Πολιτικά

Ποια μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση μετά τη μάχη στα πολλαπλά πύρινα μέτωπα - Σύσκεψη στο Μαξίμου

Ποια μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση μετά τη μάχη στα πολλαπλά πύρινα μέτωπα - Σύσκεψη στο Μαξίμου

Η μάχη στα πύρινα μέτωπα του Έβρου συνεχίζεται για 11η ημέρα, ενώ συνολικά στις φλόγες έχουν παραδοθεί περίπου 1,5 εκατομμύρια στρέμματα. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία δεδομένο είναι πως πρώτη προτεραιότητα είναι η κατάσβεση όλων των πυρκαγιών, ώστε να προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών και η καταβολή των αποζημιώσεων. Παράλληλα, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν μια σειρά κινήσεων για την επόμενη ημέρα και ήδη είναι σε εξέλιξη συσκέψεις στο Μαξίμου.

Την Πέμπτη στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο και τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας. Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και «σε προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο θέμα της πρόληψης και θα υπάρχουν στοχευμένες κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, προτεραιότητα δίνεται στην ενεργότερη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και στην κινητοποίηση των πολιτών (για το κρίσιμο θέμα των καθαρισμών των αυλών και των οικοπέδων).

Μάλιστα από την κυβέρνηση στέλνουν… μήνυμα στους δήμους πως έχουν πάρα πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες αν δεν τηρούν θα έχουν επιπτώσεις. Όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, πολύ πιο εντατικά η Πολιτική Προστασία θα ελέγξει τους δήμους και το υπουργείο Εσωτερικών θα φέρει νομοσχέδιο στο οποίο θα υπάρχουν κρίσιμοι δείκτες (μεταξύ αυτών και η τήρηση όλων των οδηγιών για την πολιτική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος).

Στόχος είναι να γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία τους χειμερινούς μήνες (αποψιλώσεις, αντιπυρικές ζώνες κ.α.), ενώ έμφαση δίνεται και στην αύξηση του αριθμού των εθελοντών. Να σημειωθεί ακόμα πως δεν υπάρχει σκέψη να επιστρέψει στη Δασική Υπηρεσία η ευθύνη της δασοπυρόσβεσης αλλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι η στενότερη συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με την πυροσβεστική.

Το βάρος και στις νέες τεχνολογίες

Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν περαιτέρω και οι νέες τεχνολογίες και μέχρι την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα έχουν αποκτηθεί 100 drones σαν αυτά που χρησιμοποιεί ο Στρατός ή το Λιμενικό Σώμα. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη δήμοι (όπως της Φιλοθέης- Ψυχικού) που έχουν drones και τα αξιοποιούν για να έχουν εικόνα του τι συμβαίνει.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο της πολιτικής προστασίας, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν πρέπει να μηδενίζονται όλα όσα έχουν γίνει. Και αναφέρονται μεταξύ άλλων στην αύξηση του αριθμού των πυροσβεστών, των εθελοντών αλλά και των εναέριων μέσων.

Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και αυστηρότερο πλαίσιο για τους εμπρηστές

Βέβαια, στο Μαξίμου γνωρίζουν πως υπάρχει δρόμος μπροστά και στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι να αξιοποιηθούν και κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε κοινοτικά κονδύλια στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το οποίο υλοποιείται για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας με συνολικό προϋπολογισμό 1.97 δισεκατομμυρίων ευρώ

Τέλος, στα σκαριά είναι και ένα αυστηρότερο πλαίσιο για όσους διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας και εξετάζεται η αύξηση του ορίου της ποινής, η υποχρεωτική έκτιση ενός μέρους αυτής αλλά και η αύξηση των προστίμων. Να επισημανθεί εδώ πως με τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα από την κυβέρνηση ο εμπρησμός δασών με δόλο πλέον τιμωρείται αποκλειστικά ως κακούργημα.

Οι επόμενες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό σύσκεψη με θέμα την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «είναι μια πολύ σημαντική σύσκεψη. Δεν είναι η μοναδική, αλλά, προφανώς, ενόψει και του γεγονότος ότι είναι εν εξελίξει ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι με πρωτοφανείς κλιματολογικές συνθήκες και στη χώρα μας, είναι ανάγκη με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να επισπεύσουμε κάποιες ενέργειες».

Την Πέμπτη, όπως ήδη αναφέρθηκε, θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή, ενώ την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρόδο για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει εκ νέου αναφορά σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις