Κυριακή, 21 Μαϊος 2023 08:15

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023: Οδηγός για όλους τους ψηφοφόρους - Πού και πώς ψηφίζουμε σήμερα - Τα δικαιολογητικά και πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η 21η Μαΐου έφτασε και οι πολίτες μεταβαίνουν στις κάλπες ώστε να ψηφίσουν για τις βουλευτικές εκλογές του 2023. Σημειώνεται πως στις 20.30 το βράδυ της Κυριακής θα έχει συγκεντρωθεί το 10% των αποτελεσμάτων ώστε να γίνει εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος. Στις 21.30 με 22.00 θα έχει ενσωματωθεί το 80%-90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά. Πριν από τα μεσάνυχτα εκτιμάται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει ποιοι βουλευτές εκλέγονται.

Για πρώτη φορά, μέσα από τα τάμπλετ που πήραν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, πέρα από το ποσοστό των κάθε κομμάτων θα καταγραφούν γρήγορα οι ψήφοι για το πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες και ποιοι θα είναι οι νικητές και ηττημένοι βουλευτές από κάθε κόμμα. Αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα γίνει από τις 00:00 – 01:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Η καταγραφή των αποτελεσμάτων θα γίνει και με την παραδοσιακή μέθοδο, με το τηλεγράφημα, το έντυπο που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των αποτελεσμάτων μέσα στο εκλογικό τμήμα και το οποίο μεταδίδεται μέσω του Δήμου και της Περιφέρειας στο υπουργείο Εσωτερικών.
Εκλογές 2023: Πού, πότε και πώς - Χρηστικές συμβουλές για τις εκλογές

1. Πότε και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;

Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα.

Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα.

2. Η ψήφος είναι υποχρεωτική;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική

3. Ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος;

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Επίσης οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

4. Πού μπορώ να ψηφίσω;

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα που καθορίζονται εγκαίρως με αποφάσεις των αρμοδίων περιφερειακών αρχών.

5. Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:

Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις»
Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στους αριθμούς 2131361500 και 2131313800 καθημερινά από τις 08:00 έως 20:00. Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Προσοχή: Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

6. Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ;

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ' απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.). Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν: α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.

7. Σε ποια ηλικία αποκτάται το δικαίωμα της ψήφου;

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. 'Αρα για τις Εκλογές του 2023, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2006 μέχρι και 31/12/2006.

8. Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού;

Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση. Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

9. Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Επίσης, η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν.4954/2022 (Α'136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση 4082/2022 (Β' 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας, ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου.

10. Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

11. Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούμαι, με βάση τη χιλιομετρική απόσταση της περιοχής όπου ψηφίζω;

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401 χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

12. Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας - ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, είτε σε φυσική, είτε σε ψηφιακή μορφή ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

13. Μπορώ αντί για σταυρό (+) να βάλω ? (τικ);

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

14. Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;

Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.

Για τις περιφέρειες και τους σταυρούς

1. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει 59 εκλογικές περιφέρειες.

2. Πόσους σταυρούς μπορώ να βάλω;

Εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και

δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

3. Ποιο είναι το κατώτερο όριο για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή;

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν βουλευτή.

4. Πώς θα μάθω ποιοι είναι υποψήφιοι;

Ο 'Αρειος Πάγος, ως αρμόδιο Δικαστήριο, ανακοίνωσε τους υποψήφιους κατά συνδυασμούς στις 2 Μαΐου 2023. Περισσότερες πληροφορίες www.areiospagos.gr.

Πού θα δείτε τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο Υπουργείο, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 21 Μαΐου 2023.

Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 36 συνολικά κόμματα και συνδυασμοί, ενώ εκτός εκλογικής μάχης τέθηκαν 14 υποψήφιοι.

Εκλογές 2023: Τα κόμματα τα οποία θα συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές

1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

7) ΚΙΝΗΜΑ 21

8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΝΙΚΗ

10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

13) ΟΑΚΚΕ

14) Μ-Λ ΚΚΕ

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

17) ΤΟΛΜΑ

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

21) ΚΟΤΕΣ

22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

23) SOCIAL

24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

26) ΕΑΝ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Οι συνασπισμοί κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές είναι:

1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένος υποψήφιος θα συμμετέχει ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ.

Ποια κόμματα «κόπηκαν»

Aπό τον Άρειο Πάγο «κόπηκαν»: ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος - Εμφιετζόγλου, Πατρίδα - Αφροδίτη Λατινοπουλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.

Υπενθυμίζεται ότι «μπλόκο» στο κόμμα του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» έβαλε η Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, ενώ κανονικά θα συμμετέχει στις εκλογές της 21ης Μαϊου το ΕΑΝ του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Τι ώρα θα δημοσιευτούν τα exit polls

Το exit poll θα διεξαχθεί από κοινού από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO και θα διενεργηθεί για λογαριασμό των καναλιών Open (συνεργάζεται με την ΜRB), Mega (συνεργάζεται με τη Metron Analysis), Star (συνεργάζεται με την GPO), Alpha (συνεργάζεται με την Alco), ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη Marc) και ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse).

Σημειώνεται ότι τα exit polls είναι μια δημοσκόπηση που διενεργείται έξω από τα εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών.

Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων από τη Singular Logic θα δημοσιευτεί φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και συγκεκριμένα στις 20:30 λόγω των νέων συστημάτων.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαϊος 2023 09:01

Σχετικά Άρθρα

  • Εκλογές ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προσπαθεί να σβήσει τις φωτιές που άναψε με το καταστροφικό ντιμπέιτ
    Εκλογές ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προσπαθεί να σβήσει τις φωτιές που άναψε με το καταστροφικό ντιμπέιτ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχίζει, ανήμερα της εθνικής γιορτής των ΗΠΑ, τις εμφανίσεις και παρεμβάσεις σε μια απόπειρα να σβήσει τη φωτιά που έβαλε, πριν από μία εβδομάδα, με την καταστροφική επίδοσή του στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

    Δεν κοπάζουν οι εκκλήσεις για απόσυρση

    «Ήμουν κακός σε ένα ντιμπέιτ» παραδέχθηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Πενσυλβάνιας, η οποία μεταδόθηκε

    Ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με εκκλήσεις να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, λόγω των έντονων ανησυχιών για τη φυσική κατάστασή του.

    Όμως, ο Λευκός Οίκος απέρριψε κατηγορηματικά χθες το ενδεχόμενο να αποσυρθεί ο Μπάιντεν από την κούρσα για μια δεύτερη θητεία. Ο πρόεδρος δεν εξετάζει «σε καμία περίπτωση» το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Καρίν Ζαν-Πιερ.

    «Θα κερδίσουμε τις εκλογές»

    «Έκανα ένα λάθος», παραδέχθηκε επίσης ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό στο Ουισκόνσιν. Όμως, «θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», υποσχέθηκε σε αυτήν τη συνέντευξη που ηχογραφήθηκε μία ημέρα πριν.

    Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε με ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο και έκανε δεκτούς τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών. Οι τελευταίοι επιβεβαίωσαν πως τον στηρίζουν.

    «Ήταν μια καλή συζήτηση με τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο, διότι ήταν ειλικρινής», είπε ο Γουές Μουρ, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ. «Είπαμε ότι θα τον στηρίξουμε». Για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, που γιορτάζεται σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να παραστεί το απόγευμα τοπική ώρα σε ένα μπάρμπεκιου με στρατιωτικούς στην Ουάσιγκτον, συνοδεία της Πρώτης Κυρίας Τζιλ Μπάιντεν.

    Η αφοσίωση των στρατιωτικών «μας υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη κι ότι κάθε γενιά πρέπει να πολεμήσει για να τη διατηρήσει», έγραψε σήμερα το πρωί στο Χ ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατηγορεί συχνά τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ ότι αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία.

    Οι παραμικρές ενέργειες και κινήσεις, όπως και ο τόνος του 80χρονου Δημοκρατικού θα βρεθούν στο μικροσκόπιο, όταν εκείνος κάνει δηλώσεις το βράδυ τοπική ώρα, προτού παραστεί στην παραδοσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, η οποία συνεχίζει να τον στηρίζει αδιάκοπα δημοσίως.

    Αύριο Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συνεχίσει τις προσπάθειες καθησυχασμού με μια προεκλογική εκστρατεία στο Μάντισον, στην αποφασιστικής σημασίας πολιτεία του Ουισκόνσιν, κατόπιν παραχωρώντας μία συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, που ήδη θεωρείται κρίσιμη. Επιπλέον, αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την επόμενη εβδομάδα.

    Στόχος των εμφανίσεων του ενώπιον του Τύπου: να αποδείξει την ικανότητά του να εκφράζεται χωρίς ότο-κιου και να εξαλείψει τις αμφιβολίες που γεννήθηκαν τις τελευταίες ημέρες για το αν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα για επιπλέον τέσσερα χρόνια.

    Στην αντεπίθεση κατά του Τραμπ

    Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι «πέταξε έξω» από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ ταυτόχρονα εκφράστηκε υποτιμητικά για την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, σε ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από το Daily Beast και έγινε viral σε όλον τον κόσμο.

    Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος βιντεοσκοπήθηκε σε ένα γήπεδο γκολφ να κάθεται σε ένα αμαξάκι υπερηφανεύεται για την επίδοσή του στην τηλεμαχία. «Εγκαταλείπει την κούρσα (…) Τον πέταξα έξω» ακούγεται να λέει ο Τραμπ στα πλάνα αυτά, που αναρτήθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης. Στη συνέχεια επιτίθεται στη Χάρις, η οποία, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, θα έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία εάν ο Μπάιντεν αποσυρόταν. «Είναι τόσο κακή, είναι τόσο αξιοθρήνητη, είναι απελπιστικά κακή», είπε.

    Ο 81χρονος Μπάιντεν διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι δεν θα αποσυρθεί από την κούρσα. Το προεκλογικό επιτελείο του απάντησε στον 78χρονο Τραμπ. «Όχι, Ντόναλντ. Το κακό είναι να αφαιρείς τα δικαιώματα των γυναικών. Το κακό είναι να χάνεις τις εκλογές και να ενθαρρύνεις έναν βίαιο όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο. Το κακό είναι να επιτίθεσαι σε γυναίκες. Το κακό είναι να μην πληρώνεις τους φόρους σου», είπε η εκπρόσωπος Σαραφίνα Τσιτίκα.

    Από την πλευρά του, το επιτελείο του Τραμπ επέμεινε στα λεγόμενά του. «Τίποτα σε αυτό το βίντεο δεν είναι λάθος», απάντησε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Κρις ΛαΣιβίτα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Τέλος τα κινητά στα σχολεία: Αυτή είναι η εγκύκλιος - Οι ποινές
    Τέλος τα κινητά στα σχολεία: Αυτή είναι η εγκύκλιος - Οι ποινές

    Το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει κλιμακωτές ποινές για τα κινητά στα σχολεία. Τι πρέπει να ξέρουν γονείς και μαθητές.

    Υπάρχει ήδη εγκύκλιος που απαγορεύει τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία, ωστόσο, εφαρμόζεται από λίγους μαθητές. Τώρα όμως που το bullying και η δημοσίευση βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, ολοένα και αυξάνονται, το υπουργείο Παιδείας αυστηροποιεί τις ποινές, προκειμένου να τηρηθεί η απαγόρευση που ήδη είναι σε ισχύ.

    Σε πρόσφατες δηλώσεις του, πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε μεταξύ άλλων, πως «θα πρέπει να δούμε το πλαίσιο των συνεπειών», επισημαίνοντας ότι «είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσουμε και θα εξετάσουμε».

    Και συμπλήρωσε:

    «Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι επανέρχεται στο πλαίσιο συνεπειών η πενθήμερη αποβολή, όπως υπήρχε παλιά, αλλάζει το καθεστώς σε ό,τι αφορά τις απουσίες και σε ό,τι αφορά τους θύτες του bullying θα πρέπει να αλλάζουν σχολικό περιβάλλον ευκολότερα».

    Κινητά στα σχολεία: Οι νέες ποινές

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», όσοι μαθητές αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με τα οποία εκθέτουν ή διακωμωδούν συμμαθητές τους κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, θα τιμωρούνται ακόμα και με οριστική αποβολή από το σχολείο τους. Θα πρόκειται για την αυστηρότερη των ποινών.

    Από εκεί και πέρα, προτού φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο, θα είναι υποχρεωτικό οι μαθητές να παραδίδουν τα κινητά τους τηλέφωνα κάθε μέρα, στο σχολείο, με την έναρξη του μαθήματος. Οι ποινές εάν κάποιος μαθητής βρεθεί με κινητό, θα είναι από ωριαία αποβολή, ακόμα και ημερήσια, αλλά σε περίπτωση που έχει επαναληφθεί κάτι τέτοιο.

    Τι αναφέρει η εγκύκλιος για τα κινητά στα σχολεία

    Μεταξύ άλλων, για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αναφέρει:

    • Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.
    • Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

    Εξάλλου, υπάρχει στα σχολεία ο απαραίτητος εξοπλισμός που μπορεί χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μόνο υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ψηφιακή ταυτότητα κτιρίου: Πρόστιμο έως και 10% στην αξία του ακινήτου
    Ψηφιακή ταυτότητα κτιρίου: Πρόστιμο έως και 10% στην αξία του ακινήτου

    Ποιες είναι οι 7 κατηγορίες επαγγελματικών κτιρίων που απαιτείται η έκδοσή της χωρίς να συντρέχει λόγος μεταβίβασης - Τι χρονικά περιθώρια υπάρχουν έως την επιβολή του πέναλτι

    Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κτιρίων άλλων χρήσεων πλην κατοικίας δεν γνωρίζουν πως πρέπει μέχρι 31.1.2026 να εκδώσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα για τα κτίριά τους, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και το 10% της αντικειμενικής αξίας τους! Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα κάθε είδους κτίρια συνάθροισης κοινού, όπως θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα και κτίρια εκθέσεων.

    Επιπλέον, κτίρια πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, αίθουσες εκθέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις, κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους.

    Επαγγελματικά κτίρια όπως πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων. Ακόμη τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας κ.λπ. «Ενώ για τις κατοικίες και όλα τα υπόλοιπα κτίρια η Ταυτότητα Κτιρίου μπορεί να εκδοθεί οποτεδήποτε, ως προαπαιτούμενο της μεταβίβασής τους, ωστόσο, για όλα τα ιδιωτικά κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος υπάρχει υποχρέωση έκδοσής της μέχρι τον Ιανουάριο του 2026, με την απειλή επιβολής προστίμου σε βάρος των ιδιοκτητών τους» προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

    «ΤΑ ΝΕΑ» με τη βοήθεια του πολιτικού μηχανικού και τεχνικού συμβούλου του Γραφείου Ενημέρωσης Μελών της ΠΟΜΙΔΑ Κώστα Καράμπαμπα παρουσιάζουν τις επτά κατηγορίες ακινήτων που είναι υποχρεωτική η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, χωρίς να συντρέχει, όπως προαναφέρθηκε, λόγος μεταβίβασής τους.

    Σύμφωνα με τον Κώστα Καράμπαμπα, επειδή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια διαδικασία που απαιτεί τη συλλογή πολλών δικαιολογητικών από διαφορετικούς φορείς (πίνακας χιλιοστών της σύστασης οριζοντίου/καθέτου ιδιοκτησίας, σχέδια που έχουν προσαρτηθεί στην οικοδομική άδεια από τις Πολεοδομίες, κτηματολογικά έγγραφα για τον ΚΑΕΚ κ.λπ.) αλλά και επειδή επιβάλλεται να διενεργηθεί αυτοψία από τον μηχανικό για έλεγχο της ιδιοκτησίας για τυχόν αυθαιρεσίες (και τακτοποίησή τους), όπως και για την έκδοση του Ενεργειακού Πιστοποιητικού, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξεκινήσουν εγκαίρως τη διαδικασία συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για να είναι εμπρόθεσμοι.

    Πού είναι απαραίτητη

    Η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι σύμφωνα με τον νόμο (σ.σ.: ν.4495/2017) απαραίτητη:

    1 Για τα κτίρια ή τμήματα κτιρίων που χρησιμοποιούνται για πρατήρια υγρών καυσίμων ή για πλυντήρια αυτοκινήτων καθώς και για κάθε είδους συνεργεία (σ.σ.: αυτοκινήτων).

    2 Για τα τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων.

    3 Για τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    4 Για τα κτίρια περίθαλψης (νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας). Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται ακόμη βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίων πασχόντων και ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    5 Για τα κτίρια συνάθροισης κοινού: θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα και κτίρια εκθέσεων. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: πολιτιστικές εγκαταστάσεις (βιβλιοθήκες, μουσεία, αίθουσες εκθέσεων), αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους, γήπεδα ΠΑΕ, ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις).

    6 Για τα κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και για αυτά που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ κ.ά.

    7 Για τα καταστήματα κράτησης και τα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων.

    Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

    Επί της ουσίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτίρίου είναι μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων, στην οποία ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο.

    Για την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα είναι:

    1. Το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία με τις αναθεωρήσεις της.

    2. Τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, καθώς και η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσον απαιτείται.

    3. Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας.

    4. Το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί.

    5. Οι δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων.

    6. Τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση.

    7. Το δελτίο δομικής τρωτότητας ή την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, που συνοδεύει αίτηση υπαγωγής στον σχετικό νόμο ή τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται.

    8. Ο πίνακας χιλιοστών και η μελέτη κατανομής δαπανών, εφόσον υπάρχουν.

    Αν η οικοδομική άδεια και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν δεν ανευρίσκονται στα αρχεία της Πολεοδομίας, αντί για αυτά υποβάλλεται βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.

    Το πρόστιμο

    Σε ό,τι αφορά το πρόστιμο: αν από τους ελέγχους προκύψει ότι δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις και οι προθεσμίες συμπλήρωσης της ταυτότητας του κτιρίου, προβλέπεται η επιβολή προστίμου στον ιδιοκτήτη του ακινήτου από τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόστιμο μπορεί να ανέρχεται από 200 ευρώ μέχρι και το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και το ύψος και η ειδική διαδικασία επιβολής είσπραξής του καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Πηγή: in.gr

  • Σχολικές εκδρομές: Αλλάζουν όλα στις μονοήμερες και τις 5ημερες – Νέα εγκύκλιος
    Σχολικές εκδρομές: Αλλάζουν όλα στις μονοήμερες και τις 5ημερες – Νέα εγκύκλιος

    Όλες οι αλλαγές στις σχολικές εκδρομές - Τι ορίζει η νέα εγκύκλιος του υπ. Παιδείας.

    Αλλαγές στην προετοιμασία και διενέργεια μονοήμερων και πολυήμερων σχολικών εκδρομών ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας κατόπιν πληθώρας ερωτημάτων από την πλευρά των διευθυντών των σχολείων. Με την εγκύκλιο δίνονται οδηγίες για τις ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής σε αποστάσεις μέχρι 35 χλμ.

    Επίσης, για τις ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σε αποστάσεις άνω των 35 χλμ. και πολυήμερες μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής καθώς και για τις ημερήσιες και πολυήμερες μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων των λοιπών περιφερειών (πλην Αττικής). Όπως αναφέρει η νέα εγκύκλιος οι μετακινήσεις των μαθητών και μαθητριών είναι δυνατό να πραγματοποιούνται με τα εναέρια, θαλάσσια, οδικά και σιδηροδρομικά μέσα μεταφοράς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι ασφάλειας για καθένα από αυτά.

    Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

    Κατόπιν πληθώρας ερωτημάτων που τίθενται στην υπηρεσία μας, ιδίως από σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με τις οδικές μαθητικές μετακινήσεις και λαμβανομένης υπόψη της ως άνω πρόβλεψης, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

    α) Ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής σε αποστάσεις μέχρι 35 χλμ.

    Στις μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής και εντός αυτής σε προορισμούς που η απόσταση μετάβασης είναι μέχρι 35χλμ. από το σχολείο, προκειμένου να διενεργείται ο προβλεπόμενος έλεγχος των λεωφορείων μεταφοράς, ο/η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας το αργότερο τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδρομής/εκπαιδευτικής μετακίνησης συμπληρώνει, υπογράφει και αποστέλλει, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), στην αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας σχετικό ενημερωτικό έγγραφο, καθώς και ηλεκτρονικά αντίγραφα (σε μορφή αρχείων .pdf, .jpg) των παρακάτω δικαιολογητικών, τα οποία οφείλει να του έχει αποστείλει εγκαίρως ο υπεύθυνος για τα οχήματα της μετακίνησης:

    • Άδεια κυκλοφορίας λεωφορείου
    • Άδεια οδήγησης
    • Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας
    • Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο λεωφορείου
    • Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου Οχήματος (ΚΤΕΟ)
    • Βεβαίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου από εγκεκριμένο συνεργείο.

    Το μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας προς την Υπηρεσία της Τροχαίας με το ως άνω ενημερωτικό έγγραφο για την πραγματοποίηση της εκδρομής/ εκπαιδευτικής μετακίνησης και τα συνημμένα δικαιολογητικά κοινοποιείται πάντοτε και στον υπεύθυνο της εταιρείας για τα οχήματα της μετακίνησης. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των παραπάνω δικαιολογητικών και πριν την εκκίνηση της εκδρομής, η Υπηρεσία της Τροχαίας ενημερώνει, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας ότι κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών που απεστάλησαν ηλεκτρονικά, αυτά είναι σε ισχύ.

    Σε περίπτωση που από τον έλεγχο προκύψει ότι κάποιο ή κάποια από τα δικαιολογητικά δεν είναι σε ισχύ, η Υπηρεσία της Τροχαίας έγκαιρα και πριν την εκκίνηση της εκδρομής, ενημερώνει κατά τον ίδιο τρόπο τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου. Για τυχόν αλλαγές/τροποποιήσεις/μεταβολές του διατιθέμενου οχήματος ή/και των οδηγών, ο υπεύθυνος της εταιρείας για τα οχήματα της μετακίνησης ενημερώνει άμεσα και οπωσδήποτε πριν την εκκίνηση της εκδρομής την αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας, αποστέλλοντας ταυτόχρονα και τα σχετικά με τις αλλαγές/ τροποποιήσεις/ μεταβολές, ανά περίπτωση, έγγραφα, με κοινοποίηση αυτών στη σχολική μονάδα. Η Υπηρεσία της Τροχαίας ενημερώνει τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), για το αποτέλεσμα του ελέγχου κατά την παραπάνω οριζόμενη διαδικασία.

    β) Ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σε αποστάσεις άνω των 35 χλμ. και πολυήμερες μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής:

    Στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Αττικής τόσο στις πολυήμερες όσο και στις ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σε προορισμούς που η απόσταση μετάβασης είναι μεγαλύτερη των 35 χλμ., προκειμένου να διενεργείται ο προβλεπόμενος έλεγχος των λεωφορείων μεταφοράς, ο/η Διευθυντής/ντρια του σχολείου το αργότερο τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδρομής/εκπαιδευτικής μετακίνησης συμπληρώνει, υπογράφει και αποστέλλει, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), στην αρμόδια Υπηρεσία Τροχαίας, ενημερωτικό έγγραφο για την πραγματοποίηση της μετακίνησης.

    Η αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας, κατόπιν της ως άνω ενημέρωσής της, μεριμνά από κοινού με τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας για τη διενέργεια επιτόπιου τροχονομικού ελέγχου των λεωφορείων μεταφοράς, σε κατάλληλο χώρο και ώρα. Για τυχόν αλλαγές/ τροποποιήσεις/ μεταβολές του διατιθέμενου οχήματος ή/και των οδηγών, ο υπεύθυνος της εταιρείας για τα οχήματα της μετακίνησης ενημερώνει άμεσα και οπωσδήποτε πριν την εκκίνηση της εκδρομής την αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας, αποστέλλοντας ταυτόχρονα και τα σχετικά με τις αλλαγές/ τροποποιήσεις/ μεταβολές, ανά περίπτωση, έγγραφα με κοινοποίηση αυτών στη σχολική μονάδα, ώστε να διενεργηθεί ο επιτόπιος τροχονομικός έλεγχος κατά τα παραπάνω.

    γ) Ημερήσιες και πολυήμερες μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων των λοιπών περιφερειών (πλην Αττικής):

    Στις σχολικές μονάδες των λοιπών περιφερειών τόσο στις πολυήμερες όσο και στις ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις και ανεξαρτήτως της χιλιομετρικής απόστασης μετάβασης, προκειμένου να διενεργείται ο προβλεπόμενος έλεγχος των λεωφορείων μεταφοράς, ο/η Διευθυντής/ντρια του σχολείου το αργότερο τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδρομής/ εκπαιδευτικής μετακίνησης συμπληρώνει, υπογράφει και αποστέλλει, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), στην αρμόδια Υπηρεσία Τροχαίας, ενημερωτικό έγγραφο για την πραγματοποίηση της μετακίνησης.

    Η αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας, κατόπιν της ως άνω ενημέρωσής της, μεριμνά από κοινού με τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας για τη διενέργεια επιτόπιου τροχονομικού ελέγχου των λεωφορείων μεταφοράς, σε κατάλληλο χώρο και ώρα. Για τυχόν αλλαγές/ τροποποιήσεις/ μεταβολές του διατιθέμενου οχήματος ή/και των οδηγών, ο υπεύθυνος της εταιρείας για τα οχήματα της μετακίνησης ενημερώνει άμεσα και οπωσδήποτε πριν την εκκίνηση της εκδρομής την αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας, αποστέλλοντας ταυτόχρονα και τα σχετικά με τις αλλαγές/ τροποποιήσεις/ μεταβολές, ανά περίπτωση, έγγραφα με κοινοποίηση αυτών στη σχολική μονάδα, ώστε να διενεργηθεί ο επιτόπιος τροχονομικός έλεγχος κατά τα παραπάνω.

    Πολυήμερες και ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις με ενδιάμεσο τμήμα θαλάσσιας ή εναέριας μετακίνησης

    Στις πολυήμερες και ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ενδιάμεσο τμήμα θαλάσσιας ή εναέριας μετακίνησης, ο/η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας ακολουθεί τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω στις υπό στοιχεία 2α), 2β) και 2γ) της παρούσας, ανά περίπτωση, ως εξής:

    α) Στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Αττικής, εάν η απόσταση μετάβασης από το σχολείο στον λιμένα ή το αεροδρόμιο αναχώρησης είναι μέχρι 35 χλμ. εφαρμόζεται η διαδικασία της περ. 2α) της παρούσας, ενώ εάν η απόσταση μετάβασης είναι μεγαλύτερη των 35 χλμ. εφαρμόζεται η διαδικασία της περ. 2β) της παρούσας.

    β) Στις σχολικές μονάδες των λοιπών περιφερειών εφαρμόζεται η διαδικασία της περ. 2γ) της παρούσας ανεξαρτήτως της χιλιομετρικής απόστασης μετάβασης από το σχολείο μέχρι τον λιμένα ή το αεροδρόμιο αναχώρησης.

    γ) Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις πολυήμερης ή ημερήσιας μαθητικής οδικής μετακίνησης, στην οποία μεσολαβεί τμήμα θαλάσσιας ή εναέριας μετακίνησης, ο/η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας αποστέλλει το ενημερωτικό έγγραφο για την πραγματοποίηση της εκδρομής/ εκπαιδευτικής μετακίνησης, εκτός από την Υπηρεσία της Τροχαίας στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει στο σχολείο κατά τα παραπάνω, και στην Υπηρεσία της Τροχαίας που είναι αρμόδια για την περιοχή εκκίνησης του τελικού τμήματος της χερσαίας μεταφοράς – μετάβασης.

    Η τελευταία, κατόπιν της ως άνω ενημέρωσής της, μεριμνά από κοινού με τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας για τη διενέργεια επιτόπιου τροχονομικού ελέγχου των λεωφορείων μεταφοράς, σε κατάλληλο χώρο και ώρα που καθορίζεται από κοινού. Για τυχόν αλλαγές/ τροποποιήσεις/ μεταβολές του διατιθέμενου οχήματος ή/και των οδηγών, ο υπεύθυνος της εταιρείας για τα οχήματα της μετακίνησης ενημερώνει άμεσα και οπωσδήποτε πριν την εκκίνηση του τελικού τμήματος της χερσαίας μεταφοράς – μετάβασης της εκδρομής την αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας, αποστέλλοντας ταυτόχρονα και τα σχετικά με τις αλλαγές/ τροποποιήσεις/ μεταβολές, ανά περίπτωση, έγγραφα με κοινοποίηση αυτών στον/στη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας, ώστε να διενεργηθεί ο επιτόπιος τροχονομικός έλεγχος.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Καννής: Διάλογος με τους δημότες, διάλογος με τους φορείς

    kanis eter dial 1

    kanis eter dial 2

  • "Ενωμένοι αλλάζουμε τον Πύργο”: Μετακίνηση ετεροδημοτών με λεωφορεία

    Ενόψει των δημοτικών εκλογών στον Δήμο Πύργου στις 15 Οκτωβρίου, η παράταξη «Ενωμένοι Αλλάζουμε τον Πύργου», ανακοινώνει πως:

    Θα υπάρξει μεταφορά και επιστροφή ετεροδημοτών της Αθήνας με λεωφορεία για τις ημέρες των εκλογών

    Από Αθήνα: Παρασκευή 13/10 και Σάββατο 14/10

    Προς Αθήνα: Κυριακή 15/10 και Δευτέρα 16/10

    Για να δηλώσετε την συμμετοχή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα:

    6948781920

    2621306144

    2621306145

    enomenoi leof eter

    (Δελτίο Τύπου)

  • «Ενωμένοι Αλλάζουμε τον Πύργο»: Μετακίνηση ετεροδημοτών με λεωφορεία
    «Ενωμένοι Αλλάζουμε τον Πύργο»: Μετακίνηση ετεροδημοτών με λεωφορεία

    Ενόψει των Δημοτικών εκλογών στο Δήμο Πύργου στις 8 Οκτωβρίου, ο συνδυασμός «Ενωμένοι Αλλάζουμε τον Πύργο» γνωστοποιεί πως:

    Θα υπάρξει μεταφορά και επιστροφή ετεροδημοτών της Αθήνας με λεωφορεία ως εξής:

    ΑΠΟ Αθήνα: Παρασκευή 6/10 και Σάββατο 7/10

    ΠΡΟΣ Αθήνα: Κυριακή 8/10 και Δευτέρα 9/10

    Για δήλωση συμμετοχής, επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα:

    6948 781920

    26213 06144

    26213 06145

    (Δελτίο Τύπου)

  • «Ενωμένοι Αλλάζουμε τον Πύργο»: Μετακίνηση ετεροδημοτών με λεωφορεία
    «Ενωμένοι Αλλάζουμε τον Πύργο»: Μετακίνηση ετεροδημοτών με λεωφορεία

    Ενόψει των Δημοτικών εκλογών στο Δήμο Πύργου στις 8 Οκτωβρίου, ο συνδυασμός «Ενωμένοι Αλλάζουμε τον Πύργο» γνωστοποιεί πως:

    Θα υπάρξει μεταφορά και επιστροφή ετεροδημοτών της Αθήνας με λεωφορεία ως εξής:

    ΑΠΟ Αθήνα: Παρασκευή 6/10 και Σάββατο 7/10

    ΠΡΟΣ Αθήνα: Κυριακή 8/10 και Δευτέρα 9/10

    Για δήλωση συμμετοχής, επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα:

    6948 781920

    26213 06144

    26213 06145

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο