Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 07:43

Ευρωεκλογές 2024: Ποια μηνύματα εισπράττει η κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις: Καμπανάκι για αναποφάσιστους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Διπλά μηνύματα εισπράττουν στη Νέα Δημοκρατία από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Από τη μία πλευρά κλίμα αισιοδοξίας υπάρχει στους γαλάζιους - μετά και τις τελευταίες μετρήσεις - πως είναι εφικτός ο στόχος του 33% (ποσοστό που είχε η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019). Από την άλλη πλευρά παραμένει ο προβληματισμός για το γεγονός πως λίγο πριν τις κάλπες περίπου ο ένας στους δέκα πολίτες δηλώνει αναποφάσιστος.

Χθες υπήρξαν δύο νέες δημοσκοπήσεις, που επιβεβαιώνουν το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Ειδικότερα :

  • Σύμφωνα με την Marc στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. λαμβάνει ποσοστό 30,4% (από 30,7% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας προ δύο εβδομάδων), διατηρώντας σημαντική απόσταση από το ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο 15,1% (από 13 %).

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση αποτελέσματος η Ν.Δ είναι στο 33,4%.

  • Σύμφωνα με την Pulse στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι στο 28,5% (από 29 % στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας), με το ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερος στο 14.5 % (από 14 % στην προηγούμενη μέτρηση). Στην εκτίμηση ψήφου - σενάριο κατανομής αναποφάσιστων - η ΝΔ είναι στο 32 % και με βάση αυτό το σενάριο από την πρώτη κατανομή παίρνει επτά έδρες (ενώ από εκεί και πέρα μένει να φανεί και πόσα κόμματα θα εκλέξουν ευρωβουλευτή, καθώς αυτό επηρεάζει τις έδρες).

Ανάλογη εικόνα για τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις, που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες. Με βάση την GPO στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι στο 33.1 %. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Prorata η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας είναι 33.3%.

Καθαρό είναι το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Pulse ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 35 % (με μεγάλη απόσταση από τον Στέφανο Κασσελάκη που είναι δεύτερος με 13%). Να σημειωθεί εδώ πως σε όσους λένε ότι ανήκουν στον ευρύτερο κεντρώο χώρο το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη φτάνει το 49 %.

Η γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων

Στο πέρα πέντε των ευρωεκλογών σε υψηλά ποσοστά παραμένουν οι πολίτες, που ακόμα και τώρα δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Μάλιστα σύμφωνα με την Pulse το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 12,7% οριακά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας (ήταν 12,5%).

Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με την δημοσκόπηση η βεβαιότητα συμμετοχής στις εκλογές αυξάνεται με την ηλικία και είναι χαρακτηριστικό ότι στους άνω των 60 το 87% δηλώνει με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα ψηφίσει. Αντιθέτως στην ηλικιακή ομάδα των 17-29 ετών το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 40%.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Marc το 75,6 % δηλώνει ισχυρή πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές, το 14,4 % πιθανή συμμετοχή και το 10,6 % μη συμμετοχή. Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου ανά κομματική προέλευση, καθώς σύμφωνα με την Marc το 32.7 % είναι Νέα Δημοκρατία.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Στο γαλάζιο στρατόπεδο παρακολουθούν με προσοχή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Για παράδειγμα σύμφωνα με την Prorata το 44% δηλώνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξη του προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί πως αποτελεί το «λιγότερο κακό», το 8% ότι θα ψηφίσει εκφράζοντας δυσαρέσκεια και παράπονα προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ το 17% πως θα ψηφίσει διαμαρτυρόμενο προς διάφορες κατευθύνσεις.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την GPO στο ερώτημα ποια θέματα θα επηρεάσουν περισσότερο την ψήφο το 53,4% απαντά η ακρίβεια και η κατάσταση της οικονομίας και ακολουθούν τα ευρωπαϊκά θέματα (8.2 %), η ασφάλεια (7.8 %), η υγεία (7.6 %), η εξωτερική πολιτική (6.9 %), το δυστύχημα στα Τέμπη (6.5 %), η παιδεία (2.9 %) και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών (2.8 %).

Σύμφωνα με την GPO το 34,3% των ερωτηθέντων θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση ενώ το 60,4% δηλώνει πως θέλει να την καταψηφίσει (5.3 % δεν ξέρει/ δεν απαντά). Τέλος να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 45,9%, δηλώνει πως θέλει να στηρίξουν τις πολιτικές της Ε.Ε. με την ψήφο του στις ευρωεκλογές ενώ το 41,3% θέλει να τις αποδοκιμάσει.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 09:23

Σχετικά Άρθρα

  • Δημοσκοπήσεις: Τα τρία καμπανάκια για την κυβέρνηση και η στρατηγική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ
    Δημοσκοπήσεις: Τα τρία καμπανάκια για την κυβέρνηση και η στρατηγική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ

    Με προσοχή παρακολουθούν στην κυβέρνηση τα δημοσκοπικά ευρήματα, καθώς φαίνεται πως δημιουργείται ένα σύνθετο τοπίο μετά τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και τις κάλπες στο ΠΑΣΟΚ. Από το Μαξίμου έχουν κλείσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και εκτιμούν πως υπάρχει μπροστά πολιτικός χρόνος για να αυξηθούν τα «γαλάζια» ποσοστά συσπείρωσης.

    Τρία καμπανάκια

    Ωστόσο τρία είναι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που τραβούν την προσοχή στο κυβερνών κόμμα με αποτέλεσμα να χτυπούν… καμπανάκια:

    1. Η καθαρή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας διατηρείται, ωστόσο τα «γαλάζια» ποσοστά παραμένουν κοντά σε αυτά των ευρωεκλογών γεγονός που δείχνει πως η αύξηση της συσπείρωσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Την ίδια στιγμή δεν περνά απαρατήρητο πως το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον σε όλες τις έρευνες στη δεύτερη θέση με αυξημένα ποσοστά.
      Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η MRB βρίσκει τη ΝΔ στο 21,7% (και στο 28,1% στη αναγωγή επί των έγκυρων), η Metron Analysis στο 22,5% (και στο 29.1 % στην εκτίμηση), η GPO στο 26,5% και η Alco στο 25%. Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ - στην πρόθεση ψήφου - στην έρευνα της Metron φτάνει το 15.3% (και το 19.3 % στην εκτίμηση), σύμφωνα με την MRB είναι στο 14,1% (και στο 18,2% στη αναγωγή επί των εγκύρων), στην έρευνα της GPO είναι στο 14,3% και σύμφωνα με την Alco στο 15,3%
    2. Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία την επόμενη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Metron Analysis το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Alco το 44 % θεωρεί πως τα πράγματα θα πάνε χειρότερα τους επόμενους μήνες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους και μόνο το 9% απαντά καλύτερα.
      Μάλιστα σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών οι πολίτες αναμένουν να γίνουν περισσότερα. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με έρευνα της Alco οι μισοί ερωτηθέντες απαντούν πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το ΕΣΥ, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 29% που απαντά «λίγο». Στον αντίποδα μόνο το 17% απαντά «αρκετά» και το 1 % «πολύ» (ένα 3 % δηλώνει «δεν ξέρω - δεν απαντώ»). Την ίδια ώρα η ακρίβεια εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση των προβλημάτων με 38% σύμφωνα με την Metron Analysis και ακολουθεί η οικονομία με 24%.
    3. Ενα άλλο θέμα είναι και τα «γαλάζια» ποσοστά συσπείρωσης. Σύμφωνα με την Alco η ΝΔ παρουσιάζει συσπείρωση 61% καθώς οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 18%. Ειδικότερα χάνει ψηφοφόρους προς τα δεξιά (ένα 5% στρέφεται προς τη Φωνή Λογικής και ένα 4% προς την Ελληνική Λύση) αλλά και προς το ΠΑΣΟΚ (όπου κατευθύνεται ένα 4%). Σύμφωνα με την Metron Analysis η συσπείρωση της ΝΔ είναι στο 82,2% και οι μεγαλύτερες διαρροές είναι προς το ΠΑΣΟΚ (5,8%), ενώ ένα ποσοστό 1,6% πάει (δεξιότερα) στην Ελληνική Λύση και το 2,4% στα «λοιπά κόμματα»

    Πώς βλέπουν οι «γαλάζιοι» τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

    Στην κυβέρνηση θέλουν να επιταχύνουν την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων για να στείλουν μήνυμα πως δεν υπάρχει… κόπωση. «Το αν θα πετύχουμε τον στόχο μας στις εκλογές του 2027, θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα μας, ως προς την υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο εκλεγήκαμε το 2023» σημείωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και υπογράμμισε «άρα είναι αυτό που λέμε στο χέρι μας».

    Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο βλέπουν ως βασικό πολιτικό αντίπαλο σε αυτή τη συγκυρία το ΠΑΣΟΚ κάτι που φάνηκε και από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή πριν από λίγες μέρες. Η πολιτική… μονομαχία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς από τη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν να αφήσουν χώρο στο ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουν να αυξήσουν την πίεση που ασκούν στην Χαριλάου Τρικούπη την οποία κατηγορούν πως δεν στηρίζει κομβικές μεταρρυθμίσεις και πως υιοθετεί μια λογική του «όχι σε όλα».

    Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός στη Βουλή σημείωσε «καθώς μιλούσατε σκεφτόμουν ότι ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε στη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή σας ως αρχηγού του κόμματός σας. Ενδεχομένως να ήταν υψηλές οι προσδοκίες μου, διότι το ίδιο πρόσωπο ήσασταν πριν, το ίδιο πρόσωπο είστε τώρα, τον ίδιο πολιτικό λόγο εκφέρετε». Προσέθεσε πως «έχω την αίσθηση ότι σαν να κάνατε ως ΠΑΣΟΚ μία στροφή 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό σας και να καταλήξατε ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου βρισκόσασταν πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη εσωτερική διαδικασία».

    Μάλιστα με αφορμή την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην υπερψηφίσει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ο πρωθυπουργός σημείωσε «στην προσπάθεια σας να καταστείτε εσείς ο πόλος απέναντι στην κυβέρνηση -και μπορεί πράγματι δημοσκοπικά αυτό να επιβεβαιώνεται- έρχεστε να αρνηθείτε μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση. Μετά μην αμφισβητείτε, όμως, ή μην απορείτε γιατί οι προοδευτικοί συμπολίτες μας σας γυρίζουν την πλάτη».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Εκλογές Γαλλία: Σε υψηλό 43 ετών η συμμετοχή των ψηφοφόρων
    Εκλογές Γαλλία: Σε υψηλό 43 ετών η συμμετοχή των ψηφοφόρων

    Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία καταγράφει άνοδο σήμερα (7/7) το μεσημέρι τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) και ανέρχεται σε 26,63% έναντι 25,9% την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

    Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές έπειτα από εκείνες του 1981 (28,3%), οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την άφιξη της αριστεράς στην εξουσία.

    Την ίδια ώρα, το ποσοστό συμμετοχής έως το μεσημέρι στον σημερινό δεύτερο γύρο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών του 2022, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Το 2022 ανερχόταν σε 18,99%, ανέφερε το υπουργείο.

    Ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους έχει ψηφίσει

    Ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους έχει ήδη επιτελέσει το εκλογικό του καθήκον.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ως τις 12 το μεσημέρι, ώρα Γαλλίας, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ήταν 26,63%, αυξημένη κατά 7,5 μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2022 (18,99%), καθώς και του πρώτου γύρου (25,9%).

    Σημειώνεται ότι σήμερα διεξάγονται εκλογές στις 501 από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας. Από τον πρώτο γύρο έχουν ήδη εκλέγει 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων.

    Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που ωστόσο θεωρούνται υψηλού κινδύνου, εμφανίζουν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να έρχεται πρώτο σε έδρες, χωρίς ωστόσο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών (289) στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde, ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοι του θα μπορούσαν να έχουν από 175 ως 205 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και άλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 145 ως 175 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν, «Μαζί», η οποία από τις 245 έδρες που είχε το 2022 θα κυμανθεί ανάμεσα στις 118 και τις 148 έδρες.

    Τέλος, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους θα έχουν από 57 έως 67 έδρες.

    Πηγή: ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AΠΕ-ΕΡΑ/ PHILIPPE WOJAZER POOL

  • Τέσσερις δύσκολες εβδομάδες για την κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές: Τα ανοιχτά μέτωπα και το στοίχημα της ΔΕΘ
    Τέσσερις δύσκολες εβδομάδες για την κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές: Τα ανοιχτά μέτωπα και το στοίχημα της ΔΕΘ

    Δύσκολο αποδεικνύεται το φετινό καλοκαίρι για την κυβέρνηση, με τα μέτωπα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Πριν από τέσσερις εβδομάδες στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει και παρά το ότι διατηρεί την μεγάλη απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν χτυπήσει καμπανάκια για τα υψηλά ποσοστά αποχής.

    Το μήνυμα ελήφθη σημείωσαν από το Μαξίμου μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αναγνωρίζοντας πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και σε θέματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Μετά τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει ένα σήμα επανεκκίνησης.

    Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα στην πεντάωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δεν έλειψε η κριτική, καθώς «γαλάζιοι» βουλευτές που πήραν το λόγο εστίασαν στην ανάγκη στροφής στα δεξιά και ζήτησαν επιστροφή στις ρίζες. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση από το 2019 και μετά που δεν κυριάρχησαν τα χαμόγελα αλλά διατυπώθηκε από ένα κομμάτι βουλευτών προβληματισμός για συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές.

    Μετά και την συνεδρίαση αυτή στο κυβερνών κόμμα εκτιμούσαν πως θα εκτονωθεί η κατάσταση και στόχος ήταν να επιχειρηθεί μια φυγή προς τα εμπρός και να μην υπάρξει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Ωστόσο, ακολούθησε μία ακόμα δύσκολη εβδομάδα και παρά τις προσπάθειες αλλαγής ατζέντας τα βλέμματα στράφηκαν εκ νέου στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

    Την Δευτέρα… μηνύματα προς το Μαξίμου έστειλαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, με την κυβέρνηση να μην δίνει συνέχεια στο θέμα και να μην σχολιάζει τα όσα ειπώθηκαν. Για να ακολουθήσουν οι αποκαλύψεις για τα όσα έλαβαν χώρα στο αεροδρόμιο από τον Λευτέρη Αυγενάκη, με αποτέλεσμα την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -σε δηλώσεις του την Παρασκευή- έστειλε σαφές μήνυμα πως δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές συμπεριφορές που τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Και χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως «τίποτα δεν ενοχλεί τους πολίτες περισσότερο από συμπεριφορές όσων κατέχουν εξουσία, οι οποίες προβάλλουν μια εικόνα ότι οι πολιτικοί είναι σε μια διαφορετική συνομοταξία πολιτών, που μπορούν να φέρονται με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που θα φερόταν οποιοσδήποτε πολίτης».

    Οι θερινές προτεραιότητες

    Αδιαμφισβήτητα η προσοχή είναι στραμμένη στην μάχη κατά της ακρίβειας, που αποτελεί και το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τα δύσκολα είναι πίσω και όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου «για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία που δείχνουν όχι απλά περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στο σούπερ μάρκετ».

    Μάλιστα, τόνισε ότι είναι μια πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη ότι «ο πόλεμος τον οποίο έχουμε κηρύξει στην ακρίβεια αρχίζει και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα» και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά «θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε μια αγορά η οποία λειτουργεί με διαφάνεια, με σωστούς κανόνες, με πραγματικό ανταγωνισμό, χωρίς ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές συμπεριφορές».

    Παράλληλα, βέβαια η προσοχή σε αυτή τη συγκυρία είναι στραμμένη στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς ο Ιούνιος ήταν ένας δύσκολος μήνας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα ήσυχο καλοκαίρι και από το Σεπτέμβριο να μπει σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο μέτρων που θα εστιάζει στην οικονομία και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο περιοδειών, την Παρασκευή βρέθηκε στη Λευκάδα, με έμφαση να δίνεται και στα έργα που υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο.

    Έρχονται νέες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

    Σήμα επανεκκίνησης θέλει να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ και ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο. Το τελικό πακέτο θα κλειδώσει στις συσκέψεις που θα γίνουν στο τέλος Αυγούστου και στόχος είναι να είναι κοστολογημένο, ώστε να μην διαταραχτεί η δημοσιονομική ισορροπία

    Το οικονομικό πακέτο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν θα πάρουν αύξηση (θα δοθεί στο τέλος του χρόνου), περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025 και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη χρονιά (προκειμένου μέχρι το τέλος της τετραετίας να φτάσει τα 950 ευρώ). Επίσης, έως το τέλος του 2024 θα τρέξουν οι παρεμβάσεις στο στεγαστικό πεδίο και δρομολογείται: ο πρώτος διαγωνισμός για την κοινωνική αντιπαροχή μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ένα ακόμα πρόγραμμα «Σπίτι μου» που θα απευθύνεται σε άτομα έως 50 ετών αλλά και παρεμβάσεις στο Airbnb.

    Τέλος, έμφαση δίνεται σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών και ενδεικτικά αναφέρεται πως οι παρεμβάσεις θα αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς (στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν προστεθεί συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία) και την παιδεία (όπου ανακοινώθηκαν 10.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών).

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κεντροαριστερά – Τσίπρας: «Καμπάνα κινδύνου το αποτέλεσμα των ευρωκλογών, να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”»
    Κεντροαριστερά – Τσίπρας: «Καμπάνα κινδύνου το αποτέλεσμα των ευρωκλογών, να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”»

    Σε παρέμβαση για τις διεργασίες στην κεντροαριστερά, στην επαύριο των ευρωεκλογών έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Τσίπρα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «καμπάνα κινδύνου», το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ σημειώνει πως πρέπει «να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”».

    «Να δώσουμε περισσότερο χώρο στο μαζί»

    «Το ερώτημα “που βαδίζουμε” αποτελεί σήμερα κοινό τόπο στους προβληματισμούς που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και ειδικά το προοδευτικό τμήμα του πολιτικού τόξου. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί καμπάνα κινδύνου. Οι ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται να στρέφονται κυρίως στην αποχή και την αντιπολιτική ενώ ενισχύεται η εκλογική δύναμη της ακροδεξιάς. Οι εξελίξεις αυτές, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν πρώτον αν διαγνώσουμε με ψυχραιμία και χωρίς ωραιοποιήσεις την πραγματικότητα. Και να την αλλάξουμε προς όφελος της προόδου και να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τα… μηνύματα Μητσοτάκη στους υπουργούς μετά το αποτέλεσμα της κάλπης - Τα «στοιχήματα» της επόμενης μέρας
    Τα… μηνύματα Μητσοτάκη στους υπουργούς μετά το αποτέλεσμα της κάλπης - Τα «στοιχήματα» της επόμενης μέρας

    «Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις». Αυτούς τους στόχους έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μιλώντας για μια πορεία με κατεύθυνση μόνο μπροστά.

    Μετά το αποτέλεσμα της κάλπης έχει ανοίξει μια συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το αν πρέπει να συνεχιστούν τα ανοίγματα στο κέντρο ή να δοθεί έμφαση στην στενότερη προσέγγιση παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος. Ωστόσο από το Μαξίμου τονίζουν ότι αυτό που περιμένουν οι πολίτες είναι να υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και επομένως το ζητούμενο είναι να πειστούν ότι δεν υπάρχει «κόπωση» στο κυβερνών κόμμα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον Κωσταντίνο Καραμανλή στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, θυμίζοντας πως είχε πει πως «υπήρξα πάντα προοδευτικός, ανεπηρέαστος από δογματισμούς και προκαταλήψεις. Δεν είμαι ούτε δεξιός, δεν είμαι ούτε κεντρώος, δεν είμαι ούτε αριστερός, ώστε κάθε φορά να μπορώ να επιλέγω τη λύση που συμφέρει τον τόπο μου»».

    Πως βλέπει η κυβέρνηση το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

    Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως στις κάλπες της Κυριακής δεν επετεύχθη ο γαλάζιος στόχος και το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Ωστόσο αυτό που επισημαίνουν είναι πως από την υποχώρηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος δεν κέρδισε η αντιπολίτευση, καθώς οι πολίτες έδειξαν πως δεν πιστεύουν στα λεφτόδεντρα.

    Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα «σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο» και πως περιμένουν από την κυβέρνηση να πατήσει γκάζι και όχι φρένο. Προσέθεσε ακόμα πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να βλέπει κατάματα τις αδυναμίες της και να τις ξεπερνά. Όσον αφορά στο πρόσφατο ανασχηματισμό υπογράμμισε πως «η εναλλαγή προσώπων δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά την προσπάθειά μας να γινόμαστε συνέχεια πιο παραγωγικοί στο έργο μας».

    Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

    Μετά το αποτέλεσμα της κάλπης στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως οι πολίτες περιμένουν να γίνουν περισσότερα στο πεδίο της ακρίβειας και αυτό είναι και το κρισιμότερο στοίχημα της επόμενης μέρας. Το βάρος θα δοθεί στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, ωστόσο παράλληλα τα … κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Από την κυβέρνηση κλείνουν οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για μικρές διορθώσεις στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών (χωρίς βέβαια να αλλάζει η φιλοσοφία του).

    Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός μίλησε για τους τομείς που πρόκειται η κυβέρνηση να δώσει έμφαση, αναφέροντας ενδεικτικά το πιο αποτελεσματικό κράτος, την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, την καλύτερη υγεία και παιδεία. Ουσιαστικά από το Μαξίμου μπαίνει μπροστά μια ατζέντα καθημερινότητας, ενώ παράλληλα αναμένονται και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια σειρά θεμάτων αιχμής όπως για παράδειγμα η ενιαία αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, το δημογραφικό κ.α.

    Γιατί δεν προχώρησαν συγχωνεύσεις υπουργείων

    Τις προηγούμενες ημέρες είχαν πάρει φωτιά τα σενάρια πως θα μπορούσε μαζί με τον ανασχηματισμό να προχωρήσουν και κάποιες συγχωνεύσεις υπουργείων, ωστόσο τελικά ανάλογες κινήσεις δεν έγιναν. Στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «βαθιές οργανωτικές αλλαγές στη διάρθρωση των Υπουργείων και της σύνθεσης της κυβέρνησης, ναι, μπορούν να αποδώσουν, αλλά μόνο όταν είναι ώριμες. Γι' αυτό και παρότι δέχθηκα τέτοιες εισηγήσεις για συγχωνεύσεις, μεταβολές, έκρινα ότι αυτές δεν είναι της στιγμής, γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει πολλή μελέτη και χρόνο αφομοίωσης αυτών των αλλαγών». Και απευθυνόμενος στους υπουργός σημείωσε «αυτό το οποίο χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα επιτελείο μάχης με έναν κεντρικό σκοπό: σε κάθε ένα από τους τομείς πολιτικής στους οποίους προΐστασθε να έχουμε ορατό έργο και αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σε συνέδριο η Νέα Αριστερά μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
    Σε συνέδριο η Νέα Αριστερά μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

    Η Νέα Αριστερά έκανε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Σε συνέδριο οδηγείται η Νέα Αριστερά μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Ειδικότερα, κατά την πρώτη συνεδρίασή του το πολιτικό κέντρο της Νέας Αριστεράς αξιολόγησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τονίζοντας όμως πως το αποτέλεσμα αυτό «δεν ακυρώνει την ανάγκη και την βούληση μας να συνεχίσουμε τον αγώνα».

    «Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας δεν οδήγησε σε ενίσχυση προοδευτικών δυνάμεων» τονίζουν πηγές του κόμματος.

    Ακόμα, προαναγγέλλουν ότι το επόμενο διάστημα ο λόγος περνάει στα μέλη και τους φίλους της Νέας Αριστεράς.

    Συγκεκριμένα θα πραγματοποιήσουν Πανελλαδικό Συντονιστικό στις 29-30 Ιουνίου, με αντικείμενο της συνεδρίασης τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, την προετοιμασία του 1ου συνεδρίου της Νέας Αριστεράς, καθώς και πολιτικών πρωτοβουλιών για όλα τα ανοιχτά ζητήματα όπως το κόστος ζωής, αλλά και οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.

    «Η οργανωτική και πολιτική ενίσχυση της Νέας Αριστεράς θα αποτελέσει κεντρικό ζητούμενο των παραπάνω διαδικασιών» σημειώνουν.

    Συμπληρώνουν επιπλέον ότι «η Νέα Αριστερά πιστεύει στην ανάγκη κοινωνικών και πολιτικών μετώπων πάνω στα κεντρικά ζητήματα της εποχής μας όπως η έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, της κλιματικής κρίσης και του αιτήματος για ειρήνη κόντρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς και στις νέες κούρσες εξοπλισμών» αναφέροντας ότι «τα παραπάνω αποτελούν προϋπόθεση για την συγκρότηση μιας εναλλακτικής πρότασης για την κοινωνία».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Πότε μπαίνει το εκλογικό επίδομα
    Πότε μπαίνει το εκλογικό επίδομα

    Τα ποσά για το εκλογικό επίδομα των Ευρωεκλογών 2024 και τι ισχύει ανά περίπτωση.

    Εκλογικό επίδομα πρέπει να περιμένουν τις επόμενες ημέρες για τις Ευρωεκλογές 2024, δικαστικοί αντιπρόσωποι, δικηγόροι, εφορευτική επιτροπή αλλά και σε δημοσίους υπαλλήλους.

    Πάντα το εκλογικό επίδομα πληρώνεται στους δικαιούχους λίγες ημέρες αφού πραγματοποιηθούν οι όποιες εκλογές, ενώ αναμένεται εγκύκλιος για το ποια μέρα ακριβώς θα γίνει ακριβώς η πληρωμή.

    Η ημερήσια αποζημίωση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τους αναπληρωτές τους και τους δημοσίους υπαλλήλους που θα λειτουργήσουν ως διερμηνείς, ανέρχεται στα 120 ευρώ, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τα ποσά και τον τρόπο καταβολής τους.

    Συγκεκριμένα, οι διορισμένοι δικηγόροι και γραμματείς θα λάβουν κατά ανώτατο όριο ποσό έως 1.080 ευρώ. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, όπως καθορίστηκε για πρώτη φορά στις προηγούμενες εκλογές, θα εισπράξουν 40 ευρώ.

    Συγκεκριμένα αναφέρει η απόφαση:

    • α. Στους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό εκατόν σαράντα ευρώ (140,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης.
    • β. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό εκατόν είκοσι ευρώ (120,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης.
    • γ. Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό εκατόν είκοσι ευρώ (120,00€) για κάθε ημέρα απασχόλησης.
    • δ. Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό σαράντα ευρώ (40,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης.

    Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, φόρο εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων, δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος και δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.

    Ημέρες απασχόλησης

    Οι έφοροι αντιπροσώπων δικαστικής αρχής απασχολούνται έως επτά (7) ημέρες και οι αναπληρωτές έξι (6) ημέρες

    Για τους αντιπρόσωπους δικαστικής αρχής καθορίζονται ημέρες αποζημίωσης ως εξής:

    i. Εννέα (9) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους σε προορισμούς με συγκοινωνιακές δυσχέρειες, ήτοι στα νησιωτικά συμπλέγματα των Νομών Δωδεκανήσου (εκτός των νησιών Ρόδου και Κω) και Κυκλάδων (εκτός των νησιών Σύρου και Νάξου), καθώς και στα νησιά Ικαρία της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας, Κύθηρα και Αντικύθηρα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Θάσος της Περιφερειακής Ενότητας Θάσου, Ψαρά και Οινούσσες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, στα νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος) και των άγονων γραμμών του Ιονίου Πελάγους.

    ii. Οκτώ (8) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εκτός της Περιφερειακής Ενότητας όπου υπηρετούν.
    • Στους αντιπρόσωπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β1’ Αθηνών (Βορείου Τομέα), Β2’ Αθηνών (Δυτικού Τομέα) και Β3’ Αθηνών (Νοτίου Τομέα) Α’ Ανατολικής Αττικής και Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ Πειραιώς και Β’ Πειραιώς, Α’ Θεσσαλονίκης και Β’ Θεσσαλονίκης.

    iii. Επτά (7) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εντός της Περιφερειακής Ενότητας όπου υπηρετούν. Στην εν λόγω κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής που υπηρετούν στα νησιά Ρόδο, Κω, Σύρο και Νάξο και θα διοριστούν να εκτελέσουν καθήκοντα εντός της έδρας τους.
    Αναπληρωτές αντιπρόσωποι

    i. Πέντε (5) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους σε προορισμούς με συγκοινωνιακές δυσχέρειες ήτοι στα νησιωτικά συμπλέγματα των Νομών Δωδεκανήσου (εκτός των νησιών Ρόδου και Κω) και Κυκλάδων (εκτός των νησιών Σύρου και Νάξου), καθώς και στα νησιά Ικαρία της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας, Κύθηρα και Αντικύθηρα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Θάσος της Περιφερειακής Ενότητας Θάσου, Ψαρά και Οινούσσες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, στα νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος) και των άγονων γραμμών του Ιονίου Πελάγους.

    ii. Τέσσερις (4) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εκτός της Περιφερειακής Ενότητας όπου υπηρετούν.
    • Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β1’ Αθηνών (Βορείου Τομέα), Β2’ Αθηνών (Δυτικού Τομέα) και Β3’ Αθηνών (Νοτίου Τομέα) Α’ Ανατολικής Αττικής και Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ Πειραιώς και Β’ Πειραιώς, Α’ Θεσσαλονίκης και Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά δεν υπηρετούν σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες.

    iii. Τρεις (3) ημέρες απασχόλησης:

    • Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους εντός της Περιφερειακής Ενότητας όπου υπηρετούν.
    • Στους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β1’ Αθηνών (Βορείου Τομέα), Β2’ Αθηνών (Δυτικού Τομέα) και Β3’ Αθηνών (Νοτίου Τομέα) Α’ Ανατολικής Αττικής και Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ Πειραιώς και Β’ Πειραιώς, Α’ Θεσσαλονίκης και Β’ Θεσσαλονίκης.
    Γραμματείς εφορευτικών και διερμηνείς τουρκικής γλώσσας καθώς και μέλη εφορευτικών επιτροπών:

    i. Μία (1) ημέρα απασχόλησης:

    • Στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών και στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας.
    • Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που θα εκτελέσουν καθήκοντα.
    Δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί γραμματείς

    Παράλληλα από 450 έως 1.100 ευρώ η εκλογική αποζημίωση σε 1.812 δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς ενώ στα 1.000 ευρώ θα είναι η αποζημίωση για 6.854 δικαστικούς υπαλλήλους

    • Ειδικότερα, μία από αυτές προβλέπει την καταβολή εφάπαξ ειδικής εκλογικής αποζημίωσης σε δικαστικούς λειτουργούς των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και μέχρι τον αριθμό των 100 ατόμων, για την έκτακτη απασχόλησή τους κατά την προπαρασκευή, διενέργεια και έκδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024.

    Το ποσό που θα καταβληθεί σε αυτούς ανέρχεται στα 450 ευρώ, ανεξαρτήτως βαθμού, για όλο το χρονικό διάστημα παροχής της έκτακτης εκλογικής εργασίας. Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως για όσους υπάρξει κώλυμα κατά την εκλογική περίοδο, για οποιονδήποτε λόγο, το επίδομα θα περικόπτεται ανάλογα με τις ημέρες κωλύματος.

    • Ειδική εκλογική αποζημίωση ύψους 1.100 ευρώ σε 1.712 δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς του Κράτους (Αρείου Πάγου, Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, Πρωτοδικείων και Εισαγγελιών Πρωτοδικών, Εφετών και Εισαγγελιών Εφετών), προβλέπει άλλη υπουργική απόφαση για την έκτακτη απασχόλησή τους κατά την προπαρασκευή, διενέργεια και έκδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024.

    Συγκεκριμένα, ορίζεται πως αποζημίωση θα λάβουν 8 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, 2 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, 1,317 λειτουργοί στα Πρωτοδικεία, 282 στις Εισαγγελίες Πρωτοδικείων, 71 στα Εφετεία και 32 λειτουργοί στις Εισαγγελίες Εφετών.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κατάλαβαν τίποτα στην κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
    ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κατάλαβαν τίποτα στην κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

    «Ο Π. Μαρινάκης προανήγγειλε στροφή επί το συντηρητικότερο και επανάφερε το δόγμα ‘νόμος και τάξη’», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

    «Δεν κατάλαβαν τίποτα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Απόδειξη, όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ΕΡΤ1 σήμερα (11/6). Ο Π. Μαρινάκης προανήγγειλε στροφή επί το συντηρητικότερο και επανάφερε το δόγμα «νόμος και τάξη», προσπαθώντας να ξανασυσπειρώσει την «παραδοσιακή βάση» της ΝΔ», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου και προσθέτει: «Επιπλέον, επιχείρησε προσχηματικά να απολογηθεί για την υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Ελπίζουμε να καταλάβουν στην κυβέρνηση πως η λύση σε αυτό είναι να ακολουθήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει επιτέλους στη μείωση του ΦΠΑ».

    Καταλήγοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει: «Ο κ. Μαρινάκης όμως δυστυχώς δεν έμεινε μόνο σε αυτά, αλλά έφτασε στο σημείο να επιτεθεί όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ (αναμενόμενο), αλλά ακόμα και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και τους συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών για «εργαλειοποίηση» της τραγωδίας επειδή δεν του ζήτησαν την... άδεια να κάνουν εκδήλωση. Η καθεστωτική αντίληψη συνεχίζεται αμείωτη».

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο