότι ΗΠΑ, Τουρκία και Ελλάδα είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Όπως είπε ο ίδιος, κάποτε οι αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας ήταν πέντε ενώ πλέον υπάρχουν εννέα.

Διεμήνυσε δε, πως η χώρα του «παρακολουθεί και θα λαμβάνει μέτρα», καθώς «η άμυνα και η ασφάλεια είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να επουλωθεί οποιοδήποτε λάθος».

Σε αναφορά της, η εφημερίδα Hurriyet σημειώνει πως «όταν η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε ότι η Ελλάδα έφερε στην ημερήσια διάταξη τον επεκτατισμό της Τουρκίας σε μια συνάντηση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε: “Ποιος είναι επεκτατικός; Είναι η Ελλάδα που έχει τριπλασιάσει την επικράτειά της από την ίδρυσή της ή η Τουρκία που σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της;” και έδωσε αυτόν τον χάρτη (σ.σ. στο τέλος του άρθρου). Αφού εξέτασε τον χάρτη, η Γερμανίδα υπουργός είπε “ουδέν σχόλιο” και ο Χουλουσί Ακάρ είπε “Όχι ουδέν σχόλιο. Κανένα σχόλιο σημαίνει όχι. Πρέπει να το συζητήσουμε”».

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα