Να περιορίσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αποστολή e-mails σε ψηφοφόρους από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου θέλουν στο κυβερνών κόμμα. Η ευρωβουλευτής ανακοίνωσε χθες με ανάρτησή της πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφια τον Ιούνιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη απόφαση κλείδωσε την Πέμπτη το βράδυ.
Από τις αρχές πάντως της εβδομάδας στο Μαξίμου ζύγιζαν την κατάσταση και εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα, καθώς πραγματοποιήθηκε και εσωτερική έρευνα. Τελικά, η άποψη που επικράτησε είναι πως δεν μπορούσε να πάει η Νέα Δημοκρατία στις κάλπες του Ιουνίου με ανοιχτό το θέμα και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αποσύρθηκε από την κούρσα των ευρωεκλογών.
Την… πόρτα εξόδου άνοιξε και ο γενικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Συνεργάτης του φέρεται να έδωσε τα σχετικά στοιχεία στον Γραμματέα Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Θεοδωρόπουλου- που επίσης βρέθηκε εκτός - και στη συνέχεια αυτά έφτασαν στην ευρωβουλευτή. Να σημειωθεί εδώ πως ερωτηματικό παραμένει αν και άλλα πρόσωπα απέκτησαν πρόσβαση στα εν λόγω στοιχεία.
Η τριπλή στρατηγική της ΝΔ
Στο κυβερνών κόμμα ακολουθούν τώρα μία τριπλή στρατηγική για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί:
1. Κυβερνητικές πηγές λένε πως η διαρροή των e- mails από συνεργάτη του Μ. Σταυριανουδάκη φαίνεται πως έγινε το Μάιο του 2023 (δηλαδή σε περίοδο που ήταν υπηρεσιακοί υπουργοί) και πριν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε δόθηκαν τα στοιχεία στην κυρία Ασημακοπούλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως «τα στοιχεία δόθηκαν κάποιο χρονικό διάστημα, εβδομάδες, μήνες, μέσω του δεύτερου προσώπου, πριν από την αποστολή του mail που έκανε. Όμως, το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν, από ό,τι έχουμε καταλάβει, που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών του 2023».
2. Οι ίδιες πηγές λένε πως το θέμα δεν έχει σχέση με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες. Σημειώνουν δε πως είναι ζήτημα προσωπικών δεδομένων και δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών. «Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο αλλά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Ιουνίου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Δεν αποτελεί πάντως μυστικό πως στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας να αποθαρρύνουν πολίτες που σκέφτονται να επιλέξουν την επιστολική ψήφο. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταθεί το επόμενο διάστημα η προσπάθεια να πειστούν οι ψηφοφόροι πως η διαδικασία είναι πλήρως αδιάβλητη.
3 Η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στα πυρά που δέχεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με αφορμή την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ πηγές της ΝΔ σημείωναν πως «είναι προκλητικό αυτοί που καμαρώνουν ότι έχουν στις τάξεις τους αμετάκλητα καταδικασμένους για βαρύτατα αδικήματα και πρωταγωνιστές σκοτεινών υποθέσεων χειραγώγησης των Μέσων και της δικαιοσύνης, για τους οποίους η λέξη παραίτηση είναι διαχρονικά άγνωστη, να κουνάνε το δάχτυλο σε περιπτώσεις που οι παραιτήσεις προηγήθηκαν των πορισμάτων των αρμοδίων αρχών, οι οποίες προφανώς συνεχίζουν να κάνουν όσα προβλέπονται».
Πώς κλείδωσε η απόφαση
Στο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να αφήσουν το θέμα να σέρνεται στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη το βράδυ υπήρξε συνομιλία του Γιάννη Μπρατάκου με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και εκεί φαίνεται πως κλείδωσε η απόφαση η ευρωβουλευτής να μην είναι εκ νέου υποψήφια.
Για το κυβερνών κόμμα δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, καθώς η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να «μιλήσει» σε ένα δεξιό κοινό (ένα κοινό που η Ν.Δ. θέλει να προσεγγίσει στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές). Ωστόσο, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας - και ενώ δεν έλεγαν να κοπάσουν οι αντιδράσεις - κρίθηκε πως δεν μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση και έπρεπε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση
Πηγή: ethnos.gr