Πολιτικά

Αυγερινοπούλου: Κοινή συνεδρίαση Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

Αυγερινοπούλου: Κοινή συνεδρίαση Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

Υγιής φύση, σημαίνει υγιείς άνθρωποι - Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Γη

«Περιβάλλον και Υγεία» ήταν το θέμα που απασχόλησε την κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γη, υπό την προεδρία του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βασιλείου Οικονόμου. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει ανοίξει, εδώ και πολλά χρόνια, το θεματικό κύκλο με τίτλο «Δημόσια Υγεία και Περιβάλλον» και έχει συγκαλέσει σειρά συνεδριάσεων επ’ αυτού. Όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η διασύνδεση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος είναι πλέον, βάσει και επιστημονικών μελετών, αδιαμφισβήτητη.

Αναφερόμενη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης που έχει ως κεντρικό θέμα «Ο πλανήτης εναντίον των Πλαστικών-Ρίχνοντας Φως στους Κινδύνους που Ελλοχεύουν για το Φυσικό Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία από τα Πλαστικά και τα Microπλαστικά», η κα Αυγερινοπούλου τόνισε ότι η πλαστική ρύπανση και οι επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, όχι μόνο δεν μπορούν να αγνοηθούν, αλλά φαίνονται πιο απειλητικοί από ποτέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πρόσφατα, η απειλή της αφρικανικής σκόνης που -σύμφωνα με τις πρόσφατες αναλύσεις- είναι γεμάτη από Microπλαστικά που εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω της αναπνοής. «Η ευαισθητοποίηση μας, λοιπόν, σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες των ρύπων από τα πλαστικά στην υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη, καθίσταται ακόμα πιο επίκαιρη. Μάλιστα, υπάρχει η διεργασία της υπογραφής μιας ιστορικής Συνθήκης από τον ΟΗΕ για τα πλαστικά και τα Microπλαστικά –ιδίως τα μιας χρήσης. Η Συνθήκη αυτή αναμένεται να συμφωνηθεί, κατά τους επόμενους μήνες, με πάνω από 50 χώρες, οι οποίες, μέχρι σήμερα, αναζητούν τον τερματισμό της ρύπανσης από τα πλαστικά ή, τουλάχιστον, τον περιορισμό τους ως το 2040», υπογράμμισε.

Το θέμα της μείωσης της θαλάσσιας ρύπανσης, ειδικότερα, από τα πλαστικά και τα Microπλαστικά, ήταν άλλωστε και ένας από τους βασικούς τομείς, στους οποίους η χώρα μας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, κατά τη φιλοξενία και τη διοργάνωση της 9ης Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, που έλαβε χώρα στην Ελλάδα, πριν από λίγες ημέρες. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στις πρόσφατες μελέτες που καταδεικνύουν την πλήρη έκταση των κινδύνων για την υγεία, που συνδέονται με την έκθεση στα Microπλαστικά καθώς και τα στοιχεία που δείχνουν ότι, τόσο τα πλαστικά όσο και τα Microπλαστικά και οι πρόσθετες χημικές ουσίες τους, ενέχουν δυνητικά σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, με τα μωρά και τα βρέφη να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Τα μέλη των Επιτροπών ενημέρωσαν ο κ. Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, η κα. Λυδία Καρρά, Ιδρύτρια και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η κα Margaret Rita Karagas, Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Geisel, Ιδρυτική Διευθύντρια των Κέντρων Μοριακής Επιδημιολογίας και Έρευνας Περιβαλλοντικής Υγείας και Πρόληψης Νοσημάτων Παιδιών στο Dartmouth College-U.S. - Fulbright Scholar (Ινστιτούτο Prolepsis), ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κα Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Πρόεδρος του European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility στο Βερολίνο, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Παθολογικής Ανατομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γραμματέας Δ.Σ. του Μαριολοπούλειου - Καναγκίνειου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, ο κ. Πέτρος Κουτράκης, Καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών, πρώην Διευθυντής του Κέντρου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας του Harvard University, ο κ. Νικόλαος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα