Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023 07:22

Νέα προσβολή για την Ηλεία: Ο Μητσοτάκης ανακάλεσε την διαγραφή του Πέτρου Δούκα - Οι δηλώσεις της ντροπής για τους πυρόπληκτους του 2007

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

“Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης”… Με αυτή την ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσει άμεσα στις 7 Φεβρουαρίου 2022, στο αποκλειστικό δημοσίευμα του ilialive.gr που έφερνε στο φως τις τραγικές - προσβλητικές τοποθετήσεις για τους πυρόπληκτους της Ηλείας σε μια σύσκεψη του δημάρχου Σπάρτης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, λίγες ημέρες πριν…

doukas livanos

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποπέμψει τότε άμεσα και τον υπουργό του, θέλοντας να δείξει πυγμή.

Ο Σπήλιος Λιβανός, κρίθηκε από τους πολίτες στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και έμεινε εκτός βουλής.

Ο Πέτρος Δούκας όμως χθες, επαναξιολογήθηκε από τον Πρωθυπουργό και επέστρεψε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς έγινε ανάκληση της διαγραφής του πρώην υπουργού και νυν δημάρχου Σπάρτης…

“Κάθε θαύμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις” για τη Νέα Δημοκρατία, που ξέχασε και τι δήλωσε μετά τις τραγικές - προσβλητικές αναφορές για τους Ηλείους.

Ενάμιση χρόνο μετά για τον Πέτρο Δούκα υπήρξε λύση… Για τους Ηλείους που ακόμα δεν έχουν σηκώσει κεφάλι από τις πυρκαγιές, που ακόμα έχουν τη θηλειά στο λαιμό από τα πυροδάνεια, 16 χρόνια μετά λύση δεν υπάρχει…

Το tweet της Νέας Δημοκρατίας τότε

tweet nd

Τι γράφαμε στις 7 Φεβρουαρίου 2022

Το 2007 η Ηλεία θρήνησε στις πυρκαγιές 49 νεκρούς. 49 συμπολίτες μας που τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω. Το 2007 η Ηλεία καταστράφηκε και ακόμα δεν έχει σηκώσει κεφάλι. Το 2021, ο τόπος μας ξανακάηκε, ευτυχώς χωρίς να χαθούν ανθρώπινες ζωές… Σε μια φωτιά που έπρεπε να έχει σταματήσει στην Αρχ. Ολυμπία την επόμενη ημέρα της εκδήλωσής της και τελικά έφτασε να κάψει και τη Γορτυνία μετά από μια εβδομάδα.

Πριν λίγες ημέρες στις 2 Φεβρουαρίου σε μια σύσκεψη στη Σπάρτη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού ακούστηκαν πράγματα δια στόματος του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα που μόνο οργή μπορεί να προκαλέσουν.

Σε ένα βίντεο - που ήταν σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook από την ιστοσελίδα lakones εμφανίζεται ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, να καυχιέται για τα κατορθώματά του ιδίου και της τότε Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή, όπου ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

“Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…” είπε ο κ. Δούκας.
“Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…” ακούγεται κάποιος από τη σύσκεψη να λέει.

“Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι”… συμπλήρωσε ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης.

Ένα στέλεχος παρεμβαίνει για να επισπεύσει ο κ. Δούκας την κουβέντα για το θέμα των αποζημιώσεων από τον παγετό και τότε φαίνεται να παρεμβαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανό και να λέει “αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ότι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία” και όλοι μαζί γελάνε…

Γελάνε με τις πρακτικές που ακολούθησε η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όταν ο νομός Ηλείας είχε θρηνήσει 49 νεκρούς και είχε καταστραφεί, με αποτέλεσμα τόσα χρόνια μετά να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι, γιατί τότε οι πολιτικοί μοίρασαν “καθρεφτάκια και γυαλιστερές πέτρες” σε ιθαγενείς και μη και ποτέ δεν έκαναν ένα ουσιαστικό έργο για τον τόπο, την ανάπτυξη και την στήριξή του.

“Τι να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία", ακούγεται να λέει ο κ. Λιβανός.

Ο θάνατος των ανθρώπων και η καταστροφή ενός τόπου, είναι εποποιία…

Να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας συνυπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο την εκεχειρία της Αρχ. Ολυμπίας με την αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, στον τόπο που το 2007 κάηκε και αποζημίωσε για να μη χαθούν οι εκλογές.

Επίσης πριν μερικές εβδομάδες ήρθε σε συμφωνία με το ΦΟΔΣΑ Ηλείας για να δεχθεί το Εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων τα σκουπίδια του δήμου του…

Να σημειώσουμε και κάτι άλλο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, παρότι μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου είχε προγραμματίσει την κάθοδό του στην Ηλεία, την ακύρωσε καθώς την ίδια ημέρα θα επισκεπτόταν το νομό η αείμνηστη πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Αλλά ούτε το επόμενο διάστημα επισκέφθηκε την περιοχή όπως επιβαλλόταν, αλλά δεν το έκανε και σε καμία άλλη καταστροφή που έχει υποστεί η Ηλεία από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η συγκεκριμένη συζήτηση εκθέτεί τόσο τον κ. Δούκα, όσο και τη Νέα Δημοκρατία και αναδεικνύει περίτρανα πως η πολιτική ευθύνη απουσιάζει. Με αποζημιώσεις, με "ζεστό χρήμα" αγοράζονται ψήφοι και συνειδήσεις και κερδίζονται εκλογές ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτές θεωρούνται χαμένες.

Και η συζήτηση αυτή γίνεται λίγες ημέρες μετά το "επιτελικό χάος" της "Ελπίδας", του αποκλεισμού χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό, που 2000 ευρώ αποζημίωσης θα απαλύνουν την οργή και την ταλαιπωρία που βίωσαν...

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023 12:03

Σχετικά Άρθρα

  • Εθνική Τράπεζα: Προσφέρει βοήθεια και στήριξη στους πυρόπληκτους δανειολήπτες
    Εθνική Τράπεζα: Προσφέρει βοήθεια και στήριξη στους πυρόπληκτους δανειολήπτες

    Η Εθνική Τράπεζα αντιλαμβανόμενη ότι οι συνέπειες των πρόσφατων πυρκαγιών είναι βαρύτατες και επηρεάζουν κατοίκους, επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αυτές, στηρίζει ενεργά τους ιδιώτες πελάτες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από αυτές, ανακοινώνοντας άμεσα μέτρα.

    Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει βοήθεια και στήριξη στους πληγέντες δανειολήπτες, με εξατομικευμένες λύσεις, ανάλογα με τις ειδικότερες ανάγκες κάθε ιδιώτη πελάτη της, αλλά και κάθε επιχείρησης που επλήγη από τις πυρκαγιές. Τα εξατομικευμένα μέτρα αφορούν ευρύτερα σε διευκολύνσεις και διαμορφώνονται μετά από επικοινωνία με τους δανειολήπτες και σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

    Συμπεριλαμβάνουν μέτρα όπως η αναστολή πληρωμών για ενήμερους δανειολήπτες, παροχή ρευστότητας για επιχειρήσεις, δυνατότητα μετατροπής κυμαινόμενου σε σταθερό επιτόκιο και προγράμματα διευθέτησης οφειλών για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες μονιμότερου χαρακτήρα.

    Για την άμεση εξυπηρέτηση των πελατών της τράπεζας, δημιουργήθηκε αποκλειστική γραμμή επικοινωνίας για την παροχή ενημέρωσης και την υποβολή αιτημάτων. Η τηλεφωνική γραμμή 2104859222, είναι ενεργή και λειτουργεί από τις 9πμ έως τις 5μμ τις εργάσιμες ημέρες. Παράλληλα, τα στελέχη των καταστημάτων της τράπεζας και οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι των επιχειρήσεων, είναι από την πρώτη στιγμή και παραμένουν δίπλα στους πληγέντες προκειμένου να παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή και υποστήριξη.

    Η Εθνική Τράπεζα, συναισθανόμενη το ρόλο και την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στις προκλήσεις και τα προβλήματα που αφορούν τη χώρα, είναι παρούσα, όπως πάντα, σε πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες σταθερά στηρίζουν την οικονομία και την ελληνική κοινωνία.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ξεχειλίζει η οργή των πυρόπληκτων για μέτρα και ευθύνες - Ζητούν Δικαιοσύνη για την καταστροφή
    Ξεχειλίζει η οργή των πυρόπληκτων για μέτρα και ευθύνες - Ζητούν Δικαιοσύνη για την καταστροφή

    Την οργή των κατοίκων της Αττικής, που κατακάηκε από τις φωτιές του Αυγούστου προκάλεσαν τα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση , καθώς μόνο ανακούφιση δεν προκαλούν, στο σύνολο των πολιτών ακόμη και αυτών των ελάχιστων, που θα λάβουν μια πρώτη εξευτελιστική όπως την χαρακτηρίζουν βοήθεια για τα κτίρια, τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

    Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων

    Όσο περνούν οι μέρες και οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος της καταστροφής η οργή ξεχειλίζει προς την κυβέρνηση και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους που ξέρουν πολύ καλά τα προβλήματα στις περιοχές τους αλλά διαρκώς μασούν την καραμέλα του « αυτό και εκείνο και το άλλο» δεν είναι δική μας αρμοδιότητα . Για αυτά, που έταξαν και δεν έκαναν ποτέ, αφήνοντας και την Αττική ανοχύρωτη ξανά. Για το μπαλάκι των ευθυνών- που τελικά κανείς δεν έχει- και που όλοι μένουν αλώβητοι εκτός από τους κατοίκους.

    Οι κάτοικοι διεκδικούν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για ευθύνες κατά παντός υπευθύνου. Γιατί όταν οι πολίτες, αναφέρουν στις αρχές του τόπου τους αλλά και στους φορείς της Πολιτείας τα αυτονόητα μέτρα προστασίας, που πρέπει να παρθούν, τους αντιμετωπίζουν με απαξίωση. Οι άνθρωποι στα καμένα δεν μπορούν ούτε να αναπνεύσουν από τις αναθυμιάσεις του εδάφους, που ακόμη καίει, την αφόρητη ζεστή, τον αέρα που τον νοιώθουν τοξικό. Κυκλοφορούν με μάσκες και απολύτως απελπισμένοι. Γιατί δεν φτάνει να μη καεί το σπίτι σου. Γιατί σπίτι σου, είναι και τα χιλιάδες καμένα δέντρα, η γη, τα ζώα που είχαν φριχτό θάνατο, τα οικόσιτα και αυτά που έβρισκαν καταφύγιο γύρω σου. Σπίτι είναι και τα φυτά και τα οπωροφόρα δένδρα, που με κόπο και με μεράκι μεγάλωνες και τα έβλεπες με χαρά κάθε μέρα. Σπίτι είναι τα απλά καθημερινά πράγματα στον τόπο που ζεις. Όσο για αυτούς που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς δεν δείχνουν να ελπίζουν σε πολλά.

    Τα σπίτια και οι επιχειρήσεις δεν ξαναγίνονται με τα ψίχουλα που θα πάρουν και ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, που όλα είναι δύσκολα για τους ανθρώπους, οι οποίοι μετράνε το κάθε ευρώ. Η οργή τους στρέφεται προς όλους, ακόμη και στο δασαρχείο, που δεν δίνει άδεια τόσα χρόνια να κόψουν ακόμη και με δικά τους έξοδα τα ξερά δέντρα. Στους «δήθεν οικολόγους» που φωνάζουν και σε καταγγέλλουν ακόμη και αν κόψεις ένα κλαδί με το ψαλιδάκι των νυχιών και που όμως κανείς δεν εμφανίζεται τώρα στα καμένα. Λες και οι άνθρωποι, που ζουν δίπλα σε άλση, δάση και οάσεις πρασίνου πήγαν εκεί γιατί τυχαία και για να καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον.

    Οι καταγραφές των ζημιών

    Οι καταγραφές για τις ζημιές στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκίνησαν την αμέσως επόμενη μέρα της φωτιάς της 12ης Αυγούστου η οποία κατέληξε στα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι και στο μεταξύ έκαψε Βαρνάβα, Μαραθώνα, Διώνη Πικερμίου, Πεντέλη κ.α. Την ημέρα αυτή οι περισσότεροι κάτοικοι έλειπαν από τα σπίτια τους είτε λόγω της φωτιάς είτε γιατί δεν είχαν προλάβει να επιστρέψουν από τις διακοπές τους. Η καταγραφή έγινε σε συνθήκες «άρπα κόλα» κυριολεκτικά και το ενδιαφέρον εστιάστηκε μόνο στα σπίτια, που είχαν καεί ολοσχερώς ή είχαν εκτεταμένες ζημιές. Μόνο που η Πολιτεία δεν δέχεται ότι ακόμη και τα σπίτια τα οποία χαρακτηρίστηκαν «πράσινα» έχουν πάρα πολλές μικρές ζημιές, κατά κύριο λόγο ή αποκλειστικά εξωτερικά των κτιρίων (όπως καμένες τέντες, συσκευές air condition , υδρορροές, πλακάκια , καλωδιώσεις για εξωτερικά φώτα, και πάρα πολλά ακόμη για τα οποία οι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να τα αντικαταστήσουν. .

    Λίγες μέρες μετά την καταστροφή

    Λίγες μέρες μετά τη φωτιά και η εικόνα στις περιοχές που κάηκαν είναι πραγματικά τραγική. Χιλιάδες καμένα δένδρα στέκονται εκεί για να θυμίζουν στους πολίτες πόσο απροστάτευτοι είναι από ένα κράτος που πάντα ζητάει αλλά ποτέ δεν κάνει αυτά που πρέπει για να σωθούν τα δάση, οι άνθρωποι και οι περιουσίες, που αποκτήθηκαν με τον κόπο μιας ζωής. Οι πολίτες ειδικά φέτος καθάρισαν τα πάντα γύρω τους σε σημείο υπερβολής μάλιστα σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο δήμο Ραφήνας Πικερμίου και μάλλον αυτό βοήθησε πολύ κάποια σπίτι, που κινδυνεύαν.

    Μόνο που οι δήμοι δεν μπόρεσαν παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έκαναν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι να μαζέψουν από παντού, όλα τα κομμένα από τα οικόπεδα και τα σπίτια με τα γνωστά αποτελέσματα. Και αν οι πολίτες έκαναν αυτό που τους ζήτησαν, η πολιτεία ποια μέτρα πήρε για να προστατέψει τα χιλιάδες παρατημένα περιαστικά δάση, τα ρέματα κλπ . Που είναι οι ζώνες πυροπροστασίας που υποσχέθηκαν όλες οι κυβερνήσεις; Οι συνεχείς εκκλήσεις για καθαρισμούς και ζώνες προστασίας από τους πολίτες έπεφταν στο κενό χρόνια τώρα αφού οι δήμοι παρέπεμπαν στην Περιφέρεια Αττικής, η Περιφέρεια Αττικης στο Δασαρχείο Πεντέλης και πάει λέγοντας. Έτσι για άλλη μια φορά καλυμμένοι όλοι, πίσω από μια απαράδεκτη πολυνομία μένουν στο απυρόβλητο.

    O νόμος φέτος δεν προέβλεπε μόνο τον καθαρισμό οικοπέδων από τους ιδιώτες. Προέβλεπε και τη δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας στην περίμετρο των οικισμών, που ήταν σε επαφή με δάσος. Ποιος το έπραξε; Κανείς. Ούτε το αρμόδιο υπουργείο, ούτε το δασαρχείο, ούτε η Περιφέρεια Αττικής και βέβαια ούτε οι δήμοι. Ποιοι έπρεπε να το κάνουν; Ας απαντήσουν οι ίδιοι. Η δήμαρχος Πεντέλης, Νατάσα Κοσμοπούλου, πάντως παραδέχτηκε, μετά τη φωτιά, ότι στην περιοχή δεν δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες σε αντίθεση με την περιοχή του Υμηττού. Όπως δήλωσε «στο δικό μας βουνό, σε αντίθεση με τον Υμηττό, τόσα έτη, δεν έχει υπάρξει, ούτε αντιπυρική ζώνη. Και αναφέρομαι στον Υμηττό, όχι τυχαία. Στον Υμηττό υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Ο ΣΠΑΠ δεν έκανε ποτέ τίποτα. Ο νέος Πρόεδρος του ΣΠΑΠ που ανέλαβε μόλις τον Μάιο, αν θυμάμαι καλά, δεν πρόλαβε. Και το Υπουργείο, το ΥΠΕΝ, μας χορήγησε σαν Δήμο 350 χιλιάρικα για να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες. Δεν έχει δοθεί το ποσό. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης. Άρα, το μήνυμα που φεύγει από εδώ είναι ότι όταν περιμένουμε ένα τόσο σκληρό καλοκαίρι, θα πρέπει οι διαδικασίες του κράτους να είναι πολύ πιο σύντομες».

    Κανείς δεν έχει την ευθύνη

    Ναι οι πολίτες θέλουν να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία και μια λύτρωση που ποτέ δεν έρχεται σε αυτό τον τόπο. Όσο για τους δήμους και την Περιφέρεια Αττικής αποδείχτηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν την επόμενη μέρα και σχεδόν στο σύνολό τους αρχικά ήταν εξαφανισμένοι. Περιοχές όπως η Διώνη έμειναν πέντε μέρες χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο, βυθισμένες στο σκοτάδι. Γέροντες και άρρωστοι άνθρωποι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους χωρίς καμιά στήριξη, ούτε καν σε απλά πράγματα, όπως κάποια μπουκάλια κρύο νερό, φαγητό, κάποιους φακούς ίσως, φάρμακα. Αλλά ποιος νοιάζεται για αυτά, λεπτομέρειες. Και όμως σε τέτοιες τραγικές στιγμές, όταν κυριαρχεί ο φόβος και η απελπισία ο άνθρωπος τα απλά πράγματα έχει ανάγκη. Και έτσι για άλλη μια φορά ο ένας στηρίχτηκε στον άλλον για να τα βγάλει πέρα, όπως γίνεται πάντα στη χώρα μας όταν ενεργοποιείται το «φιλότιμο του Έλληνα».

    Μοναδική ισχυρή παρουσία όλες αυτές τις ημέρες ήταν τα δεκάδες συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και οι άνδρες που κατέφθασαν από πάρα πολλές πόλεις για να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Εκατοντάδες φορτηγά έφερναν τσιμεντένιες κολώνες- αφού οι ξύλινες είχαν καεί όλες από τη βάση τους- και χιλιόμετρα καλωδιώσεων. Τις νύχτες έβλεπες μόνο κάποια οχήματα της πυροσβεστικής, που παρέμεναν για το φόβο αναζωπύρωσης και σποραδικά ορισμένα περιπολικά. Όσοι παρέμεναν στα σπίτια τους έσβηναν με τα δικά τους λάστιχα τις μικροεστίες οι οποίες υπήρχαν παντού γιατί φυσούσε πολύ και οι σπίθες έπεφταν πάνω στα σπίτια.

    Τι περιμένουν σήμερα οι πολίτες

    Αφού σχεδόν στο σύνολό τους οι άνθρωποι είδαν ότι οι αποζημιώσεις της κοροϊδίας στην πραγματικότητα είναι μόνο για αυτούς που τα σπίτια και οι επιχειρήσεις κάηκαν ολοσχερώς προσπαθούν με δικά τους οικονομικά μέσα (και μόνο όσοι μπορούν) να ξαναφτιάξουν ότι καταστράφηκε. Άλλωστε αυτό το ήξεραν ότι έτσι θα γίνει. Το είδαν σε άλλες περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και δεν είχαν αυταπάτες. Σήμερα; Τριγυρνούν σαν χαμένοι γύρω από τα σπίτια τους και στη περιοχή τους που μοιάζει « ένας άλλος ξένος τόπος» με μάσκες γιατί δεν μπορούν να αναπνεύσουν κοιτώντας γύρω τους το μαύρο τοπίο . Αγωνία όλων για τις επόμενες και μόνο μέρες ; Πότε θα βρέξει δυνατά για να καθαρίσει κάπως το έδαφος, πότε θα κοπούν και θα απομακρυνθούν τα καμένα δέντρα ώστε να πάρουν μια ανάσα ουσιαστική και ψυχολογική. Θλιβερή εικόνα και οι εκατοντάδες ξύλινες κολόνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και τα παρατημένα καλώδια κατά μήκος των δρόμων και επί πολλά χιλιόμετρα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μητσοτάκης: Η πολιτεία θα κινηθεί τάχιστα ώστε να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι
    Μητσοτάκης: Η πολιτεία θα κινηθεί τάχιστα ώστε να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι

    Μήνυμα ότι οι πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Αττική θα αποζημιωθούν άμεσα έστειλε από τα Χανιά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Διαβεβαιώνω ότι η πολιτεία θα κινηθεί τάχιστα ώστε να τους αποζημιώσει» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και εθελοντές που, όπως είπε «έδωσαν σκληρες μάχες με τις φλόγες στην Αττική».

    Αναφερόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις που γιορτάζουν επίσης τον Δεκαπενταύγουστο ανέφερε πως «φροντίζουμε διαρκώς να τις ενισχύουμε κάτι που είναι απαραίτητο στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε».

    Ο τόπος προχωρά μπροστά μέσα από την ενότητα

    Έστειλε και μήνυμα ενότητας λέγοντας πως ο Δεκαπενταύγουστος συνιστά «μια στιγμή περισυλλογής και αυτογνωσίας και αναγνώρισής ότι ο τόπος προχωρά μπροστά μέσα από ενότητα αντιπαλεύοντας πόλωση και τοξικότητα που δεν έκανε καλό στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια».

    Τόνισε πως πρέπει «όλοι να αναλογιστούμε πως μπορούμε να γίνουμε καλυτέρα και ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες του μέλλοντος»..

    Πηγή: cnn.gr

  • Φωτιά στην Αττική: Μικρή η διαθεσιμότητα ακινήτων για να καλυφθεί η στέγαση των πυρόπληκτων
    Φωτιά στην Αττική: Μικρή η διαθεσιμότητα ακινήτων για να καλυφθεί η στέγαση των πυρόπληκτων

    Η Αττική για ακόμη μια φορά βρέθηκε αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα. Εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της η φωτιά, σπίτια, αυτοκίνητα και εκατό χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν όλα παρανάλωμα του πυρός. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η λεπτομερής αποτίμηση των καμένων εκτάσεων της πυρκαγιάς στη βορειανατολική Αττική 11-12 Αυγούστου 2024 έδειξε ότι κάηκαν συνολικά 9.948 εκτάρια γης, (99.480 στρέμματα μικτής δασικής και περιαστικής δασικής έκτασης).

    Πολλές οικίες είναι είτε εγκαταλελειμμένες από τους ιδιοκτήτες είτε λείπουν διακοπές. Πολλοί αρχίζουν να επιστρέφουν προκειμένου να δουν το μέγεθος της ζημιάς, καθώς πολλά σπίτια έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, διενεργήθηκαν 112 αυτοψίες σε κατοικίες. Από αυτές τις αυτοψίες έχει προκύψει πως 78 κατοικίες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»).

    Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου, ενεργοποιεί το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Μέρος των μέτρων ισχύει και για άλλες περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2024.

    Ένα από τα μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, είναι η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300€ έως 500€ το μήνα.

    Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εντός του επομένου μήνα, ξεκινούν τα σχολεία και οι οικογένειες που οι κατοικίες τους έχουν υποστεί ζημιές και κρίνονται μη κατοικήσιμες, θα πρέπει άμεσα να «επιστρέψουν» στην καθημερινότητα τους χωρίς επιπλέον ταλαιπωρία.

    Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ το μήνα

    Εφόσον ολοκληρωθούν οι αυτοψίες από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με το ύψος της επιδότησης, να κυμαίνεται από 300 ως και 500 ευρώ, ανάλογα με τις παραμέτρους.

    Οι ενδιαφερόμενοι, σε λίγες ημέρες που ενεργοποιείται η σχετική πλατφόρμα, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή στέγαση με επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης είτε μέσω του gov.gr επιλέγοντας στην κατηγορία Πολίτης και Καθημερινότητα την υποκατηγορία φυσικές καταστροφές, είτε απευθείας στο arogi.services.gov.gr.

    Σύμφωνα με δεδομένα για τους πληγέντες στον Θεσσαλικό κάμπο, η επιδότηση ενοικίου αφορούσε τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι είχε κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο»). Το ύψος της επιδότησης χορηγήθηκε στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία και δίδεται έως δύο (2) χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι (6) μήνες στους ενοικιαστές.

    Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, έπρεπε να υποβάλλουν αίτηση, στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης - η εκδοχή αυτή αφορούσε τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενούταν σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίστηκε είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης, είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης που αναγραφόταν στην Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αφορά στη μίσθωση της νέας κατοικίας.

    Η διαθεσιμότητα ακινήτων με βάση το ύψος επιδότησης ενοικίου - 300€ και 500€

    Βόρεια Προάστια:

    • Επιδότηση ενοικίου 300€ : Μόλις 2 ακίνητα διαθέσιμα προς μίσθωση

    Σύμφωνα με ιστοσελίδες αγγελικών ακινήτων, στις περιοχές των Βορείων Προαστίων, η διαθεσιμότητα είναι μηδενική για ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€. Μόλις 2 ακίνητα διατίθενται προς μίσθωση με ζητούμενο ενοίκιο έως 300€. Πρόκειται για ένα ισόγειο διαμέρισμα 31τμ στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου στο Π.Ψυχικό και για ένα ισόγειο διαμέρισμα 30τμ στην περιοχή Παράδεισος στο Μαρούσι.

    • Επιδότηση ενοικίου 500€ : Μηδενική διαθεσιμότητα ακινήτων με 2 Υ/Δ

    Σύμφωνα με ιστοσελίδες αγγελικών ακινήτων, στις περιοχές των Βορείων Προαστίων, η διαθεσιμότητα ακινήτων είναι μηδενική. Δεν υπάρχει διαθέσιμο κανένα ακίνητο προς μίσθωση με ζητούμενο μίσθωμα έως 500€.

    Η διαθεσιμότητα ακινήτων με βάση το ζητούμενο μίσθωμα

    Σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα, το 90,68% (9 στα 10) των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 800€/μήνα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ηλεία: Κραυγή βοήθειας από τους πυρόπληκτους αγροκτηνοτρόφους – “Δεν έχουμε να ταΐσουμε τα ζώα μας”
    Ηλεία: Κραυγή βοήθειας από τους πυρόπληκτους αγροκτηνοτρόφους – “Δεν έχουμε να ταΐσουμε τα ζώα μας”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Την δεινή θέση στην οποία βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη ύστερα από τις πρόσφατες πυρκαγιές της 21ης Ιουνίου περιέγραψαν στον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, κατά την διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στην Π.Ε. Ηλείας, οι αγροκτηνοτρόφοι από την περιοχή της Πηνείας, της Μυρτιάς και των Χανακίων.

    Παρόντες εκφράζοντας εμπράκτως την στήριξή τους, στα δίκαια αιτήματα των πληγέντων ήταν και αντιπροσωπεία της ΟΑΣΗ, όπου με παρέμβασή τους στον αντιπεριφερειάρχη τόνισαν πως η πολιτεία πρέπει άμεσα να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς με αποζημιώσεις που θα καλύπτουν στο ακέραιο την ζημιά που υπέστησαν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Από την πλευρά τους οι αγροκτηνοτρόφοι επεσήμαναν πως την δεδομένη στιγμή αδυνατούν να συντηρήσουν τα ζώα τους καθώς πλέον τα βοσκοτόπια στα οποία βοσκούσαν έχουν καεί αλλά και όσοι διέθεταν στάβλους με αποθηκευμένες τροφές πλέον έχουν γίνει στάχτη από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

    Ο κ. Φίλιας αφού άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των κτηνοτρόφων σημείωσε πως από την πλευρά της η Περιφέρεια θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποζημιωθούν ωστόσο όμως ξεκαθάρισε πως ουσιαστικά η Περιφέρεια κατέχει το ρόλο του μεσολαβητή παραθέτοντας βήμα-βήμα την διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.

    «Το πρώτο πράγμα είναι η καταγραφή των ζημιών. Μπορεί να έχουμε ζημιές σε καλλιέργειες, σε υποδομές αλλά μπορεί να έχουμε και ζημιές σε μηχανήματα όπως και σε αποθηκευμένες ζωοτροφές. Εκεί λοιπόν συγκροτούνται τα λεγόμενα κλιμάκια, που το καθένα κάνει τη δουλειά του. Δηλαδή ο ΕΛΓΑ θα καταγράψει και θα αποζημιώσει ό,τι έχει να κάνει με ζωικό κεφάλαιο και φυτικό κεφάλαιο, με αποθηκευμένες ζωοτροφές και το Ταμείο Αρωγής στη συνέχεια για τις υπόλοιπες υποδομές, δηλαδή σπίτια, στάβλους και μηχανήματα. Εμείς ως Περιφέρεια σε αυτή τη διαδικασία παίζουμε το ρόλο του μεσολαβητή. Έχουμε κτηνιάτρους, μηχανικούς και γεωπόνους και βοηθούμε στο κομμάτι αυτό, συντονίζουμε την όλη προσπάθεια. Ήδη εγώ από την επόμενη μέρα γνώριζα πόσα ζωντανά για παράδειγμα έχουν καεί. Πάμε λοιπόν σε μία διαδικασία όσοι έχουν καμένα σπίτια, χωράφια και λοιπά όλα αυτά να συγκεντρωθούν στους ελέγχους των δήμων έτσι ώστε με την ευθύνη των δήμων να κατευθυνθούν εκεί που πρέπει. Δηλαδή στο Ταμείο Αρωγής μέσω της Πολιτικής Προστασίας και στον ΕΛΓΑ. Αυτή είναι η πρώτη καταγραφή.

    OASI Ktinotr 3

    Δεύτερο κομμάτι που έρχεται, είναι να κηρυχθούν τα όρια μέσα στα οποία έγιναν οι ζημιές. Και αυτό γίνεται με ΦΕΚ που βγαίνει από την κυβέρνηση. Μέχρι εκείνη την στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αποζημίωση.

    Εκτός κι αν κρίνει το υπουργείο ότι μπορεί να δώσει έκτακτη αποζημίωση για λόγους ανάγκης. Από τη στιγμή που οριοθετηθεί αυτό το πράγμα τότε τα αντίστοιχα κλιμάκια θα πρέπει να πάνε και να δουν μέσα στα όρια ποιες είναι οι ζημιές οι οποίες έχουν καταγραφεί και έχουν φωτογραφηθεί από πριν. Αφού γίνουν όλα αυτά, έρχονται οι δικαιούχοι και καταθέτουν ανάλογα τα παραστατικά τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιας προσθέτοντας παράλληλα πως την στιγμή της πυρκαγιάς η Περιφέρεια ήταν παρούσα και κινήθηκε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε να μην πάρει η καταστροφή μεγαλύτερες διαστάσεις.

    OASI Ktinotr 2

    Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης επεσήμανε πως:

    «Ήρθαμε εδώ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας με τους πυρόπληκτους από τις φετινές φωτιές, από την περιοχή της Πηνείας, την Μυρτιά και τα Χανάκια. Όπως πάντα όλοι δηλώνουν ότι δεν είναι αρμόδιοι, τα ρίχνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, το ξέρουμε κι από τις προηγούμενες φωτιές διότι σήμερα βρίσκονται εδώ και πυρόπληκτοι από τις φωτιές του 21 που δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε για τα μηχανήματα που τους έχουν καεί ούτε για το εισόδημά τους. Είμαστε σήμερα εδώ να συναντηθούμε και να δώσουμε το ψήφισμα μας και να ζητήσουμε από την Περιφέρεια να ψηφίσουν αυτά που ζητούν οι αγρότες και να το προωθήσουν στην κυβέρνηση έτσι ώστε άμεσα να αποζημιωθούν στο ακέραιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και αυτό το τονίζουμε πιο πολύ, γιατί πάντα βρίσκουν όρους και προϋποθέσεις με αποτέλεσμα να πετάνε τον κόσμο έξω από τις αποζημιώσεις».

    Στη συνέχεια ο Γραμματέας του αγροτικού συλλόγου Πηνείας και γραμματέας της ΟΑΣΗ Δημήτρης Χρέπας τόνισε ότι:

    «Έχουμε έρθει εδώ αντιπροσωπεία από τους πυρόπληκτους προκειμένου να ζητήσουμε από την Περιφέρεια την στήριξη των κτηνοτρόφων κυρίως και να συζητήσουμε και γενικότερα το θέμα με τα πυρόπληκτα, με τους ελέγχους από τον ΕΛΓΑ αλλά και όλα όσα μπορεί να κάνει η Περιφέρεια για το θέμα αυτό. Σε εμάς στον αγροτικό σύλλογο Πηνείας το κυριότερο πρόβλημα το έχουν οι κτηνοτρόφοι, με τα ζώα που έχουν μείνει χωρίς βοσκοτόπια. Αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Στην περιοχή της Αχαΐας που και εκεί είχαν πρόβλημα με την φωτιά δύο ή τρεις συνάδελφοι εγκατέλειψαν τη δουλειά και πούλησαν τα ζώα τους. Δεν θέλουμε να το ζήσουμε και στην Ηλεία αυτό. Το κόστος για την Περιφέρεια είναι πάρα πολύ μικρό. Δηλαδή 10 - 15.000 € προκειμένου να στηρίξει 20 – 30 κτηνοτρόφος στην περιοχή. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο γιατί πρέπει να φτάσουμε εμείς εδώ και να το ζητήσουμε και γιατί η Περιφέρεια από μόνη της δεν έχει προβεί σε αυτές τις ενέργειες».

    Ο Νίκος Αυγερινόπουλος κτηνοτρόφος από το Μαζαράκι ανέφερε πως:

    «Εμείς στην περιοχή μου έχουμε καεί και ζητάμε από την πολιτεία την βοήθεια προκειμένου να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τα ζώα μας. Εμείς τα ζώα δεν τα είχαμε σταβλωμένα, τα είχαμε έξω. Αλλά και στάβλους να είχαμε ό,τι υπήρχε κάηκε. Όσοι είχαν σανό δηλαδή σε στάβλους κάηκε. Όλες οι ζωοτροφές που υπήρχαν έχουν καεί. Ακόμα δεν έχουμε λάβει τίποτα».

    Τέλος, ο Σωτήρης Μητσόπουλος- μέλος της διοίκησης της ΟΑΣΗ και γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά, έθιξε ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που αφορά το θέμα της διαχείρισης των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στα θερμοκήπια τονίζοντας πως:

    «Πέρα από όλα αυτά, υπάρχει επίσης ένα σοβαρότατο θέμα στην περιοχή την δικιά μας, στη νότια Ηλεία. Εκεί θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο Ποτόκι από τα νάιλον και τα απόβλητα από την καλλιέργεια των καρπουζιών και των κηπευτικών υπό κάλυψη. Σήμερα δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος φορέας επισήμως που να τα συγκεντρώνει. Όλα τα χωράφια είναι γεμάτα με νάιλον. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και η Περιφέρεια πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα πριν δημιουργηθεί ένα καινούργιο Ποτόκι στην Ηλεία».

  • Π.Ε. Ηλείας: Αιτήσεις για καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών
    Π.Ε. Ηλείας: Αιτήσεις για καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, καλεί τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Π.Ε. Ηλείας στις 21/06/2024, να απευθυνθούν στο αρμόδιο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας για την υποβολή αιτήσεων, προκειμένου να αποσταλούν στην αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, για να πραγματοποιήσει την εκτίμηση και την καταγραφή των ζημιών.

    Η πρόσκληση απευθύνεται στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις Τ/Κ του Δήμου Πύργου και του Δήμου Ήλιδας οι οποίες επλήγησαν στις 21/06/2024 έως και τον πλήρη έλεγχο των πυρκαγιών από την Π.Υ.

    Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας (Μανωλοπούλου 47, 5ος όροφος), καθημερινά από 08:00 έως 14:00 και έως 05/07/2024. Πληροφορίες, τηλ: 2621360572 και 2621360579 – Περ. Συντονιστής Π.Ε Ηλείας, Κ. Μπαλκάμος).

    Προς αποφυγή σύγχυσης και για την διευκόλυνση των πολιτών, διευκρινίζεται, πως οι αιτήσεις για την αποζημίωση πυρόπληκτων επιχειρήσεων, οικιών, αγροκτημάτων καθώς και απώλειας φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου, θα πρέπει άμεσα να υποβληθούν στους οικείους δήμους.

    «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στρέφει το μυαλό και το βλέμμα της στις μεγάλες καταστροφές που έγιναν και στους ανθρώπους που έχασαν το βιος τους. Εκκινούμε άμεσα τις διαδικασίες και καλούμε τους συμπολίτες μας, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να ξεκινήσει η εκτίμηση και η καταγραφή των ζημιών», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ξεκίνησε η κατάθεση των αιτήσεων για τους πυρόπληκτους του Δήμου Ήλιδας στις δημοτικές υπηρεσίες του Σιμόπουλου
    Ξεκίνησε η κατάθεση των αιτήσεων για τους πυρόπληκτους του Δήμου Ήλιδας στις δημοτικές υπηρεσίες του Σιμόπουλου

    Μετά την κήρυξη του Δήμου Ήλιδας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από την Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές της περασμένης Παρασκευής στην Δημοτική Ενότητα Πηνείας, ξεκινά η διαδικασία της κατάθεσης των αιτήσεων από τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας.

    Οι αιτήσεις για καταστροφές σε ζωικό – φυτικό κεφάλαιο και υποδομές θα κατατίθενται στις δημοτικές υπηρεσίες της Δ.Ε. Πηνείας που εδρεύουν στο Σιμόπουλο, με τους δημότες που επλήγησαν από τις φωτιές να συμπληρώνουν και να καταθέτουν το ειδικό έντυπο και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Ειδικότερα, η έναρξη κατάθεσης των αιτήσεων έχει οριστεί από την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 και οι ώρες προσέλευσης του κοινού στις υπηρεσίες του Σιμόπουλου είναι από τις 08:00 το πρωί έως τις 14:00 μετά το μεσημέρι.

    dimos ilidas puropl ait 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ενισχύσεις: Μέτρα για πυρόπληκτους αγρότες – Ποιους αφορά
    Ενισχύσεις: Μέτρα για πυρόπληκτους αγρότες – Ποιους αφορά

    Ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων

    Τη λήψη μέτρων υπέρ των αγροτών των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους ζημιώθηκαν από πυρκαγιές το 2022 προβλέπει ΥΑ, με την οποία ανατίθεται στον ΕΛΓΑ η υλοποίησή τους.

    Οι ενισχύσεις, σύμφωνα με την απόφαση η οποία πήρε ΦΕΚ, χορηγούνται εφόσον έχει καεί μία ενιαία έκταση μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων και ειδικά για τη νησιωτική χώρα, μεγαλύτερη των 300 στρεμμάτων. Στη νησιωτική χώρα δεν περιλαμβάνονται η νήσος Κρήτη και η Εύβοια.

    Ενισχύσεις για καμμένες εκτάσεις μεγαλύτεες από 500 στρέμματα

    Στον παρακάτω πίνακα πυρκαγιών εντάσσονεται απόφαση ως επιλέξιμες, για την αντιστάθμιση ζημιών φυτικού κεφαλαίου, παγίου κεφαλαίου και αποθηκευμένων προϊόντων, ζημιές από πυρκαγιές που δεν έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του ν. 4797/2021 (Α’ 66).

    Οι οριοθετημένες περιοχές, για την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν. 4797/2021, για την αντιμετώπιση ζημιών από: α) τις πυρκαγιές μηνός Ιουλίου 2022 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης, β) την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2022 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου και γ) την πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου 2022 σε περιοχές του Δήμου Δελφών της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως αναλυτικά αναφέρονται στα σχετικά φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και στον Πίνακα που ακολουθεί, εντάσσονται στην παρούσα απόφαση ως επιλέξιμες, για την αντιστάθμιση ζημιών παγίου κεφαλαίου και αποθηκευμένων προϊόντων, που δεν αποζημιώνονται με αποφάσεις πού έχουν εκδοθεί κατά εξουσιοδότηση του ν. 4797/2021, για του ίδιους δικαιούχους.

    Λόγω της μεταβατικής περιόδου στην ισχύ των διατάξεων του νέου Κανονισμού, κατ’ εξαίρεση, θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου οι παραγωγοί να οριστικοποιήσουν τις υποβληθείσες δηλώσεις καθώς και να τους δοθεί το δικαίωμα υποβολής δήλωσης για ζημιά που έχουν υποστεί στο φυτικό κεφάλαιο των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων, για τις περιπτώσεις του άρθρου 1 της παρούσης.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς