Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 12:16

Νέα Αριστερά: Ανακοινώθηκε στη Βουλή η νέα ομάδα - Και επίσημα 9 οι ΚΟ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Όλες οι ανακοινώσεις στην Ολομέλεια για τη Νέα Αριστερά.

Ανακοινώθηκε το πρωί της Τετάρτης (6/12) στην Ολομέλεια, από τον γ' αντιπρόεδρο του Βουλής Αθ. Μπούρα, και καταχωρίστηκε στα πρακτικά, η δήλωση για την ίδρυση της 11μελούς κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε επίσης, ότι ορίζει ως γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς την κ. Πέτη Πέρκα (Φλώρινας) και ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους κ.κ. Ευκλ. Τσακαλώτο (Β1 Β.Τ. Αθηνών) και Νάσο Ηλιόπουλο (Α' Αθηνών).

Κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», ο κ. Χαρίτσης όρισε ως εισηγητή της ΚΟ «Νέα Αριστερά» τον κ. Δ. Τζανακόπουλο, και ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Ευκλ. Τσακαλώτο.

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης όρισε ως εκπρόσωπό του στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τη γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα.

Με την προσθήκη της ΚΟ «Νέα Αριστερά», η Βουλή διαθέτει πλέον 9 κοινοβουλευτικές ομάδες:

  • ΝΔ 158 έδρες,
  • ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 36,
  • ΠΑΣΟΚ 32,
  • ΚΚΕ 21,
  • Ελληνική Λύση 12,
  • Σπαρτιάτες 11,
  • Νέα Αριστερά 11,
  • Νίκη 10,
  • Πλεύση Ελευθερίας 6.

Τέλος, 3 έδρες καταλαμβάνουν ανεξάρτητοι βουλευτές.

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 11:23

Σχετικά Άρθρα

  • Νέα Αριστερά για υπόθεση Novartis: Η άρση προστασίας των μαρτύρων ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη
    Νέα Αριστερά για υπόθεση Novartis: Η άρση προστασίας των μαρτύρων ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη

    Η Νέα Αριστερά τονίζει πως «η άρση της προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis είναι ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη».

    Ως «μήνυμα ατιμωρησίας» και «προστασίας στους θύτες» βλέπει η Νέα Αριστερά την άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis.

    Η Νέα Αριστερά υπογραμμίζει πως «η άρση της προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis είναι ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη».

    «Μήνυμα αποτροπής και τρομοκρατίας σε όσους θα σκεφτούν να καταγγείλουν»

    Συνεχίζει τονίζοντας πως «η τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση προ ολίγων μηνών άνοιξε τον δρόμο για τη συγκάλυψη και την τιμωρία όσων συντέλεσαν στην αποκάλυψη ενός διεθνούς σκανδάλου όπως αυτό της Novartis».

    Κατά τη Νέα Αριστερά, είναι «ένα σκάνδαλο για το οποίο το Αμερικανικό δημόσιο πλήρωσε εξωδικαστικά 345 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 310 αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα. Όμως για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, υπάρχει μόνο ‘σκευωρία’»

    Νέα Αριστερά: «Βαθιά πληγή για το κράτος δικαίου στη χώρα»

    Η κοινοβουλευτική ομάδα υποστηρίζει πως «η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια βαθιά πληγή για το κράτος δικαίου στη χώρα μας καθώς καταργεί επί της ουσίας τον κρίσιμο θεσμό της προστασίας μαρτύρων.

    Τέλος, η Νέα Αριστερά επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στέλνει ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά τις υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. Μήνυμα ατιμωρησίας και προστασίας στους θύτες, μήνυμα αποτροπής και τρομοκρατίας σε όσους θα σκεφτούν να καταγγείλουν ή να συμβάλλουν στη διερεύνηση ενός σκανδάλου».

    Πηγή: In.gr
  • Χριστοδουλόπουλος: Ζητά εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από την συγχώνευση σε έναν ενιαίο φορέα Δυτ. Ελλάδας
    Χριστοδουλόπουλος: Εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από την συγχώνευση σε έναν ενιαίο φορέα Δυτ. Ελλάδας

    Την εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από την συγχώνευση σε έναν ενιαίο φορέα Δυτικής Ελλάδας ζήτησε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος

    Λίγο πριν το Ελληνικό κοινοβούλιο προχωρήσει στην επικύρωση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο προβλέπεται η συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα για τη Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος σε μια ύστατη προσπάθεια ως πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας και εκπρόσωπος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχε στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».

    Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος μετέφερε την κοινή απόφαση των 19 δημοτικών συμβουλίων και της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία όλοι οι δήμοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο και στην υπό ψήφιση συγχώνευση. Μάλιστα, εντός της αίθουσας της βουλής, υπήρχαν και άλλοι φορείς, οι οποίοι μίλησαν για το δίκαιο αίτημα της Ηλείας για εξαίρεση στο «παρών» νομοσχέδιο.

    xristod fodsa vouli 2

    Όπως επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ήλιδας, «Συμφωνώ απόλυτα και μας καλύπτουν πλήρως οι τοποθετήσεις επί του νέου νομοσχεδίου, του εισηγητή της ΚΕΔΕ για το θέμα και πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Δημάρχου Χανίων και προέδρου του Δικτύου ΦοΔΣΑ Παναγιώτη Σημανδηράκη. Σχετικά με τη συγχώνευση των φορέων των τριών Νομών Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο ΦοΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας, το νομοσχέδιο είναι άδικο και ελλειμματικό. Ο δικός μας φορέας στην Ηλεία λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, δίπλα στην Αμαλιάδα, ένα πρότυπο και σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο δρόμος για να φτάσουμε σε αυτή τη μονάδα δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα και παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, περιμένουμε πλέον τη μετατροπή της από ΜΕΑ σε Μονάδα Ανακύκλωσης, προκειμένου να μειώσουμε κι άλλο το υπόλειμμα από 39% που είναι σήμερα σε 10%. Αυτό το καταφέραμε εξ ολοκλήρου και μόνοι μας οι δήμοι της Ηλείας».

    Ο κύριος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, αφού εξέφρασε πλήρη αντίθεση και την έντονη δυσαρέσκειά του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι άλλοι δύο νομοί είναι πολύ πίσω σε σχέση με αυτή τη μονάδα και τη λειτουργία της. Για το λόγο αυτό ζητάμε την εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από το νομοσχέδιο, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας που για ανάλογους λόγους έχουν -σε πρώτο στάδιο- εξαιρεθεί. Σε αυτό συμφωνούν οι 7 δήμου της Ηλείας, οι 19 Δήμοι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η ΚΕΔΕ, το Δίκτυο ΦοΔΣΑ και μια σειρά από φορείς των τριών Νομών με ψηφίσματα και ανακοινώσεις τους. Ζητούμε την εξαίρεση για μία μεταβατική περίοδο έως ότου και οι άλλοι δύο νομοί της Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσουν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Ηλεία. Δεν μπορούμε να τιμωρούμαστε εμείς, που άλλες περιοχές και Νομοί έχουν ακόμα ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ. Λέμε ναι στις μεταρρυθμίσεις, όμως όχι σε μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν αντί να λύνουν προβλήματα. Για το νομοσχέδιο δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και ακολουθήθηκε μια οριζόντια λύση για όλους. Δεν υπήρξε καν κάποια εμπεριστατωμένη μελέτη, με αποτέλεσμα να μην έχουν απαντηθεί ακόμα σημαντικά ερωτήματα, όπως «πόσα θα πληρώνουμε εμείς στην Ηλεία τα σκουπίδια που διαθέτουμε σύγχρονη μονάδα και πόσο Δήμοι που χρησιμοποιούν ακόμα στην Περιφέρειά μας ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ. Δεν μπορούμε να μπαίνουμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι».

    xristod fodsa vouli 3

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Χριστοδουλόπουλος ζήτησε την εξαίρεση της Ηλείας από το νομοσχέδιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα λύσουμε τα προβλήματα άλλων περιοχών. Εμείς καταφέραμε και ήμασταν πρωτοπόροι στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού κατασκευάσαμε τέταρτοι στη χώρα το δικό μας εργοστάσιο».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Χαρίτσης: Η στροφή στην άκρα δεξιά είναι το πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας
    Χαρίτσης: Η στροφή στην άκρα δεξιά είναι το πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας

    «Για εμάς στη Νέα Αριστερά μια άλλη πολιτική στο πεδίο της πολιτικής προστασίας σημαίνει τη συνειδητοποίηση ότι το Κράτος σε αυτό τον αγώνα δεν μπορεί να είναι broker οικονομικών συμφερόντων που θησαυρίζουν από την καμένη γη», είπε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

    «Αυτό που προτείνει η Νέα Αριστερά είναι ένα Κράτος που σχεδιάζει»

    Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση γνώριζε όταν ξεκινούσε η φετινή αντιπυρική περίοδος ότι το 2023 ήταν το έτος με την υψηλότερη θερμοκρασία από το 1991 και ότι ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στη καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας μας. Καθώς επίσης ότι η Πολιτεία γνώριζε επίσης ότι η αντιπυρική περίοδος του 2023 ήταν η δεύτερη χειρότερη στη χώρα μας, μετά από αυτήν του 2007, με περισσότερα από 1.700.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων.

    «Η Πολιτεία ήδη από το 2019 έχει στα χέρια της μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Το πόρισμα του καθηγητή Γκολντάμερ. Ενός επιστήμονα με παγκόσμια αναγνώριση και ανάλογη διεθνή επιρροή στη διαμόρφωση των σύγχρονων πολιτικών πρόληψης και προστασίας», προσέθεσε.

    Αυτό που προτείνει η Νέα Αριστερά είναι ένα Κράτος που σχεδιάζει, ένα Κράτος που έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται και να αξιοποιεί τα επιστημονικά δεδομένα, σημαίνει ένα κράτος που αναδιοργανώνει την οικονομία του, τη μεταμορφώνει σε «πολεμική οικονομία» αλλά όχι για τον πόλεμο που εννοείτε εσείς.

    «Αυτά, όμως:

    • Προϋποθέτουν προσλήψεις σε πυροσβεστική και δασικές υπηρεσίες, όχι με το σταγονόμετρο αλλά για να καλυφθούν οι τεράστιες οργανικές ανάγκες,
    • Προϋποθέτουν ενιαία διοικητική αντιμετώπιση της δασοπροστασίας,
    • Προϋποθέτουν εμπλοκή της εγχώριας παραγωγικής υποδομής
    • Προϋποθέτουν και ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των δασικών οικοσυστημάτων, ολοκλήρωση δηλαδή του χωροταξικού σχεδιασμού που σέρνεται από τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μπορούμε μέσα από την αξιοποίηση του διαθέσιμου επιστημονικού δυναμικού να εκπονήσουμε τα σχέδια μάχης για τις μάχες που δυστυχώς έρχονται», τόνισε.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Ισραήλ η Νέα Αριστερά ζήτησε την απερίφραστη καταδίκη της γενοκτονίας στη Γάζα, πλήρης κατάπαυση του πυρός, αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

    Κατήγγειλε, δε, ότι η στροφή στην άκρα δεξιά είναι το πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και, τέλος, σχετικά με τα εθνικά ζητήματα επισήμανε ότι η Νέα Αριστερά λέει «ναι» στο διάλογο με την Τουρκία χωρίς ξένες επιδιαιτησίες, με τελικό στόχο τη Χάγη και την επίλυση της διαφοράς μας στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κόντρα Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: «Θα σας ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου να φύγετε» - «Θυμίζετε το "έλα με φόρα" της Τσαπανίδου»
    Κόντρα Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: «Θα σας ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου να φύγετε» - «Θυμίζετε το

    Το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη σήκωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, απαντώντας στον πρωθυπουργό. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα είναι «δυναμικά και εντός της Βουλής απέναντι σε μια αλαζονική κυβέρνηση, η οποία υποτιμά τα υπόλοιπα κόμματα.

    «Αυτή την παρέλαση αλαζονείας θα την πληρώσετε. Ο κόσμος ζητά ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή αλλά δεν τις βρίσκει. Το ύφος και η συμπεριφορά υπουργών της ΝΔ δείχνουν ότι οι μέρες της παντοδυναμίας είναι στο παρελθόν και πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι. Όσο συνεχίζεται την αλαζονείας επιταχύνεται την έξοδό σας από το Μέγαρο Μαξίμου και εμείς θα είμαστε εδώ να σας ανοίξουμε την πόρτα», συμπλήρωσε.

    Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος στην την στήριξη των ισχυρών. «Γιατί δεν δεχτήκατε την πρότασή μας γιατί πρέπει να πάρει 1,1, εκ ένα κόμμα που η ηγεσία του βρίσκεται στη φυλακή», είπε μιλώντας για την τροπολογία των Σπαρτιατών και παράλληλα εξήγησε, σε ό,τι αφορά τον Συνήγορο του Πολίτη, ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εσωτερικές διαδικασίες.

    «Βιάζεστε και ψάχνετε συναίνεση βαθιά τα μεσάνυχτα. Όταν θέλατε να ελέγξετε την ΑΔΑΕ και να κάνετε συγκάλυψη για το σκάνδαλο. Τότε βρήκατε τον Βελόπουλο», είπε ενώ κάλεσε να είναι φειδωλός όταν μιλά για την χρεοκοπία της χώρας. «Έχουμε διάθεση συναίνεσης για μεγάλα ζητήματα όπως είναι η κλιματική κρίση. Φέραμε προτάσεις και έχουμε δουλέψει διότι είναι μια τεράστια πρόκληση και πρέπει να αποκτήσει η χώρα ανθεκτικότητα. Πρέπει να δούμε σε ποια ζητήματα είμαστε ευάλωτοι. Αν υπάρχει διάθεση εμείς είμαστε θετικοί», κατέληξε.

    Απαντώντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα φέρει σχετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα με τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η ρύθμιση που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ είχε αδυναμίες. Μάλιστα, ύψωσε τους τόνους λέγοντας ότι όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την έξοδο του από το Μαξίμου θυμίζει το «έλα με φόρα» της Πόπης Τσαπανίδου!

    «Αν θα μας ανοίξετε την πόρτα για να μπείτε εσείς θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός σε τρία χρόνια από τώρα», είπε κλείνοντας.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Χαρίτσης για το Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα: Ούτε μελέτες, ούτε χρηματοδότηση, ούτε χρονοδιάγραμμα
    Χαρίτσης για το Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα: Ούτε μελέτες, ούτε χρηματοδότηση, ούτε χρονοδιάγραμμα

    Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν υπάρχουν μελέτες, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, σύμφωνα με όσα παραδέχτηκε ο υφυπουργός Υποδομών κ. Ταχιάος κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Χαρίτση, Προέδρου της Κ.Ο. της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

    Ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε την απουσία του κρυπτόμενου για άλλη μια φορά αρμόδιου υπουργού κ. Σταϊκούρα, τονίζοντας ότι «ο Υπουργός προτιμάει να ενημερώνει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις βουλευτές του κόμματός σας ή να πηγαίνει σε εγκαίνια έργων μικρότερης σπουδαιότητας και όχι να έρθει στη Βουλή να απαντήσει». Παράλληλα απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα για το εάν έχουν παραδοθεί οι μελέτες της Ολυμπίας οδού, εάν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και εάν υπάρχει έστω ένα υποτυπώδες χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου.

    Οι απαντήσεις του υφυπουργού ήταν αποκαρδιωτικές και αποδεικνύουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τους πολίτες της Ηλείας και της Μεσσηνίας.

    Οι μελέτες, που θα παραδίδονταν τον Μάρτιο, δεν έχουν παραδοθεί ακόμα, τα σενάρια για την περιοχή του Καϊάφα παραμένουν άγνωστα, χρηματοδότηση όχι απλώς δεν υπάρχει αλλά δεν έχει καν διερευνηθεί και το μόνο που έγινε γνωστό είναι ο υπερτριπλασιασμός σχεδόν του προϋπολογισμού του έργου στα 700.000.000 ευρώ (!!!), κάτι που θα πρέπει να εξηγηθεί αναλυτικά.

    Στη δευτερολογία του ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε ότι η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, κατατάσσονται ανάμεσα στις 20 χειρότερες περιφέρειες της Ευρώπης όσον αφορά τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι, επομένως, σαφής η αναγκαιότητα για την υλοποίηση έργων υποδομής σε αυτές τις δύο περιοχές.

    Καταλήγοντας, ο Αλ. Χαρίτσης, επεσήμανε έντονα το ζήτημα της οδικής ασφάλειας κάνοντας ειδική αναφορά σε μια σειρά από πρόσφατα θανατηφόρα ή με σοβαρούς τραυματισμούς τροχαία ατυχήματα στον δρόμο «καρμανιόλα» λέγοντας ότι δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να καταδειχθεί η αναγκαιότητα αυτού του έργου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέα Αριστερά: 150 εκδηλώσεις στο δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο του Νοεμβρίου
    Νέα Αριστερά: 150 εκδηλώσεις στο δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο του Νοεμβρίου

    Σε σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων και συνεδριάσεων οργανώσεων με επίκεντρο το Κείμενο των Θέσεών της προχωρά η Νέα Αριστερά, η οποία θα πραγματοποιήσει το ιδρυτικό της συνέδριο το διάστημα 7 με 10 Νοεμβρίου.

    Προσυνεδριακές εκδηλώσεις με συμμετέχοντες από την ευρύτερη Αριστερά

    Με το συνέδριο η Νέα Αριστερά θα συγκροτηθεί πλέον ως κόμμα, με ανανεωμένα όργανα και δομές, ευελπιστώντας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πιο συγκροτημένα και πέρα από τον ήδη υπάρχοντα κοινοβουλευτικό σχηματισμό. Ήδη προγραμματίζονται πάνω από 150 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος, ενώ σε αυτές τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις συμμετέχουν και πρόσωπα εκτός του κόμματος, γεγονός που «αποδεικνύει τον ανοιχτό χαρακτήρα της διαδικασίας». Μέχρι τώρα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα καθώς και μια «συνάντηση» του Πέτρου Παπακωνσταντίνου και του Κώστα Παπαδάκη με τον Κωστή Καρπόζηλο στην Κυψέλη.

    Κριτική για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτοκριτική για την Αριστερά στο Κείμενο Θέσεων

    Μέσα από το Κείμενο των Θέσεων η Νέα Αριστερά στοχεύει να προχωρήσει σε μια κριτική και αυτοκριτική αποτίμηση της πορείας της Αριστεράς τόσο για την περίοδο 2014-2024, όσο και πιο συγκεκριμένα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κρίση που πέρασε το 2023. Τότε, όπως λένε κομματικές πηγές, «αποχώρησαν βουλευτές, στελέχη και μέλη που αντιτάχθηκαν στα συμπτώματα εκφυλισμού και πολιτικής παρακμής του κόμματος», ενώ «ο απεγκλωβισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε αναγκαίος, ηθικά επιβεβλημένος και στρατηγικά ορθός για την προοπτική της Αριστεράς».

    Στο Κείμενο επισημαίνεται μάλιστα πως «η συμμαχία που συγκροτήθηκε γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη επικράτησε υπέρ μιας διεύρυνσης προς ένα ασαφές “κέντρο” και αποκόπηκε από τα ριζοσπαστικά τμήματα της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα η τοξικότητα και οι συκοφαντίες προς όσους επέκριναν την ηγεσία εντάθηκαν».

    Τέλος, το κείμενο επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν έθεσε τους απαραίτητους ελέγχους και αντίβαρα πριν από την αποδοχή της υποψηφιότητας Κασσελάκη. «Η εκλογή του θεωρείται το ακραίο σύμπτωμα μιας υποβόσκουσας κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το λάθος της προτεραιότητας στην εκλογή προέδρου πριν από το συνέδριο υπογραμμίζεται ως κρίσιμο σημείο αποτυχίας του κόμματος» αναφέρουν πηγές της Νέας Αριστεράς.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Προσωπικός γιατρός: Με αλλαγές και καθυστερήσεις – Έρχεται το Νοέμβριο το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή
    Προσωπικός γιατρός: Με αλλαγές και καθυστερήσεις – Έρχεται το Νοέμβριο το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή

    Σε γεφύρι της Άρτας κοντεύει να μετατραπεί ο προσωπικός γιατρός ο οποίος άρχισε πριν από περίπου 2,5 αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο θεσμός υπόκειται πλέον σε νέες αλλαγές, αφού μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να προωθηθεί στη βουλή ένα νέο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις του προσωπικού γιατρού στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει περισσότερους γιατρούς.

    Η έλλειψη κονδυλίων ήταν ο λόγος που ο προσωπικός γιατρός δεν λειτούργησε από την πρώτη φορά που τέθηκε σε εφαρμογή, αφού οι αμοιβές του ιατρικού προσωπικού κρίθηκαν χαμηλές, ενώ και σήμερα είναι άγνωστο πόσοι τελικώς γιατροί θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν.

    Άλλωστε δεν φαίνεται να έχουν προστεθεί επιπλέον κονδύλια για τις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού, ενώ καμία απολύτως συνομιλία δεν έχει γίνει με τους Παιδιάτρους που θα αναλάβουν τον παιδικό πληθυσμό. Παρ΄ αυτά η ηγεσία του υπουργείου υγείας διαφημίζει ότι θα καλύψει με γιατρούς 530.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Πιθανώς γιατί θα εντάξει υποχρεωτικά παιδιάτρουςτων δημοσίων δομών στο σύστημα.

    Το νέο νομοσχέδιοπάντως για τον προσωπικό γιατρό, περιλαμβάνει σειρά ασαφειών αλλά και προβλημάτων, αφού δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας.
    Προσωπικός γιατρός με οικονομική συμβολή των πολιτών

    Το νέο βέβαια είναι ότι το νομοσχέδιο - η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου - θα περιλαμβάνει επιβάρυνση και για τους ασθενείς, αφού προβλέπεται ότι οποίοι επιθυμούν θα μπορούν να επιλέξουν ιδιώτη γιατρό για να γίνει προσωπικός τους γιατρός, αλλά θα τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

    Πάντως όσοι πολίτες δεν εγγραφούν μέχρι το καλοκαίρι του 2025 στον προσωπικό γιατρό, αυτομάτως το σύστημα θα τους εγγράφει σε έναν συμβεβλημένο χωρίς να ερωτηθούν, ο οποίος θα ταυτίζεται με μια κοντινή απόσταση με τον τόπο κατοικίας τους.

    Άγνωστο παραμένει πώς θα επιτευχθεί αυτό τη στιγμή που στην προηγούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης δεν είχαν βρεθεί οι γιατροί σε όλες τις περιοχές της χώρας και πάρα πολλοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγγραφούν σε γιατρούς που ήταν ακόμα και χιλιόμετρα μακριά τους, προκειμένου να αποφύγουν τις ποινές που προέβλεπε εκείνο το νομοσχέδιο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ηλεία: Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην Ηλεία για την προώθηση θεμάτων στο Κοινοβούλιο
    Ηλεία: Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην Ηλεία για την προώθηση θεμάτων στο Κοινοβούλιο

    «Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις στη διαχείριση του νερού»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Την πρόθεσή του να αναδειχθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τα σοβαρά προβλήματα της Ηλείας, εξέφρασε το στέλεχος της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Ηλεία.

    «Γνωρίζαμε τα πολλά προβλήματα της περιοχής. Από τη μια είναι ένας τόπος με πολλά προτερήματα, την ίδια στιγμή όμως το γεγονός ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα και τη δυνατότητα να αναπτυχθούν συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού, μας απασχολούν πολύ» δήλωσε, μετά το πέρας των συναντήσεών του με θεσμικούς φορείς του νομού, συνοδευόμενος από στελέχη της Νομαρχιακής οργάνωσης. «Έχουμε κάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο Κοινοβούλιο και ετοιμάζουμε σχετικές παρεμβάσεις όπου θέλουμε να αναδείξουν τα θέματα της Ηλείας και να δώσουμε πραγματικές απαντήσεις στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας».

    Ο κ. Σακελλαρίδης έθεσε ως μείζον θέμα το ζήτημα της διαχείρισης του νερού και της λειψυδρία που αγγίζει την αγροτική παραγωγή της περιοχής και τους κατοίκους. «Σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, το γεγονός ότι χάνεται το 80% από κακή χρήση και προβληματικά αρδευτικά δίκτυα, πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση και να δώσει λύσεις. Να αυξήσει τα κονδύλια από προγράμματα δημοσίων επενδύσεων ή να εντάξει αυτά τα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι που δεν έχει κάνει για να δοθούν κρίσιμες απαντήσεις στο ζήτημα της λειψυδρίας» τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για πρόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού. «Η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει άλλη πολιτική, της ιδιωτικοποίησης του νερού. Έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με την έλευση Ολλανδικής εταιρείας που όπως φαίνεται θα διαχειρίζεται τα ύδατα σε Θεσσαλία και Κρήτη. Φοβόμαστε ότι αυτό θα ακολουθηθεί για όλη την περιφέρεια, κάτι που θα αφορά άμεσα και την Ηλεία όπου το ζήτημα του νερού και του αρδευτικού δικτύου είναι πολύ σημαντικό».

    Ο κ. Σακελλαρίου αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της απομάκρυνσης των Πανεπιστημιακών Σχολών από την Ηλεία με συνέπεια την αποδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, την κατάσταση του οδικού δικτύου και την έλλειψη σιδηροδρομικής σύνδεσης με το υπόλοιπο δίκτυο.

    Sakelaridis 2

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο