Πολιτικά

Το σενάριο που βγάζει Πρόεδρο της Δημοκρατίας – "Λείπουν" 16 αλλά . . . περιμένουν το άνοιγμα Σαμαρά για να πουν το "ναι"

Το σενάριο που βγάζει Πρόεδρο της Δημοκρατίας – "Λείπουν" 16 αλλά . . . περιμένουν το άνοιγμα Σαμαρά για να πουν το "ναι"

Στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛ. “βλέπουν” το κλειδί της εκλογής
- Τι ζητούν για να πουν το “ναι” ανεξάρτητοι και μη βουλευτές
- Το σχέδιο με άλλο όνομα για Πρόεδρο και εκλογές από Σεπτέμβρη

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση υπολογίζει ότι στην ψηφοφορία της Τετάρτης θα συγκεντρώσει 164 με 165 ψήφους. Το... ταβάνι μπορεί να είναι χαμηλό αλλά δείχνει μια τάση λένε στο Μαξίμου που περιμένουν αντιδράσεις. Για την ακρίβεια περιμένουν προτάσεις ή πιο απλά την αφορμή που θα ζητήσουν οι περίπου 16 με 17 βουλευτές που απαιτούνται (σύμφωνα με τους υπολογισμούς πάντα) για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δύο είναι οι μοχλοί πίεσης αυτή τη στιγμή. Ο πρώτος και ο πιο σοβαρός το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας που καλείται μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους να βρει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για τα ομόλογα που λήγουν, δισεκατομμύρια που η χώρα δεν μπορεί να βρει από τις αγορές κάτι που κάνει απαραίτητη τη συμφωνία με την τρόικα.

Ο δεύτερος μοχλός πίεσης έχει να κάνει με την... καρέκλα των βουλευτών. Αυτό που κανείς δεν ομολογεί αλλά που κάνει της πλειοψηφία των βουλευτών, είτε είναι ανεξάρτητοι είτε ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ ή τους ΑΝΕΛ να αναζητούν τον τρόπο αποφυγής των εκλογών.

Με νόημα κάποιοι αναφέρουν ότι η μεν ΔΗΜΑΡ σχεδόν δεν καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις, ενώ και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται λίγο κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή ή ελάχιστα πάνω.
Σε αυτή τη λογική λοιπόν, ενόψει αδιεξόδου οικονομικού αλλά και πολιτικού, το Μαξίμου υπολογίζει ότι θα υπάρξει κίνηση από μέρους πολλών βουλευτών να βρεθεί λύση.
Ποια μπορεί να είναι αυτή;
Το σενάριο οριοθετεί την κίνηση αυτή το πολύ ως τη δεύτερη ψηφοφορία, στις 23 του μήνα δηλαδή, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος.
Μια πρώτη κίνηση θα είναι η αλλαγή υποψηφίου.
Πως θα γίνει αυτό;
Για να διευκολυνθεί η κυβέρνηση η αλλαγή υποψηφίου θα είναι μια πρόταση ομάδας βουλευτών, θα τεθεί ως όρος ώστε το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να εκφράσει και την κεντροαριστερά.
Η πρώτη κίνηση θα συνδυαστεί και με τον όρο διεξαγωγής εκλογών σε προκαθορισμένη ημερομηνία.
Κάπου εδώ ξεκινάει ο ρόλος του Μαξίμου. Η απάντηση δηλαδή που θα δοθεί σε μια τέτοια κίνηση . Επί της ουσίας η κίνηση αυτή έχει εκδηλωθεί και ουσιαστικά έχει ξεκινήσει ήδη μια διαπραγμάτευση. Έτσι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δούμε “υποχώρηση” από τη μεριά του Μαξίμου στο θέμα του προσώπου του υποψηφίου για την Προεδρία, η κυβέρνηση λοιπόν θα “δώσει” το όνομα για να λάβει κάτι, αυτό θα μπορεί να είναι η ημερομηνία, η οποία ίσως να μην καθοριστεί, αλλά να υπάρξει συμφωνία για διενέργεια εκλογών ως τα τέλη του έτους ή να υπάρξει συμφωνία ώστε να μην υπάρξει κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αλλά να συνεχίσει το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα ως έχει και να κάνει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Εδώ ίσως υπάρξει συμφωνία για κάποιες κόκκινες γραμμές στο ασφαλιστικό ή τους φόρους, έτσι ώστε οι βουλευτές να διευκολυνθούν περισσότερο...

Οι “μεταρρυθμιστές” και οι όροι

Ήδη ο Σ. Λυκούδης εμφανίστηκε θετικός να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες.
Σύμφωνα με την τελική απόφαση της σύσκεψής τους οι Μεταρρυθμιστές ζητούν: την εκλογή Προέδρου, τον προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών το 2015, την κατάργηση ή περιορισμό του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το πρώτο κόμμα, καθώς και το "σπάσιμο" των μεγάλων περιφερειών και την έναρξη και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Όλα αυτά βέβαια είναι σενάρια με πολλά αν και ίσως. Αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη και μόνο μιλά για 164 με 165 ψήφους και αυτός ο αριθμός είναι πολύ μακρυά από τον στόχο.
Για να πουν το “ναι” ακόμη 16 με 17 βουλευτές θα πρέπει μεταξύ αυτών να είναι αρκετοί από τους ΑΝΕΛ αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ και αυτή τη στιγμή και τα δύο κόμματα έχουν λάβει αποφάσεις να μην ψηφίσουν για Πρόεδρο. Ταυτόχρονα ο Α. Σαμαράς δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως αλλαγή στο πρόσωπο του υποψηφίου δεν θα υπάρξει...
Κάπου εδώ όμως πολλοί θυμίζουν ότι σε μια πολιτική διαπραγμάτευση όλα είναι ανοιχτά και θυμίζουν ταυτόχρονα τη ρήση ότι “υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται χωρίς να λέγονται”. Όλοι συμφωνούν ότι ο πολιτικός χρόνος ως τις 29 του μήνα είναι πολύ... πυκνός.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup