Πολιτικά

Φωτιές: Ποια μέτρα ανακοινώνει σήμερα στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης - Το πακέτο άμεσης εφαρμογής και το σχέδιο της επόμενης ημέρας

Φωτιές: Ποια μέτρα ανακοινώνει σήμερα στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης - Το πακέτο άμεσης εφαρμογής και το σχέδιο της επόμενης ημέρας

H ανάγκη να υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες κινήσεις στο πεδίο της πολιτικής προστασίας είναι εμφανής μετά την δύσκολη μάχη με τις πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για δεκατρείς πλέον ημέρες στον Έβρο, όπου ακόμα δεν μπορεί να υπολογισθεί με ακρίβεια το μέγεθος της καταστροφής. Ωστόσο, παράλληλα έχει ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα πλέγμα μέτρων.

Οι προωθούμενες αλλαγές θα υλοποιηθούν σταδιακά και σε άμεσο χρόνο θα τρέξει η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες και η υλοποίηση των απαιτούμενων έργων (π.χ. αντιπλημμυρικά). Παράλληλα όμως θα αρχίσουν να γίνονται στοχευμένες κινήσεις με στόχο την πρόληψη (με ενεργότερη συμμετοχή των δήμων αλλά και των εθελοντών) αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως χρειάζεται να υλοποιηθούν ευρύτερες αλλαγές, καθώς σχεδόν 1.5 εκατομμύριο στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες. Και όπως έχει σημειώσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης «πρέπει να δούμε ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης των δασών».

Τα βασικά σημεία του σχεδίου -που θα σκιαγραφήσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή - είναι τα εξής:

1.Πρώτη προτεραιότητα - όπως επισημάνθηκε και σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου - είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναδάσωση και τα αντιπλημμυρικά έργα. Για παράδειγμα, το άμεσο που πρέπει να γίνει στις πληγείσες περιοχές είναι να γίνουν κορμοδέματα (προκειμένου να συγκρατηθεί το χώμα και να υπάρξει η διαδικασία της φυσικής αναδάσωσης) και να καθαριστούν τα ρέματα.

2. Έμφαση θα δοθεί σε ένα ευρύ πακέτο μέτρων για την πρόληψη και ο σχεδιασμός για την επόμενη αντιπυρική περίοδο επιταχύνεται. Ειδικότερα θα γίνουν κινήσεις σε δύο επίπεδα:

  • Θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση των δήμων και στόχος είναι να διασφαλιστεί πως καθαρίζονται οικόπεδα αλλά και δασικές εκτάσεις, δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες, ανοίγουν δασικοί δρόμοι (πρόγραμμα AntiNero 3). Μάλιστα στο τραπέζι είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας από τη οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το πόσα χρήματα παίρνουν οι δήμοι για συγκεκριμένα έργα. Και αναμένεται να υπάρξει ένα πλαίσιο κυρώσεων για δήμους που δείχνουν ασυνέπεια στις υποχρεώσεις τους.
  • Θα υπάρξει περαιτέρω αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα στόχος είναι η προμήθεια περίπου 100 drones (τεσσάρων διαφορετικού τύπου), η απόκτηση νέων θερμικών καμερών, η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων πυροπροστασίας στους αρχαιολογικούς χώρους κ.α.

3.Περαιτέρω ενίσχυση θα υπάρξει στο πεδίο της πολιτικής προστασίας και θα αξιοποιούν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει το θέμα της αύξησης των εναέριων μέσων (για παράδειγμα νέα ελικόπτερα). Επίσης, μένει να φανεί αν θα υπάρξει τελικά ανακοίνωση (σήμερα ή στη ΔΕΘ) μιας έκτακτης ενίσχυσης για τους πυροσβέστες που έδωσαν την μάχη τις προηγούμενες εβδομάδες

Τέλος, να επισημανθεί πως σήμερα ο πρωθυπουργός θα κάνει ειδική αναφορά στα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή στον Έβρο, όπου αναμένεται να ακολουθηθεί ένα παρόμοιο μοντέλο με αυτό της Εύβοιας. Δηλαδή θα τρέξει ένα σύνθετο πλέγμα παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει αντιπλημμυρικά και άλλα έργα καθώς και ένα οικονομικό / αναπτυξιακό πακέτο μέτρων.

Πώς απαντά η κυβέρνηση στο pressing της αντιπολίτευσης

Στη σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να ασκήσουν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έγιναν όσον αφορά στις πυρκαγιές. Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως φέτος ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά και δεν αρνούνται πως υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη η προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια και αναφέρονται στην αύξηση του αριθμού των πυροσβεστών, των εθελοντών αλλά και των εναέριων μέσων.

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα οι δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με την ξηρασία στο έδαφος δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα. Μάλιστα αναφέρονται στην περίπτωση της Πάρνηθα, λέγοντας πως τα εναέρια μέσα έφτασαν μέσα σε πέντε λεπτά από την εκδήλωση της πρώτης εστίας αλλά - όπως συμπληρώνουν - η φωτιά ξέφυγε, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής.

Πάντως, στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές στην πολιτική προστασία και περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις