Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023 11:18

Γεωργιάδης: «Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι φιλεργατικό - Να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Φιλεργατικό» χαρακτηρίζει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης και παράλληλα τονίζει πως αυτό θα αντιμετωπίσει «χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός σχολίασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που πλέον βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, επιβεβαιώνει τις αρχικές μας δεσμεύσεις να πετύχουμε τον εξής διπλό στόχο: από τη μία την αύξηση της απασχόλησης και των δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας και από την άλλη την εφαρμογή νέων προστατευτικών κανόνων για τους εργαζόμενους, που αφορούν τόσο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας όσο και την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία».

Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου

Εστιάζοντας σε βασικά σημεία του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι η πλήρης εφαρμογή με ευέλικτο τρόπο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η αύξηση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, η δυνατότητα σε έναν εργαζόμενο να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας εύρεσης εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και η επέκταση του δικαιώματος καταβολής του εποχικού επιδόματος, είναι μόνο μερικές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που δημιουργούν δικλείδες ασφαλείας και θωρακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι με τον κόσμο της εργασίας, είναι με τον απλό εργαζόμενο και το νομοσχέδιο ακριβώς αυτό διασφαλίζει: τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στόχος, όπως υπογραμμίζει, είναι να δημιουργούνται καθαρές σχέσεις μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, έτσι ώστε τελικά να μπορεί και η επιχείρηση να βάζει τα πράγματα σε τάξη και ο εργαζόμενος να λαμβάνει όλα αυτά που δικαιούται.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης προσθέτει ότι εφέτος σημειώθηκε ρεκόρ ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και, όπου διαπιστώθηκε παράβαση, επιβλήθηκαν πρόστιμα. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι οι «κεραίες» στο υπουργείο είναι πάντα ανοιχτές και, «όποτε χρειαστεί να παρέμβουμε, προκειμένου να προστατεύουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα το κάνουμε χωρίς καθυστέρηση».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης για 100.000 εργαζόμενους σε ψηφιακές δεξιότητες, το οποίο δρομολογείται σε συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ, ταυτόχρονα, σχεδιάζεται, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων για επανακατάρτιση και αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων.

«Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και στην εύρεση εργατών γης σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως, για παράδειγμα, στην Κρήτη και, γι' αυτό, έχουμε ξεκινήσει, μέσω της ΔΥΠΑ, ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης εργατών από περιοχές με υψηλή ανεργία σε περιοχές με υψηλή ζήτηση εργασίας. Αν αυτό δεν μπορέσει να λειτουργήσει, τότε θα πάμε και στις μετακλήσεις εργατικού δυναμικού» συμπληρώνει ο κ. Γεωργιάδης.

Όσον αφορά στους μισθούς, ο υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τους βελτιώσει και να δώσει πίσω στους εργαζόμενους αυτό που έχασαν, λόγω των μνημονίων. «Η διπλή αύξηση που έγινε, πριν από λίγους μήνες, στον κατώτατο μισθό είναι προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι το υπουργείο επεξεργάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αποκατασταθούν ορισμένες αδικίες που ισχύουν, μέχρι σήμερα, όσον αφορά τους εργαζόμενους συνταξιούχους, αλλά και τους συνταξιούχους που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Τέλος, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων και, γενικότερα, για την αναβάθμιση του e-ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει ότι συνεχίζονται οι στοχευμένες δράσεις και η συστηματική δουλειά για την εύρυθμη και την αποτελεσματική λειτουργία του e-ΕΦΚΑ. «Η ανάπτυξη του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ και η ψηφιοποίηση της συνολικής ασφαλιστικής ιστορίας των εργαζομένων θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στο άμεσο μέλλον στην αυτόματη έκδοση των συντάξεων με ψηφιακό τρόπο και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα» διευκρινίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εργασίας

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 'Αδωνι Γεωργιάδη, στη δημοσιογράφο, Γεωργία Μπάρλα, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ: Κύριε υπουργέ, πρόσφατα, θέσατε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο, με βασικό άξονα την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που θα επιφέρουν οι προωθούμενες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τι σημαίνουν αυτές πρακτικά για τους εργαζόμενους;

Απ: Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατέστησα σαφές ότι προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε τη ζωή των εργαζομένων καλύτερη.

Το νέο εργασιακό μας νομοσχέδιο, που πλέον βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, επιβεβαιώνει τις αρχικές μας δεσμεύσεις να πετύχουμε τον εξής διπλό στόχο: από τη μία την αύξηση της απασχόλησης και των δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας και από την άλλη την εφαρμογή νέων προστατευτικών κανόνων για τους εργαζόμενους, που αφορούν τόσο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας όσο και την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία.

Η πλήρης εφαρμογή με ευέλικτο τρόπο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η αύξηση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, η δυνατότητα σε έναν εργαζόμενο να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας εύρεσης εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και η επέκταση του δικαιώματος καταβολής του εποχικού επιδόματος, είναι μόνο μερικές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που δημιουργούν δικλείδες ασφαλείας και θωρακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Είναι ένα φιλεργατικό νομοσχέδιο, που φέρνει πραγματικές τομές και αντιμετωπίζει χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.

Ερ: Ωστόσο, έχουν ήδη εκδηλωθεί οι πρώτες αντιδράσεις για διατάξεις του νομοσχεδίου που ρυθμίζουν το ζήτημα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και θεσμοθετούν τη δυνατότητα απασχόλησης σε πολλαπλούς εργοδότες και ποινικές ευθύνες για όσους παρεμποδίζουν εργαζόμενους που επιθυμούν να εργαστούν κατά τη διάρκεια απεργίας. Τι απαντάτε στις αιτιάσεις που εκφράζονται για καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, ελαστικοποίηση της εργασίας, αλλά και για εμπόδια στην πραγματοποίηση απεργιών;

Απ: Το νομοσχέδιο αυτό κρίθηκε άδικα από πολλούς πριν ακόμα το δουν. Θα θυμάστε τη φασαρία που έγινε για το δήθεν «16ωρο» ή τα δημοσιεύματα που έγραφαν ότι «το νομοσχέδιο έχει στόχο να καταστρέψει τους εργαζόμενους». Όλα αυτά είναι λίγο αστεία.

Η κυβέρνησή μας είναι με τον κόσμο της εργασίας, είναι με τον απλό εργαζόμενο και το νομοσχέδιο ακριβώς αυτό διασφαλίζει: τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η απασχόληση σε πολλαπλούς εργοδότες, αλλά και οι ποινικές ευθύνες για όσους παρεμποδίζουν εργαζόμενους που επιθυμούν να εργαστούν κατά τη διάρκεια απεργίας, είναι ζητήματα που έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί εδώ και δεκαετίες, καθώς ενδυναμώνουν τη θέση του εργαζομένου, χωρίς όμως να βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Γιατί εμείς αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργούνται καθαρές σχέσεις μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, έτσι ώστε τελικά να μπορεί και η επιχείρηση να βάζει τα πράγματα σε τάξη και ο εργαζόμενος να λαμβάνει όλα αυτά που δικαιούται.

'Αρα, να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι. Να διαβάσουν πρώτα το νομοσχέδιο, που βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση και μετά εδώ είμαστε, για να συζητήσουμε καλόπιστα τις όποιες αντιρρήσεις έχουν.

Ερ: Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας εργαζομένων. Είναι στα άμεσα σχέδια του υπουργείου η ανάληψη δράσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του πλέγματος προστασίας των εργαζομένων;

Απ: Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι εργαζόμενοι δεν είναι δούλοι, είναι άνθρωποι με ψυχή και δικαιώματα και οι εργοδότες έχουν απόλυτη ευθύνη να εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και τις συνθήκες εργασίας τους.

Είμαι βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις που αντιλαμβάνονται αυτό που λέω δεν έχουν κανέναν λόγο και κανένα συμφέρον να διακινδυνεύσουν έστω και λίγο τη ζωή των εργαζομένων τους είτε αυτό αφορά ακραία καιρικά φαινόμενα είτε κάλυψη αναγκών διαβίωσης για εποχικούς υπαλλήλους τουριστικής σεζόν είτε για οτιδήποτε άλλο.

Όταν, λοιπόν, μιλάμε για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, είμαστε απολύτως αμείλικτοι στην εφαρμογή του νόμου.

Εφέτος, σημειώθηκε ρεκόρ ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και, όπου διαπιστώθηκε παράβαση, επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι, υπογράψαμε ως υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μία Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη για την προστασία των εργαζομένων στη διανομή (delivery), γιατί είδαμε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που εκτίθενται σε αυξημένου βαθμού κινδύνους ως προς την υγεία και την ασφάλειά τους. Θεσπίσαμε, λοιπόν, συγκεκριμένους κανόνες με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τη ζωή τους και την ευζωία τους.

Να γνωρίζουν όλοι ότι οι «κεραίες» μας στο υπουργείο είναι πάντα ανοιχτές και, όποτε χρειαστεί να παρέμβουμε, προκειμένου να προστατεύουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα το κάνουμε χωρίς καθυστέρηση.

Ερ: Ένα άλλο σημαντικό θέμα που καταγράφεται από εκπροσώπους επιχειρήσεων είναι η έλλειψη προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας. Κατά τη γνώμη σας, πού οφείλεται η δυσκολία εύρεσης προσωπικού και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Απ: Όταν πριν από τέσσερα χρόνια πήγα στο υπουργείο Ανάπτυξης, το μόνο που άκουγα ήταν «βρείτε μας δουλειές». Όταν έφυγα από το υπουργείο Ανάπτυξης, το μόνο που άκουγα ήταν «βρείτε μας εργαζόμενους». Αυτό ακούω συνέχεια και τώρα ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πλέον, όλοι οι κλάδοι ψάχνουν εργαζόμενους και, μάλιστα, καταρτισμένους εργαζόμενους. Οι γιγαντιαίοι πόροι που έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης με το ΕΣΠΑ για reskilling και upskilling των εργαζομένων έχουν ακριβώς αυτό το χαρακτήρα. Πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε στους συμπολίτες μας τις δεξιότητες που χρειάζεται η σύγχρονη αγορά εργασίας.

Γι' αυτό, έχουμε δρομολογήσει με τον υπουργό Παιδείας, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης για 100 χιλιάδες εργαζόμενους σε ψηφιακές δεξιότητες, ενώ, παράλληλα, σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ, την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων για επανακατάρτιση και αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων.

Δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, επενδύουμε στη δημιουργία επαγγελματιών που θα οδηγήσουν την επιχείρηση που εργάζονται σε ένα όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και στην εύρεση εργατών γης σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως, για παράδειγμα, στην Κρήτη και, γι' αυτό, έχουμε ξεκινήσει, μέσω της ΔΥΠΑ, ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης εργατών από περιοχές με υψηλή ανεργία σε περιοχές με υψηλή ζήτηση εργασίας. Θέλουμε να δούμε, αν θα μπορούσαμε με κάποια κίνητρα να αυξήσουμε την απασχόληση σε αυτές τις δουλειές σε συμπατριώτες μας, ώστε ταυτόχρονα να μειώσουμε την ανεργία στην Ελλάδα.

Αν αυτό δεν μπορέσει να λειτουργήσει, τότε θα πάμε και στις μετακλήσεις εργατικού δυναμικού.

Ερ: Όπως έχετε δηλώσει, μία από τις βασικές σας προτεραιότητες είναι η πάταξη της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται πρωτοβουλίες, όπως η συνέχιση της μεταρρύθμισης για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και η αυστηροποίηση του προστίμου για την υποδηλωμένη εργασία. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την καθολική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας; Θεωρείτε ότι τα κίνητρα που θεσμοθετούνται για την εθελοντική χρήση της θα επισπεύσουν την υιοθέτησή της από τις επιχειρήσεις;

Απ: Πράγματι, σήμερα, το μεγαλύτερό μας πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, όσο η υποδηλωμένη εργασία. Δηλαδή, να παίρνει κάποιος έναν εργαζόμενο, να τον δηλώνει στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά να τον δηλώνει για λίγες ώρες, ενώ, στην πραγματικότητα, απασχολείται για πολύ περισσότερες.

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία είναι μεγάλο έγκλημα. Είναι έγκλημα κατά του εργαζομένου, του οποίου του κλέβουμε χρήματα και συντάξιμα χρόνια, είναι έγκλημα και κατά των συναδέλφων μας, διότι έτσι νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

'Αρα, εκεί θα είμαστε αμείλικτοι, θεσπίζοντας ένα βαρύτατο πρόστιμο, αντίστοιχου ύψους με το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, ήτοι 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας - κυρίως κατά την προσέλευση στην εργασία και την υπερωρία, η οποία θα διαπιστώνεται από σχετικό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας.

Η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αποτελεί κρίσιμο μέσο για την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας-πραγματικής αμοιβής, εξακριβώνοντας σε πραγματικό χρόνο την πραγματική έναρξη και την πραγματική λήξη του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, μειώνοντας το υπέρμετρο διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις που θα την επιλέξουν.

Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται ιδιαίτερα κίνητρα στις επιχειρήσεις που επιλέξουν να εφαρμόσουν νωρίτερα την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπως π.χ. να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και την υπερωριακή απασχόληση.

Η τεχνολογία μας δίνει τα «όπλα» να κάνουμε τη ζωή μας και την οικονομία μας πολύ πιο εύκολη. Θα αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα «όπλα».

Να πω και κάτι τελευταίο: να μην ανησυχούν οι διάφοροι κλάδοι της οικονομίας. Δεν θα εφαρμόσουμε υποχρεωτικά την Ψηφιακή Κάρτα, εάν προηγουμένως δεν συνεννοηθούμε με τον κάθε κλάδο πώς θα μπορεί να είναι ευέλικτη, για να μην δημιουργεί προβλήματα.

Ερ: Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ σε βάθος τετραετίας, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί;

Απ: Ως κυβέρνηση, στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τους μισθούς και να δώσουμε πίσω στους εργαζόμενους αυτό που έχασαν, λόγω των μνημονίων. Η διπλή αύξηση που έγινε, πριν από λίγους μήνες, στον κατώτατο μισθό είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέλουμε να δώσουμε καλύτερους μισθούς και θέλουμε να ξεπαγώσουν και οι τριετίες, όχι, όμως, σε βάρος της οικονομίας μας.

Είμαι αισιόδοξος ότι η οικονομία της χώρας θα συνεχίζει να πηγαίνει καλά και θα είμαστε σε θέση να τηρήσουμε την προεκλογική μας δέσμευση.

Ερ: Παράλληλα, έχετε καταστήσει σαφές ότι θα προχωρήσετε και σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την τροποποίηση των προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Τι εξετάζετε προς την κατεύθυνση αυτή;

Απ: Ναι, σκοπεύουμε να φέρουμε το φθινόπωρο στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αποκαταστήσουμε ορισμένες αδικίες που ισχύουν, μέχρι σήμερα, όσον αφορά τους εργαζόμενους συνταξιούχους, αλλά και τους συνταξιούχους που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Υπάρχει μία κατηγορία συμπολιτών μας που χρωστάνε πάνω από 20.000 στον ΕΦΚΑ, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και αγρότες. Ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν πληρώσει ένσημα για αρκετά χρόνια. Κάποιοι μέχρι και 27 χρόνια. Αυτοί δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους με τα σημερινά δεδομένα, παρά μόνο εάν πληρώσουν εφάπαξ όλη τη διαφορά από τις 20.000 και πάνω και ρυθμίζοντας την οφειλή σε 60 δόσεις.

Με τη νέα νομοθετική διάταξη, θα δίνεται η δυνατότητα έκδοσης συντάξεων, με ποσοστό παρακράτησης και σε ασφαλισμένους που οφείλουν μέχρι 30.000 ευρώ στον ασφαλιστικό φορέα και δεν μπορούν, μέχρι σήμερα, να πάρουν σύνταξη, εάν δεν εξοφλήσουν το ποσό.

Θέλω, ωστόσο, να καταστήσω σαφές ότι δεν θα είναι μία γενική ρύθμιση, αλλά θα έχει τον εξής χαρακτήρα: να ξεχωρίζει πρώτα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς, δηλαδή, που έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν, διότι προφανώς θεωρούν ότι δεν τους αφορά η σύνταξη. Θα υπάρχουν κριτήρια, όπως η περιουσιακή κατάσταση και η άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Επίσης, θα μειώσουμε την επιβάρυνση που υφίστανται όσοι συνταξιούχοι εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν. Σήμερα, αν κάποιος συνταξιούχος εργάζεται, παρακρατείται αυτόματα το 30% της συντάξεώς του. Αυτό θα καταργηθεί. Δεν θα υπάρχει παρακράτηση 30% της συντάξεώς του, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό από τον μισθό, που θα λαμβάνει. Θα ανακοινωθούν όλα στην ώρα τους.

Ερ: Στο «μέτωπο» των εκκρεμών συντάξεων ποια είναι η εικόνα στην παρούσα φάση; Ποιες μεταρρυθμίσεις προωθούνται για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων και, γενικότερα, για την αναβάθμιση του ΕΦΚΑ;

Απ: Οι εκκρεμείς συντάξεις του μηνός Ιουλίου ήταν περίπου 32.000. Ο στόχος μου είναι, στο τέλος του χρόνου, να βρισκόμαστε κάτω από τις 25.000. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Έχουμε βάλει φουλ τις μηχανές να δουλεύουν και είμαι αισιόδοξος ότι, στο τέλος του χρόνου, ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί.

Παράλληλα, συνεχίζουμε τις στοχευμένες δράσεις και τη συστηματική δουλειά για την εύρυθμη και την αποτελεσματική λειτουργία του e-ΕΦΚΑ. Η ανάπτυξη του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ και η ψηφιοποίηση της συνολικής ασφαλιστικής ιστορίας των εργαζομένων θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στο άμεσο μέλλον στην αυτόματη έκδοση των συντάξεων με ψηφιακό τρόπο και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023 10:26

Σχετικά Άρθρα

  • Πρεμιέρα για την 6η μέρα εργασίας από 1η Ιουλίου- Ποιες επιχειρήσεις αφορά, πως αμείβονται οι εργαζόμενοι
    Πρεμιέρα για την 6η μέρα εργασίας από 1η Ιουλίου- Ποιες επιχειρήσεις αφορά, πως αμείβονται οι εργαζόμενοι

    Από την 1η Ιουλίου ξεκινά και επισήμως η εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα.

    Σύμφωνα με το imerisia.gr ενεργοποίηση της διάταξης του πρόσφατου εργασιακού νόμου αφορά τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

    Έτσι επιλύεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει κατά την οργάνωση του προγράμματος των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις που είτε λειτουργούν 24/7 συνεχώς, είτε έχουν 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα, και εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα εργασίας για τους εργαζόμενους, μια και οι επιχειρήσεις συνεχούς πυράς αδυνατούν από τη μια να βρουν νέο εξειδικευμένο προσωπικό και ταυτόχρονα η απαγόρευση της 6ης ημέρας για αυτές τις περιπτώσεις μειώνει σημαντικά την παραγωγικότητα καθώς αδυνατούν να οργανωθούν σωστά οι εναλλασσόμενες βάρδιες, οδηγώντας έτσι πλήθος εργαζομένων στη μαύρη και αδήλωτη εργασία.

    Σημαντικό είναι ότι για την απασχόληση την 6η μέρα, οι εργαζόμενοι αμείβονται επιπλέον με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία.

    Με βάση τη διάταξη, οι επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν χρήση της έκτης μέρας της εβδομάδας, πρέπει να δηλώσουν αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.

    Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο.

    Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα, στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

    Υποχρεώσεις

    Οι εργοδότες επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, προκειμένου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, να κάνουν χρήση της έκτης ημέρας της εβδομάδας, πρέπει:

    • Να έχουν δηλώσει αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.
    • Να δηλώνουν, κάθε φορά που επιθυμούν να κάνουν χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση ή εκμετάλλευση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, κατά μια συγκεκριμένη περίοδο. Η ειδική συνθήκη του απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας υπόκειται σε έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας της Επιθεώρησης Εργασίας.

    Πάντως πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Έλληνες ανεξάρτητα από τη νομιμοποίηση της 6ης ημέρας εργασίας δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία σε μια συνηθισμένη εβδομάδα οι ώρες εργασίας για άτομα ηλικίας 20-64 ετών ήταν στην ΕΕ κατά μέσο όρο 37,5 ώρες, με βάση τα στοιχεία του 2022.

    Στην Ελλάδα καταγράφονται 41 ώρες εργασίας την εβδομάδα ενώ ακολουθεί η Πολωνία (40,4), η Ρουμανία και η Βουλγαρία (40,2).

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κατρίνης: Αδιαφορεί ο κ. Γεωργιάδης για την υποβάθμιση των νοσοκομείων της Ηλείας
    Κατρίνης: Αδιαφορεί ο κ. Γεωργιάδης για την υποβάθμιση των νοσοκομείων της Ηλείας

    Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη στην ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης για τη συνεχιζόμενη απαξίωση των νοσοκομείων και των άλλων μονάδων υγείας στην Ηλεία, παρότι έχει εκπνεύσει η προβλεπόμενη από τον κανονισμό της Βουλής προθεσμία. Υπενθυμίζεται ότι με την ερώτησή του ο Ηλείος βουλευτής ζητούσε, μεταξύ άλλων, από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει πόσα και ποια είναι τα κενά σήμερα σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπές ειδικότητες στις μονάδες υγείας της Ηλείας και αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη τους.

    Σχολιάζοντας την στάση του υπουργού Υγείας ο Ηλείος βουλευτής δήλωσε:

    ‘’Εκκωφαντική είναι η σιωπή του λαλίστατου σε άλλες περιπτώσεις κ. Γεωργιάδη που φαίνεται να αδιαφορεί για την υποβάθμιση των νοσοκομείων της Ηλείας. Ο υπουργός που έχει δηλώσει περήφανος στο παρελθόν επειδή έκλεισε 7 νοσοκομεία και άλλες μονάδες υγείας, φαίνεται πως έχει σκοπό να τα πολλαπλασιάσει, γιατί η ενίσχυση και η στήριξη του Εθνικού Συστήματος δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες, ούτε του ίδιου ούτε της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Ιδιαίτερα όμως τα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως αυτά της Ηλείας, που λειτουργούν οριακά, με υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που αντέχει ακόμα και δεν έχει επιλέξει την οδό της παραίτησης, όπως εκατοντάδες συνάδελφοί τους, φαίνεται πως δεν έχουν να προσδοκούν τίποτα από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

    Το όραμα των ιδρυτών του ΕΣΥ που είχε στόχο να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση σε δημόσιες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, δεν φαίνεται να είναι το όραμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και των υπουργών της που έχουν αποτύχει να αντιστρέψουν την εικόνα συνεχιζόμενης διάλυσης και απαξίωσης των μονάδων υγείας’’.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Γεωργιάδης: «Κόφτης» στα τρία ευρώ για την επιπλέον επιβάρυνση στη συμμετοχή γενοσήμων φαρμάκων
    Γεωγιάδης: «Κόφτης» στα τρία ευρώ για την επιπλέον επιβάρυνση στη συμμετοχή γενοσήμων φαρμάκων

    Αίρονται οι υπερβολικές επιβαρύνσεις στη συμμετοχή των ασθενών σε γενόσημα φάρμακα, με νέα Υπουργική Απόφαση υπέγραψε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για τη «Ρύθμιση Θεμάτων Τιμολόγησης Φαρμάκων».

    Σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση, η επιπλέον επιβάρυνση στα γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των τριών ευρώ για κάθε σκεύασμα.

    Με αφορμή τη νέα υπουργική απόφαση, ο υπουργός Υγείας δήλωσε:

    «Κάθε εφαρμογή πολιτικής πρέπει να εξυπηρετεί διάφορους στόχους. Από τη μία, στην προκειμένη περίπτωση τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, πράγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εάν θέλουμε να μπορούμε να διευκολύνουμε την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην θετική λίστα και αν είναι να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές και από την άλλη, να αποφύγουμε την υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών στην περίπτωση που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξουν το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιούν» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

    Επιπλέον, διευκρίνισε: «Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, τι λέει; Λέει ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φτηνότερο γενόσημο. Αυτό δυνητικά δημιουργεί τον κίνδυνο ότι αν ένας ασθενής ή ο γιατρός του επιλέγει ένα ακριβότερο γενόσημο, η διαφορά επιβαρύνει τον ασθενή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η βάση είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί οι τιμές των γενοσήμων είναι χαμηλές και κοντά η μία με την άλλη. Σε κάποιες όμως οριακές περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι και αρκετά μεγάλη επιβάρυνση. Για να αποφύγουμε, λοιπόν, αυτήν την στρέβλωση, που δεν αποτελεί πολιτική μας βούληση, προσέθεσα σε νέα Υπουργική Απόφαση "κόφτη" στα 3 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τα γενόσημα φάρμακα η επιπλέον επιβάρυνση ενός ασθενούς δεν μπορεί να είναι περισσότερη από 3 ευρώ ανά σκεύασμα.

    Στόχος μας είναι με την πολιτική διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων να εξοικονομήσουμε από την δαπάνη χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη ο κόσμος. Όταν ο ασθενής χρειαστεί ένα καινοτόμο φάρμακο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να του το δώσουμε» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

    Πηγή: cnn.gr

  • Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη: «Είχαν δίκιο οι φαρμακοποιοί που φώναζαν»
    Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη: «Είχαν δίκιο οι φαρμακοποιοί που φώναζαν»

    Εύλογες αναγνώρισε ότι ήταν οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε συγκεκριμένα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

    «Με επείγοντα τρόπο δημοσιεύτηκε, τα ξημερώματα, σε ΦΕΚ η νέα υπουργική απόφαση για τα γενόσημα φάρμακα, η οποία έχει όριο – πλαφόν τα 3 ευρώ ανά σκεύασμα, τη διαφορά που μπορεί να πληρώνει κάποιος σε σχέση με την παλαιά τιμολόγηση», επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί του Σαββάτου.

    Ο υπουργός εξήγησε ότι «στα 1.600 φάρμακα, η διαφορά είναι της τάξεως 0,5 – 1 ευρώ. Υπάρχουν, όμως, δύο κατηγορίες, οι στατίνες και τα ψυχιατρικά φάρμακα, στα οποία μπορεί να δει κανείς διαφορά 15 ευρώ. Εκεί μπαίνει πλαφόν 3 ευρώ ώστε καθένας που θα επιλέξει να πάρει το ακριβότερο, να μην επιβαρυνθεί υπερβολικά».

    «Μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων»

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «είχαν δίκιο οι φαρμακοποιοί που φώναξαν» και ευχαρίστησε τους κυρίους Βαλτά και Λουράντο. «Η λογική είναι ότι λάθη μπορεί να γίνονται, το ζήτημα είναι να είσαι γρήγορος να διορθώνεις», πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Υγείας και υποστήριξε ότι «η τιμή των φαρμάκων μειώθηκε 7%» και δήλωσε ότι θέλει το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 να γίνεται από τα φαρμακεία. «Θέλω να συνδέσω τη θητεία μου στο Υπουργείο Υγείας με πολύ στενότερη συνεργασία και ενεργό ρόλο των φαρμακείων στις παροχές δημόσιας υγείας. Θα βάλουμε, ύστερα από συνταγογράφηση, το εμβόλιο για τη νόσο COVID-19 στα φαρμακεία».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γεωργιάδης: Από την Πρωτοχρονιά καταργείται η παρακράτηση του 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους
    Γεωργιάδης: Από την Πρωτοχρονιά καταργείται η παρακράτηση του 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους

    Από την Πρωτοχρονιά αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων.
    Με την προτεινόμενη ρύθμιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, βασικός πυρήνας του οποίου είναι η αναμόρφωση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης, οι συνταξιούχοι που απασχολούνται θα λαμβάνουν πλέον ολόκληρο το ποσό της σύνταξής τους, χωρίς περικοπή. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος, για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους, θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Επίσης, ορίζεται ετήσιο πλαφόν του πόρου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης.

    Σύμφωνα με παραδείγματα που έχει ήδη δημοσιοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν σημαντικά από τη νέα διάταξη.
    Όπως προκύπτει από τα παραδείγματα, συνταξιούχος που εργάζεται και λαμβάνει σύνταξη ύψους 1.200 ευρώ, είχε παρακράτηση ύψους 360 ευρώ, με βάση το ισχύον καθεστώς. Εάν αυτός ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, με μικτό μηνιαίο μισθό 780 ευρώ, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και η παρακράτηση ύψους 360 ευρώ αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο ύψους 78 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται σε 282 ευρώ μηνιαίως.
    Εάν ο ίδιος συνταξιούχος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση, τότε η παρακράτηση, ύψους 360 ευρώ, αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο 169,95 ευρώ×50%=84,98 ευρώ. Το όφελος φτάνει σε 275,02 ευρώ μηνιαίως.

    'Αδωνις Γεωργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ακέραιο όλο το ποσό της σύνταξης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

    Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, επιδιώκεται να αυξηθεί περαιτέρω η νόμιμη και δηλωμένη συμμετοχή στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν.
    Παράλληλα, ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση του συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης.
    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, δηλώνει τα εξής: «Από την 1η του χρόνου, βάζουμε τέλος στο άδικο "πέναλτι" του 30% για όσους συνταξιούχους επιλέγουν να εργάζονται. Η σύνταξη χωρίς ποινή είναι το πρώτο πράγμα που είπα ότι θα λύσω, όταν έγινα υπουργός Εργασίας. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρούμε τον συνταξιούχο που θέλει να εργαστεί και να παραμείνει ενεργός στην κοινωνία.
    Σήμερα, 50.000 συμπολίτες μας που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, συνεχίζουν να εργάζονται και πιστεύω ότι, με τη νέα διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αυτό το νούμερο θα διπλασιαστεί. Το όφελος για την κοινωνία, αλλά πολύ περισσότερο για τον ίδιο τον συνταξιούχο, είναι μεγάλο και είμαι πολύ χαρούμενος που, επί θητείας μου, κατάφερα να δώσω λύση σε αυτό το πάγιο αίτημα των ανθρώπων αυτών.
    Με την ψήφιση, λοιπόν, του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αυτόματα, από 1η του έτους 2024, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν ακέραιο όλο το ποσό της σύνταξής τους, χωρίς παρακράτηση και, αντί αυτού, θα τους παρακρατείται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ ΕΦΚΑ, ύψους 10%, από τον μισθό τους, ενώ, σε περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών, η παρακράτηση θα είναι 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που θα επιλέξουν οι ίδιοι».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Γεωργιάδης: Κανένα θέμα αύξησης ορίων συνταξιοδότησης
    Γεωργιάδης: Κανένα θέμα αύξησης ορίων συνταξιοδότησης

    Δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στον παρόντα χρόνο, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης σε παρέμβασή του κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης.

    Δεν αφορά τον παρόντα χρόνο, δεν αφορά την παρούσα κυβέρνηση, νομίζω ούτε καν την επόμενη είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι η μεθεπόμενη (κυβέρνηση) ίσως να κάνει για πρώτη φορά υπολογισμό με βάση τις τρέχουσες ρυθμίσεις, «δηλαδή μετά το 2031».

    Όπως εξήγησε, το προσδόκιμο ζωής έπεσε κατά το διάστημα του κορονοϊού, πρέπει να επανέλθει εκεί που ήταν προ covid, και μετά να ανέβει για να τεθεί τέτοιο ζήτημα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Άδωνις Γεωργιάδης: Οι δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας θα τηρηθούν στο ακέραιο
    Άδωνις Γεωργιάδης: Οι δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας θα τηρηθούν στο ακέραιο

    Στις αλλαγές στα εργασιακά - που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή - και ιδιαίτερα στο «ξεπάγωμα» των τριετιών αναφέρεται σε συνέντευξη του στο ethnos.gr ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αδωνις Γεωργιάδης. Ειδικότερα κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες διατάξεις που «βελτιώνουν κατά πολύ και το εισόδημα και τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων και τη ζωή τους». Παράλληλα σχετικά με την επόμενη ημέρα υπογραμμίζει πως «οι δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας θα τηρηθούν στο ακέραιο».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις σημερινές εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ο κ. Γεωργιάδης υπογραμμίζει πως «αυτά που έχουμε διαβάσει ένθεν κακείθεν και οι δηλώσεις που έχουμε ακούσει ένθεν κακείθεν, νομίζω ότι προκαλούν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όχι για το σήμερα, αλλά για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, στο μέτρο του τι θα συμβεί στην αξιωματική αντιπολίτευση καθώς επηρεάζει συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας».

    Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πολλαπλά μέτωπα, καθώς το καλοκαίρι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες και ακολούθησαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Μήπως οι διαδοχικές κρίσεις έδειξαν πως η κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει τον βηματισμό της μετά τις εκλογές;

    Τι σχέση έχει ο όποιος βηματισμός μιας κυβερνήσεως με τις φυσικές καταστροφές; Δηλαδή οι φυσικές καταστροφές εξαρτώνται από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ή την απόδοση των Υπουργών; Με συγχωρείτε, αλλά η έννοια των φυσικών καταστροφών είναι γεγονότα πέραν της δικής μας θελήσεως. Είναι, θα έλεγα, μία ατυχής περίοδος.

    Είναι γεγονός ότι έχουν σωρευτεί γεγονότα εξαιρετικά ατυχή έως δυστυχή το ένα μετά το άλλο, αλλά αυτό δεν οφείλεται στην Κυβέρνηση, αυτό οφείλεται στη μοίρα, στα γεγονότα. Η Κυβέρνηση αντιθέτως τα αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα παρόλη την πολύ μεγάλη δυσκολία που έχουμε.

    Ψηφίστηκε την Παρασκευή από την Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει δύο διατάξεις που πυροδότησαν συζητήσεις : τις συμβάσεις κατά παραγγελία και την ρύθμιση για απασχόληση σε δύο εργοδότες. Τι απαντάτε στην κριτική πως ανοίγει «παράθυρο» για περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας; Έχουν προβλεφθεί δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους ;

    Και οι δύο σχετικές διατάξεις αποτελούν τμήμα της Ευρωπαϊκής οδηγίας. Όσοι μας κατηγορούν για αυτές, θα πρέπει να μας απαντήσουν αν θέλουν να μείνουμε ή να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει τις σχετικές διατάξεις και μάλιστα ως δικαίωμα των εργαζομένων. Εξήγησα επαρκώς στη Βουλή γιατί και οι δυο διατάξεις βελτιώνουν κατά πολύ και το εισόδημα και τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων και τη ζωή τους.

    Άλλωστε, το γεγονός ότι στο χώρο της εργασίας δεν υπήρξαν σοβαρές κινητοποιήσεις γιατί οι απεργίες έγιναν από το ΠΑΜΕ και από το δημόσιο, αποδεικνύει ακριβώς ότι ο κόσμος της εργασίας ουσιαστικά τις θέλει.

    Το θέμα των αυξήσεων στους μισθούς είχε κεντρική θέση στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και πρόσφατα στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε το ξεπάγωμα των τριετιών. Πως ακριβώς θα εφαρμοστεί το μέτρο και πόσοι θα ωφεληθούν μέσα στην πρώτη διετία ;

    Θα σας το πω πολύ απλά, τεχνικά. Η αναστολή της εφαρμογής του επιδόματος προϋπηρεσίας και όλων των σχετιζόμενων με αυτό επιδομάτων, πάγωσε από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

    Τεχνικά, η 1η Ιανουαρίου του 2024 νοείται ως 15η Φεβρουαρίου του 2012. Δηλαδή αν στις 14 Φεβρουάριου του 2012 ήθελες ένα 24ωρο για να κλείσεις μία τριετία, την 1η Ιανουαρίου του 2024 παίρνεις 10% αύξηση. Αν ήθελες έξι μήνες, σε έξι μήνες. Αν ήθελες δύο χρόνια σε δυο χρόνια και ούτω καθεξής. Αν έχεις προσληφθεί μετά την 14η Φεβρουαρίου του ’12, θέλεις τρία χρόνια.

    Αυτό που βάλαμε μέσα για το 2027, αφορά την εφαρμογή της δεύτερης τριετίας. Τότε θα επανεξεταστεί το μέτρο με βάση την πορεία της ανεργίας και της οικονομίας.

    Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελλείψεις σε αγαθά και ανατιμήσεις; Και εφόσον κριθεί αναγκαίο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης ;

    Δεν μπορώ να σας μιλήσω για νέα μέτρα στήριξης, ούτε για δημοσιονομικά ζητήματα, ούτε για ζήτημα ακρίβειας. Όλα αυτά είναι πέραν της αρμοδιότητας του δικού μου χαρτοφυλακίου. Η σχετική ερώτηση πρέπει να δοθεί στους αρμόδιους υπουργούς. Εγώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι δεσμεύσεις του Υπουργείου Εργασίας θα τηρηθούν στο ακέραιο.

    Σήμερα είναι ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Θα κάνετε ένα σχόλιο για την επόμενη μέρα στην πολιτική σκηνή και τι περιμένετε από την νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ;

    Δεν χρειάζεται να πω πολλά εγώ. Τα έχουν πει όλα μόνοι τους τις τελευταίες μέρες. Αυτά που έχουμε διαβάσει ένθεν κακείθεν και οι δηλώσεις που έχουμε ακούσει ένθεν κακείθεν, νομίζω ότι προκαλούν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όχι για το σήμερα, αλλά για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, στο μέτρο του τι θα συμβεί στην αξιωματική αντιπολίτευση καθώς επηρεάζει συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση εύχομαι καλή επιτυχία και στους δύο υποψηφίους.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο - Η ανάρτηση Γεωργιάδη
    Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο - Η ανάρτηση Γεωργιάδη

    Με 158 «ναι», υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το εργασιακό νομοσχέδιο.

    Στο νομοσχέδιο με τον τίτλο «Για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας», ενσωματώνεται και η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και την ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας (δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα έως την 31η Μαρτίου).

    Ψήφισαν συνολικά 296 βουλευτές, εκ των οποίων υπέρ της Αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 158 βουλευτές και καταψήφισαν 138.

    Ψηφίστηκαν επίσης τα άρθρα του νομοσχεδίου που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία:

    - Για την δυνατότητα της «παράλληλης εργασίας» (άρθρο 9). Υπέρ 158, όχι 108, παρών 30.

    - Για την «ελάχιστη προβλεψιμότητα της εργασίας» και αφορά τις προϋποθέσεις για είναι υποχρεωμένος ο εργαζόμενος να δεχθεί να απασχοληθεί από τον εργοδότη (άρθρο 10). Υπέρ 158, όχι 138.

    - Για την τροποποίηση των διαδικασιών της «Καταχώρησης αλλαγής ωραρίου και υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» από επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας» και τις κυρώσεις που θα έχει μια επιχείρηση εάν η εργασία εργαζόμενου δεν ταυτοποιείται από τη σήμανση της κάρτας εργασίας του (άρθρο 22). Ναι 158, όχι 138.

    - Σχετικά με τον «Επιχειρησιακό συντονισμό της Επιθεώρησης Εργασίας για την προστασία της εργασίας» (άρθρο 25). Ναι 158, όχι 108, παρών 30.

    - Για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας (άρθρο 26). Ναι 158, όχι 108, παρών 30.

    - Για την «προστασία δικαιώματος στην εργασία» που αφορά την ποινική αντιμετώπιση σε όσους κατά τη διάρκεια απεργίας παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη προσέλευση ή αποχώρηση από τον χώρο εργασίας σε όσους επιθυμούν να εργαστούν (άρθρο 31). Ναι 158, όχι 126, παρών 12.

    Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μετά από διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια, κατά την οποία μίλησαν 80 βουλευτές, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης, οι εισηγητές των κομμάτων και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

    Ο υπουργός Εργασίας, διακήρυξε σε όλους τους τόνους ότι «δεν καταργείται το πενθήμερο και το οκτάωρο» και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «επαναστατική γυμναστική» και αντιπολίτευση με «τσιτάτα» ενώ ο εισηγητής της ΝΔ τόνισε ότι το νομοσχέδιο «αποδεικνύει έμπρακτα τη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, αύξηση των θέσεων εργασίας, αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και μείωση της γραφειοκρατίας». «Μεταρρυθμίζουμε με συνέπεια την αγορά εργασίας, χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στις ιδεολογικές μας αρχές. Κατοχυρώνουμε τα εργασιακά δικαιώματα, ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες ανάγκες, υιοθετούμε κανόνες και πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελικά προχωρούμε μπροστά, με δικαιοσύνη και αίσθημα ευθύνης», ήταν η σταθερή γραμμή που τήρησε για το νομοσχέδιο η κυβερνώσα παράταξη κατά την διήμερη συζήτηση.

    Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου χαρακτηρίζοντάς το «το χειρότερο της μεταπολίτευσης για τα εργασιακά δικαιώματα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε επίσης πως με την τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών η κυβέρνηση υποτιμά την νοημοσύνη του κόσμου καθώς αυτό που στην πραγματικότητα φέρνει είναι μια ρύθμιση με ισχύ για το 2027.

    Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση καταργεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και νομοθετεί την ανασφάλεια και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων» και υποστήριξε πως αυτό το νομοσχέδιο υπηρετεί την «απόλυτη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων».

    Το ΚΚΕ ήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τόνισε πως δεν πρέπει «να υπάρξει καμία ανοχή στη βαρβαρότητα».

    Η ανάρτηση Γεωργιάδη

    Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε μια ανάρτηση στο Twitter, αμέσως μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, στην οποία έγραψε: «το Εργασιακό μας Νομοσχέδιο μόλις πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων και καθίσταται Νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους Βουλευτές για την εμπιστοσύνη τους».

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch