Σημαντική η ανακατεύθυνση περισσότερων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε δράσεις πρόληψης των δασικών πυρκαγιών
Με αφορμή την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο δασικών πυρκαγιών, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, δήλωσε τα εξής:
«Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η σημερινή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών, για τις πυρκαγιές, καθώς ανεδείχθησαν τα θέματα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και της άμεσης απόκρισης, τα πεδία που χρήζουν περαιτέρω ενίσχυσης, ενώ παρουσιάστηκαν συγκριμένες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης οι οποίες πρόκειται να ληφθούν άμεσα.
Ήδη, κατά την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχουν συντελεστεί καίρια βήματα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών και στα τέσσερα στάδια, ήτοι στην πρόληψη, την προετοιμασία, την έγκαιρη ανταπόκριση και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μετά από φυσικές καταστροφές, ιδίως δασικές πυρκαγιές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο φέτος διατέθηκαν περισσότεροι πόροι από κάθε άλλη χρονιά για δράσεις καθαρισμού από εύφλεκτα υλικά, διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμούς δασικών δρόμων, τοποθέτηση δεξαμενών και πυροφυλακίων. Η πυροσβεστική υπηρεσία έχει ενισχυθεί με 1000 πλέον πυροσβέστες και 500 δασοκομάντος σε σχέση με το 2019, καθώς και με πολλαπλάσια κονδύλια. Κάθε χρόνο, όμως, πρέπει να γίνονται ολοένα και περισσότερα βήματα, καθώς οι φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές είναι ολοένα εντονότερες και συχνότερες, όπως οι μέγα πυρκαγιές (megafires), λόγω της προϊούσας κλιματικής κρίσης και των νέων δεδομένων.
Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που θα υλοποιηθούν τόσο για την ανακούφιση των πολιτών που επλήγησαν και τις άμεσες ενέργειες στις πληγείσες περιοχές όσο και για την ενίσχυση της πρόληψης, ενώ εξήγγειλε και συγκεκριμένα μέτρα, όπως την πρόσληψη 500 δασολόγων, την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με την πρόσληψη 1.000 νέων πυροσβεστών, νέου εποχικού προσωπικού, την αύξηση του αριθμού των δασοκομάντος, καθώς και των εθελοντικών ομάδων μέσω της ανακατεύθυνσης περισσότερων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ιδίως με έμφαση σε δράσεις πρόληψης.
Σημαντική είναι δε και η ανακοίνωση για την αύξηση της χρήσης νέων τεχνολογιών, όπως η αγορά 100 νέων drones, καμερών και αισθητήρων μέτρησης θερμοκρασίας, η χρήση προηγμένων δορυφορικών συστημάτων καταγραφής θερμότητας για την πρόληψη και την άμεση ανταπόκριση σε περιστατικά πυρκαγιάς, καθώς και τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας στο κτηματολόγιο, η οποία θα επιτρέπει τον εντοπισμό ακαθαρίστων οικοπέδων και τον καταλογισμό αυτομάτων προστίμων στους ιδιοκτήτες και στους δήμους που αδιαφορούν.
Πέραν από τα μέτρα της κρατικής αρωγής για την ανακούφιση των πληγέντων, στις άμεσες ενέργειες στις πληγείσες περιοχές για την αποκατάστασή τους συγκαταλέγονται καίριες παρεμβάσεις, όπως η κήρυξη των καμένων περιοχών αναδασωτέων, η κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων , ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, ενώ ειδική φροντίδα ξεκινά για τα ζώα, με ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Ενδελεχής είναι δε και ο σχεδιασμός για την ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών του Έβρου, ενώ τεκμηριωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης τόσο του ανθρωπογενούς όσο και του φυσικού περιβάλλοντος θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Οφείλουμε δε να ευχαριστήσουμε θερμά, για άλλη μια φορά, τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, η οποία υποδειγματικά έχει συνεισφέρει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».
(Δελτίο Τύπου)