Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2023 18:04

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Στο 44,6% η συμμετοχή μέχρι τις 17:30

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στο 44,6% ανέρχεται η συμμετοχή στην ψηφοφορία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μέχρι τις 17:30 το απόγευμα της Κυριακής (8/10) όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Ειδικότερα, με αναγωγή επί του συνόλου έχουν ψηφίσει περίπου 4.360.000 πολίτες.

Η συμμετοχή ανά Περιφέρεια

  • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 45,8%
  • Κεντρική Μακεδονία: 45%
  • Δυτική Μακεδονία: 43,7
  • Ήπειρος: 43,7%
  • Θεσσαλία: 49,5%
  • Ιόνια Νησιά: 41,8%
  • Δυτική Ελλάδα: 49,7%
  • Στερεά Ελλάδα: 53,4%
  • Αττική: 38,7%
  • Πελοπόννησος: 45,1%
  • Βόρειο Αιγαίο: 39,4%
  • Νότιο Αιγαίο: 48,1%
  • Κρήτη: 51,2%

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2023 18:08

Σχετικά Άρθρα

  • Ακόμα μία νέα, υψηλή χρηματοδότηση: 1.000.000 ευρώ στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης για αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές
    Ακόμα μία νέα, υψηλή χρηματοδότηση: 1.000.000 ευρώ στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης για αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές

    Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης λαμβάνει και επίσημα ακόμα μία νέα, υψηλή χρηματοδότηση, ύψους 1.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης βρίσκεται ανάμεσα στους 35 Δήμους όλης της Ελλάδας που εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υποβάλουν πρόταση στο «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ Α) ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΟΤΑ» - ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 2.4 «Πρόληψη & διαχείριση κινδύνων» ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ-ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΟΤΑ2.24».

    Στην απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης χρηματοδοτείται με 1.000.0000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές από καιρικά φαινόμενα.

    Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του για την χρηματοδότηση, τόνισε: «Τα αποτελέσματα του προγραμματισμού, της δουλειάς και των χρηματοδοτήσεων αποτυπώνονται σε έργα. Η Δημοτική Αρχή με συγκεκριμένο σχέδιο και ορίζοντα διεκδίκησης πετυχαίνει σταδιακά όλους τους στόχους της. Εξασφάλισε ακόμα μια χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ, , ώστε να προχωρήσει ο Δήμος σε έργα αποκατάστασης ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να συνεχίσει ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης να σχεδιάζει ένα καλύτερο μέλλον για τους δημότες του».

    Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης ευχαριστεί τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο για την υπογραφή της απόφασης, ενώ εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο, καθώς και οι δυο τους στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια έγκρισης της χρηματοδότησης, με συνεχή υποστήριξη των αιτημάτων του Δήμου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νικολακόπουλος: Αποκατάσταση του δρόμου στο Κάστρο με εξασφάλιση πίστωσης 1.000.000 ευρώ
    Νικολακόπουλος: Αποκατάσταση του δρόμου στο Κάστρο με εξασφάλιση πίστωσης 1.000.000 ευρώ

    Αποτελεσματική η συνεργασία Ανδρέα Νικολακόπουλου με Θ. Λιβάνιο, Χρ. Τριαντόπουλο και τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα

    Σημαντική χρηματοδότηση για ένα από τα βασικά αιτήματα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης

    Ικανοποίηση από τον Ηλείο Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη που είχε αντιληφθεί αμέσως την σπουδαιότητα του προβλήματος στην περιοχή

    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν το Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης σε σχέση με τα νευραλγικά του οδικά δίκτυα, όπως είναι ο δρόμος που έχει καταστραφεί από καθιζήσεις και άλλες ζημιές στην περιοχή του Κάστρου, αναμένεται να αντιμετωπισθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς εξασφαλίστηκε μεγάλη χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος φυσικών καταστροφών.

    Για την συγκεκριμένη πίστωση και για την αποκατάσταση της εικόνας, μετά από αίτημα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, είχε αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος από την πρώτη στιγμή αντιλαμβανόμενος την σπουδαιότητα επίλυσης του προβλήματος, πίεσε και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο προς τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο όσο και προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο για την ενίσχυση του Δήμου και την υλοποίηση έργου αποκατάστασης, και πάντα σε στενή συνεργασία με τον Δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα.

    Ο Ηλείος Υφυπουργός ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί και οι δύο ανταποκρίθηκαν θετικά τους ευχαρίστησε, ενώ σημείωσε ότι και η συνεργασία με τον Δήμαρχο Γιάννη Λέντζα και τους συνεργάτες του υπήρξε διαρκής, αγαστή και αποτελεσματική, όπως αποδεικνύεται και από την δρομολόγηση του αιτήματος.

    nikolako lentzas livanios 2

    Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

    Υπενθυμίζεται, ότι ο ίδιος ο κ. Νικολακόπουλος είχε μεταβεί στο σημείο του δρόμου και είχε δει από κοντά το μέγεθος των προβλημάτων, περπατώντας σε όλα τα τμήματα των ζημιών και ζητώντας την ανάλογη ενημέρωση.

    Η χρηματοδότηση του ενός εκατ. ευρώ εντάσσεται στο προαναφερόμενο πρόγραμμα στόχος του οποίου είναι να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες, που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές σε υποδομές της Αυτοδιοίκησης και Νομικών της Προσώπων.

    Ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης πλέον οφείλει να «τρέξει» σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εσωτερικών τις διαδικασίες που απαιτούνται από εδώ και στο εξής, κυρίως όσον αφορά τα τεχνικά ζητήματα εντός των υποδεικνυόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κοροβέσης: Συνάντηση με Θ. Λιβάνιο για την Πολιτική Προστασία
    Κοροβέσης: Συνάντηση με Θ. Λιβάνιο για την Πολιτική Προστασία

    Με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας 4 Μαρτίου 2024, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης στο πλαίσιο μίας ακόμα προγραμματισμένης επίσκεψης του στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει για θέματα του νομού, σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο.

    Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κοροβέσης έθεσε υπόψιν του κ. Λιβάνιου την ανάγκη εξεύρεσης έξτρα πόρων και επιπλέον χρηματοδότησης της Πολιτικής Προστασίας του νομού, κατανοώντας πάντα, την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τα διαθέσιμα κονδύλια.

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, τονίζοντας πως η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας σε μια περιοχή που τα προηγούμενα χρόνια έχει πληγεί βάναυσα από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, είναι σημαντική προϋπόθεση και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τις συνθήκες και τα δεδομένα που υπάρχουν.

    Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοροβέσης μετά το τέλος της συνάντησης με τον Θεόδωρο Λιβάνιο τόνισε πως «βρέθηκα για μια ακόμα φορά στην Αθήνα για να συναντήσω τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και να του τονίσω την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας, προκειμένου να είμαστε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ετοιμότητα τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και σε αυτόν της αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

    Ο κ. Λιβάνιος αναγνώρισε την ανάγκη αυτή και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα, σύμφωνα πάντα, με την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά και τα δεδομένα που έχουν προκύψει και θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνάντηση Μητρόπουλου με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών: Άνω των 700 χιλ. ευρώ η επιπλέον ετήσια ενίσχυση του Δήμου Ζαχάρως
    Συνάντηση Μητρόπουλου με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών: Άνω των 700 χιλ. ευρώ η επιπλέον ετήσια ενίσχυση του Δήμου Ζαχάρως

    Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.

    Ο Δήμαρχος Ζαχάρως εξέφρασε την ικανοποίηση του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό για την νέα ρύθμιση κατανομής των Αυτοτελών Πόρων, μέσω της οποίας ο Δήμος Ζαχάρως θα λαμβάνει επιπλέον ετήσια οικονομική ενίσχυση που θα ξεπερνά τις 700 χιλιάδες ευρώ.
    Με τη εξέλιξη αυτή, δίνεται η δυνατότητα μετά από αρκετό διάστημα, ο Δήμος Ζαχάρως να προγραμματίσει περαιτέρω δράσεις και παρεμβάσεις σε ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λειτουργίας.
    Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα προσωπικού και οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου, οι δυνατότητες χρηματοδότησης νέων δράσεων στη νέα προγραμματική περίοδο και η ενίσχυση υφιστάμενων δράσεων, όπως εκείνες που αφορούν τα Ζώα Συντροφιάς.
    Ο Αναπληρωτής Υπουργός εξέφρασε την σταθερή στήριξη και αρωγή του στα θέματα που απασχολούν τον Δήμο μας, ευχόμενος μια παραγωγική και αποτελεσματική θητεία.
    Ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κ. Μητρόπουλος, μετά την συνάντηση, ανέφερε:
    «Ευχαριστώ τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, για την υποστήριξη και τις δυνατότητες που μας δίνει με την αύξηση της ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου μας κατά 700 χιλιάδες ευρώ.
    Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την προγραμματική μας πολιτική και, σταδιακά, θα δημιουργήσει όλες εκείνες τις συνθήκες, ώστε να κινηθούμε άμεσα και πιο αποτελεσματικά σε έργα, δράσεις και παρεμβάσεις.
    Επίσης, δώσαμε το στίγμα μας για τη συμμετοχή του Δήμου Ζαχάρως σε όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζει το Υπουργείο αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των προγραμμάτων που ήδη υλοποιούνται.
    Μια άλλη σημαντική παράμετρος, την οποία θέσαμε στον Υπουργό, είναι η ενίσχυση του Δήμου μας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υπηρεσίες.
    Είμαι πεπεισμένος ότι ο Δήμος Ζαχάρως, με πρόγραμμα, στοχευμένες ενέργειες και μέσα σε κλίμα συννενόησης και συνεργασίας, θα πετύχει τη μετάβαση σε μια πιο σύγχρονη λειτουργία, έχοντας στο επίκεντρο τον πολίτη και τον άνθρωπο.»
    (Δελτίο Τύπου)
  • Συνάντηση του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Πύργου Στ. Καννή με τον Αν. Υπ. Εσωτερικών Θ Λιβάνιο
    Συνάντηση του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Πύργου Στ. Καννή με τον Αν. Υπ. Εσωτερικών Θ Λιβάνιο

    Αμοιβαία δέσμευση για συνεργασία σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης δόθηκε μεταξύ του νεοκλεγέντος Δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Αθήνα.

    Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη επαφή του κ Καννή με κυβερνητικό στέλεχος μετά την εκλογή του και τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευρύτερη λειτουργία της Τ. Α. καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται οι Δήμοι να λειτουργήσουν με κύριο στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

    Το κλίμα μέσα στο οποίο έγινε η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαίτερα φιλικό και σηματοδότησε την έναρξη μιας συνεργασίας με απώτερο στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Πύργου.

    Στα πλαίσιο της συζήτησης έγινε αναφορά και στις οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να ανταποκριθεί στην αποστολή της.

    Από πλευράς του Αν Υπ. Εσωτερικών δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία του Δήμου Πύργου.

  • Τριφυλία - Aυτοδιοικητικές εκλογές: 14 υποψήφιοι δεν ψήφισαν ούτε τον εαυτό τους!
    Τριφυλία - Aυτοδιοικητικές εκλογές: 14 υποψήφιοι δεν ψήφισαν ούτε τον εαυτό τους!

    Μπορεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο Τριφυλίας να γινόταν η μάχη του σταυρού (όπως και σε άλλους δήμους), ωστόσο 14 υποψήφιοι δεν ψήφισαν ούτε τον εαυτό τους!

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει ανακοινώσει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και μετά από ένα γρήγορο ψάξιμο στους καταλόγους των υποψηφίων, προκύπτει ότι 14 υποψήφιοι πήραν μηδέν σταυρούς. Όλοι ήταν υποψήφιοι σε δημοτικές κοινότητες του δήμου. Από αυτούς οι 10 κατέβαιναν με το συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση», οι 2 με το συνδυασμό «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια» και από ένας με τους συνδυασμούς «ΑΝ.Ο.Δ.Ο.Σ. Τριφυλίας» και «Τριφυλία Ενωμένοι».

    Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει εξήγηση γιατί δεν πήραν κανένα σταυρό, καθώς ήταν υποψήφιοι σε χωριά στα οποία δεν ψήφιζαν και κατέβηκαν για να κλείσουν ψηφοδέλτιο οι συνδυασμοί. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που ψήφιζαν στα χωριά που ήταν υποψήφιοι, αλλά δεν αυτοψηφίστηκαν.

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

  • Κοροβέσης: Οφείλουμε να σεβαστούμε και να υπηρετήσουμε τις εντολές του ηλειακού λαού
    Κοροβέσης: Οφείλουμε να σεβαστούμε και να υπηρετήσουμε τις εντολές του ηλειακού λαού

    Η διεξαγωγή του β’ γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών σε όλη την χώρα, ολοκλήρωσε μια μακρά προεκλογική περίοδο, στην οποία αποτυπώθηκε πιο έντονα από ποτέ η αυξανόμενη ανάγκη σύμπνοιας και ενότητας μεταξύ των δημοτικών και περιφερειακών αρχών αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

    Η αυτοδιοίκηση αποτελεί των κατεξοχήν χώρο της σύνθεσης και της συνεργασίας και η παρούσα χρονική συγκυρία απαιτεί από όλους εγρήγορση, ομόνοια και προσήλωση στον στόχο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

    Προσωπικά, θέλω να συγχαρώ τους δημάρχους της Ηλείας εξελέγησαν ή επανεξελέγησαν στους επτά δήμους του νομού και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο απαιτητικό έργο που αναλαμβάνουν. Παράλληλα, εύχομαι καλή και παραγωγική θητεία και στους εκλεγέντες Δημοτικούς, Τοπικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους και δεσμεύομαι να είμαι δίπλα τους προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην κοινή προσπάθειά για την ευημερία και την προκοπή του τόπου.

    Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν και σε όλους εκείνους τους υποψηφίους που ανεξαρτήτως αποτελέσματος δεν έκαναν εκπτώσεις ήθους και αξιοπρέπειας στον προεκλογικό τους αγώνα.

    Τα ζητήματα της Ηλείας δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε κόμμα. Το μήνυμα και η εντολή των Ηλείων πολιτών είναι ξεκάθαρα. Είναι μήνυμα και εντολή έργου και αποτελέσματος, συντονισμού και συνένωσης των δυνάμεών μας για το καλό του τόπου μας. Και αυτό το μήνυμα οφείλουμε να το σεβαστούμε και να το υπηρετήσουμε.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παππάς: Ηχηρό χαστούκι για Μητσοτάκη το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών - Άνοιξε το πολιτικό παιχνίδι
    Παππάς: Ηχηρό χαστούκι για Μητσοτάκη το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών - Άνοιξε το πολιτικό παιχνίδι

    Για ρωγμή στην ανοχή και τη δυνατότητα του κ. Μητσοτάκη να κυβερνά έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Ο κ. Παππάς τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα πάρα πολύ χαμηλό σημείο εκκίνησης και βελτίωσε τις θέσεις του, διότι η συμβολή του ήταν πάρα πολύ κρίσιμη στο να χάσει η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο τις περιφέρειες που έχασε, αλλά και τους 10 μεγάλους δήμους. «Είναι ένα ηχηρό χαστούκι και προσωπικά στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε να ταυτιστεί την τελευταία εβδομάδα με κάποιους υποψηφίους, οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν εκκωφαντικά. Το αναγνώρισε βεβαίως και ο ίδιος και συνεπώς έχουμε μπει ήδη σε μια νέα πολιτική φάση. Διότι κακά τα ψέματα, η ρωγμή στην ανοχή και τη δυνατότητα του κυρίου Μητσοτάκη να κυβερνά δεν φαινόταν πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τώρα ανοίγει αυτή η προοπτική».

    «Είμαστε σε μια καινούρια φάση»

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συμβάλει καθοριστικά στο να διαμορφωθούν πλειοψηφικά ρεύματα στις μεγάλες πόλεις. Η Νέα Δημοκρατία δεν κέρδισε καμία από τις μεγάλες πόλεις. Αυτό είναι νομίζω πρωτοφανές για κυβερνών κόμμα. Είμαστε σε μια καινούργια φάση. Και η καινούργια φάση έχει αυτό το θεμελιακό χαρακτηριστικό ότι έχει ανοίξει μια πάρα πολύ σοβαρή ρωγμή σε ένα πεδίο που το 2019 και με λάθη δικά μας, η Νέα Δημοκρατία είχε μια καθολική ηγεμονία και τώρα έχει κάποιες εκκωφαντικές ήττες. Διότι αυτό που συνέβη δεν μπορεί κανείς να το παραμερίσει. Δεν το παραμέρισε σοφά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη νύχτα των εκλογών. Διότι οι εκπρόσωποί του στα κανάλια έλεγαν άρες μάρες κουκουνάρες. Και βγήκε ο ίδιος και εξήγησε ότι έχει πραγματικά η Νέα Δημοκρατία υποστεί μια ήττα με κορυφαία εξέλιξη στη Θεσσαλία, η οποία πολιτικοποιήθηκε με πάρα πολύ σοβαρό τρόπο από όλες τις δυνάμεις και συμπυκνώνει και τις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στη χώρα. Τώρα που άλλαξε η διοίκηση στη Θεσσαλία θα μάθουμε και θα επιμείνουμε πάρα πολύ έντονα ποια αντιπλημμυρικά απεντάχθηκαν και πήγαν να ενταχθούν ξανά 31/8 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα μάθουμε ποια ήταν η αλληλογραφία ΑγοραστούΚαραμανλή, την οποία παραδέχτηκε, την Παρασκευή πριν τις εκλογές, ο κ. Αγοραστός σε κανάλι πανελλαδικό. Κάτι του είχε γράψει του κ. Καραμανλή για τα αντιπλημμυρικά. Δεν μπορούν να το αποφύγουν αυτό τώρα. Θα υπάρχει νέα διοίκηση στη Θεσσαλία του κ. Κουρέτα και θα δούμε και θα δούμε τι έχει γίνει και στην Αθήνα με το Μεγάλο Περίπατο» σημείωσε ο κ. Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συμμέτοχος σε πάρα πολλούς δήμους στις μεγάλες ανατροπές και έχει και σημειακές νίκες, οι οποίες είναι σε άλλους περιφερειακούς δήμους. Στο Ηράκλειο είχε άλλο υποψήφιο το ΠΑΣΟΚ, άλλο υποψήφιο Νέα Δημοκρατία και κέρδισε υποψήφιο στον οποίο συμμετείχαν οι δικές μας δυνάμεις. Δεν ήταν ένα κομματικό ψηφοδέλτιο» τόνισε και πρόσθεσε ότι «στην τοπική αυτοδιοίκηση είχαμε μεγάλες θεμελιακές αδυναμίες. Σας είπα στην αρχική μου τοποθέτηση ότι έχασε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ευνοημένος. Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ευνοημένος υπάρχουν προϋποθέσεις και με αυτή την έννοια θέλω να επαναλάβω ότι η εντολή που έλαβε η νέα μας ηγεσία από ξεκάθαρη μετασχηματίζεται σε κατεπείγουσα. Δηλαδή, όλο αυτό το κύμα δημοκρατικής αντίδρασης στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να βρει πολιτική έκφραση».

    Άνοιξε το πολιτικό παιχνίδι

    Ο κ. Παππάς εκτίμησε ότι άνοιξε το πολιτικό παιχνίδι και πλέον δεν είναι αδιαμφισβήτητη η ηγεμονία του κ. Μητσοτάκη. «Φαίνεται ότι έχει πάρα πολύ σοβαρά τρωτά σημεία. Έχει χάσει κεντρικές πολιτικές μάχες και σε αυτή την νέα κατάσταση υπάρχει ένα κόμμα που λέει ότι ο αντίπαλός μας, μιλάω για μας, είναι ο κ. Μητσοτάκης. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει μια άλλη επιλογή. Θα κρίνει ο δημοκρατικός κόσμος. Αποδείχθηκε ότι όταν οι προοδευτικές δυνάμεις συνεργάζονται, μπορούν να φέρνουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Σε αυτό το μήνυμα υπάρχουν δυνάμεις που ανταποκρίνονται, δυνάμεις που το αντιλαμβάνονται ως μήνυμα και δυνάμεις που αναδιπλώνονται και αναπτύσσουν σύνδρομα άλλα… Δικός μας στόχος είναι να ριγματωθεί η ηγεμονία του και στις ευρωεκλογές, να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό και να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή».

    Η καθαρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ

    Για τον Στέφανο Κασσελάκη και τις όποιες αντιδράσεις απάντησε: «Αυτά δεν είναι καινούργια στον ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια ότι είναι οι γνωστές διατυπωμένες πολιτικές διαφωνίες, τις οποίες είχαμε και στο συνέδριό μας το 2022. Ακραίες τοποθετήσεις αμφισβήτησης του αποτελέσματος μας δεν μπορώ να αντιληφθώ. Θα ήθελα να μείνω σε αυτό. Θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ καθαρή εντολή, την οποία ζήτησε ο ίδιος ο Στέφανος στην εσωκομματική μας διαδικασία. Δηλαδή ζήτησε εντολή εφαρμογής της διεύρυνσης, της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού για να μην έχουμε ξανά αδυναμίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Διότι πέρασαν και οι εκλογές του 2014 και οι εκλογές του 2019 και δεν κάναμε τον μετασχηματισμό μας, δεν στήσαμε τις δυνάμεις μας στην αυτοδιοίκηση με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε βελτιωμένα αποτελέσματα».

    Σημείωσε ότι υπάρχει μία πάρα πολύ σαφή εντολή που αφορά όλους, και αυτούς που ψήφισαν τον Κασσελάκη και αυτούς που δεν ψήφισαν τον Κασσελάκη. «Και όλοι μαζί μπορούμε να την εφαρμόσουμε. Και νομίζω ότι μας έδειξε και ο κόσμος τον δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο έχει και συσσωρευμένη κυβερνητική πείρα, έχει υπάρξει κυβερνώσα αριστερά, έχει μεγάλη παρακαταθήκη από τη διακυβέρνησή του και έχει και στελεχιακό βάθος. Έχει τη δυνατότητα να συσπειρώνει κόσμο, έχει τη δυνατότητα να στρατεύεται καινούργιες δυνάμεις και αυτό θα αποτυπωθεί και σύντομα».

    «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε βόλτες με τον κ. Μπακογιάννη»

    Για το αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηναίων εκτίμησε ότι ήταν μια πολιτική μάχη. «Από το 14% στο 55% δεν πας με αυτοδιοικητικά κριτήρια ή επειδή έχεις ένα πρόσωπο το οποίο υπήρχε και πριν τον πρώτο γύρο. Επέλεξε να την κάνει ακόμα πιο σκληρή πολιτική μάχη ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε βόλτες με τον κ. Μπακογιάννη, είπε ότι τον στηρίζει κτλ».

    Όσον αφορά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς τόνισε ότι τις επόμενες ώρες θα γίνουν ανακοινώσεις και είπε: «Το μείζον είναι να μην χάσουμε τον πολιτικό στόχο. Δεν πρέπει να είναι ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αλλά πρέπει να είναι ένα συνέδριο επισφραγίσματος και υλοποίησης της εντολής που έχουμε συλλογικά λάβει. Η εντολή είναι για διεύρυνση, ανασυγκρότηση και μετασχηματισμό και στην πορεία προς το Συνέδριό μας πρέπει να τα κάνουμε αυτά τα βήματα».

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο